Halsbetennelse hos barn

Slik vet du om barnet har halsbetennelse

Her er symptomene på halsbetennelse, og rådene om hvordan du kan lindre plagene.

HALSBETENNELSE HOS BARN: Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt. Det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne.
HALSBETENNELSE HOS BARN: Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt. Det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne. Foto: Istockphoto.
Først publisert Sist oppdatert

Halsbetennelse er en av de vanligste infeksjonene hos barn, og dukker gjerne opp om vinteren og våren.

Den kommer som regel sammen med forkjølelse, hoste, hodepine og feber.

– Halsbetennelse skyldes enten virus eller bakterier. Ubehaget er knyttet til den lokale immunreaksjonen når kroppen forsvarer seg mot sykdom.

– Vi mennesker har mye lymfatisk vev ved øvre luftveier, som for eksempel mandlene, slik at symptomene kjennes mest i halsen. Det som skjer i halsen skal beskytte resten av kroppen.

Dette informerer Peter Jacob om. Han er overlege og faglig rådgiver ved Øre-nese-hals på Sørlandet sykehus.

Men hvor raskt bør man egentlig komme seg til legen og må barnet ha behandling?

Halsbetennelse hos barn

– Fordi så mange blir bra av seg selv, og fordi mange bare blir lett og moderat syke, er det ikke viktig å dra til legen med en gang.

Det sier Morten Lindbæk, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

På fagspråket kalles tilstanden tonsillitt, betennelse i mandlene, og som oftest skyldes det virus. Noen virus kan forårsake ordentlig kraftige halsbetennelser, men som regel går det over av seg selv etter alt fra tre dager til en uke.

– Vi pleier å si at barn med kraftig luftveisinfeksjon kan vente i tre dager, og så ta kontakt med fastlegen sin dersom det ikke blir bedre, sier Lindbæk.

Det avhenger av symptomene om man bør kontakte legen, mener Jacob.

– Dersom barnet har for mye feber og feberen ikke reagerer på Paracet, bør man kontakte legen. Eller dersom barnet ikke får i seg nok mat eller drikke, eller føler seg veldig syk, sier han.

Er du bekymret for at halsbetennelse kan være smittsomt, kommer Jacob med noen betryggende ord og råd.

– Halsbetennelser gjelder ikke som smittsomme sykdommer der man må isoleres eller der strenge tiltak er nødvendig. Men fornuftig avstand til familiemedlemmer og venner er selvfølgelig anbefalt. Ta ekstra hensyn til personer med redusert immunforsvar, veldig unge barn og de eldste, informerer han.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også: Dette må du vite om ørebetennelse

Dette kan lindre halsbetennelse

Ved halsbetennelse kan større barn beskrive den «tykke» følelsen i halsen, mens de minste kanskje klager over vondt i magen.

Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt. Det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne. Stemmen kan også høres litt annerledes ut.

Hjemme kan foreldrene gjøre sitt for å lindre plagene til småen.

– Rikelig med drikke er viktig for å holde slimhinnene fuktig. Unngå mat og drikke som kan irritere på grunn av syre, slik som sukker eller krydder. Hvil når kroppen trenger det, sier Jacob.

Dersom barnet plages av smerter kan du by på myk mat som er lett å svelge. Iskrem kjøler ned halsen og hjelper mot det meste.

Hvis barnet har veldig vondt og problemer med å svelge eller spise, anbefaler Lindbæk å gi barnet smertestillende Paracetamol.

– Dette virker dessuten febernedsettende, og kan også brukes hvis feberen blir så høy som 39 grader.

Kan være streptokokker

Hvis halsbetennelsen vedvarer eller feberen ikke synker etter tre dager, er det best å ta barnet med til legen.

Infeksjonen i halsen kan nemlig også skyldes bakterier, som oftest av typen streptokokk A. For å finne ut om det er en bakterieinfeksjon, vil legen bruke en bomullspinne og ta en prøve av slimet bakerst i halsen.

– De fleste leger tar prøver fra mandlene. Da får man svar på om det er streptokokk eller ikke. Hurtigtesten gir svar i løpet av fem minutter, forklarer Lindbæk.

Dersom legen kommer fram til at betennelsen skyldes virus, skal ikke barnet ha antibiotika da dette ikke virker mot virus.

Selv om det skulle vise seg at barnet har streptokokkbakterier i halsen, er det ikke nødvendig med noe strengt regime for å hindre at andre blir smittet da streptokokkbakteriene finnes omkring oss hele tiden.

Omkring hver fjerde av oss har til enhver tid denne bakterien i halsen, selv om vi er friske. Det kan likevel være greit at barnet ikke deler glass og bestikk med noen, eller hoster direkte på andre.

