Nye BYGGEregler:
Hytteeier Gry Elisabeth jubler over nye byggeregler
Fra 1. mai ble det enklere og billigere å bygge små terrasser og mindre tilbygg på hytta. Her får du oversikt over hva du kan bygge uten å måtte søke kommunen om lov først.
Nå kan du blant annet sette opp tilbygg du kan sove i, samt bygge terrasse som er hevet 1 meter opp fra terrenget, uten å måtte søke kommunen om lov.
– Gevinsten for deg som skal bygge dette, er at du slipper både en tidkrevende søknadsprosess og dyre byggesaksgebyrer, sier Per Christian Tellefsen, som jobber med byggesaker i Lillestrøm kommune.
Betyr ikke at det er fritt frem
Likevel betyr ikke lovendringen at det er fritt frem for all bygging på hyttetomta, advarer Tellefsen.
– Det aller viktigste når det gjelder de endrede reglene, er å ikke la seg rive med av lykkerusen over frislippet. Man må huske på at det fortsatt finnes mange kjedelige, begrensninger som kan gjøre seg gjeldende.
Byggegrenser, utnyttingsgrad, geoteknikk, generelt forbud mot bygging i 100-metersbeltet langs sjø- og vassdrag og andre bestemmelser i kommune- og reguleringsplan er eksempler på det, ifølge Tellefsen.
– Men det kan være begrensninger i privatrettslige forhold som festeavtaler, beiteforhold og gjerde- eller stengslesforbud, som gjør at du likevel må søke, eller at prosjektet ditt ikke kan gjennomføres i det hele tatt, sier han.
Les også: Hytta ser fletta ny ut, men ...
Tilbygg med soverom
Ifølge Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) åpner den nye regelendringen i plan og bygningsloven opp for at du nå kan bygge et tilbygg på inntil 15 kvadratmeter uten å søke – såfremt avstanden til hyttenaboenes grenser er minst 4 meter. Tilbygget kan brukes til for eksempel soverom, bad eller utvidelse av stuen, forteller Frode Grindahl, fagdirektør i direktoratet.
– Den viktigste endringen er altså at du kan bruke tilbygget til varig opphold eller beboelse. Før kunne du ikke det – da måtte du søke om det, forteller han.
Planlegger du å bygge et frittliggende anneks og bruke det som soverom eller annen form for varig opphold, er ikke prosjektet unntatt søknadsplikt.
– Da må du søke kommunen, sier Grindahl.
Terrasse
Før 1. mai måtte du også søke hvis du skulle bygge en terrasse som lå mer enn en halv meter over terrenget. Nå er reglene på dette endret. I dag kan du bygge en som er inntil 1 meter over terrenget, og som har et rekkverk på maksimalt 1,2 meters høyde, uten å søke, ifølge DIBK.
– Terrassen kan bygges 4 meter ut fra hyttefasaden, men den må være minst 1 meter fra nabogrensen. Og terrassen kan ikke være overbygd med tak eller lignende, sier Grindahl.
Selv om du slipper å søke, har du likevel ansvar for at du bygger i tråd med lovverk, tekniske krav og reguleringsplaner.
Les også: Tilbake for fullt i Norge – her går monstervepsen til angrep
Dobbeltsjekk med kommunen
Før du begynner å bygge er det lurt å finne frem til kommunale regler som gjelder for din eiendom.
– Dette kan være situasjonskart, reguleringsplan og lignende, tipser han.
Trenger du hjelp til å finne ut mer om hva, hvor og hvor mye du kan bygge på hyttetomta, kan du kontakte kommunen.
– Noen kommuner har for eksempel begrensninger på hvor det er lov til å bygge på tomta og hvor mye av den som kan utnyttes, sier Grindahl, og forklarer at det kan være et viktig poeng å få med seg. For selv om det nye tilbygget du planlegger å bygge i utgangspunktet ikke er søknadspliktig, kan det være nok til at du plutselig overskrider utnyttelsesgraden på tomta.
– Dermed kan prosjektet være i strid med den lokale reguleringsplanen, sier fagdirektøren, og får støtte av Tellefsen i Lillestrøm kommune.
– Det samme kan gjelde for terrasser. Terrasser med høyde over en halvmeter over terrenget skal fortsatt medregnes i tomtas utnyttingsgrad (%BYA).
Hytteier jubler over nye regler
Gry Elisabeth Brunstad er en av mange hytteeiere som vil nyte godt av de nye byggereglene.
– Det var veldig praktisk for oss at de nye byggereglene kom nå, sier hytteeier Gry Elisabeth Brunstad.
I fjor høst kjøpte hun og familien en enkel hytte uten innlagt vann og kloakk ved Breimsvatnet i Gloppen kommune. Siden hytta er fra 1977, var den moden for noen oppgraderinger.
I løpet av de få månedene familien har eid hytta, har de allerede tatt flere grep innendørs: De har malt overflater, revet en vegg for å få større kjøkken, samt modernisert baderommet.
– Nå skal vi i gang med uteprosjekter. Før lovendringen ville disse krevd at vi søkte om lov, men det slipper vi nå, sier hun og forteller at ett av de planlagte prosjektene er å rive et gammelt tilbygg, og erstatte det med et nytt på 15 kvadratmeter. Dette skal huse et soverom, en bod og en gang.
Soverom i mindre tilbygg
– Vi har vært i kontakt med kommunen, og størrelsen på tilbygget gjør at hverken de nye byggereglene, reguleringsplanen i området eller grunneier pålegger oss å søke.
