VANNKOPPER HOS BARN

Legene advarer mot feil bruk av smertestillende ved vannkopper: – Kan være livstruende

Vannkopper kan forverres og sette barnet i en livsfarlig situasjon ved inntak av smertestillende som Ibux og Nurofen.

VANNKOPPER SMERTESTILLENDE: Legene fraråder sterkt å bruke Ibux eller Nurofen ved vannkopper. Paracet bør alltid være førstevalget ved feber.
VANNKOPPER SMERTESTILLENDE: Legene fraråder sterkt å bruke Ibux eller Nurofen ved vannkopper. Paracet bør alltid være førstevalget ved feber. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Vannkopper er en vanlig sykdom de aller fleste får når de er barn, og som de aller fleste av oss tåler veldig bra. Viruset som gir vannkopper heter varisella-zoster, også kalt vannkoppevirus. Det smitter hovedsakelig gjennom luften når vi prater, ler, nyser eller hoster.

Dette informerer barnelege Bård Fossli Jensen, spesialist i barnesykdommer ved Nydalen Helsehus.

Symptomene ved vannkopper er blemmer med klar væske i. Utslettet begynner ofte som runde røde flekker på brystet for deretter å spre seg over hele kroppen. Etter hvert sprekker blemmene og vil bli til skorper som dekker huden mens den gror.

– Det er vanlig å oppleve kløe på utslettet, samt lett feber og redusert allmenntilstand, sier Jensen.

VANNKOPPER: Vannkopper kjennetegnes av blemmer med klar væske i. Etter hvert sprekker blemmene og vil bli til skorper.
VANNKOPPER: Vannkopper kjennetegnes av blemmer med klar væske i. Etter hvert sprekker blemmene og vil bli til skorper. Foto: Getty Images

Vannkopper hos barn

Alle vil oppleve å ha vannkopper i løpet av livet og det smitter svært lett. Enten om det er gjennom skolen, i bursdag, barnehagen eller ved lek.

– Det er en fordel å få vannkopper som barn fordi sykdommen vanligvis er ganske snill hos ellers friske barn. Får man vannkopper som voksen kan symptomene bli mer alvorlige, sier Morten Finckenhagen.

Han er overlege i enhet for riktig bruk av legemidler ved Statens legemiddelverk.

– Det finnes noen unntak, og det er hos barn med svekket immunforsvar og personer med underliggende, alvorlige sykdommer. Da kan det ramme alvorlig, og innebære større konsekvenser, men det er sjeldent, sier Finckenhagen.

– Dersom man faller innenfor denne gruppen, bør man ta kontakt med lege og diskutere behov for vaksine mot vannkopper. Uvaksinerte barn i denne gruppen som har vært utsatt for smitte, skal behandles med antistoffer mot viruset for å forebygge alvorlige komplikasjoner, legger han til.

BARNELEGE BÅRD FOSSIL JENSEN: Spesialist i barnesykdommer ved Nydalen Helsehus,
BARNELEGE BÅRD FOSSIL JENSEN: Spesialist i barnesykdommer ved Nydalen Helsehus, Foto: Privat

Smitteforløp ved vannkopper

Det tar normalt en uke fra symptomene begynner til man er helt frisk igjen.

– Ved smitte går det cirka to uker før vi kan smitte andre. Det er ikke alltid lett å vite om en er smittet. Blemmene kommer først to dager etter at vi selv er smittsomme. Etter hvert vil blemmene sprekke og lage skorpe på huden. Skorpene vil etter hvert bli tørre og fine, informerer Jensen.

– Når alle skorpene er tørre, er infeksjonen over, og vi er ikke lenger smittsomme. Vi er smittsomme så lenge det kommer nye blemmer. Så barn bør være hjemme til de er feberfri og blemmene har tørket inn, legger han til.

Jensen råder å søke legehjelp dersom du som forelder ikke føler deg trygg.

– Så lenge barn er i noenlunde form, spiser litt og drikker bra, er det bare å la naturen gå sin gang. Men dersom du er usikker og bekymret er det lurt å søke legehjelp. Alle sykdommer kan utvikle seg til noe mer alvorlig. Også noe så trygt og vanlig som vannkopper, sier han.

