GUIDE TIL BLEIESKIFT:

– Akkurat nå sliter vi veldig med at babyen bæsjer på gulvet, sier førstegangspappaen og ser alvorlig på meg

Uerfaren bleieskiftarbeider? Dette er kunnskapen og utstyret du trenger. Hilsen en med lang erfaring. Veldig lang erfaring ...

<b>LAG PÅ LAG: </b>Forsøpling, ja vel. Men akkurat når det kommer til bleier, må det være lov. På bildet ser man et enkelt stellebord, stellematte, stellehåndkle, tisseunderlag (som ligger opp ned ifølge lesere), papirhåndkle, stellekluter, en bleie, hundeposer og en tube med Inotynol.
LAG PÅ LAG: Forsøpling, ja vel. Men akkurat når det kommer til bleier, må det være lov. På bildet ser man et enkelt stellebord, stellematte, stellehåndkle, tisseunderlag (som ligger opp ned ifølge lesere), papirhåndkle, stellekluter, en bleie, hundeposer og en tube med Inotynol. Foto: Anders Eid
Først publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

– Du skjønner. Akkurat nå sliter vi veldig med at babyen bæsjer på gulvet.

*Stillhet*

– At det var??!!

Den nybakte førstegangspappaen ser dønn alvorlig på meg.

Samtidig som de to barnløse damene på bordet vårt stirrer vantro på hverandre og lurer på hva i all verden for fest de har havnet på – og om konseptet «moderne mann» virkelig var en så god idé.

– Jo du skjønner. Når han har bæsjet mer enn litt, vasker vi ham i vasken på badet. Stellebordet står rett ved siden av vasken, men siden vi må tørke ham med håndkle etter vasken, finnes det likevel en mulighet. Han bæsjer rett og slett mens vi holder ham for tørking. I starten var det hele tiden, men det er heldigvis sjeldent nå.

– Akkurat, jeg ... skjønner ... Eller ..?!

Anders Eid er journalist på Klikk.no og småbarnsfar til fire barn, bosatt i Drammen. Han skriver om stort og smått for klikk.no og Foreldre &amp; Barn.
Anders Eid er journalist på Klikk.no og småbarnsfar til fire barn, bosatt i Drammen. Han skriver om stort og smått for klikk.no og Foreldre & Barn. Foto: Cecilie Åserud

Foranledningen til denne bedritne betroelsen er at jeg av nysgjerrighet har spurt ham om hva han som nybakt forelder tenker om behovet for en slags uautorisert guide til bleieskift.

Er det virkelig behov for dette? Har de nybakte foreldrene støtt på noen problemer på dette området?

Svaret hans, kan vel tyde på det. Det er i alle fall tilstrekkelig for meg!

Så folkens, om dere fortsatt henger med, spenn fast de klistrete bleie-borrelåsene. Nu kör vi:

Den første bleien du skiftet

Alle husker vel følelsen av første gang de fikk utdelt en bunke bleier i miniatyrstørrelse og bedt om å skifte på sitt førstefødte lille mirakel.

Kan hende måtte du studere bleiene inngående for å forstå hva som er bak eller fram.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Kan hende ga synet av den mørke baby-beken deg en umiddelbar følelse av at «dette fikser jeg ikke».

Kan hende var det først der og da det gikk opp for deg at: ja, det er ekte. Du er virkelig blitt forelder!

Kan hende du lot bleien være slakk rundt magen. Man vet jo ikke hva disse bittesmå skapningene tåler?

Les også: Guide til babyens avføring (selvfølgelig har vi en sak om dette, du er tross alt på klikk.no)

Bleieskift i blinde

Så noen måneder senere så står du der og skifter bleier med en hånd som om det skulle vært sokker.

Står der i den verste stanken man kan tenke seg, og fortrekker knapt en mine. Holder de to små føttene mellom fingrende på den ledige hånden, og bruker den andre til å tørke av det verste og mest illeluktende klisset man kan tenke seg med raske og rutinerte manøvre. Uten å mukke.

Skurer den besjebefengte ullbodyen noenlunde ren med gallesåpe (du må ha det) og kaster den i vaskemaskinen.

Det er ikke akkurat rakettvitenskap, og selve bleiebyttingen klarer du nok fint å lære deg selv. Om ikke så har vi selvsagt en sak om dette også.

Men det går an å optimalisere selve stellebordet og utstyret.

Dere skal tross alt skifte rundt 2500 (!) bleier bare i løpet av babyens første leveår, i alle fall om man skal tro på regnestykket til diaperplanner.com (ja, det finnes en nettside for dette).

La oss si jeg har skiftet cirka 40 prosent av bleiene her i huset (1000 bleier i året), og barna i snitt bruker bleier i 3 år hver.

