insekter og SMÅkryp i huset:

Her er krypene som bor i veden din

De fleste er harmløse, men enkelte kryp vil du virkelig ikke ha med deg inn i vedkurven.

ØKOSYSTEM: Vedstabelen din inneholder trolig mange insekter og småkryp. De fleste er harmløse, men noen verstinger kan gi store skader på bygninger
ØKOSYSTEM: Vedstabelen din inneholder trolig mange insekter og småkryp. De fleste er harmløse, men noen verstinger kan gi store skader på bygninger Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Folk synes det er ekkelt, og noen mener alle insekter bør drepes så fort man ser dem. Da bør man huske på at det vanlige er at det er insekter overalt. Men i vår sterile hverdag har man lite til overs for insekter, selv om de aller fleste er helt harmløse , sier insektforsker Torstein Kvamme fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

For mange insekter er en tilværelse mellom barken og veden behagelig, og det er et utall insekter som kan befinne seg i vedstabelen din.

Likevel er det bare noen få som er farlige for huset eller hytta din.

– Noen av de vanligste insektene som følger med veden er ulike typer barkbiller, borebiller og trebukker. De er ofte knyttet til bestemte treslag. Og det er larvene som har utviklet seg og forpuppet seg inne i treet, sier Mari Steinert, som er Seksjonssjef for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI).

HUSBUKK: Dette er en skapning du ikke vil ha som leieboer.
HUSBUKK: Dette er en skapning du ikke vil ha som leieboer. Foto: Dan Aamlid / NIBIO

Billene klekker inne i huset ditt

– Når veden blir båret inn, vil den varmere temperaturen sette i gang utviklingen av insektene og billene vil kunne klekke om veden ligger inne lenge nok, sier hun.

– Typiske store biller som løvtrebarkbukk, blåbukk, granbukk og løvtreløper og bartreløperer er vanlige, de er lette å få øye på. Men noen biller er veldig små, sånn som ulike arter av barkebiller. De oppdager du først når de svermer i hopetall – ved lys eller i vinduer. Disse bilene er ikke skadedyr og har bare blitt tatt med inn utenfra og vil ikke kunne gjøre noen skade, sier Steinert.

Det er imidlertid noen kryp du absolutt ikke ønsker å få i hus.

– Husbukk er et insekt man absolutt ikke vil ha i huset, men den har en begrenset utbredelse og finnes først og fremst på Hvaler, langs kysten av Telemark og Agder og fjordstrøkene på Vestlandet og enkelte andre steder i Sør-Norge. Denne kan gjøre stor skade på trevirke i hus. Det virker heldigvis som den ikke trives så godt i moderne hus, sier Kvamme ved NIBIO.

– Som larve lever husbukken av tørt trevirke fra bartrær og kan spise splintved av furu, og hele trestokker av gran. Husbukken er stor og har lang livssyklus, supplerer Steinert.

Les også: Ikke mal huset etter denne datoen

BOREBILLE: Stripet borebille finnes i nesten hele landet.
BOREBILLE: Stripet borebille finnes i nesten hele landet. Foto: Dan Aamlid / NIBIO

Finner du dette, bør varsellampene blinke

En annen uønsket husgjest som kan gjøre stor skade er stripet borebille. Ettersom den finnes i hele landet opp til Troms.

– De er vanligst i kyststrøk med høy luftfuktighet og er i stor grad knyttet til menneskeboliger, der den blant annet lever i tremøbler og bygningsvirke. De går oftest på gran og furu, men også på ulike typer løvtrær. Den er et større problem enn husbukk, siden borebilla er mer vanlig og siden den kan leve i generasjoner i død ved.

Dersom du finner små hauger med «lyst mel» i huset, bør varsellampene blinke.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Med stripet borebille er det ofte fuktigheten som er det egentlige problemet, og man finner dem typisk i gamle hus, for eksempel i hytter som står stengt av store deler av året. De kan gjerne gå løs på møbler også. Små hauger med lyst boremel i huset gir grunn til å mistenke disse borebillene.

Les også: Plageåndene du IKKE vil ha på soverommet

Plagsomme maur

Også maur kan være en plage for huseiere, men disse kan like gjerne ta seg inn i huset på andre måter.

Sukkermaur i isolasjon og varmekabler er et vanlig problem som ikke nødvendigvis har med ved å gjøre. Ofte er det et fuktighetsproblem med råte som er grunnlaget for sukkermaur i trevirke.

– Den vanligste gruppen maur som betyr noe på landsbasis er stokkmaur. Denne gjør størst skade, men også blanksvart tremaur og brun tremaur kan være plagsomme i trevirke i hus, sier Kvamme.

SKREMMER FOLK: Blåbukken er svært vanlig å få inn i huset, men denne er helt ufarlig, beroliger ekspertene.
SKREMMER FOLK: Blåbukken er svært vanlig å få inn i huset, men denne er helt ufarlig, beroliger ekspertene. Foto: FHI

En rekke andre småkryp kan ha bosted i vedkubben eller vedstabelen din, men de aller fleste er helt harmløse.