Les også: Da fødselslegen åpnet døren inn til fødestuen, fikk han seg en gledelig overraskelse

Feber ved vannkopper

Finckenhagen, som har 30 års erfaring som fastlege, forteller at ikke alle barn trenger febernedsettende ved feber.

– Noen barn vil få feber ved vannkopper. Feber har en betydelig funksjon i kroppen, og er ofte positivt å ha. Den skrur opp temperaturen i kroppen som en del av immunreaksjonen for å bidra til å bekjempe viruset.

MORTEN FINCKENHAGEN: Han er overlege i enhet for riktig bruk av legemidler ved Statens legemiddelverk.
MORTEN FINCKENHAGEN: Han er overlege i enhet for riktig bruk av legemidler ved Statens legemiddelverk. Foto: Pressebilde Legemiddelverket

– Dersom barnet ikke virker plaget, feberen ikke er veldig høy og allmenntilstanden er bra, trenger du ikke å gi febernedsettende. Hodepine og smerter i muskler og ledd er vanlig ved mange infeksjoner. Dersom barnet virker tydelig plaget, kan du gi en anbefalt dose, informerer Finckenhagen.

Han understreker videre at Paracetamol alltid skal være førstevalget for både barn, voksne og eldre.

– Det er generelle råd å alltid ta i bruk anbefalt dose av Paracetamol som er et febernedsettende legemiddel. Ved riktig dose er det trygt for alle med unntak av personer med høyt alkoholforbruk, leversvikt eller ernæringssvikt, sier Finckenhagen.

Ikke gi Ibux eller Nurofen

– Man skal imidlertid IKKE gi ibuprofen ved vannkopper, advarer Finckenhagen.

Bruk av ibuprofen ved vannkopper kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige, livstruende bakterielle infeksjoner i hud og bløtvev. I Norge selges ibuprofen mikstur under merkenavnene Ibux og Nurofen.

– I og med at alle produktene selges reseptfritt i butikk og apotek, er det lett å tro at det ikke er farlig. Det er potente legemidler, og brukt feil er det en viss risiko ved det.

– Selv om slike alvorlige komplikasjoner er sjeldne, bør man unngå å ta en slik risiko. Paracetamol er helt trygt og finnes både som stikkpiller og mikstur tilpasset barn, sier Finckenhagen.

ADVARER: Bruk av Ibux og Nurofen ved vannkopper kan få store konsekvenser. Her er et sjeldent tilfelle med Isak (11mnd) i 2016, hvor han fikk Nurofen. Etter 24 timer så han slik ut. Årsaken var infeksjon i hud og bløtvev. I dag er Isak helt frisk.
ADVARER: Bruk av Ibux og Nurofen ved vannkopper kan få store konsekvenser. Her er et sjeldent tilfelle med Isak (11mnd) i 2016, hvor han fikk Nurofen. Etter 24 timer så han slik ut. Årsaken var infeksjon i hud og bløtvev. I dag er Isak helt frisk. Foto: Privat

Dersom paracet ikke har effekt og du er bekymret for barnet, ta kontakt med lege. Ikke prøv deg frem med andre legemidler om du er usikker.

– Generelle råd er å alltid lese på pakningsvedlegget før bruk av alle slags medisiner, slik at du er sikker på at det brukes riktig, sier Finckenhagen.

Jensen er også enig i at man bør unngå bruk av Ibux.

– Det er viktig å holde seg hjemme til en er frisk. Og så er det lurt å holde seg unna Ibux. Slik medisin demper kroppens forsvar og øker sjansen for at det kan komme verk i vannkoppene, sier han.

– Det kan også være greit å gi barnet Paracet hvis de er slappe eller veldig plaget. Febernedsettende vil ikke gjøre barnet fortere frisk, men det gjør at de føler seg bedre, og spiser og drikker mer. Noe som igjen hjelper kroppen med å kvitte seg med viruset, legger han til.

Når bør jeg kontakte legen ved feber?

  • Hvis barnet ditt har feber og nedsatt allmenntilstand (sløv, dårlig kontakt, lite inntak av mat og væske)-
  • Hvis barnet er så plaget at det har behov for paracetamol utover to-tre dager.
  • Hvis barnet ditt er tre måneder eller mindre.
  • Hvis barnet ditt har feberkramper.
  • Hvis du ellers er engstelig for at barnet ditt har en alvorlig sykdom.