Da vil jeg som firebarnspappa være oppe i 12.000 bleier totalt når sistemann er uteksaminert fra doring-skolen.

Dersom hver bleie tar 3 minutter å skifte, så er jeg oppe 25 DAGER med bleieskift totalt ...

(Okei, man må trekke fra bleiene barnehagen skifter, men det er likevel snakk om mange dager!)

Basert på denne erfaringen, vil jeg forsøke å komme med noen råd til alle ferske bleieskiftarbeidere:

1. Hvor mange bleier trenger jeg?

Ikke gå bleie-bananas i butikkene umiddelbart. Det kan straffe seg.

Bleiestørrelser kan på mange måter sammenlignes med «levels» på et hvilket som helst dataspill.

De første levelsene, altså størrelsene, går forbløffende fort, mens de varer lenger og lenger jo høyere opp man kommer.

Først på level 4 blir du brått stående litt fast.

<b>LETT Å BRENNE INNE MED:</b> Nybakte foreldre kan fort brenne inne med mye bleier i de minste størrelsene. Eller i de største, dersom barnet slutter med bleier før man forventer det.
LETT Å BRENNE INNE MED: Nybakte foreldre kan fort brenne inne med mye bleier i de minste størrelsene. Eller i de største, dersom barnet slutter med bleier før man forventer det. Foto: Skjermdump, Finn.no

En klassisk tabbe man bør unngå er derfor å kjøpe inn lassevis med bleier i størrelsen 1-3. De vokser i ekspressfart de første månedene.

Men det går faktisk an å utnytte denne kunnskapen til sin fordel. Det ligger som regel masse bleier i de minste (og i de største) størrelsene under GIS BORT på Finn.no.

Samtidig er det et enda mer kritisk scenario å plutselig gå TOM for bleier. Så kjøp alltid inn én pakke ekstra på butikken, men ikke fem pakker ekstra! I alle fall ikke før du har kommet til «level 4» .

2. Er det noe forskjell på billigbleiene og premium-bleiene?

Ja, det er det så klart, men min erfaring er at det ikke er en forskjell som rettferdiggjør prisforskjellen i praksis. Uten å trekke frem spesifikke merker, så har vi etter hvert kun kjøpt «billigbleier» og ikke merket noe vesentlig forskjell.

Faktisk har vi skrevet en sak om dette på klikk.no tidligere. Der en pappa forklarer konkluderer med at han ikke synes det er verdt å betale 30 kroner ekstra pakken for premium-bleier

Les også: Ja, nå kan du betale litt ekstra for bleiene. Men er det verdt det?

Det eneste måtte være at dersom man sliter med at babyen går mye igjennom om natten, så kan man teste ut om noen av de litt dyrere variantene kan absorbere enda litt bedre – altså at man har egne «premiumbleier» på natten.

Det er også noen av billigbleiene som er litt for stive etter mitt syn.

Men på dette punktet er nok smaken litt som bleiebaken. Jeg anbefaler foreldre å teste ut ulike bleier og finne sin favoritt.

Bleier er bruksvare og selv forsvinner i rekordfart, så man har svært god anledning til å teste seg gjennom hele sortimentet i løpet av noen måneder.

Les også: Å vente barn nummer fire var ikke noe stress. Så hørte jeg et fryktet ord jeg for lengst hadde fortrengt

3. Trenger jeg stellebord?

De fleste vil nok svare ja på dette spørsmålet. Tidligere hadde vi et knøttlite bad som gjorde det vanskelig å få inn et stellebord. Da ble det mye skift på stellematte på gulvet. Det går jo helt fint det, men det er selvsagt mer behagelig med stellebord, som vi først har fått erfare med fjerdemann.

Men det trenger ikke være dyrt eller fancy.

Det skal kun oppfylle en svært enkel funksjon. Og plutselig blir babyen for lang, eller finner ut at den skal bruke stellebordet som turnmatte. Da må den uansett stelles på gulvet – mens stellebordet kun står i veien. Stellematte bør du selvsagt også ha. De koster ikke særlig mye.

Et tips er for øvrig å være svært påpasselig og alltid «rette» på babyen dersom den forsøker å bevege seg eller snu seg på stellebordet. De skjønner faktisk dette budskapet om det gjentas konsekvent, er min erfaring. Men man må selvsagt alltid passe godt på uansett.

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

4. Lag på lag

Bleieskift er tidvis som å spille russisk rulett. Man vet aldri når de finner ut av at, «nei, jeg er ikke helt ferdig likevel». Særlig med guttebabyer kan dette by på omfattende oversvømmelser på stellebordet, noe som selvsagt er sinnssykt irriterende.

Så her gjelder det å ha et nøye gjennomtenkt HMS-opplegg, for å minimere skadeomfanget – og frustrasjonen.

