Utelek i kulden

Barnelege har en klar oppfordring i kulden

Det er ingen kuldegrense som avgjør når det er greit og ikke greit å være ute og leke. Her er vurderingene du bør ta før dere går ut i kulden.

BARN OG KULDE: Barnelege Bente Krane Kvenshagen mener vi må bruke sunn fornuft når vi skal ut i kulden.
BARN OG KULDE: Barnelege Bente Krane Kvenshagen mener vi må bruke sunn fornuft når vi skal ut i kulden. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Det er ikke nødvendig med mye hysteri på grunn av sprengkulden. Svaret er enkelt: Hvis du ikke vil være ute i kulden, da skal ikke barna være ute, sier barnelege Bente Krane Kvenshagen til Klikk.no.

Til helgen er det meldt veldig kaldt i store deler av landet. Om prognosene stemmer, vil gradestokken peke helt ned mot 30 og 40 minusgrader i Finnmarksvidda. I Oslo kan det bli kaldeste januardag siden 1979, med temperatur ned mot 20 minusgrader.

– Hvis det blir cirka 20 minusgrader og kaldere i helgen, bør verken barn eller voksne gå ut og leke. Dersom man skal være ute i kortere perioder, for eksempel gå til butikken eller levere barnet på skolen, er det ingen risiko å gå ut, sier barnelegen.

Det er ingen kuldegrense som avgjør når det er greit og ikke greit å være ute og leke.

– Det avhenger av luftfuktighet, vind og temperatur. Det kan være fem minusgrader, men føles ut som 15 minusgrader på grunn av vind. Andre ganger kan det være ti minusgrader, men det kan føles greit fordi det er vindstille og tørr luft, sier Kvenshagen.

Om barnet skal ut bør det vurderes ut fra værforhold, barnets alder og aktivitetsnivå.

Konsekvensen av å opphold seg ute i over lenger periode i veldig kaldt vær, er nedkjøling, som er senking av kroppstemperatur.

– Det er ingen som har vondt av å puste inn litt kald luft. Men dersom det er over 12-15 kuldegrader vil jeg nok fraråde barn å sove ute eller være ute i en lenger periode. Dersom det er mellom 10-12 kuldegrader kan man være ute i kortere perioder hvis man er godt kledd og foreldre følger med.

– Dersom barnet sover ute i rundt ti minusgrader eller sitter i pulk, bør man sjekke barnet ofte. Men igjen, ta hensyn til hvordan været føles, og ikke nødvendigvis hva gradestokken sier, legger hun til.

Les også: Sover ute i over 10 minus

Konsekvenser av å puste inn kald luft

Konsekvensen av å puste inn mye kald luft kan være hoste og lett pustebesvær. I verste tilfelle kan det føre til nedkjøling av kroppen som kan være skadelig.

– Det er liten risiko for at vi opplever farlig nedkjøling når vi kun oppholder oss ute i små perioder av gangen i den verste kulden.

– Kaldt luft i lungene kan irritere luftveiene. Hoste og lett pustebesvær kan forekomme av kald luft. Det er likevel tvilsomt at det vil ha noen konsekvenser på lang sikt.

Barnet kan få frostskader på blant annet hender, føtter, ører og kinn dersom de oppholder seg ute i en litt lenger periode og ikke er godt nok kledd.

– Tegn på frostskader er ildrød hud, deretter dukker det opp hvite flekker som er tegn på at blodårene trekker seg sammen, sier Kvenshagen.

Barnet bør ha på flere lag med klær.

  • Lag en: Ull (bambus eller bomull for de som ikke tåler ull)
  • Lag to: tykkere ull eller fleece (kan ha på enda et lag dersom det er veldig kaldt ute)
  • Lag tre: vinterdress eller todelt skibukse/skijakke. Det er viktig at det ytre laget, ikke er tung/trang å bevege seg i, og at den har strikker til å feste under skoene.
  • Ullsokker. Kan ha på to lag dersom det er veldig kaldt: Et tynt par innerst og et tykkere over.
  • Buff/hals
  • God og varm lue som dekker ørene godt, eventuelt en balaklava
  • Gode votter som er lange nok til å trekke over jakken. Gjerne fingervanter i tynn ull innerst.
  • Kuldekrem dersom foreldre foretrekker det.

Husk:

  • Husk å ha på bleiebarn tørr bleie, og vurder muligheten til uteaktivitet basert på værforhold og barnets aktivitetsnivå.
  • Sjekk barnet jevnlig. Spesielt de som ligger i vogn eller i pulk.

Kilde: Bente Kvenshagen, Raymond Lundquist og Ina Fischer.

Se mer

Sjekk barnet ofte

Barnelegen råder å sjekke barnet ofte når dere er ute.

– Nakken er det beste stedet å kjenne på kroppstemperaturen. Det er viktig å sjekke både hender og føtter - ikke fordi det sier noe om den generelle kroppstemperaturen, men fordi de er mest utsatt for frostskader.

– Barn kjenner også ubehag ved kulde. Dermed må man være var for signaler fra de minste, slik som sutring og utilpasshet, sier Kvenshagen.

De minste barna går også med bleie som ofte kan inneholde urin.

