sovetemperatur for babyen

Høy temperatur på soverommet øker risiko for krybbedød: Dette er den optimale sovetemperaturen for baby

Tett luft og varmt rom kan gi dårligere søvnkvalitet.

SOVETEMPERATUR BABY: Spedbarn har vanskeligere med å regulere kroppstemperaturen sin, men du bør likevel være obs på at det ikke er for varmt på soverommet.
SOVETEMPERATUR BABY: Spedbarn har vanskeligere med å regulere kroppstemperaturen sin, men du bør likevel være obs på at det ikke er for varmt på soverommet. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Temperaturen på soverommet til baby kan påvirke risikoen for krybbedød.

Karin Naphaug er helsesykepleier og spesialsykepleier for barn. Hun jobber som søvnterapeut for småbarn ved Sovekarin AS.

Hun opplever på hjemmebesøk at soverommet til babyen ofte er for varmt.

– Det er klart man ikke skal ha det kjølig på rommet med en nyfødt, men mange frykter at babyen skal fryse, og derfor velger de å øke temperaturen på soverommet. Noen ganger kan det bli litt mye.

– Noen små barn er veldig plaget av nesetetthet fordi de har trange neseganger. Det skal lite til for at slimhinnene hever seg ved varm og tett luft. Det kan påvirke søvnkvaliteten, sier Naphaug.

Hun mener derfor det er lurt å ha frisk luft på rommet, og kjenne etter temperaturen på barnet. Barn er gjerne forskjellig, og har kanskje litt ulike behov.

SOVETEMPERATUR: Karin Naphaug råder å ikke ha det for varmt på rommet. Det kan føre til tett nese og dårligere søvnkvalitet.
SOVETEMPERATUR: Karin Naphaug råder å ikke ha det for varmt på rommet. Det kan føre til tett nese og dårligere søvnkvalitet. Foto: Privat

Regulere kroppstemperatur

Det er imidlertid litt forskjell på spedbarn og litt større barn.

– Spedbarn klarer ikke å regulerer kroppstemperaturen så godt selv. En tommelfingerregel er å være oppmerksom på dette frem til minst seks måneders alder. Men her er det individuell variasjon når babyer blir bedre til å regulere kroppstemperaturen sin.

Dette forteller Andrine Forsén Bisbo, lege ved hjemmelegene.no.

Årsaken skyldes blant annet at systemet deres er umodent og ikke ferdig utviklet.

– For å sjekke temperaturen burde man kjenne på ryggen mellom skulderbladende. Her skal baby føles varm, men ikke svett. Hender og føtter kan føles kalde hos helt små spedbarn, uten at dette betyr at de fryser, informerer Bisbo.

Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Optimal temperatur

Bisbo mener at temperaturen i soverommet til spedbarn kan være rundt 18 grader. Dette er den mest optimale temperaturen for å forebygge krybbedød.

For høy temperatur i soverommet er statistisk relatert til krybbedød.

Hun råder videre at barnet bør ligge på fast underlag, og at det er viktig å holde ansiktet fritt. Unngå derfor løse tepper, kosedyr og puter ved babyens ansikt.

For større barn og voksne er det anbefalt å ha cirka 15-18 grader i soverommet.

– Større barn er bedre til å regulere kroppstemperaturen, samt de har utviklet motorikken til å rette på dynen, og slikt. De kan også si fra hvis de våkner og fryser, på en annen måte enn spedbarn, sier Bisbo.

Les også: Test: Så varmt ble det i barnevognen med teppe over

VENTILERE: Andrine Forsén Bisbo råder ventilere rommet slik at barnet får frisk luft.
VENTILERE: Andrine Forsén Bisbo råder ventilere rommet slik at barnet får frisk luft. Foto: Privat

Ventiler soverommet

Noe av det viktigste man kan gjøre for å unngå krybbedød, er å sørge for god ventilasjon. Både i selve rommet og i området rundt babys nese og munn.

– Rommet burde ventileres godt på dagtid. Hvis det ikke er veldig kaldt ute, kan man ha et vindu på gløtt om natten også.

– Gjennomtrekk er det mange som er bekymret for, men forskning kan foreløpig ikke bekrefte at dette påvirker hverken babyer eller voksne negativt, så lenge personen ikke fryser, sier Bisbo.

Naphaug råder å plassere sengen litt bort fra vinduet.

– Hvis babyen er veldig liten bør man passe på at det ikke blir for kaldt. Det er lurt å tenke på hvor man plasserer senga. Gjerne plasser den litt bort fra vinduet, gjerne inn i en krok, slik at vinden ikke blåser direkte på babyen, sier hun.

Vifte kan være et god tiltak for å sikre god ventilasjon, hvis den naturlige luftsirkulasjonen i rommet ikke er så god.

– Hvis man sover i et tett rom uten ventilasjon vil oksygeninnholdet falle og CO2-innholdet i luften stige. Dette kan medføre dårligere søvn og at man føler seg uopplagt om morgenen, forteller Bisbo og fortsetter:

– Ved for høy temperatur på soverommet, vil kroppen bruke mye energi på å nedregulere temperaturen, som ved svetteproduksjon. Dette vil også kunne føre til dårligere søvnkvalitet.

Naphaug råder å ha en gulvvifte som ikke blåser direkte på barnet, men som sirkulerer luften.

Videre råder hun å heller kle barnet mer og ha et kjøligere soverom, enn å kle av barnet i et varmt rom.