På stellematten kan man gjerne først ha et tisselaken i bunn. Så et håndkle av passende størrelse oppå der. Så kan man kjøre et engangs-tisseunderlag. Her kan flere varianter benyttes.

Disse kan man klippe de til slik at man får en hel haug i passende størrelse.

Oppå der igjen er det helt genialt å kjøre på med en klut og et engangspapir-håndklede som selges – de kan stagge forbløffende mange nesten-ulykker, og også brukes til å tørke stumpen til slutt.

Presisering: Det er ikke slik at tisseunderlaget kastes mellom hver gang. Det skjer kun ved nødstilfeller. De fleste bleieskift går jo som ... smurt.

Les også: Verdens korteste skitur med barn: En bitteliten tabbe utløste det totale kaos

5. Få vekk lukten

Gratis bleiebøtter noe som pushes hardt på nybakte foreldre. Helt greit det, men det man må være klar over da er at man gjerne trenger lange spesial-ruller med poser som ikke er spesielt billige.

Et annet problem er at badet ditt enten du vil eller ikke, trolig vil lukte litt ... ja, dritt.

Særlig når barna blir større. Selv om du kanskje ikke lukter det selv fordi du er vant til det.

Det selges også engangsbleieposer, men disse er ofte ganske syltynne. Selv har jeg brukt et tett søppelspann lokk til tissebleier (som tømmes jevnlig) og brukt hundeposer på de illeluktende bleiene – som kastes fortløpende.

Nei, det er ikke miljøvennlig, men bleier er per definisjon ikke miljøvennlig. Det er neppe noe som noen vil klare å kildesortere med det første.

Da jeg intervjuet noen som jobbet på et avfallssorteringsanlegg for noen år siden og spurte hva som var det absolutt verste søppelet av alt de får inn, nølte den ansatte ikke ett sekund: Det er bleier.

Det er derfor det går rett til forbrenningsanlegget.

Man kan også velge å kjøre på med tøybleier – og all mulig honnør til de som har tid, kløkt og overskudd til å gjøre det. Men for de fleste vil nok dette raskt åpenbare seg som et ganske uaktuelt alternativ i en travel hverdag – særlig om man har flere barn.

Les også (+): Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet

6. Engangskluter og salve

Bleier er en uappetittlig affære, og jeg er selv av den oppfatning at det meste må være lov for å gjøre det til en minst mulig stressende opplevelse mens det pågår.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Når babyen er liten, kan man som min venn påpekte innledningsvis, skylle den lille rumpa i vasken. Dersom man har stor nok vask, that is. Og heller ikke dette er uten risiko, både med tanke på avføring på gulvet og kanskje også med tanke på uhell.

Vi har for det meste brukt tørre engangskluter som man kan dyppe i varmt vann og tørke av med. Er det riktig ille, kan man underveis supplere med våtserviett, som man også gjerne kan dyppe i varmt vann, før man avslutter med en bleieklut igjen.

Tendenser til at babyen er rød av bleieutslett? Da er det etter mitt syn én ting som gjelder. Glem sinksalve, talkum, eller annet.

Det mest effektive preparatet basert på min egen erfaring, er en klebrig salve som lukter som motoren på en gammel fiskebåt, kalt Inotyol.

Dette inneholder ifølge innholdsfortegnelsen blant annet sink, ullfett, hvit vaselin, flytende parafin (!), lavendelolje og renset vann.

Uansett helbreder det utslettet forbløffende raskt.

Les også: Slik håndterer du babyens bleieutslett

7. Bit tennene sammen. Brått er bleiene i bakspeilet

It's a shit job, but somebody have to do it.

Men heldigvis er din tid som bleieskiftarbeider høyst tidsavgrenset.

Eh, vel ... for de fleste ...

Det kan føles både demoraliserende og uoverkommelig når du står der midt på natten og ser ikke hånd for deg, mens babyen skriker, og avføringen flyter.

Men heldigvis kommer det en tid når bleiene er historie.

Den tiden kommer fortere enn du aner. Og da glemmer du raskt de tusenvis av bleiene du har skiftet.

Og da kommer du én dag til det punktet at du savner bleiene igjen ...

Eeeeh NEI, det blir ikke en slik avslutning på teksten denne gang.

For dét har jeg faktisk ALDRI hørt noe si.

Selv de mest melankolske og positivistiske foreldre og besteforeldre, er nok glade for at de har fortrengt både lukten og synet av en skikkelig godt levert nummer to-bleie.

Uansett er min tid som bleieskriftarbeider omsider snart forbi, men her har dere altså mitt bleie-manifest.

Jeg ønsker vordende foreldregenerasjoner dritmye lykke til!

Les også: De sovende små skulle bare visst. Hva som skjer etter leggetid …