Planlegg julen du har råd til
10 tips for å unngå julefella
Julefeiringen er et pengesluk for småbarnsforeldre. Her er tipsene du trenger for å unngå å blakke deg fullstendig på julemat, julepynt, gaver og klær.
Det er mye å glede seg til nå som julen nærmer seg. Vi skal spise god mat, kose oss med familien og pleie juletradisjonene. Men, det koster å feire jul og det er lett å dra mastercardet i tro på at det skal bli lett å betale ned på nyåret. Men hva med å legge en plan for hvordan julen kan feires på en litt rimeligere måte?
Her er tipsene til deg som ønsker kontroll over pengebruken:
1. Julegaver – ta praten!
Hvem skal få julegaver, og hvor mye skal det koste? Her er det lurt å avklare med familie og venner på forhånd.
− Skal for eksempel de voksne også kjøpe gaver til hverandre, eller er det kun til barna? Og hvor lenge skal dere gi gaver til søskenbarn og tremenninger? Mange synes det kan være vanskelig å ta opp dette temaet, men min erfaring er at de fleste vil sette pris på en prat om gaveinnkjøp, sier Marie Olaussen, forfatter av boka «Hvordan bli rik på et år».
Bestemmer familien seg for å kutte ned på gavene, foreslår hun at dere heller kan møtes til en hyggelig julegrøt.
− Kanskje dere kan kjøpe en felles gave til ungene som de kan få denne dagen? For barna er det jo fremdeles veldig morsomt å få gaver. Men husk å ha med en liste når du er på julehandel, sier hun.
Også Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, mener det er lurt å snakke om forventninger med de dere pleier å bytte gaver med.
− Har dere det samme økonomiske utgangspunktet, er det fint å bli enige om en makspris. På denne måten vil ingen føle på det om noen kommer med en dyrere gave. Men det er viktig å huske på at familier har forskjellig økonomisk utgangspunkt, så dere må derfor kjøpe gaver etter egen lommebok. Det er lurt å være åpen om sin egen økonomiske situasjon, så lista kan legges lavere om det er behov for det.
Les også: Er det greit å lyve for barna sine?
Tipsene du trenger før jul
Ha en plan når du skal ut og handle julegaver. Lister er gull!
Husk også at julegaver kan kjøpes brukt. Sportsutstyr som sykler, ski og skøyter er det lurt å se etter på bruktmarkedet. Man rekker ikke alltid å slite det ut før man vokser fra det, så her er kan du gjøre et kupp.
De fleste matbutikker har mange gode tilbud i førjulstida. Sett opp en handleliste i god tid og følg med når tilbudene kommer. Unngå å kjøpe ting som ikke står på lista fordi det er billig.
En av de største grunnene til at vi bruker så mye penger på mat i julen, er at det kjøpes og kastes mer enn resten av året. Vi ønsker å kose oss, og glemmer at det er begrenset hvor mye vi klarer å spise.
Hvis du skal benytte deg av tilbudene, så kjøp ting du vet du spiser mye av, og som har holdbarhetsdato som tåler å ligge en stund. Det kan føles som vi gjør et godt kjøp når ting er på tilbud, men mye billig kan bli veldig dyrt – og spesielt om det går i søpla.
Kilde: Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonomi Storebrand
2. Julekort – hvor mye vil du legge i det?
Skal dere sende ut julekort? Hvor mange skal du sende? Skal du lage selv eller bestille med bilde hos fotograf? Valgene er mange.
−Julekort kan gjøres billig om du ønsker det. Jeg pleier å ta bilde av barna og framkalle det til prisen av 1 krone per bilde. Kjøper du ferdig med konvolutt, kan det fort komme opp i 13 kroner per julekort, sier Olaussen.
Hun råder til å gjøre research på pris før du bestiller. Ønsker du å legge pengene i julekort som oser luksus, skal du selvfølgelig gjøre det. Men det er lurt å ha et bevisst forhold til det og bestemme deg for hvor du vil legge pengene.
− Det er også mulig å la barna skrive julekortene på et ark som dere eventuelt limer et bilde på, tipser hun.
3. Julepynt – har du det som skal til?
Lys, servietter, ny lyslenke til treet og selve juletreet. Har du det som skal til før jula ringes inn? Her er det mange fristelser, og det er lurt å ikke kjøpe for mye. Heldigvis kan julepynten brukes år etter år.
− Et godt tips er å kjøpe julepynten på 50 prosent etter jul, råder forbrukerøkonom Tvetenstrand.
