barn som svetter om natten

Her er de vanligste årsakene til at barnet ditt svetter om natten

Noe bør du være ekstra oppmerksom på.

<b>NATTESVETTE HOS BARN:</b> Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker.
NATTESVETTE HOS BARN: Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Nattesvette er vanlig hos babyer og barn, og mange svetter så mye om natten at både pysj og sengetøy blir vått.

Barn kan føles kalde samtidig som de er våte av svette, og da kan det være vanskelig å vite om pysjen bør være av eller på.

– Noen barn svetter så mye at de våkner av det, eller at de senere på natten blir kalde når svetten har begynt å fordampe. Det kan føre til urolig og forstyrret søvn, forteller Annette Resch, barnelegen bak Doktor Barnegod.

Nattesvette hos barn

Forskjellen på et barn som er varmt og et barn som er for varmt er at sistnevnte kjennes varmere allerede tidlig på natten, før det har kommet i dyp søvn.

Småbarn har også forholdsmessig flere svettekjertler i huden enn voksne og større barn, noe som også øker sjansene for nattesvette.

– Det at barn svetter om natten kan ha ulike årsaker. Mareritt og voldsomme drømmer, for varmt sovemiljø og for mye påkledning er vanlige årsaker. Barn svetter dessuten mer enn voksne om natten fordi de har lengre perioder med dyp søvn, forklarer Resch.

En annen, og ikke så godt kjent årsak til nattsvette, kan være søvnapné hos barn, OSA.

– Da kommer det av stressreaksjoner fra kroppen fordi barnet har pustestopp om natten. Dersom man mistenker at barnet har søvnapné bør man ta kontakt med lege, sier hun.

Les mer om søvnapné hos barn her

Nattesvette som forstyrrer søvnen

Overlegene Monica Cheng Munthe-Kaas og Gaute Døhlen ved Oslo universitetssykehus opplever ikke nattesvette hos barn som en vanlig problemstilling foreldre oppsøker lege for, men anbefaler at man tar kontakt om barnet svetter såpass at det forstyrrer søvnen.

– De minste klarer ikke selv å kaste av seg teppe eller dyne for å regulere kroppstemperaturen, og det er derfor viktig at du ofte sjekker om barnet er for varmt eller for kaldt, sier Døhlen.

Noen barn kan lett bli veldig svette og varme i det de sovner, eller i periodene med dyp søvn.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

– Dette skyldes at små barn og babyer har et umodent nervesystem og reguleringsmekanisme for varme og kroppstemperatur, og dermed har de problemer med selv å regulere om de er for varme eller for kalde, forklarer Resch.

Les også (+): – Svigerforeldre tvinger barnebarna til å gi «hadekos»

Lue for varmeregulering

Hun mener at særlig nyfødte og spedbarn som hovedregel bør bruke lue hele døgnet fordi varmetapet er størst fra hodet.

– En lue regulerer varmen godt, og om barnet er varmt vil temperaturen raskt normaliseres når luen tas av. Når barnet ikke lenger er for varmt kles luen på igjen for å holde på varmen, sier barnelegen.

Premature har enda større problemer med temperaturreguleringen fordi de også har tynnere hud og mindre underhudsfett. Det betyr mindre isolasjon enn de barna som er født med normal fødselsvekt til termin.

Slik sjekker du barnets temperatur

Den beste måten å sjekke dette på er ved å forsiktig kjenne etter i nakken. Da kan du sammenlikne den temperaturen du kjenner i nakken med temperaturen på barnets hånd eller fot. Dette gir vanligvis et meget godt inntrykk av om barnet er for varmt eller for kaldt.

  • Er temperaturen i nakken er varm og tørr eller til og med svett, og hender og føtter er gode og varme, kan man med fordel lette litt på teppet eller dynen, eller løsne litt på nattøyet.
  • Er nakken varm og tørr, og hender og føtter er kjølige, har barnet passe på seg.
  • Er nakken svett og varm, og hender og føtter er iskalde, kan det være første tegn på feber.
  • Er hender og føtter iskalde, mens nakken er varm, kan man med fordel legge mer over, og eventuelt bruke votter og lue på de minste.

Barnelege Annette Resch, Doktor Barnegod og Monica Cheng Munthe-Kaas og Gaute Døhlen, overleger ved Oslo universitetssykehus

Les også: Høy temperatur på soverommet øker risiko for krybbedød: Dette er den optimale sovetemperaturen for baby

Nattsvette er ikke farlig

Nattesvette alene er vanlig og i seg selv ikke farlig. Det viktigste er å lære seg å kjenne den enkelte babyen eller barnet. Dersom barnets vanlige mønster endres vesentlig er det lurt å være ekstra oppmerksom.

– Nattesvette sammen med vekttap og feber kan være tegn på alvorlig sykdom. Lege bør kontaktes om barnet virker plaget av nattesvette og våkner av natten på grunn av dette, eller hvis det forekommer tilleggssymptomer, forklarer Munthe-Kaas .

Hun får støtte av Resch, som påpeker at endringer i barnets eget mønster ofte er en god rettesnor på om noe er galt.

– Det er viktig å legge merke til om barnet har feber, tunge surklelyder i pusten under søvn, gisper, har pustepauser eller andre symptomer på sykdom. Ved slike tegn bør man kontakte lege for å avklare om det dreier seg om normale varianter, eller om det kan være tegn på alvorlig sykdom hos barnet, sier hun.

Les også: (+) Kan jeg la babyen ligge og gråte i sengen, eller må jeg trøste ham hver gang?

Kontakt legen om du er i tvil

Om det føles utrygt å legge seg dersom barnet har endret mønster som beskrevet over, kan det være lurt å ta barnet til legen før natten, eller sette på en vekkeklokke slik at man kan stå opp oftere for å sjekke barnet dersom man er redd for at barnet brygger på noe.

– For nyfødte og spedbarn bør man være obs på symptomer som tett nese, svært uregelmessig pust, uttalt slitenhet på dagtid i våkenperioder, gispelyder fra pusten eller at babyen puster med åpen munn. Da bør legen kontaktes for en konsultasjon, forklarer Resch.

I sjeldne tilfeller kan nattesvette også være et symptom på leukemi, autoimmun sykdom eller andre sjeldnere medisinske tilstander.