– Moderne bleier skal trekke fuktigheten ut av det laget som er mot kroppen. Fulle bleier kan bidra til å nedkjøle kroppen. I de temperaturene som kommer nå, er det få bleiebarn som er ute såpass lenge at det rekker å avkjøle kroppen.

Mange er kanskje nysgjerrige på om man blir lettere syk av å være i kulden. Barnelegen mener det ikke er noe grunnlag til å tro det.

– Virus trives dårlig i kald temperatur. Likevel ser vi at det oppstår mer virus på vinteren, men det er trolig fordi vi oppholder oss tettere innendørs. Det skyldes derfor ikke selve kulden, sier hun.

Les også: Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger

Barnehager tar hensyn til kulden

Når det er kaldt ute, er også barnehagene nødt til å vurdere værforholdene og muligheten til uteaktivitet.

– Når temperaturen synker er det viktig å vurdere barnets alder, helse og individuell toleranse for kulde. Vi ser også på vindforhold og luftfuktighet, da dette kan påvirke hvor kaldt det faktisk føles utendørs.

Dette sier Raymond Lundquist, barnehagelærer og daglig leder i Stavsberg barnehage til Klikk.no.

Utfordringer som dukker opp i barnehagene, er å klare og holde barna varme nok, spesielt på føtter, hender og ansikt.

UTEAKTIVITET: Barnehagen tar en gjennomtenkt vurdering på om barna bør holdes inne eller kan leke litt ute i kulden, forteller Raymond Lundquist.
UTEAKTIVITET: Barnehagen tar en gjennomtenkt vurdering på om barna bør holdes inne eller kan leke litt ute i kulden, forteller Raymond Lundquist. Foto: Privat

– Vi vurderer også risikoen for glatte overflater som kan føre til fall og skader.

Det er ingen fast kuldegrense, men generelt blir utetiden redusert eller innstilles helt ved temperaturer under minus 10 til minus 15 grader, avhengig av lokale forhold og barnas alder, forteller Lundquist.

– Her vurderes også vindforhold og luftfuktighet. Det er særlig motoriske evner hos barna som blir vurdert, da aktive barn har bedre forutsetninger for å holde på varmen enn stillesittende eller mindre aktive barn.

Barnehagen tar også hensyn til bleiebarn.

– Vi sørger for at det nok klær rundt hoftene og underlivet for å unngå at bleien blir for kald. Vi sørger også for hyppige bleieskift for å sikre at bleien ikke er våt, da dette øker risikoen for at barnet blir kaldt, sier Lundquist.

Les også (+): Datteren min slår de andre barna i barnehagen. Hva skal jeg gjøre?

Ute, uansett vær

Ina Fischer har 12 års erfaring som pedagogisk leder i Ekeberg idrettsbarnehage i Oslo, men jobber nå som sykepleier på barnemedisinsk post på Rikshospitalet.

– Jeg jobbet i en idrettsbarnehage der vi i utgangspunktet alltid lekte ute, uansett vær. Det viktigste er å ta fornuftige og gjennomtenkte valg basert på barnets alder, valg av aktivitet, riktig påkledning, barnets aktivitetsnivå, værforhold og barnets toleranse.

UTE I KULDEN: Ina Fischer forteller at det er sunt for barna å være ute så lenge man tar hensyn til værforholdet, påkledning, barnets toleranse og barnets motoriske evner blant annet.
UTE I KULDEN: Ina Fischer forteller at det er sunt for barna å være ute så lenge man tar hensyn til værforholdet, påkledning, barnets toleranse og barnets motoriske evner blant annet. Foto: Privat

– Det viktigste er å ha en god plan for utetiden, og være en god rollemodell og aktiv voksen. Det verste du kan gjøre er å sitte i sandkassa eller lese bok ut i hengekøya når det er så kaldt, legger hun til.

I barnehagen har de ingen tydelig kuldegrense på når det er greit og ikke greit å legge til rette for uteaktivitet, men de har en tabell som hjelper dem å vurdere forholdene.

– Vi bruker en tabell som viser temperaturen vs. vind. Det vil si at det er stor forskjell om det er minus 13, sol, masse snø og vindstille, kontra minus fire, sterk kuling og tørt.

Det som kan bli utfordrende er hvis barnehagens vurderinger kommer i konflikt med foreldrenes tanker og meninger, påpeker Fischer.

– Da er det viktig med en god dialog og at ansatte bruker sin kunnskap og kompetanse for å forklare hvorfor det ikke er «farlig» eller uforsvarlig å være ute i 30 minutter, selv om gradestokken viser minus 10 eller kaldere, sier hun.

– Det er få barn i Norge som ikke tolererer å være ute i cirka minus 10 i aktivitet, legger hun til.

I utgangspunktet har Ekeberg barnehage en retningslinje på at barn ikke skal sove ute i kaldere enn ti minus.

– Det er igjen flere faktorer som spiller inn, og det finnes ikke noe fasitsvar. Men små barn burde ikke ligge stille og puste inn så kald luft over lengre tid.

– På de kaldeste dagene hadde vi mulighet å trille inn vognene i Ekeberghallen, hvor det er ikke like varmt som inne på avdelingen. Så de barna som sov i vogn, sov inne i hallen de dagene, sier Fischer.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024, og sist oppdatert 05/01 2024.

Les også