4. Julematen – her gjelder det å være bevisst
Skal dere ha mange gjester på julaften? I så fall lønner det seg å være ute i god tid med planleggingen.
− Du bør ikke handle inn så mye at skuffen ikke går igjen. Skal dere ha julen hjemme, må dere sette dere ned og tenke etter hva dere bør ha. Maten som er dyrest, er den som går inn i skapet før den går i søppelbøtta, sier Olaussen.
Når det gjelder restematen, gjelder det å være kreativ.
− Mitt tips er å skrive en handleliste til jul og holde seg til den. Blir det for mye mat, er det lurt å legge inn en restemiddag eller to. For eksempel kan det være godt å lage ribbe med asiatisk vri eller som pytt i panne med lompe, foreslår hun.
Og skal du for det meste bort i julen? Skriv opp dagene du må handle inn ekstra til og prøv å beregne hvor mye dere kommer til å spise hjemme.
5. Julebord – dette koster penger
Siden fjorårets julebord ble avlyst på grunn av koronapandemien, er vi ekstra klare for julefest i år. (Nå er også årets julebordsesong avlyst, red. anm).
− Skal du på julebord med jobben eller venner eller familie? Koster det penger? Ta dette med i julebudsjettet, sier Olaussen.
Les også: Silje Sandmæls 10 tips for å spare penger på mat
6. Penklær – sjekk skapene i god tid
Er det noen i huset som trenger nye klær? Passer strømpebuksene til minstejenta, har junior sko som passer, og har mor en kjole som fortsatt lar seg kneppe igjen? Sjekk dette og legg inn i budsjettet om du må kjøpe penklær.
− Barna vokser så fort, så ta en sjekk i god tid før jul. Tenk etter hva som kan brukes videre, som dress til 17. mai. Sjekk gjerne bruktmarkedet på nett. Her finner du nesten ubrukte penklær, foreslår Olaussen.
7. Julekalender – unngå at det blir
et pengesluk!
Julekalenderen kan bli kostbar, spesielt hvis du går for pakkekalender.
− Mitt tips er å gå for en kombinasjon av pakke- og aktivitetskalender. Det behøver ikke være pakket inn leker hver dag, men det kan for eksempel være en Fox eller noe annet lite godteri, sier Tvetenstrand.
Hun innrømmer at det kan være vanskelig å finne på 24 opplevelser, derfor kan en slik kombinasjonen være bra.
− Det er lurt å legge inn de aktivitetene dere ellers alltid gjør før jul som å bake pepperkaker, lage brente mandler eller mandelsmør. Du kan skrive en lapp med aktiviteten som du pakker inn i en melisboks eller en smarties-eske. Da kan barna glede seg til dette gjennom dagen.
Les også: Testet kosmetikk til barn. Resultatet var nedslående.
8. Billige juleaktiviteter for barnefamilien
Kino og teater blir fort dyrt. Like hyggelig er det å samle noen venner, ha kakao i termosen og ta en tur i akebakken med nisseluer på.
− Dra ut i skogen, tenn bål og grill marshmallows. Dere kan lete etter juletre og fantasere om hvordan deres tre skal se ut i år. Og se etter nissespor. Kanskje rampenissen har vært og hengt småsjokolader i trærne noen steder?
Cecilie Tvetenstrand har flere forslag til aktiviteter før jul.
− Det er koselig å samle familie eller venner til julekos hjemme. Dere kan lage julekaker, glasere epler og starte tradisjon med julefilm og popkorn.
9. Hjem til jul? Gjør reisen billigst mulig
Har du reisevei hjem til julefeiring, eller du skal feire med familie andre steder, lønner det seg å være ute i god tid med å bestille billett på tog, fly eller buss. Ofte tilbys et gitt antall rimeligere billetter – til prisene ofte stiger fram mot høytiden.
− Et annet tips kan være å ta kontakt med et bilutleiefirma. Enkelte ganger kan det være de har noen biler de skulle ha fraktet i retur, og du kan få låne bil gratis eller mye billigere, sier forbrukerøkonomen.
Les også: Forholdet til besteforeldre: – Dette fører nesten alltid til konflikt
10. Sett opp sparing til neste års julefeiring
Til slutt et tips for å planlegge neste års jul. Det er nemlig lurt å begynne å spare til dette allerede i januar.
− Hvis du setter av et fast trekk til julefeiringen, er det smart. Selv har jeg et fast trekk til gaver som jeg kan ta av i løpet av året. Da får jeg oversikt over hvor mye jeg faktisk bruker på gaver. Hvis du ikke planlegger gaveinnkjøpene, går pengene fort unna, avslutter Olaussen.