VARMEPUMPE:
Varmepumpe-tabber: Det var ikke rart at denne varmet dårlig
Svært mange nordmenn har varmepumpe, men får du egentlig maks ut av den?
Når natt-temperaturene beveger seg ned mot null, går mange hundre tusen varmepumper for fullt i norske hjem.
Samtidig merker forhandlerne økt pågang.
– Det skal ikke mange netter med nattefrost til før installatørene begynner å få kø, sier Anders Jonasson til Klikk.no.
Han er daglig leder i Kinnan Norge, som er en av de eldste aktørene på det nordiske varmepumpemarkedet.
– Når man snakker om varmepumper tenker de fleste på luft-til-luft-varmepumper. De har en forventet levetid på 12 til 15 år, med visse forutsetninger, for eksempel at den installeres riktig og at du som bruker sørger for nødvending vedlikehold, sier Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening til Klikk.no.
Ifølge Norsk varmepumpeforening er det over én million luft-til-luft-varmepumper i drift i Norge.
Det ble solgt nesten 120 000 luft-til-luft varmepumper i 2021, og flertallet blir kjøpt om høsten og fram til jul.
Med høyere strømpriser øker etterspørselen etter varmepumper og i løpet av første halvår 2022 ble det solgt 45 000 luft-til-luft-varmepumper.
Men vet du egentlig hvordan du skal få mest mulig ut av varmepumpen din, eller lar du den bare surre og gå?
Her er Jonasson og Gulbrandsens varmepumpe-tips, og råd til hva du ikke må gjøre:
Tabbe #1: Useriøse montører
Jonasson: – Det aller viktigste når man skal gå til innkjøp av en ny varmepumpe er at jobben blir utført av dyktige fagfolk. Jeg vil råde folk til å sjekke aktøren som tar jobben med installeringen. Man bør bruke et firma som går med overskudd, slik at de kan hjelpe deg i fremtiden dersom noe skulle skje med pumpen.
– Det er noen som tror man kan installere varmepumpen selv, men det har vært forbudt siden 2013. Gjør man feil med monteringen, risikerer man at dårlig ytelse for eksempel på grunn av lekkasjer på rørene.
Gulbrandsen: – Det er veldig liten forskjell på toppmodellene til de kjente merkene, men det kan være store forskjeller på firmaene som installerer pumpene. Det finnes aktører som ikke er F-gass sertifisert, og kunder må bli flinkere til å etterspørre dette. Man kan bruke vårt forhandlersøk for å finne kvalitetssikrede bedrifter. Bruker du en NOVAP-godkjent forhandler kan du være sikker på at sertifiseringen er i orden.
Les også: Bør du bytte ut de gamle panelovnene? – Mange fyrer for kråka
#2 Du slurver med vedlikeholdet:
Gulbrandsen: – Det er viktig med jevnlig rengjøring av filtrene. Slå av maskinen og trekk ut kontakten, ta ut filtrene og støvsug dem forsiktig (se bruksanvisningen). Har du kjæledyr, er det ikke unormalt å gjøre dette annenhver uke. Jeg anbefaler at man tar en kikk minimum én gang i måneden.
– Tette filtre vil gi dårligere ytelse og mer støy. Om man hører at det bråker mer enn normalt, kan det hende at det er filteret som er tett. Hører man andre rare lyder, eller at man ikke får det like varmt som tidligere, er det på tide å bestille service.
– Å rense varmepumpen er ikke noe vanlige forbrukere kan gjøre selv. Det er en jobb for en installatør som kjenner produktet godt. Hvor ofte det er nødvendig, kommer an på hvor skitten maskinen er.
Les også: Unngå mus: Se du hva som er feil på dette bildet?
#3 Du trykker på feil knapper
Gulbrandsen: – Vi ser ofte at folk fortsetter å kjøre i vifte- eller kjølemodus når de skrur på varmepumpen igjen etter sommeren. Da er det viktig å trykke på «mode» og sette på oppvarming - som altså har symbolet med en sol. Det er en del som misforstår dette. Sol er varme, mens snøkrystall er nedkjøling.
– Driftsmodus har også en auto-funksjon som du ikke bør bruke i Norge. Pumpen bør alltid stå på oppvarming om vinteren.
– Hvis den står på auto-modus med 22 grader som temperatur, og du begynner å fyre i peisen, så vil varmepumpen skru på kjølefunksjonen og jobbe for å få temperaturen ned til 22 grader.
Har man pumpen i oppvarmingsmodus, går det imidlertid helt fint å bruke varmepumpen selv om man fyrer i peisen, forteller Gulbrandsen.
Da vil pumpen jobbe mindre, og heller bidra med å sirkulere den varme luften i rommet.
Styrer du varmepumpen med mobilen, må du være obs på følgende:
– Nå som mange har fått fjernstyring med app, kan det oppstå en del forvirring om man bruker både app og fjernkontrollen om hverandre. Hvis man for eksempel justerer temperaturen når man er på jobb, så vil ikke den endringen gjenspeiles i displayet på fjernkontrollen når du kommer hjem. Da bør man legge vekk fjernkontrollen og heller bare bruke appen. Husk å gi alle i husstanden tilgang til appen.
Les også (+): Kona vil selge hytta jeg arvet fra mine foreldre etter skilsmissen. Kan hun kreve dette?
