Kuldekrem for barn
Ekspertene råder deg til å droppe kuldekrem på barn
Kuldekrem kan i verste fall gjøre vondt verre.
Kuldekremer er veldig fete kremer som ikke inneholder noe vann, eller kun små mengder med vann.
Den kan gjøre at huden blir mindre tørr om vinteren, og skal i teorien beskytte huden mot vær og vind. Men den beskytter ikke mot kulde og frostskader. Den kan nemlig ha motsatt effekt.
– Fagmiljøet har ikke vært enige om det er bra eller ikke med kuldekrem. Kuldekrem er omdiskutert, og du bør tenke deg godt om før den påføres bar hud som skal utsettes for kulde og vind, sier generalsekretær i LHL Astma og allergi, Helle Grøttum.
– Flere pleier å bruke kuldekrem når det er minusgrader og det er kaldt ute. Dette fraråder vi sterkt. Vi anbefaler ikke kuldekrem til barn, og mener det er ingen unntak for å bruke dette, understreker hun videre.
Falsk trygghet
Grøttum kan fortelle at kuldekrem var sterkt anbefalt i noen år, før et finsk studie viste at forekomsten av frostskader var større blant de som brukte kremen, enn de som ikke gjorde det.
Grøttum forteller at årsaken er kuldekremens høye fettinnhold.
– Kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Når man blir svett, slik mange barn blir når de leker ute, kan ikke svetten trekke igjennom kremen. Denne fuktige huden blir lettere nedkjølt og kan gi frostskader.
Å smøre seg med kuldekrem kan gi en falsk trygghet som gjør at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn anbefalt, og kanskje unngår å dekke til bar hud.
Grøttum mener man bør ta generelle hensyn- som å unngå å være ute i kulden over lengre tid.
– Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barna må holdes inne. Foreldre må selv vurdere dette ut fra barnets alder og sykdomstilstand. Man må også ta med i betraktningen at vind gjør at det oppleves kaldere enn hva gradestokken faktisk viser.
Barn i barnehage som har luftveisproblemer kan være de siste som slippes ut, og de første som tas inn for å begrense tiden ute på kjølige dager.
– Disse barna kan også bruke kuldebeskyttelse for å unngå plager med pusten. Små barn som sover ute må være under oppsyn og sjekkes regelmessig om de er gode og varme.
– Barn kan ikke alltid kommunisere at de fryser så derfor må voksne passe ekstra godt på når gradestokken kryper nedover, og spesielt hvis det er vind og snø i tillegg.
Les også: Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger
Krem for tørr hud
LHL råder å smører barna inn i en parfymefri og mykgjørende krem med høyt fettinnhold, men ikke like høyt som i kuldekremen.
– Du må smøre kremen på 20-30 minutter før du skal ut. Da får den god tid til å trekke inn, og vannet i kremen får tid til å fordampe. Hvis du smører deg rett før du skal ut, kan du risikere at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, og da kan kuldeskader oppstå, informerer Grøttum.
Hun påpeker videre at alle med tørr hud trenger tilførsel av fuktighetskrem. Hun anbefaler kremer som inneholder karbamid eller glyserol. Disse kremene vil hjelpe kroppen med å holde på sin egen fuktighet.
– Disse er ikke like klissete og samtidig bra for hudbarrieren. Pass ekstra på kinn, nesetipp og lepper da disse er ekstra utsatt og må smøres, sier hun.
Hun fraråder videre å ikke vaske ansiktet om morgningen. Hudens naturlige fettlag beskytter mot kulden.
Barn med eksem
Noe av det viktigste er å kle barna godt før de skal ut, slik at huden holder seg varm og tørr.
– Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør kan du finne andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale, sier Grøttum.
Har barnet eksem skal man ikke kle de med ull innerst. Ta på de bomull eller bambus først, før du putter ull over, anbefaler hun videre.
– Dette er fordi ull trekker fuktigheten ut av huden og gjør huden tørr, sier hun.
Barn med atopisk eksem er mer utsatt for oppblussing av eksemen i møte med kulde. Har barnet ditt eksem er det ekstra viktig å smøre de inn.
– Oppblussing av eksem skjer ofte rundt håndledd og ankler. Her kan det være lurt å smøre litt ekstra, forklarer Grøttum.
– Når det kommer til parkdress kan strikken nederst ved håndleddene gnisse mot og irritere huden litt ekstra. For å unngå oppblussing kan man sy på en ekstra kant av en gammel bomulls t-skjorte, tipser generalsekretæren.
Hun legger til at det i disse områdene også er viktig å holde barnet tørr. Å ta med et ekstra votteskift når man skal ut kan være lurt.
Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter
Sterk kulde og vann
Anna Bistrup er helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og allergiforbund. Hun har fortalt til Klikk.no at noen reagerer med «kuldeallergi» eller elveblest når huden utsettes for sterk kulde og vann samtidig. Altså når man får snø mot bar hud.
– Da kan huden bli hoven med små vabler. Men kulde og vind sliter også på normal hud, understreker hun.
Også hun fraråder å se på kuldekremen som en klar beskytter mot lave temperaturer.
– Fuktighetskrem beskytter huden mot irritasjon og uttørring, men ingen fuktighetskremer eller kuldekremer gir god beskyttelse mot sterk kulde. Mange kremer kaller seg «kuldekrem» uten at disse nødvendigvis inneholder andre stoffer enn mange andre vanlig benyttede lotions eller kremer, forteller hun.
Les også: Elveblest hos barn er ikke alvorlig, men årsaken bør finnes
Smør ved leggetid
Bistrup råder foreldre til å smøre barna med krem ved leggetid når man vet neste dag blir kald. Det gjør huden bedre rustet til å komme ut i kulda.
– Smør også i god tid før du skal ut, slik at huden får tid til å trekke inn i huden. Pass på å bruke kremer uten parfyme. Om barnet ditt bruker smokk er det viktig å smøre godt i området rundt munnen med fet krem før barnet tas ut. Dette er fordi huden som dekkes av smokken ofte er fuktig.
Bistrup forteller også at såpe kan tørke ut huden, og at man derfor ikke bør bade barnet mer enn nødvendig når det er veldig kaldt.
– Bruk gjerne badeolje eller dusjolje i stedet for såpe, det tørker ikke ut huden på samme måte, sier hun.
Hvis du likevel velger å bruke kuldekrem, råder farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1 å være oppmerksom på hvor kuldekremen kan påføres.
– En kuldekrem kan med fordel bare påføres utsatte steder, som nese og kinn. Og hvis kremen inneholder vann er det lurt å påføre den cirka 20 minutter før man går ut slik at vannet i kremen får fordampet fra huden før man går ut i kulden, sier hun.
– Men blir man tørr og sår i huden i vinterkulden, er det lurt å investere i en god fuktighetsgivende krem i tillegg som man kan påføre på kvelden før man legger seg, legger hun til.
Fredrikson påpeker videre at det er et faremoment ved folks tolkning av kuldekrem.
– Det som potensielt kan være farlig med det er at man tror det beskytter mot selve kulden. Men det er viktig å merke seg at en kuldekrem ikke beskytter huden mot kulden. Vi kan heller si at kuldekremen beskytter mot kuldens påvirkning på huden, som at den blir fort blir tørr og sår.
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2017, og sist oppdatert 01/12 2023.