meslinger, røde hunder og kusma:

Dette bør du vite om meslinger, røde hunder og kusma

MMR-vaksinen gjør at det er svært få utbrudd av meslinger, røde hunder og kusma i Norge. Noen får likevel sykdommene, og de er ikke ufarlige.

SYK: Det at en sykdom kalles barnesykdom, sier ingenting om hvor alvorlig den er.
SYK: Det at en sykdom kalles barnesykdom, sier ingenting om hvor alvorlig den er. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Takket være MMR-vaksinen er det nesten ingen som får meslinger, røde hunder og kusma i Norge i dag.

Da kan det være lett å glemme hvor alvorlige disse sykdommene faktisk kan være.

Dråpesmitte

Alle disse barnesykdommene er virussykdommer som smitter lett.

– Virusene finnes i spytt og slim i øvre luftveier, og sykdommene smitter gjennom dråper, sier overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye til Klikk.no.

– Ved hosting eller nysing spres viruset via ørsmå spyttdråper, og dersom man ikke er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen tidligere, er det stor risiko for smitte dersom man er i kontakt med en som er syk.

MMR-VAKSINE: Før innføring av vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig at barn fikk kusma, røde hunder og/eller meslinger.
MMR-VAKSINE: Før innføring av vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig at barn fikk kusma, røde hunder og/eller meslinger. Foto: Privat

Han sier videre at det er lav risiko for store utbrudd av disse sykdommene dersom en høy andel av befolkningen er vaksinert.

Farlig for voksne

– Før innføring av vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, var det vanlig at alle barn gjennomgikk disse barnesykdommene. Det gikk bra med de fleste, men noen ble alvorlige syke, sier Sørbye.

Risikoen for komplikasjoner kan også være høy dersom man får en barnesykdom i voksen alder, noe man risikerer dersom man ikke er vaksinert.

– Det at sykdommer regnes som barnesykdommer betyr bare at man gjerne blir smittet av dem som barn. Det sier altså ingenting om hvor alvorlig sykdommen er. Alvorlighetsgraden kan gå fra ufarlig til alvorlig eller dødelig, sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI), Tone Bruun til Klikk.no.

MESLINGER; - Det er ikke mange som får meslinger i Norge, men i verdensmålestokk er det fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem, informerer Tone Bruun.
MESLINGER; - Det er ikke mange som får meslinger i Norge, men i verdensmålestokk er det fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem, informerer Tone Bruun. Foto: Privat

Les også: Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger

Redusert dødelighet

Det er ikke mange som får meslinger i Norge, men i verdensmålestokk er det fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem.

– Spesielt i lavinntektsland er meslinger en betydelig årsak til barnedødelighet. Utbrudd kan oppstå når befolkningen ikke er tilstrekkelig beskyttet gjennom vaksinasjon, sier Bruun.

Ifølge WHO førte meslinger til at 18 000 mennesker døde i 2021, og da særlig barn under fem år.

– Vaksinasjon mot meslinger avverget 56 millioner dødsfall mellom 2000 og 2021. Koronapandemien førte imidlertid til omprioritering av ressurser i mange land og millioner av barn fikk ikke meslingevaksinen de skulle hatt, noe som fører til økt risiko for meslingeutbrudd, informerer Bruun.

Kan bli steril

Kusma og røde hunder er i utgangspunktet mindre alvorlige enn meslinger, men også disse sykdommene kan føre til komplikasjoner.

– Selv om kusma vanligvis er en ufarlig sykdom, får rundt 20 prosent av gutter som får kusma etter puberteten, betennelse i testiklene. I de tilfellene der begge sider er angrepet, kan dette føre til sterilitet, sier Sørby.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Han forteller videre at røde hunder i sjeldne tilfeller kan føre til hjernebetennelse, og at infeksjon hos mor de første tre svangerskapsmånedene medfører stor fare for alvorlige skader på fosteret.

– Infeksjoner senere i svangerskapet kan føre til mindre skader, som for eksempel nedsatt hørsel, sier ha

Les også (+): Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5

Tone Bruun ved Fhi gir oss informasjon om det vi bør vite om kusma, meslinger og røde hunder:

Kusma

Kusma er en akutt virusinfeksjon. Den rammer i hovedsak spyttkjertler, men kan også gi sykdom i andre organer. Kusma er kjent siden antikken, men ble først påvist i 1945. Vaksinen ble utviklet i 1951.

BARN MED KUSMA: Bollekinn er typisk for kusma og skyldes infeksjon i spyttkjertlene.
BARN MED KUSMA: Bollekinn er typisk for kusma og skyldes infeksjon i spyttkjertlene. Foto: Foto: CDC/NIP/Barbara Rice (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons

– Kusma var en vanlig sykdom i Norge før kusmavaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 1983. Da var det ofte utbrudd i for eksempel skoler og militærleir.