#4 Du stiller inn feil viftehastighet og temperatur
Jonasson: – Det kan være lurt å la den gå på jevn temperatur kontinuerlig. Nattsenking er et klassisk begrep som man har innøvd her i Norge for å spare penger. Men det er faktisk fullstendig feil nå. Varmepumpen bruker minst strøm hvis den går på lunk hele tiden. Hvis den må jobbe hardt for å heve temperaturen på kort tid, så kan du nulle du ut det du har spart gjennom nattsenkingen. Det kan være lurt om man er bortreist over en lengre periode, men ikke for bare et døgn.
– Selv skrur jeg opp temperaturen med et par grader mellom 3 om natten til 6 om morgenen når strømprisen er lavere. Da våkner jeg opp til et godt og varmt hus. Så skrur jeg den heller ned på dagen.
Gulbrandsen: – Kjører du pumpen på laveste viftehastighet vil du få minst varme ut i rommet, men ønsker du å spre varmen ut i større deler av rommet, må du øke viftehastigheten. De fleste har viftehastigheten på «auto» og det kan fungere veldig bra. Det hjelper ikke å skru opp temperaturen til 30 grader dersom du fortsetter med laveste viftehastighet. Da blir det svært varmt akkurat rundt varmepumpen, men ikke nødvendigvis i resten av rommet. Et godt tips er å bruke høy viftehastighet på natten for at varmepumpa skal være mest mulig effektiv.
– Hvor høy viftehastighet man velger, utgjør så og si ingen forskjell i hvor mye strøm innedelen bruker. Det som har betydning for energiforbruket er utetemperaturen og ønsket innetemperatur.
Les også: Nordmenn plages mest av skjeggkre – men disse krypene er langt verre
- Den som har stort varmebehov sparer mest. Dessuten kan riktig størrelse og varmeytelsen på varmepumpen spille inn, i tillegg til utforming og drift av varmeanlegget.
- En vanlig enebolig bruker cirka 25.000 kWh i året. Du kan spare 4.800 kWh på en luft-til-luft-varmepumpe. Ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, vil du spare omtrent 72.000 kroner i løpet 15 år.
- Anders Jonasson i Kinnan Norge, beregner at man i et hus på 190 kvadratmeter kan redusere strømforbruket som går til varme fra 15.000 kWh til 9375 kWh i året med én utedel og én innedel (singelsplit som dekker halve huset). Får man dekket hele huset med to eller flere innedeler (multisplit), kan man redusere årsforbruket helt ned til 3750 kWh.
Kilde: Enova og Anders Jonasson
#5 Du kjøper for svak ...
Gulbrandsen: – Kjøper du en billig varmepumpe til 5000 kroner, så er ikke det en varmepumpe som er beregnet til å varme opp et hus i Norge på vinteren. Da må man se på databladet og spørre seg hvor mye effekt varmepumpen kan levere ved en gitt utetemperatur. Hvor mye varme får jeg ut av maskinen når det er minus ti? Da er det lett å forstå at en maskin som leverer 500 watt når det er skikkelig kaldt ute, ikke er nok.
Jonasson: – Hvis du har en underdimensjonert varmepumpe, altså en som sliter med å gjøre jobben, så må den gå på høyt turtall og jobbe på maksimalt hele tiden. Da blir det fortere slitasje på produktet.
Les også: Her har du de største fyringstabbene
#6 Du kjøper ikke nok
Gulbrandsen: – Det er mange som tenker at de kan varme opp hele huset med bare én varmepumpe, men har du et stort hus med to etasjer så bør man ideelt sett ha én oppe og én nede. Riktig plassering er utrolig viktig når du skaffer deg en luft-til-luft-varmepumpe. Med økte strømpriser ser vi nå at flere velger å skaffe seg varmepumpe nummer to for å kunne dekke større deler av oppvarmingen med varmepumpe.
– I visse tilfeller kan det fungere å ha varmepumpen i trappen, spesielt hvis det er snakk om et mindre areal i et godt isolert hus. Men en luft-til-luft-varmepumpe er en punkt-oppvarmings-kilde. Den varmer hovedsakelig opp det området du kan se fra varmepumpen.
Jonasson: – De aller fleste kjøper en singelsplitt, altså én utedel og én innedel. Innedelen dekker som regel maksimalt 60 kvadratmeter i en enebolig. Den har ikke sjans å dekke en hel bolig. I et eldre hus trenger man nesten dobbelt så mye oppvarming per kvadratmeter som i et nytt hus. Da må man ha to utedeleler og to innedeler, eller en multisplitt – det vil si én utedel fordelt på flere innedeler.
– Jeg har en multisplitt med tre innedeler på en kraftig utedel. Da får jeg dekket en større del av huset. En slik løsning gir deg en helt annen komfort og mye rimeligere strømforbruk i hele huset.
Les også: Her er 45 kjerringråd som faktisk virker
Slik kan du teste varmepumpen din:
Mistenker du at varmepumpen din ikke fungerer optimalt, kan man teste effekten. Skru opp temperatur og viftehastighet på maks. La den kjøre i noen minutter, og mål så temperaturen med et termometer der luften blåses ut. Normalt sett skal en varmepumpe klare å blåse ut luft på opp mot 50 grader, men er det svært kaldt ute er det ikke sikkert man kommer opp i fullt så høy temperatur. Merk at det kan ta så mye som 15 minutter før luft-til-luft-varmepumper yter maksimalt, så du må være litt tålmodig hvis du skal gjøre en slik måling.
Denne testen kan gi en pekepinn på at pumpen fungerer som den skal, bekrefter Jonasson.
Les også: (+) Vi får store strømregninger på hytta. Noe må gjøres, men hva?