Søvnvaner
Gener bestemmer hvor godt babyen din sover om natten
Men mye kan du også gjøre selv. Slik innfører du gode søvnvaner.
Har du problemer med å få babyen din til å sove, kan det kanskje være en lettelse at en ny forskningsstudie sier at gener i stor grad bestemmer hvordan og hvor lenge et spedbarn sover om natten.
Forskere i Kanada har studert søvnen til nærmere 1000 eneggede og toeggede tvillinger i Quebec, og konkludert med at gener er med på å styre om barnet sover gjennom hele natten, ifølge CBSNews.
Noen barn er b-mennesker og må vekkes for å rekke barnehagen.
Barns evne til å ta sovelurer på dagen, var derimot mer styrt av omgivelsene.
Å få et barn som sover godt, er ikke minst gunstig for foreldrene, da babygråt om natta ødelegger ett av tre ekteskap.
Må endre på dårlige vaner
Noen foreldre er så heldige at de har fått et ordentlig murmeldyr, for andre kan det være godt å vite at det finnes metoder for å hjelpe barnet med søvnen.
- Den genetiske innflytelsen er bare en del av det som styrer søvnlengden. Man skal ikke gi opp å prøve å korrigere manglende søvn eller dårlige søvnvaner tidlig i barndommen, sier forskeren bak studien, psykolog Evelyne Touchette, ved Laval University i Quebec.
De kanadiske forskerne mener å ha funnet at det er spesielt én tidsperiode hvor barna er spesielt mottagelige for foreldrenes påvirkning når det kommer til søvn, og det er rundt 18 måneders alder.
- 18 måneder er en fin alder for å gjennomføre søvnstrategier for å bedre barnets nattesøvnvaner, hvis ikke disse allerede er på plass, sier Touchette.
Barn med lakenskrekk
Oversikt over gjennomsnittlig søvnbehov
1 uke: 16 timer og 30 minutter
3 mnd: 15 timer
6 mnd: 14 timer og 30 minutter
1 år: 13 timer og 45 minutter
2 år: 13 timer
3 år: 12 timer
4 år: 11 timer og 30 minutter
5 år: 11 timer
Og så mye søvn trenger barna dine frem til de er 16 år.
Kilde: Nina Misværs kapittel om søvn i «Håndbok for helsestasjoner 0-5 år» (Kommuneforlaget)
Finn balansen mellom dag- og nattsoving
Det kan være lurt å finne en balanse mellom det å få barnet til å sove nok, men samtidig ikke for mye.
Barn som ikke får nok tid i sengen, vil ofte bli irritable og sutrete, mens barn som sover mer enn de trenger på dagen, vil ofte våkne opp flere ganger i løpet av natten, eller tidlig om morgenen.
Helsesøster og forfatter Nina Misvær kjenner godt til Evelyne Touchette, som er en anerkjent forsker, og hun har absolutt tro på at gener spiller en rolle når det gjelder barns evne til å sove gjennom natten.
- Barn har forskjellig personlighet. Noen er rett og slett født med lakenskrekk, andre med et godt sovehjerte. Men jeg tror også det er viktig å minne foreldre om at søvn avler søvn. Er barnet overtrøtt, vil det være vanskeligere å få det til å sovne,og det vil sove mer urolig og våkne tidligere, sier Misvær.
En baby vil ofte protestere mot å bli lagt ned i sengen, fordi den helst vil være med foreldrene hele tiden, men det betyr ikke at den ikke er trett.
Ifølge de kanadiske forskerne skal ikke foreldre uten videre anta at et barn som sover lite om natten, behøver lite søvn.
Bare 5 prosent av barna i studien ble antatt å ha et lite søvnbehov, det vil si ha behov for mindre enn ti timers søvn om natten.
- Man skal tenke seg om før man konkluderer med at barnet trenger lite søvn. Som regel er det andre grunner til at barnet ikke sover tilstrekkelig, sier Touchette til CBSNews.
Søvnrutiner fra barnet er cirka 6 måneder
Foreldre vil også tjene på å lære seg at spedbarnets søvnmønster beveger seg i fra perioder med dyp søvn til perioder med lettere søvn, hvor barnet kan virke våkent, men i realiteten kan sovne igjen helt av seg selv, om det får mulighet, mener helsesøster Nina Misvær.
- Ivrige mødre kan være raske med å ta barnet opp for det minste klynk, og da får ikke barnet mulighet til å sovne igjen av seg selv, sier helsesøsteren.
Manglende søvn er et velkjent problem for mange småbarnsforeldre. 30 prosent av ettåringer har problematiske natteoppvåkninger, og 50 prosenter vanskeligheter med å sovne eller legges, ifølge de amerikanske forskerne Mindell og Owens, som Misvær henviser til.
Men ifølge helsesøsteren behøver det ikke være slik.
Etter hennes mening er det fra cirka seks måneders alder at det kan være lurt å innføre gode søvnrutiner for barnet.
Morsmelk er lett fordøyelig og gjør at spedbarn våkner for nattmåltider. Når babyer begynner med fast føde, fra 4-6 måneder, vil de være mettere ved sengetid.
- Jeg synes at 18 måneder, som den kanadiske studien trekker frem som et gunstig tidspunkt, er veldig sent å begynne med søvnrutiner. Du kan ikke la barnet styre søvnen selv frem til da. For norske foreldre vil jeg si at det passer fint å innføre gode søvnrutiner når babyen er rundt et halvt år gammel. Da får barnet fast føde på dagtid og vil være i stand til å sove natten gjennom, sier Misvær.