Kilde: Morten Finckenhagen og Helsenorge.no

Ved all feber er følgende generelle råd viktig ifølge Finckenhagen:

– Gi barnet rikelig med drikke. Når temperaturen er høy, fordamper det mer væske fra kroppen. Væske gjør det lettere for kroppen å svette for derved å senke temperaturen.

– La barnet være lett påkledd. Dette gjør det mulig for barnet å bli kvitt overflødig varme.

– Du kan eventuelt fukte huden til barnet ved hjelp av en klut med lunkent vann. Ved fordamping reduseres feberen hos barnet en kort stund, sier Finckenhagen.

Les også (+): Marte (36) ble rammet av ubehagelig tilstand under svangerskapet

Behandling av vannkopper

Vannkopper er et virus som ikke er nødvendig å behandle dersom man ikke er veldig plaget. I de aller fleste tilfellene går det over av seg selv. Det er imidlertid noen grep man kan ta for å lindre plagene.

– Dette er en virus-sykdom som man ikke behandler med antistoffer eller antivirale midler hos friske barn. Da er symptomlindring det viktigste. Mange barn er ofte ganske pigge, men plages av kløe i de fleste tilfeller, sier Finckenhagen.

Ved kløe råder overlegen å legge på kalde omslag der det klør. Ved varme og svette vil kløen forverres. Det kan også være hjelpsomt å holde soverommet kjølig.

Behandling av vannkopper

  • Kalde omslag
  • Hvit vask
  • Paracetamol ved redusert allmenntilstand og feber
  • Kløestillende kremer og salver
  • Lette og luftige klær
  • Kjølig soverom

Videre råder Jensen å ha kortklipte negler og lett og luftig tøy.

– Noen oppdager også at kløestillende midler vi kan kjøpe reseptfritt på apoteket også har en virkning. Tidligere brukte man også mye Hvit vask. Om det har en dokumentert effekt er fremdeles omdiskutert, sier han.

Vannkopper kommer ofte både på huden og på det vi kaller slimhinner, for eksempel inne i munnen. Da kan det ofte være godt å ha noe kaldt å suge på, råder Jensen.

Det viktigste vi som voksne kan gjøre er å hjelpe barna hente frem sin egen styrke, mener Jensen.

– Det gjør vi hovedsakelig gjennom å la barna merke at de er de viktigste ved at vi er hjemme med dem så mye som mulig for å støtte og vise trygghet. Og så er det klokt å høre med andre eller lese seg opp nok til at vi selv er trygge på at dette er en sykdom det er trygt å la kroppen håndtere selv.

– Og så hjelper det alltid når vi voksne klarer å sette oss inn i hvor skikkelig kjipt det er å være syk og ha utslett som kanskje klør, sier Jensen.

Les også: Feber hos barn - dette må du vite

Helvetesild

Når man først har vannkopper, vil man aldri bli kvitt viruset. I teorien får vi kun vannkopper en gang i livet, men det kan utvikle seg til noe annet.

– Etter vannkopper vil viruset trekke seg tilbake og bli værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

– De ligger vanligvis i dvale, men kan våkne til live senere, ved for eksempel forbigående svekket immunforsvar. Da vil det komme som helvetesild, også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper, informerer Finckenhagen om.

Helvetesild kjennetegnes ved et utslett som ligner på vannkopper i et avgrenset område, gjerne på overkroppen. Noen får sykdomsfølelse, tretthet og hodepine.

– Navnet kommer av at viruset kan skade nervene i det aktuelle hudområde og gi langvarige plager med irritasjon og brennende smerter som forverres ved berøring, sier Finckenhagen.

Det anbefales å oppsøke lege ved helvetessild. Behandlingen er mest effektiv når den igangsettes innen tre dager.

– Forebyggende effekt av antivirale legemidler på langvarige smerter ved helvetesild hos ellers friske voksne, er omdiskutert. Ved kraftig utslett hos eldre og immunsvekkede, er det riktig å behandle, legger han til.

Barn kan i teorien bli smittet av en voksen med helvetessild, men som regel smitter de hverandre i barnemiljøene.

– Men det er ikke slik at en voksen kan smittes av et barn med vannkopper og få helvetesild. Helvetesild kommer fra de egne virusene som ligger i dvale i kroppen din, sier Finckenhagen.

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2022, og sist oppdatert 23/11 2023.

Les også