  • Smerten sitter oftest langt bak i halsen og blir verre når barnet svelger.
  • Halsen kan være rød, eller det kan være hvite flekker bak i svelget.
  • Noen får hodepine eller feber.
  • Barn har ofte vanskelig for å fortelle akkurat hvor de har vondt. Et barn med vondt i halsen kan godt si at det har vondt i magen.
  • Barn kan også føle seg dårlige og kaste opp.
  • Noen ganger kan infeksjonen som forårsaker halsbetennelsen spre seg. Det kan føre til at barnet blir hest, mister stemmen, får ørebetennelse eller bihulebetennelse.

Kilde: Helsebiblioteket

Se mer

Les også (+): Test av klemmeposer: Gladnyhet til foreldre

Antibiotika er ikke alltid hjelpsomt

Om det viser seg at det er streptokokkbakterier som forårsaker infeksjonen, er det likevel ingen selvfølge at barnet er tjent med en antibiotikakur.

Det sier Lindbæk, som også er leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin.

– Betennelsen går som regel over av seg selv, også når den skyldes streptokokker, sier han.

Tidligere har det nærmest gått automatikk i å gi antibiotika så snart streptokokker ble påvist, men undersøkelser har vist at antibiotika ikke er noe vidundermiddel mot luftveisinfeksjoner som man tidligere trodde.

De som tar penicillin blir i gjennomsnitt friske bare èn dag tidligere enn de som ikke tar denne medisinen. Norske leger er derfor blitt mer forsiktige med å gi barn slike medisiner uten at det er helt nødvendig.

Dette for å begrense bruken av antibiotika for å unngå at bakterier blir resistente. Antibiotika kan dessuten gi barnet plager som diarè og oppkast.

Vent og se

Lindbæk mener det er best å se an hvert enkelt barn før man tyr til denne medisinen, også når halsbetennelsen skyldes streptokokker.

– Her bør man ha en vent-og-se-holdning. Har barnet høy feber, sliter med å svelge og har dårlig allmenntilstand, kan du gi penicillin. Men hvis barnet er i god form og spiser, så trenger de ikke å få det, forklarer han og fortsetter:

– Gevinsten man får ved å behandle med penicillin sammenlignet med ikke å gjøre det, er at man blir frisk på fem dager i stedet for seks. Og det er ikke noe «halleluja», sier professoren, som har ledet arbeidet med å utvikle de siste retningslinjene for bruk av antibiotika i Norge.

Jacob råder å følge legens råd dersom man blir satt på en antibiotikakur.

– Ved medisiner er det viktig å forholde seg til anbefalt dosering, unngå overforbruk, og reseptbelagte legemidler må være knyttet til den aktuelle sykdomsepisoden. Man skal altså ikke ta i bruk noe som muligens er igjen etter en tidligere behandlingsrunde.

Hvis legen imidlertid mener at barnet skal ha antibiotika er det viktig at kuren fullføres, ifølge Folkehelseinstituttet. Hvis kuren ikke gjennomføres på riktig måte vil kun noen av bakteriene utryddes, og de mer motstandsdyktige kan overleve og formere seg.

Les også (+): – Barn kan smitte besteforeldre i opptil to uker, kanskje mer

Kan være kyssesyken

Er barnet veldig dårlig, kan legen også ta en blodprøve for å finne ut om barnet lider av kyssesyken, også kalt mononukleose.

Denne sykdommen har symptomer som kan ligne på halsbetennelse som følge av streptokokkbakterier, men skyldes likevel et virus.

Noen er så uheldige at de stadig er plaget av halsbetennelse. Selv om mandlene er en del av lymfesystemet og derfor har en nyttig funksjon i kroppen, kan de som er svært plaget ha nytte av å få dem operert bort.

En sjelden gang kan man få alvorlige komplikasjoner av en halsbetennelse, som byll i mandlene, revmatisk feber eller infeksjon i nyrene.

Revmatisk feber forårsaker smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter, ifølge Helsenorge. Sykdommen var ganske vanlig for omtrent femti år siden, men er nå sjelden.

Korona eller halsbetennelse?

I disse pandemitider kan det imidlertid være forvirrende å slå fast om det faktisk er halsbetennelse barnet har fått, eller om halssmertene kan skyldes koronaviruset.

Det er imidlertid noen få forskjeller man kan være obs på, skal vi tro Lindebæk.

– Når det gjelder korona sammenlignet med halsbetennelse, vil forkjølelsessymptomene og feber være mer dominerende og vanlig ved corona, sier professoren.

Han forklarer at tap av lukt og smak er spesielt for korona, mens svelgsmertene vil være et mer dominerende symptom ved halsbetennelse.

– Men i mange tilfeller vil det likevel ikke være så lett å skille de to, så da er det fornuftig å ta en koronatest og eventuelt bli vurdert av lege, understreker han.

Les også: Dette er tegnene på barnemigrene