Hun understreker at «natten gjennom» ikke nødvendigvis betyr at barnet skal sove fra klokka 19 til 7, men at det får lengre perioder med sammenhengende søvn, og forstår at det er forskjell mellom dag og natt.
- Ved tre måneders alder begynner hjernen å produsere hormonet melatonin om kvelden og natten, noe som bidrar til at det utvikler seg forskjell på dag- og nattesøvn. Selv om barnet fortsatt vil våkne til nattmåltider, vil det sove lenger og mer sammenhengende om natten.
Mange sliter med dårlig søvn
- Etter et halvt år med avbrutt nattesøvn, er det også godt for mors psykiske helse å få sove bedre og lenger om natten. Hun trenger mer overskudd, ikke minst for å kunne være en god forelder. Det samme gjelder for pappaen, om han også sover dårlig.
Det er først fra 6 måneders alder at man kan si at et barn har «søvnvansker» som man kan behandle.
Søvnproblemer innebærer da gjerne at barnet har mer enn to oppvåkninger per natt, våkentid på mer enn én time per natt og total søvnlengde på under ni timer, men det er gjerne foreldrenes egen opplevelse som legges til grunn.
Viktig å kunne sovne av seg selv
Å lære barnet gode søvnvaner innebærer at det blir vennet til å sovne selv uten altfor mye assistanse fra foreldrene, ifølge Nina Misvær.
- Det er er viktig at foreldre merker seg tegn på tretthet hos barnet, som gjesping, at det gnir seg i øynene, at det snur seg vekk fra stimulering. Legg barnet når det viser disse tegnene, men før det har sovnet helt.
Har foreldrene overtatt for mye av barnets selvregulering, for eksempel ved å rugge barnet i søvn eller la det sovne på fanget eller ved brystet, kan det lett etablere seg uheldige vanemønstre som bidrar til at barnet ikke utvikler sin evne til å roe seg selv, ifølge helsesøsteren.
Gode søvnvaner gir trygge barn
- Ut fra erfaring og forskning er det ingenting som tyder på at barn tar skade av å lære seg å sovne på egenhånd, selv om det innebærer en del gråting. Snarere viser forskning at spedbarna blir mer trygge, mindre irritable og gråter mindre etter at de får bedre søvnvaner, sier Misvær, som understreker at respekt for hva foreldrene selv er komfortable med og motiverte for, er helt grunnleggende for å lykkes med gode søvnrutiner.
Spør på helsestasjonen - der kan dere få gode råd som er tilpasset både barnet og familien.
- Mitt tips er å gå ut og inn av rommet til barnet når barnet skal lære seg å sovne. Jeg synes ikke at det å sitte som en steinstøtte ved siden av barnesengen, uten å egentlig være tilgjengelig, er mer gunstig. Det at barnet protesterer, betyr ikke at det nødvendigvis er redd og ensomt, eller har det vondt og vanskelig. Gråt er spedbarnets språk. Du må oppdra barnet når det gjelder søvn, slik du oppdrar det på andre måter. Barnet vil også gråte når du nekter det å spise av stueplanten, men du lar jo ikke barnet få lov til det av den grunn, sier Misvær.
Innføring av søvnrutiner for barn under 1,5 år
- Det kan være å starte med disse tiltakene i forbindelse med en helg. Foreldrene skal sørge for å gi barnet mye oppmerksomhet og omsorg på dagtid, men være konsekvente i legge- og sovesituasjonen.
- Dette gjelder både dag og natt, selv om det ofte er vanlig å begynne med kveldsrutinene.
- Etter et fast ritual om kvelden med for eksempel bading, mat og en fast godnattsang, legges barnet i sengen sin med et kosedyr eller en koseklut.
- Når barnet protesterer/gråter, må foreldrene selv finne ut hvilken metode som passer familien best. Men valg av metode må være bestemt på forhånd, og begge foreldre må være enige om å være lojale.
- Det er et utall av variasjoner å velge mellom: Noen foretrekker å sitte (eller ligge på madrass) inne hos barnet uten å gi det noen særlig form for oppmerksomhet.
- Enkelte velger å flytte seg gradvis ut av rommet over noen dager for så å sitte synlig for barnet rett utenfor døråpningen. Mange går ut og inn til barnet med noen minutters mellomrom, økende etter hvert.
- Om barnet blir tydelig mer frustrert av dette etter at foreldrene har prøvd det over noen dager, kan de eventuelt sørge for å observere barnet uten selv å bli sett - men dette er bare om foreldrene selv foretrekker det.
- Uansett hvilken metode foreldre velger, er det viktig at begge klarer å oppføre seg konsekvent. Barnet bør ikke tas opp av sengen etter at det er blitt lagt.
- Hvis man går inn, si med rolig stemme: «Det er natten nå, og du skal sove,» og så gå ut igjen. Det er lurt å ta tiden på barnets gråt/protester, det virker ofte lenger enn det egentlig er.
- Etter hvert kan foreldrene forsøke å øke «utetiden» gradvis. Men barn som gråter, må alltid tilses jevnlig, og foreldrene skal ikke legge seg til å sove før de har forsikret seg om at barnet har sovnet og at alt er i orden.
- Og om barnet skulle bli sykt i denne perioden, for eksempel sterkt forkjølet med feber, bør søvnbehandlingen avbrytes og utsettes til barnet blir friskt igjen.
Kilde: Nina Misværs kapittel om søvn i «Håndbok for helsestasjoner 0-5 år» (Kommuneforlaget)
Les også:
Nattskrekk: Derfor våkner barna om kvelden
QUIZ: Får barnet ditt nok søvn?
Denne saken ble første gang publisert 12/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.