– Veldig ofte kommer det inn blåbukk som klekkes av egg når veden blir tatt inn og blir varmet opp i et rom. Da hender det at folk blir ganske redde, men den er ikke farlig. Jeg synes det er en veldig vakker bille, og det er bare å hive den ut. Man kan også få inn en rekke andre trebukker og barkbiller som ikke er skadelige som ikke er skadelige for hus.

Også en hel del andre insekter og kryp kommer ofte inn for å finne et sted å overvintre. Saksedyr, skrukketroll er vanlige, men helt ufarlige.

Les også: Slik får du edderkoppene ut av huset

Ved-tabbe

For å hindre å bli plaget av småkryp, anbefaler han at folk ikke har veden liggende inne og varmt for lenge før den brukes.

Borebilla: Stripet borebille lager sirkelrunde 1-2 mm brede hull på overflaten av treet. Dette er flygehull der den voksne billen har tatt seg ut etter at larvene har forpuppet seg inne i treet.

Husbukken: Larvegangene er ovale eller flate og rundt 5 mm brede. Larvegangene er fylt med et fint, lysegult boremel. Dette virvles lett opp når veden undersøkes. Men det kan være vanskelig å skille mellom aktive og utdødde angrep av husbukk.

Kilde: Mari Steinert, FHI.

Se mer

– Det beste er å ta inn veden kort tid før den skal brukes, sier Kvamme.

– Lagres veden lenge innendørs, vil insektene få tid til å fullføre livssyklusen sin og legge flere egg. Gjør som i gamle dager, oppbevar veden i stables vekk fra hovedhuset, så unngår du uønsket besøk i nærheten av der du bor, råder Steinert.

– Hvilken ved-type er mest «utsatt»?

STRIPET BOREBILLE: Ser veden din slik ut, bør du få den rett i peisen, eller langt bort fra huset.
STRIPET BOREBILLE: Ser veden din slik ut, bør du få den rett i peisen, eller langt bort fra huset. Foto: Dan Aamlid / NIBIO

– Man kan ofte skille mellom bartre (gran, furu) og løvtre (bjørk osv), visse arter går på visse treslag, men de to skadedyrene stripet borebille og husbukk går på flere typer treslag. Ofte går biller mellom barken og veden og det å løsne litt på barken og banke eller børste litt av veden før en tar den med inn vil kunne fjerne noen av insektene.

Den verste veden

Kvamme påpeker at ved som er tørr og riktig lagret, sjelden vil inneholde mye insekter.

Du trenger med andre ord neppe bekymre deg for sekken med fin bjørkeved du kjøpte på bensinstasjonen.

Er veden hogget på riktig tid og tørket ordentlig, vil den ha lite insekter i seg, forteller ekspertene.

– Det man virkelig bør passe på er å ikke lagre ved av gamle materialer som har insektgnag. Gamle rivningsmaterialer kan inneholde husbukk eller borebiller og det vil ingen ha i hus og hytter, sier Kvamme.

– Flere insekter er glad i død og råtnende ved. Derfor er vedstabler meget tiltrekkende for dødvedlevende insekter. Det kan også være lurt å oppbevare veden tørt og ikke ta med mer ved inn i huset, enn hva du har tenkt til å fyre med, sier Steinert.

Hun legger til at et godt tips er å ikke oppbevare ved tett på husveggen, ettersom dette kan tiltrekke seg biller eller stokkmaur.

Dette kan dessuten gi mus gode livsvilkår, som omtalt i denne saken.

Les også: Du stabler vel ikke veden på denne siden av huset?

GAMMEL VED: Gamle bygningsmaterialer er et sted skadedyr trives godt.
GAMMEL VED: Gamle bygningsmaterialer er et sted skadedyr trives godt. Foto: Getty Images

Harepest i vedstabelen?

Det er imidlertid ikke bare insekter og småkryp som kan befinne seg i vedstabelen din, også støv forurenset med bakterier kan utgjøre en risiko.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det et rekordhøyt antall tilfeller med harepest, også kalt tularemi i Norge i 2019. Halvparten av smitten skjedde i Hedmark.

Harepest-bakterien finner man hos gnagere som hare, mus og lemen, og kan overføres til mennesker gjennom støv forurenset av syke dyr eller deres avføring.

Dette kan for eksempel skje ved stabling av ved, feiing av muselort eller opprydding av musebol, skriver FHI.

  • Harepest er en smittsom sykdom som kan overføres fra dyr til mennesker. Harepest gir vanligvis et mildt sykdomsbilde hos mennesker.
  • Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Ubehandlet kan sykdomsforløpet være langvarig. Sykdommen behandles med antibiotika.
Se mer

Steinert i FHI understreker at det ikke er sannsynlig at harepest smitter på denne måten, men at det kan forekomme.

– Dette er ikke vanlig og ikke noe en bør være redd for. Men i områder der det finnes klatremus kan det finnes smitte av musepest i ekskrementer inne i vedstabelen. Hvis en mistenker dette, så kan en ha på hansker og munnbind og børste eller banke vekk bøss fra kubbene før veden skal brennes.

Det vanligste er at harepest smitter fra dyr til mennesker gjennom drikkevann eller ved flått og myggstikk.