Med de gamle byggereglene måtte familien ha søkt – i og med at tilbygg med soverom da var søknadspliktig.
Brunstad synes selvsagt det er fint å slippe søknadsprosessen, men sier samtidig at det ikke ville ha fått dem til å droppe prosjektet.
– Vi vil veldig gjerne få nok soveplasser til at hele gjengen vår kan være på familiehytta samtidig. Vi må selvsagt uansett levere sluttmelding når tilbygget er kommet opp.
Bygg skigard selv: – Jeg ser fort om en skigard er satt opp riktig når jeg kjører forbi
Vil bytte til større vinduer
Hytta, som er av typen Ålhytte, har originalt lange, smale vinduer på soverommet. Disse utgjør det andre prosjektet familien nå ønsker å ta tak i.
– Vi vil gjerne bytte disse ut med større som er godkjent som rømningsvei, for det er viktig for oss å ha muligheter til å komme seg ut av hytta fra soverommet dersom det skulle begynne å brenne.
I mange tilfeller vil en slik endring være søknadspliktig, i og med at det innebærer fasadeendring. Men familien har fått beskjed fra hyttekommunen at det i deres tilfelle ikke er det.
– Ellers skal hytta også males i brunsort til sommeren. Da vil den blendes bedre inn i skogen og terrenget. Men det er godt med prosjekter, jeg elsker både det, gjenbruk og kreativitet, sier hun.
Ikke forskjell på regler for hytte og hus
Det er ingen forskjell i selve byggesaksforskriften på fritidsbolig og helårsbolig. I prinsippet kan du bygge de samme tiltakene uten å søke, både på hytta og på boligtomta. Kilde: DIBK
Meld fra når du har bygget ferdig
Når du har bygget tilbygg eller annen bygning som ikke er søknadspliktig, skal du likevel melde fra til kommunen om hva som er bygget og hvor på tomta det er plassert. Det er viktig for at kommunen kan oppdatere kart- og matrikkeldata, fortsetter Tellefsen.
– Husk også at det nå skal sendes ferdigmelding til kommunen senest fire uker etter at tiltaket er ferdig. Denne bestemmelsen er skjerpet inn i den siste forskriftsendringen.
Skjema for ferdigmelding finnes blant annet på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet, på www.dibk.no.
Les også: (+) Berit tok mannens telefon da den ringte og fikk sjokk
– Snakk med naboen uansett
Dersom byggeprosjektet ditt ikke er søknadspliktig, trenger du strengt tatt ikke å varsle naboen om det. Likevel anbefaler advokat Karianne Listerud Lund i Huseierne å ta planene opp med hyttenaboen.
– God dialog er ofte et viktig utgangspunkt for et godt naboskap. Dessuten slipper du bråk i etterkant dersom du varsler før du begynner byggingen, sier hun.
Det kan også hende at naboen går med tilsvarende planer som deg – og at dere finner ut at dere kan samarbeide eller utveksle ideer.
– Kanskje dere til og med er så heldige at dere kan slå dere sammen og dele på både arbeid, transport og utgiftene knyttet til prosjektene, sier hun.
DETTE KAN DU BYGGE UTEN Å SØKE
Forutsetningen er at tiltaket ikke er i strid med andre bestemmelser, som kommune- og reguleringsplaner.
Garasje: En frittliggende, en-etasjers garasje eller uthus som hverken har samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 50 kvadratmeter. Mønehøyde kan maks være 4 meter, mens gesimshøyden kan maks være 3 meter målt fra ferdig planert gjennomsnittsnivå rundt bygningen. Den må stå minst 1 meter fra nabogrensen og minst 2 meter fra bygninger på annen eiendom. Garasjen kan ikke brukes til varig opphold.
Et mindre tilbygg: Dette kan maksimalt ha en størrelse på 15 kvadratmeter, og avstanden til nabogrensen må minst være 4 meter. Tilbygget kan brukes til varig opphold, som for eksempel soverom.
Terrasse: Terrassen kan være inntil 1 meter over terrenget og maks ha et rekkverk på 1,2 meters høyde. Terrassen kan bygges 4 meter ut fra fasaden, men må være minst 1 meter fra nabogrensen. Terrassen kan ikke være overbygd med tak eller lignende.
Levegg: Levegger opp til 10 meters lengde, og som ikke er høyere enn 1,8 meter, kan plasseres 1 meter fra nabogrense uten å søke. Levegger opp til 5 meters lengde, og som ikke er høyere enn 1,8 meter, kan plasseres i nabogrensen uten å søke. Høyden kan ikke på noe punkt overstige 1,8 meter fra terreng.
Gjerde: Gjerder som ikke står mot vei, men mot for eksempel en hyttenabo. Gjerder mot vei kan settes opp med en høyde på inntil 1,5 meter uten søknad til kommunen. Det forutsetter riktignok at frisiktsoner mot vei ikke hindres.
Biloppstillingsplass og intern vei på tomta: Dersom det ikke krever vesentlig terrenginngrep, er det unntatt søknadsplikt å opparbeide egen biloppstillingsplass og intern vei på hyttetomta – som er en adkomstvei mellom forskjellige byggverk på eiendommen. Avstanden til nabogrensen må være minst 1 meter.
Kilde: Huseierne, DIBK
Denne saken ble første gang publisert 15/06 2021, og sist oppdatert 15/06 2021.