Bolig, kulde og oppvarming

Tipsene som holder kulden ute

Her får du tipsene som hjelper deg å holde på varmen i kulden.

TREKKTESTEN: Lukk opp vinduet, sett en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og lukk så vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm.
TREKKTESTEN: Lukk opp vinduet, sett en papirlapp i sprekken mellom vinduet og karmen og lukk så vinduet. Kan du trekke lappen lett ut, er det utett mellom vindu og karm. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Først publisert Sist oppdatert

Når det er tosifret minusgrader ute, ryker gjerne kilowattimene raskt om man skal holde en komfortabel innetemperatur. I alle fall om man bor i et noe eldre hus.

Det er imidlertid noen enkle tiltak man kan gjøre for å sørge for å holde kulden ute og innetemperaturen oppe.

Gardiner foran vinduene og tepper foran sitteplassen i stuen er tips som hjelper deg til å holde varmen når kuldegradene står og hamrer på veggene.

Men først og fremst handler det om å sørge for at varmen ikke stikker av.

- Et av de viktigste strakstiltakene man kan gjennomføre for å holde på varmen er å sjekke at det er tettelister mellom karm og ramme i vinduer og dører, og at disse er av god kvalitet, har seniorforsker hos SINTEF, Trond Bøhlerengen sagt til Klikk.no.

Tette vinduer og dører

Et av de mest kritiske stedene i en bolig når det gjelder varmetap er vindus- og dørkarmer.

- Dersom det ikke er tettelister i vinduene eller ytterdørene, eller listene er av dårlig kvalitet vil det forsvinne mye varme der, beskriver Bøhlerengen.

- Dette er åpenbare lekkasjer som er lette å oppdage, blant annet ved å legge hånden over sprekken mellom vindu og karm. Slike utettheter merkes lett i form av ubehagelig trekk når det blåser ute.

Det danske nettstedet bolius.dk presenterer en annen måte å sjekke at vinduene slutter tett til karmen, og det er å bruke en liten papirbit. Dette gjøres på følgende måte:

Åpne opp vinduet og sett en papirstrimmel i klemme mellom vinduet og karmen. Lukk så vinduet igjen.

Forsøk så å trekke i strimmelen. Er den vanskelig å trekke ut, og kanskje endog går i stykker, er det god tetting.

Men er strimmelen derimot lett å trekke ut, er det et tegn på at det ikke er tett nok mellom vindu og karm.

Det er imidlertid relativt enkelt å tette slike lekkasjer ved å sette inn nye tetningslister.

Se fremgangsmåten for å montere tetningslister her.

Trekke for gardinene

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Bolius.dk kommer med flere andre tips til hvordan varmen kan hindres fra å stikke fra. Man skal blant annet trekke for gardinene om kvelden og natten for å redusere varmetapet gjennom vinduene.

- Gardinene vil hindre det vi kaller kaldras, som inntreffer når den varme luften i rommet treffer den kalde vindusflaten og faller ned til gulvet.

- Men gardinene kan også ha den negative effekten at det oppstår kondens på vinduene, som følge av den innestengte luften mellom gardinene og vinduet. Dette kan spesielt inntreffe på soverom hvor det i løpet av natten produseres mye fuktig luft, forklarer Trond Bøhlerengen.

Flytt møblene

Et annet råd fra bolius.dk er å flytte på møblene, slik at de ikke dekker for vegghengte varmeovner og hindrer varmespredningen fra disse.

Har du sofaen foran panelovnen bør du altså vurdere å flytte en av delene.

Tepper foran sitteplassene er annet tips for å opprettholde komforten. "Så føles det varmere og mindre fodkoldt", skriver nettstedet.

Store ulltepper på gulvet vil dempe trekk fra kjeller men også føles varmt når du trår på det. Bomullstepper blir kalde og vil ikke gi samme komforten.

Pøller foran dørene og vinduene

Pøller er avlange putelignende poser, som fylles med for eksempel tørkede erter og ris.

Disse kan man legge i vinduskarmene eller nede ved dørbladene for å hindre at kald luft kommer inn.

Temperatursoner

Ut ifra et varmeøkonomisk synspunkt kan det ifølge Bøhlerengen være fornuftig å etablere ulike temperatursoner i boligen.

- Tidligere var det jo slik at man stengte av rom som sjelden var i bruk, som for eksempel finstuen. Disse rommene ble bare varmet opp når man skulle bruke dem, og det er et prinsipp man med fordel kan vurdere i moderne boliger også.

Les også: Dette betyr sorte flekker i huset

Etterisolering viktig uansett

Trond Bøhlerengen er opptatt av at man uansett lengde på en kuldeperiode vurderer behovet for etterisolering og tetting.

- Det som ofte skjer i trekkfulle hus er at ventilene lukkes i kalde perioder, men det fører bare til enda dårligere inneklima.

Så dersom man opplever at boligen er trekkfull, bør man gjøre noe med kildene til trekken, og etterisolere eksempelvis loft og vegger.