Baby og søvn
Forskning: Slik sovner babyen på få minutter
Strever du med å få babyen til å sovne? Nå har forskere funnet en oppskrift som de mener kan få babyen til å sovne på fem minutter.
Japanske forskere rekrutterte 21 babyer og mødrene deres i en studie. Formålet med studien var å se hvordan de kunne roe ned babyen og få dem til å sove.
Den yngste babyen var to uker gammel, den eldste var syv måneder.
Forskeren bak studien er Kumi O. Kuroda og hennes samarbeidspartnere, fra Riken Center for Brain Science (CBS) i Japan.
Hun mener vi trenger forskning for å vite hva som fungerer, og at dette kan sette grunnlag for videre forskning.
Fire situasjoner
Studien benytter fire situasjoner mellom mor og babyen:
- Mor gikk rundt med babyen i armene.
- Mor satt stille med babyen i armene.
- Babyen lå i en seng som gynget.
- Babyen lå i en seng som sto stille.
Forskerne festet elektroder til babyene og målte hjerterytmen deres. Noen av babyene gråt da forsøket startet.
Babyene ble ikke rolige av å sitte på morens fang eller når de ble lagt i en seng som ikke gynget.
Det som fungerte derimot, var når foreldrene bar babyen i armene og gikk rundt, eller plasserte babyen i en vugge. Forskerne kom derfor frem til at bevegelse roer babyer.
Les også: Hvis du gjør dette, ødelegger du babyens søvnmønster
Sovnet etter få minutter
Det som fungerte best, var når mødrene holdt en gråtende baby i armene og gikk rundt i fem minutter uten noen brå bevegelser.
Da sluttet alle babyene å gråte og halvparten av dem sovnet.
Men da mødrene la babyen i senga etter at de sovnet, våknet de igjen i løpet av 20 sekunder.
Mødrene ble derfor oppfordret til holde babyen på fanget i fem til åtte minutter etter at de sovnet før de la dem ned. Det funket.
Hvorfor er det slik at det å holde og gå rundt med babyen antageligvis er det mest effektive?
– Å holde og gå rundt med babyen betyr at du er på det høyeste trinnet i trøstetrappen, hvis du kan se for deg en trøstetrapp hvor det laveste trinnet er å vise ansiktet eller snakke til barnet.
– Det er noe av det mest virksomme vi som foreldre kan gjøre for å roe barnet når det er urolig eller trenger hjelp i overganger fra for eksempel våkenhet til søvn og fra søvn til våkenhet.
Dette informerer Filip Drozd, forsker i Seksjon for sped- og småbarn på RBUP, Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør til Klikk.no.
Han sier videre at det vanligvis tar 30 sekunder til fem minutter for en seks måneder gammel baby å gå fra våken tilstand til søvn.
– Forsøker du å legge barnet i denne fasen, vil barnet lett kunne våkne. Det er fordi barnet ennå ikke har kommet over i den «ordentlige» søvnen. De fleste foreldre vil oppfatte denne overgangen fra våkenhet til søvn som at barnet sover, men det er mer en hviletilstand enn søvn, informerer Drozd.
Les også (+): Kan jeg la babyen ligge og gråte i sengen?
Ikke overrasket
Helsesykepleier og søvnterapeut, Karin Naphaug, er ikke overrasket over resultatene i forskningen.
– Det er ikke noe nytt at babyer sovner lettest slik. De fleste går rundt og har babyen i armene fra de er nyfødt. Barn venner seg raskt til stimuli som en søvnassosiasjon, sier Naphaug til Klikk.no.
– Jeg ville også råde å ha babyen på fanget lenger. Gjerne 10-15 minutter slik at du er sikker på at babyen har kommet i litt dypere søvn, legger hun til.
Videre råder hun å legge babyen på lammeskinn eller dyne.
– Da vil babyen unngå å skvette eller kjenne at det blir kaldt og tomt rundt dem. Ved å legge de på lammeskinn eller dyne vil de fortsatt føle en form for nærhet.
Studiets mangler
Drozd mener man bør ta forbehold av studiets mangler, men at den kan være et utgangspunkt for videre forskning.
– Når det gjelder akkurat denne studien, er det også viktig å få frem at dette var et eksperiment utført i laboratoriet, og ikke i barnets naturlige sovemiljø.
– Utprøvingen foregikk på et tidspunkt på dagen hvor barnet vanligvis var våkent. For de fleste vil det være på dagtid. Timingen for når man forsøker metoden, kan ha en del å si. Det vil si, hvorvidt man prøver det ut når barnet skal sove på kvelden, natten eller dagen, eller når det vanligvis er våkent eller faktisk skal sove.
Drozd påpeker også at studien hadde få deltakere og de målte bare hvorvidt barnet sovnet, og hadde ikke med andre viktige mål på søvn.
– Ut ifra denne studien er det derfor ikke mulig å si hvor godt dette vil fungere i praksis. Det må det undersøkes med andre typer studier.
Barn fra 0 til 1 år bør ikke bruke mer enn 30 minutter med å sovne de fleste kveldene i uken. Mens barn fra 2 år bør ikke bruke mer enn 20 minutter.
En huskeregel er ikke å bli liggende våken i sengen, uansett alder. For da kan man etter hvert forbinde sengen med våkenhet, framfor søvn. Det kan gjøre det vanskelig å sovne.
Kilde: Filip Drodz, forsker i Seksjon for sped- og småbarn på RBUP, Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør
Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid
Barnets evne til å sovne selv
De fleste barn vil fra rundt 6 måneders alder ha utviklet evnen til å roe seg og sovne selv. Det er viktig å la barnet få lov til å utvikle denne evnen og oppdage søvnen selv, mener Drozd.
– På en måte er det å gi barnet anledning til å lære seg å sovne selv, også det letteste for alle. Da er det færre forstyrrelser som kan oppstå, og færre ting foreldre trenger å tenke på og som kan «gå galt».
Hans beste tips er å etablere gode søvnvaner og leggerutiner, men det tar tid, påpeker han.
Naphaug er enig med Drozd.
– Det blir bedre for både forelder og barn når barnet klarer å finne søvnen selv. Hvis man stadig stimulerer babyen til søvn, vil barnet forvente å få denne form for stimuli når det våkner om natta, sier hun.
Dette er rådene til Drozd:
- Innfør en fast og rolig leggetidsrutine fra barnet er nyfødt og gjør det samme fra kveld til kveld, selv om det tar litt tid før barnet sovner de første månedene.
- Forsøk deretter å legge barnet døsig, men våkent når det er omtrent 10–12 uker for å lære barnet å forbinde sengen med soving.
- Vekk barnet litt forsiktig hvis det sovner før du får lagt barnet i sengen for natten. Dette vil i hvert fall legge grunnlaget for at barnet ditt skal kunne sovne selv.
Dersom du er usikker eller har spørsmål, råder Drozd deg å søke kunnskap og snakke med din jordmor, helsesykepleier eller fastlege.
Forskningen ble omtalt på Forskning.no