BARN OG TRAMPOLINER
6 tips for sikker bruk av trampoline
Trampolinesesong er høysesong for skader. Slik kan du gjøre hopping på trampoline trygt.
Dersom du har barn i barnehage- eller skolealder, er sjansene store for mange timer med hopp og sprett i egen eller andres hage.
Derfor kan det være viktig å våre obs på sikkerheten rundt trampolinehopping.
Trampoline er både moro og utviklende for motorikken, men kan også gi skader.
Forsikringsbransjen mottar anslagsvis mellom 100 til 150 meldinger om trampolineskader årlig. Disse dreier seg stort sett om tannskader på egne barn.
– Barn skader seg på andre måter også. Mange av disse meldes ikke inn, grunnet gratis helsehjelp. Antallet trampolineskader er derfor mye høyere, men det finnes ikke offisiell skadestatistikk på dette.
Det sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.
Snakk med barna, og lag kjøreregler for oppførsel på og rundt trampolinen.
Regler lagd i fellesskap med store og små er lettere å forstå og følge. Det kan bidra til å hindre risikoer og skader ved bruk av trampoline, skriver sikkerhverdag.no.
Les også: Dette bør du passe på i sommervarmen
1. Riktig montering
Følg bruksanvisningen når du setter opp trampolinen, og spør i butikken dersom du er usikker. Pass på at fester, kantpute og stropper er riktig montert. Sjekk og test trampolinen etter montering, skriver sikkerhverdag.no.
Pass på at sikkerhetsnett og kantmatten er på plass rundt trampolinen.
Dette gjelder også for trampoliner som har vært nedpakket, og som tas frem igjen etter en lang vinter.
2. God plassering
Trampolinen står best på et flatt underlag, og gjerne et som har en viss støtdempende effekt – for eksempel en gressplen, ifølge sikkerhverdag.no.
Pass på at det er godt med plass rundt og over trampolinen, og at trampolinen er festet til underlaget om det er noen fare for at den kan blåse bort.
– Er ikke trampolinen godt nok sikret, risikerer du at vinden tar tak og trampolinen flyr avgårde. Dette kan føre til skader på andres eiendom og eiendeler, og kan fort bli dyrt, sier Synnøve Hjelle i Storebrand livsforsikring AS.
Les også: Kjerstin skulle ta én siste salto på trampolinen. Så skjedde det utenkelige
3. Én av gangen
- Det følger med sikkerhetsnett og polstring/kantmatte.
- Trampolinen er CE-merket.
- Det følger med veiledning til riktig montering, bruk og vedlikehold.
- Emballasjen er tydelig merket med advarsler og informasjon om størrelse på trampolinen, og krav til sikkerhetsavstander ved plassering.
- Trampolinens størrelse ferdig montert stemmer overens med tilgjengelig plass hjemme.
Kilde: Sikkerhverdag.no
Dersom flere barn hopper samtidig på trampolinen, øker det risikoen for skader.
– De fleste skader på trampoliner vi får beskjed om, skyldes flere barn som hopper samtidig. Aller helst bør det bare være ett barn om gangen på trampolinen. Et barn og en voksen som hopper sammen, er ingen god idé, sier Clementz.
– Vektfordelingen blir veldig feil. Her blir det gjerne skader på tenner og kjeve til den voksne: Barnet stanger hodet opp i underkjeven til den høyeste, legger han til.
Ulik vektfordeling på trampolinen kan også føre til stort trykk fra motstøtet. Foreldre bør ikke hoppe med barna, men heller ha tilsyn.
– Det bør alltid bare være ett barn på trampolinen, men dette er spesielt viktig når det gjelder små barn. Det skal ikke så mye bevegelse til fra foreldre før det gir en stor gangetabell på trykket fra motstøtet.
Dette sier Norges mestvinnende turner, Espen Jansen, som har startet trampolineskole i samarbeid med Europris.
Les også (+): Det er så kjedelig å leke med ungene. Må jeg?
4. Trygg lek
Bli enige om hva slags regler som gjelder for turning og lek på trampolinen.
– Barn bør ikke ta med leker, baller, flagg eller andre gjenstander inn på trampolinen. Det øker risikoen for en vridning eller brekt ben, forteller Hjelle.
Det er også lurt å jobbe med koordinasjonsøvelser og balanseøvelser sammen med de små barna før de hiver seg ut på nye triks. Dette for å sikre at de utvikler god kontroll.
– Ha det gøy med matteøvelser på trampolinen. Først er det kanskje nok å bare gå litt rundt, og bli kjent med trampolinen. Etter hvert kan de øve på å hoppe på samme sted og holde spenningen i kroppen, sier Jansen.
Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskader dersom det går galt.
Jansen mener det er viktig at barna lærer seg grunnøvelsene, også bygge seg opp videre derfra.
– Å ta en salto, for eksempel, er ikke skummelt eller vanskelig, gitt at du kan det. Barna må først lære å stupe kråke ordentlig for å lære teknikken. Man må bygge seg opp, og bli kjent med sine egne grenser. Det skal være gøy, men man må ha kontroll, sier han.
5. Tilsyn av foreldre
– Selv om det skjer ulykker av og til, er det veldig bra at barn bruker trampoline. Det er mye bedre at barn er i bevegelse enn at de sitter inne foran skjermen. Det er naturlig for barn å bevege seg, og det er supert å hoppe for å utvikle balansen og grovmotorikken i kroppen, sier Clementz.
– Men det er ikke alltid barn ser de samme farene som voksne ser. Det er derfor smart at foreldre snakker med barna om farer som kan oppstå – uten å skremme – og følge godt med når selve hoppingen skjer. Barn er jo barn, legger han til.
Voksne kan best vurdere barnas ferdigheter, og slik passe på at alt går riktig og trygt for seg. Voksne har også ansvar for å stoppe leken dersom den går over styr.
Hvem har ansvar for andres barn på din trampoline?
Hvis du har en CE-merket trampoline, som er montert forsvarlig og har sikkerhetsnett - og du har kommunisert regler for bruken, så er det ikke noe som i utgangspunktet gjør at du kan stilles til ansvar for andre barn.
Hvis noe likevel skulle skje, og du blir stilt i rettslig erstatningsansvar vil innbo- eller husforsikringen kunne dekke dette.
– Dette gjelder om andres barn skades på din trampoline, og du har opptrådt grovt uaktsomt. Ved spesielle skader, som for eksempel om barnet blir invalid, kan det kunne komme erstatningskrav til eieren av trampolinen, sier Clementz og fortsetter:
– Jeg har ikke kjennskap til at det har vært slike erstatningssaker på trampolinebruk her i landet. I alle fall ikke de siste årene.
Han minner om at ansvarsforsikringen dekker andres barn. For egne barn sine tannskader vil de fleste bruke egen barneforsikring.
Les også (+): Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet
6. Dekk til
Bruk en presenning til å dekke over trampolinen når den ikke er i bruk. Dette vil også bidra til at det blir vanskeligere for barna å hoppe uten voksne til stede.
– At den blir dekket til vil også forhindre at den blir våt. En våt trampoline skal ikke hoppes på ettersom det øker faren for ulykker, informerer Hjelle.
Når trampolinesesongen er over bør trampolinen pakkes trygt ned. Neste gang den pakkes opp bør du ta et skikkelig ettersyn og se om trampolinen er vedlikeholdt.