Du må måke før det går galt
Her er stedene du glemmer å måke
Taket ditt er bare bygget for å tåle en viss snømengde. Men også på steder du ikke har tenkt over, må snøen fjernes om du skal unngå dyre skader. Er du uaktsom, kan forsikringsselskapene nekte å punge ut.
Når snøen laver ned så kan lasten til slutt bli i tyngste laget for taket ditt. Da er det ikke så mye annet å gjøre enn å få måket bort snøen. Hvis ikke, kan det koste deg dyrt.
Espen Opedal, sjef i Tryg forsikring, påpeker at det er huseiers ansvar å sikre bygningen. Til Tryg Magasinet sier han:
– Skulle bygningen bli skadet på grunn av snø, kan det indikere uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning.
Også kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If sier at du risikerer å måtte punge ut selv hvis du er uaktsom, og i spesielt grove tilfeller kan det hende at du må betale alt. Men han kan ikke si konkret hvor grensen for slik uaktsomhet går.
– Selskapet vil gjøre en grundig vurdering, og mange detaljer vil kunne spille inn. Dersom snøen for eksempel har lavet ned i lang tid der hytta di ligger, og medier har skrevet massevis av saker om dette, bør du gjøre grep for å fjerne snøen, sier Clementz.
Måk snøen på riktig måte
Men du må passe på å gjøre det på korrekt måte, hvis ikke kan det gå riktig ille.
Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning.
– Å måke ferdig én takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved forskningsinstituttet SINTEF.
– La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekningen, råder han.
Les også (+): Min nyskilte venninne kom på besøk til oss hele tiden. At jeg ikke så hva som skjedde!
Husk å sikre deg selv
Hvert år kollapser flere tak i Norge helt eller delvis på grunn av for store snømengder. Å måke taket før det er for sent, er viktig – men du må ikke sette livet til i prosessen!
– Der det er lang å falle ned, bør man sikre seg med tau til pipe eller annet fastmontert utstyr på taket. Ut over dette er det snakk om å bruke sunt bondevett og ikke trå for nær takkanten. Man må også være ekstra forsiktig der det eventuelt er takvinduer, sier Bøhlerengen.
Også Sigmund Clementz i If understreker at det er viktig å tenke på sikkerheten.
– Ha alltid noen på bakken som kan følge med på deg og eventuelt varsle om noe skulle skje. Dersom du ikke vil måke taket selv, finnes det vaktmestertjenester som kan gjøre dette for deg mot betaling, er hans råd.
Les også: Slik måker du taket
Hvor mye snø tåler taket?
Hvor mye taket ditt tåler, er selvsagt avhengig av hvor solid det er bygget. SINTEF har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet utarbeidet retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket. Ut fra når huset ditt er bygd, kan man gi noen tommelfingerregler:
- 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m² (det tilsvarer ca. 0,5 meter tørr, gammel snø, som veier rundt 300 kg/kubikkmeter, eller 0,4 meter våt snø, som veier rundt 300 kg/kubikkmeter). Tunge tak tåler noe mer.
- 1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m²
- Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m². (0,5–1,2 m gammel snø eller 0,4–0,9 m våt snø).
For å få vite akkurat hva som gjelder der du bor, kan du kontakte kommunen din. Steder hvor man er vant til at det kommer mye snø, har strengere krav til hvor mye taket skal tåle. Bor du på et tradisjonelt snøfattig sted, bør du altså være på vakt når det laver ned mer enn normalt.
Her er noen eksempler på hvor mye taket ditt skal tåle iht. Norsk Standard:
150 kg/m²: Stavanger, Værøy
350 kg/m²: Oslo, Molde, Trondheim
400 kg/m²: Kristiansand, Vadsø
500 kg/m²: Vinje, Rana
Følg med på snømengden
For mange av oss kan dette bli litt for teknisk, men da har seniorforsker Bøhlerengen i SINTEF følgende råd: Følg med på eventuelle endringer i huset når det er mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for høy belastning.
Med mye snø på taket kan du også høre knirk og smell i konstruksjonen. Det er neppe forbundet med fare, men er tegn på store belastninger på taket.
Les også: Sover ute i over 10 minus
Ikke glem å måke her
– Det er noen andre steder det er viktig å fjerne snø også: Har du terrasse eller et enkelt tak over terrassen din, bør du fjerne snø her – selv ved moderate mengder snø. Disse konstruksjonene er ikke beregnet på å tåle like mye snø som hustaket ditt. Tak på sportsbod, garasje eller uthus er også steder du bør måke. Ganske spinkle konstruksjoner. Har du drivhus i glass, sier det seg selv at det ikke tåler stort av snø, sier Sigmund Clementz i If.
Han påpeker dessuten at taket ikke er det eneste stedet hvor snøen kan gjøre skade. Det er jo ikke alltid at snøen daler stille ned og legger seg forsiktig på taket. Er det mye vind, blir det snøføyke, og det betyr at snø kan ha blåst inn gjennom alle mulige åpninger i boligen, slik som lufteluker og ventiler.
Les også (+): Slik går du ned minst 1 kg i uken med helt vanlig og billig hverdagsmat
Vannskader når mildværet kommer
– På kaldloftet kan det føyke inn snø, og varmen fra rommene under kan få denne til å smelte etter hvert. Da kan det bli vannskader. Blir det en mildværsdag, kommer snøen til å bråsmelte. Da er uværsdagene glemt, og folk opplever nærmest mystiske drypp fra taket innendørs, sier Clementz.
Han oppfordrer alle som har opplevd snøvær med mye vind til å ta en sjekk på loftet, se inni lufteluker og undersøke andre steder hvor snøen kan ha trengt inn i boligen.
Les også: Snø på taket: – Dette er et faresignal