Smitte:

– Kusma smitter ved inhalasjon av spyttdråper eller ved at man får spytt i luftveiene på et annet vis. Man er mest smittsom fra et par dager til fem dager etter hevelse i spyttekjertler oppstår.

Inkubasjonstiden (tiden fra man blir smittet til man får symptomer) er to til tre uker.

Symptomer på kusma:

En person som er smittet av kusma, får gjerne lett feber i omtrent ett døgn før det oppsår hevelse i spyttkjertlene. Som regel på begge sider.

– Vanligvis blir man frisk etter en uke. Det kan imidlertid oppstå komplikasjoner i form av testikkelbetennelse med sterke smerter og hevelse.

Disse komplikasjonene ses nesten alltid etter puberteten, og forekommer i om lag 20 prosent av tilfellene. Betennelsen kan føre til nedsatt fruktbarhet og i sjeldne tilfeller sterilitet.

– Andre sjeldne komplikasjoner er hørseltap, betennelse i bukspyttkjertelen, hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse, sier Bruun.

Dersom gravide får kusma i løpet av de første 12 svangerskapsukene, medfører dette høy risiko for spontanabort.

Behandling av kusma:

– Det finnes ingen spesifikk behandling for kusma. Ved testikkelinfeksjon er det aktuelt med sengeleie, isposer og smertestillende medikamenter, og sykdommen behandles som regel hjemme.

Pasienter som får hjernebetennele bør legges inn på sykehus.

Les også: Her er de vanligste årsakene til at barnet ditt svetter om natten

Meslinger

Dette er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til.

MESLINGER: Det finnes ingen medisin mot meslinger, kun vaksine.
MESLINGER: Det finnes ingen medisin mot meslinger, kun vaksine. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Meslinger har vært kjent siden de tidligste sivilisasjoner, og har vært en fryktet sykdom som medførte høy barnedødelighet. I Norge ble viruset første gang påvist i 1954.

Smitte:

Meslinger smitter gjennom luftsmitte og kontaktsmitte med sekret fra luftveiene. Det skal lite smittedose til for å bli smittet.

– Man regner med at pasienter er smittsomme fra fire dager før til fire dager etter at utslettet oppstår.

Inkubasjonstiden er 10-14 dager.

Symptomer på meslinger:

Meslinger er først og fremst en luftveisinfeksjon.

De første symptomene er feber, hoste, snue og lysskyhet, og i løpet av et par dager oppstår også forandringer på slimhinnen i munnen.

– Deretter faller feberen, før den stiger samtidig som meslingutslettet begynner. Utslettet begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen, sier hun.

Utslett, feber og andre symptomer varer som regel i to til fem dager. Om feberen varer utover perioden man har utslett, kan dette være et tegn på komplikasjoner. Immunforsvaret blir svekket i lang tid etterpå.

– I forbindelse med meslinger kan man få komplikasjoner som bronkitt, diaré, lungebetennelse, irritasjon i mellomøret og mer sjelden hjernebetennelse, i omtrent én av 5000 tilfeller. En annen sjelden komplikasjon er en type hjernebetennelse som er dødelig og som rammer én av 100 000 smittede.

Meslinger i graviditeten kan ha skadelig effekt på både mor og barn. Dersom smitten overføres til barnet, kan dette føre til prematuritet og i enkelte tilfeller spontanabort.

Behandling av meslinger:

Det er ingen spesifikk behandling for meslinger, men bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika.

Røde hunder

RØDE HUNDER: Sykdommen kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter.
RØDE HUNDER: Sykdommen kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter. Foto: Foto: PD-USGov-HHS-CDC (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons

Denne sykdommen kan være farlig for fosteret om mor blir smittet under svangerskapet.

Rubella, eller røde hunder som sykdommen gjerne kalles, er vanligvis en mild virussykdom, men den kan være svært alvorlig for fosteret ved graviditet.

Før det ble vanlig med vaksinasjon, opptrådte sykdommen gjerne i epidemier hvert fjerde til femte år.

Siste store utbrudd i Norge var i 1978-79.

Smitte:

Røde hunder smitter via spyttdråper.

Man er smitteførende en uke før og minst fire dager etter utbrudd av utslett.

Inkubasjonstiden er 14-21 dager.

Symptomer på røde hunder:

– Opp til havparten av alle som får røde hunder får få eller ingen symptomer. De som får symptomer, får gjerne moderat feber, utslett som brer seg fra ansiktet til hele kroppen samt forstørrede lymfeknuter.

I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi komplikasjoner i form av hjernebetennelse og betennelser i ledd.

– Hos gravide kan sykdommen medføre alvorlige fosterskader eller abort. Dette er den viktigste grunnene til at vi vaksinerer mot røde hunder, sier hun.

Behandling av røde hunder:

Det er ingen spesifikk behandling mot røde hunder.