Dehydrering hos barn
Dette gjør du når barnet er dehydrert
Hva gjør du hvis barnet kaster opp alt du gir av drikke? Fortsett å gi, uansett!
- Mange foreldre gir seg altfor tidlig. Noen sier at hver gang de gir barnet noe, så kommer det opp igjen. Men det er motsatt logikk som gjelder: man skal bare fortsette å gi drikke. Noe vil gå ned, sier seksjonsoverlege Henrik Døllner ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
Tegn på dehydrering hos barn
Det er ikke uvanlig at syke barn er svært tørste, men at foreldre holder tilbake drikke fordi de er redde for at barnet kommer til å kaste opp.
Ifølge Døllner kan dette føre til en ond sirkel. Barn som er i ferd med å bli dehydrert blir for slappe til å drikke, noe som igjen gjør barnet dårligere.
Lite og ofte er trikset for å hindre syke småbarn i å tørke ut. Et glass i hånden fungerer sjelden for barn som sliter med oppkast. Så mye væske på en gang kommer som oftest raskt opp igjen.
Dette bør du gjøre når barnet har diaré eller kaster opp:
- Oppsøk alltid lege dersom barnet er påfallende slapt, dårlig og ikke reagerer som normalt.
- Kontakt også lege dersom diareen kommer veldig hyppig og barnet viser tegn på dehydrering.
- Følg med på om barnet tisser. Lite og mørk urin tyder på dehydrering.
- Følg med på hvor hyppig eventuelt diaré kommer og hvor store de er.
- Dehydrerte barn er ofte bleke med mørke ringer under øynene.
- Tørre slimhinner og lite tårer når barnet gråter er også tegn på dehydrering.
- Hos spedbarn vil fontanellen bli bløt eller innsunket hvis barnet er dehydrert.
Kilde: Henrik Døllner, seksjonsoverlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim og Norsk Helseinformatikk.
Behandling av dehydrering
- Gi små porsjoner, gjerne en skje hvert femte minutt. Det er litt av en jobb, og noen ganger må man følge etter barnet for å gi, men det er dette som fungerer mot dehydrering, sier Døllner.
Barn som er blitt så uttørket at de må på sykehus får ofte en variant av denne behandlingen. Der tilstanden ikke er veldig alvorlig, får barnet salt- og sukkerblanding sprøytet inn i munnviken, lite og ofte.
- Det er veldig effektivt å gi barnet væske rett i munnen. Når noe går ned, vil allmenntilstanden bli bedre slik at barnet drikker mer, sier Døllner.
Når et barn blir dehydrert på grunn av kvalme, oppkast og diaré skyldes det som oftest en smittsom mage- og tarminfeksjon, ofte som følge av rotavirus. Men også andre sykdommer som forårsaker oppkast, kvalme eller diaré kan føre til at barnet blir uttørket.
Oppkast uten diaré skyldes ofte andre sykdommer enn tarminfeksjon. En sjelden gang kan de være alvorlige, som for eksempel hjernehinnebetennelse.
Når kontakte lege
Foreldre bør kontakte lege dersom barnet bare blir dårligere og dårligere, til tross for at det får drikke kontinuerlig. De minste barna tåler væskemangel dårligst. Ved kraftig diaré kan de bli dehydrert på kort tid.
- I de verste tilfellene kan det skje i løpet av et halvt til ett døgn, sier seksjonsoverlege Henrik Døllner.
Vann alene er ikke nok for barn som står i fare for å bli dehydrert. Døllner råder foreldre til å gi salt- og sukkeroppløsningen som selges på apoteket.
- Hvis barnet synes det smaker veldig salt, kan den blandes med litt eplemost eller blåbærsaft. Men det er viktig at den ikke blandes ut for mye, da kan det bli for lite salt.
Ikke drikk cola
Barn som sliter med diaré eller oppkast bør ikke drikke cola eller annen drikke med mye sukker. Sukker kan nemlig holde diareen ved like.
Døllner fraråder dessuten foreldre fra å eksperimentere med selvkomponerte oppskrifter på salt og sukkerblandinger. For mye salt kan være skadelig.
Babyer som normalt ammes, bør ammes selv om de kaster opp. Blir det for lite væske, råder legen til å gi salt- og sukkerløsning i tillegg, gjerne med en sprøyte i munnviken.
Årsaken til at de minste raskest tørker ut, er at de har minst å tære på. Små barn drikker relativt mye av sin kroppsvekt hver dag. En baby på fem-seks kilo er avhengig av å få i seg hele 10-15 prosent av sin egen kroppsvekt daglig. Når manglende matlyst, oppkast og diaré, gjør at denne væsken forsvinner i løpet av et døgn eller to, er det dramatisk. Skulle en voksen på 70 kilo mistet like mye av seg selv, ville det utgjort et væsketap på mellom sju og ti liter. Det er mye på kort tid.
Dersom barnet må på sykehus på grunn av uttørring, vil legenes førstevalg som behandling være å gi salt- og sukkerblanding i munnen.
- I mer alvorlige tilfeller gis væsken gjennom en sonde direkte ned i magesekken. Som oftest er det en effektiv behandling. Dersom barnet er svært dårlig kan væsken også gis intravenøst, forklarer Døllner.
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2012, og sist oppdatert 04/04 2018.