Hjemmelaget iskrem
Disk opp med hjemmelaget is i barnebursdagen
Du klarer fint å lage iskrem til selskapet selv.
Her er noen oppskrifter på deilig, hjemmelaget iskrem. Jordbærsherbet... Fruktis på skje... Iskremklovner... Yoghurt-is, med eller uten sjokolade... Mmmmmm!
Sett grensene selv: Sunt som bare det, eller søtt så det holder? Med bær eller fløte?
Iskremklovner
Du trenger (til 4 porsjoner):
Marengs:
4 eggehviter
1/2 ts hvitvinseddik
240 g fint sukker (fås kjøpt i velassorterte matbutikker, alternativt kan vanlig sukker brukes)
Til klovnene:
4 kuler iskrem
4 iskremkjeks
Nonstop eller Smarties
Rød melisglasur
Hvit melisglasur
Grønn melisglasur
SLIK GJØR DU:
Marengs: Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene til skummet er stivt. Tilsett eddik og fortsett å piske. Tilsett litt sukker av gangen, til alt er oppløst og marengs-massen er stiv og blank. Bruk kakesprøyte eller skje og lag små reder med diameter ca. 8 cm på en bakeplate med bakepapir. Skru ned varmen til 100 grader og stek marengsen i ca. 1 time.
Les også: 20 ulike muffins med samme oppskrift
Pynt: Plassér en kule med iskrem i hvert marengsrede og lag ansikter og pynt med Nonstop og melisglasur.
Fruktis på skje (uten fløte)
Du trenger:
200 g sukker
200 g jordbær
2 ss sitronsaft
200 g mango
200 g bringebær
200 g grønn melon
1 ts mynte, finhakket
1 eggehvite, stivpisket
SLIK GJØR DU:
Kok opp sukker i en kjele med 2,5 dl vann. La det koke i ca. 5 minutter. Avkjøl.
Lag puré av jordbær og 1 ss sitronsaft med stavmikser.
Lag puré av mango og 1 ss sitronsaft.
Lag puré av bringebærene, og mos gjennom en sikt for å fjerne frøene.
Lag puré av melonen, og bland inn mynten.
Rør inn en fjerdedel av sukkersirupen i hver fruktpuré, og bland inn en fjerdedel av den stive eggehviten.
Hell fruktmosene i små beger eller isformer. Etter ca. en time kan du plassere en teskje eller ispinne av tre i hver is.
Frys videre i ca. 3 timer.
Jordbærsherbet (is uten egg)
Ingredienser (til 4 porsjoner):
2 gelatinplater
1 ½ dl vann
150 g sukker
2 ss lys sirup
300 g jordbær
3 dl yoghurt med jordbær
SLIK GJØR DU:
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann og sukker og tilsett sirup. Vri opp de bløtlagte gelatinplatene og ha dem i den varme sukkerlaken under omrøring. Hell laken i en hurtigmikser eller food processor og tilsett jordbær. Kjør til det er blitt en jevn og glatt masse og tilsett til slutt yoghurt. Hell massen i en bolle og dekk overflaten med plast.
Les også: Seks kaker som tar under to minutter å lage
Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før sherbeten fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.
Tips: Dersom du har en iskremmaskin, er det bare å helle den avkjølte eggekremen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den.
Kilde: Melk.no
Yoghurtis med jordbær
Ingredienser (til 8 porsjoner):
1 kurv jordbær
4 dl vaniljeis
4 dl jordbæryoghurt
2 eggehviter
1 lime, saft og skall
2 ss melis
SLIK GJØR DU:
Bland halvparten av jordbærene, vaniljeis og yoghurt i en blender. Pisk opp eggehvitene i en ren bolle slik at de nesten er helt stive, og bland dem med jordbærblandingen. Ha iskremblandingen i en sprøytepose og fordel den i porsjonsskåler eller i en bolle og frys (helst natten over).
Del opp de resterende jordbærene i små terninger og ha dem i en bolle sammen med melis, saft og skall fra limen. La bærene marinere i 15 min. La isen tine litt før servering. Pynt med jordbær.
(Tekst: Camilla Agerup/Hjemmet)
Yoghurtis med (eller uten) sjokolade
Sett favorittyoghurten din i frysen i et par-tre timer (avhengig av mengden). Rør av og til. Ta ut før den er helt frossen, og kjør i blenderen.
Og er du glad i sjokolade? Mørk sjokolade er en smakfull kilde til antioksidanter, som hjelper immunforsvaret. Smelt sjokoladen i vannbad, dypp ispinnen i sjokoladen og frys i formen igjen.
Jukse litt? Sett en ispinne i en liten barneyoghurt, frys og server.
Grønn hverdag (uten egg, sukker, fløte og melk)
Du trenger:
½ agurk
3 modne kiwi
1 moden pære
2 dl eplejuice
Saften av en halv lime
En håndfull sitronmelisse (kan sløyfes)
SLIK GJØR DU:
Bland alle ingredienser og kjør til puré med en stavmikser. Ha i kiwi til slutt, slik at ikke de svarte frøene blir finknust. Frys ned i former.