Vedlikehold av gammelt hus
Mange advarer mot å eie et gammelt hus fordi det kan bli altfor dyrt – stemmer det?
Mange ønsker seg et gammelt hus, et lite småbruk, villaen med stakittgjerde. Men mange tror også at det er så fryktelig komplisert og dyrt å eie et gammelt hus. At det er kaldt, at det er upraktisk, at det er dyrt. Stemmer det?
Jeg tror ikke jeg kjenner noen som ikke er glad i gamle hus! De setter i gang hjertestrengene i oss på en helt spesiell måte.
Mange myter
I mitt arbeid som bygningsantikvar, ser jeg ofte en forutinntatt holdning om gamle hus og dets egenskaper. Forutinntatte holdninger som tilsier at et moderne og komfortabelt liv ikke er forenelig med et gammelt hus. Min jobb er å rope «Hurra, så heldig du er som har et gammelt hus!» Mens kundens utgangspunkt ofte er «Hjelp, jeg har et gammelt hus!».
Det er mange myter som underbygger denne redselen og skepsisen. Og den er i det store og hele ubegrunnet. Jo da, klart det kan være kaldt med glisne ettlags vinduer! Det hjelper lite med vakre isroser på vindusglasset når gradestokken viser et par plussgrader på kjøkkenet når man står opp.
Begynn i riktig ende
Ordtaket «Det enkle er ofte det beste» gjelder absolutt for gamle hus! Det enkleste er jo å ta vare på det vi allerede har. Den gamle bygningen har unike egenskaper som vi bare kan drømme om i nye, moderne hus. Egenskaper som gir bygningen sjel.
Derfor er det smart å ta utgangspunkt i det man har og bytte ut så lite som mulig. For det er nemlig akkurat de gamle detaljene som slår an strengene i hjertene våre.
Men hvordan kan man ta vare på de gamle detaljene, det gamle huset, uten å brekke nakken? Å vite hvor man skal starte og i hvilken rekkefølge man bør ta det i, er nok for mange den aller største utfordringen.
Og når man ikke vet det, så risikerer man en hel masse ekstraarbeid som kunne vært unngått med litt mer kunnskap i forkant.
Det vil alltid lønne seg å få inn en som kan gamle hus på et tidlig stadium. Kontakt en konsulent, en bygningsantikvar og be om at vi kommer og «leser» huset ditt. Se hvor det kan og bør gjøres noe, og, ikke minst, hva som bør gjøres i hvilken rekkefølge. Sjansen for at du blir overrasket er stor, og det samme er sjansen for at det er med på å faktisk holde kostnadene nede.
De største tabbene
Gamle hus er så kalde! Mange snakker om at de må etterisolere når de overtar eller kjøper seg et gammelt hus. Og ja, noen ganger er det på sin plass.
Men – det finnes så mange fallgruver! Å bo i huset en vinter kan være det smarteste du gjør. Kjenn etter hvor og hvis det det trekker, se hvilke muligheter som finnes. Få inn fagekspertise og ta noen enkle grep deretter.
Les også: (+) Jeg får ikke lov til å hogge ned trær på hyttefeltet – hva kan gjøres?
Vinduer
Et av de vanligste tiltakene mange gjør er å kaste ut de gamle glisne vinduene. Ikke gjør det! Selv om de gamle og glisne ettlagsvinduene er kalde og trekkfulle, så kan de bevares. Og da er det godt å vite at det finnes løsninger med å sette inn innervinduer. Det er mulig å bestille og få laget innervinduer i mange former og fasonger; etter mål.
Istedenfor å falle for fristelsen for mer eller mindre gode kopier som knapt kommer til å holde i mer enn én generasjon uansett … De gamle vinduene har allerede mange generasjoner bak seg, og vil fint holde i mange til. Husk at innervinduene skal være tette, mens yttervinduene fint bør være litt glisne.
Tak
Altfor ofte ser man at gamle bygninger får på seg en altfor stor «hatt» etter at det har blitt etterisolert og ser fryktelig topptunge ut. Det er sjelden, eller aldri nødvendig. Kanskje det finnes et kaldt kryploft man kan isolere? Og på den måten bevare det gamle taket med de fine og harmoniske detaljene. Det skal ikke være både tre og fire vindskier over hverandre …
Materialkvalitet
Husk å bruke pustende materialer! De gamle husene våre er gamle av en grunn … Bruker man for eksempel for tett maling, så er det som å ta på huset en regnfrakk. Og alle vet jo hvor klamt det blir under en varm regnfrakk?
Bruker man plastikk og moderne isolasjon, kombinert med varme i gulv og tett maling i tillegg, så kan jeg nesten garantere deg at det går galt …
Altfor mange steder jeg har vært hvor den typen moderniseringer har blitt gjort, så bekreftes dette. Så ved å styre unna de tette materialene, gå for de tradisjonelle og miljøvennlige alternativene som finnes der ute, så styrer man unna de aller verste fallgruvene. Og man får et pustende og velfungerende hus som belønning!
En verden av inspirasjon og muligheter
Er du så heldig at du eier et gammelt hus? Ja, da sitter du på en miljøvennlig, sjarmerende og viktig bit av vår kulturhistorie! Og den historien kan du få hjelp til å ta vare på. Det er flere instanser hvor det er mulig å søke om midler til istandsettelse av ditt gamle hus.
Har du litt kunnskap, eller hjelp fra fagpersoner, et budsjett og en plan, så kan du søke om penger. For ja, noen grep med restaureringer er fordyrende der og da, selv om de overhodet ikke er det i det lange løp tatt det bærekraftige langsiktige klimaregnestykket i betraktning. For bygningsvern er miljøvern!
Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny
Og ved å bidra selv med dugnadsinnsats, så lærer du huset og tradisjonen å kjenne. Det finnes mange kurs og seminarer, faglitteratur og nettsider, blogger og konti på sosiale medier man kan sanke en hel masse inspirasjon og lærdom fra.
Det trenger faktisk ikke å være så dyrt eller så vanskelig som man kanskje ser for seg å eie et gammelt hus. Nå vet du kanskje litt mer om hvilke muligheter et gammelt hus gir deg og hvordan du best kan gyve løs på den spennende oppgaven det er å ta vare på det!
Tips til deg som har et gammelt hus
1. Bli kjent med huset ditt – se potensialet framfor hindringer!
2. Få inn en konsulent eller bygningsantikvar på et tidlig stadium, så har du mulighet til å få en oversikt og en rekkefølge på tiltak. Det kommer til å lønne seg!
3. Bo i huset en vinter før du tar de store grepene i forhold til eventuell etterisolering. Det er ikke sikkert det er så store grep som må til.
4. Ta vare på så mye som mulig; reparer istedenfor å skifte ut.
Her kan du søke tilskudd
Norsk kulturminnefond: De har utvilsomt den største potten å dele ut og de henvender seg til de som har verneverdige objekt, ikke fredete. Rullerende søknadsrunder. www.kulturminnefondet.no
Fylkene: Fylkene sitter også på noe midler til gamle bygninger, og det er her man skal søke hvis man eier et fredet hus da de er Riksantikvarens forlengede arm. Faste søknadsfrister.
Kommunene: Det finnes noe midler i de enkelte kommuner. Har du en gård, så finnes det blant annet SMIL-midler. Dette er midler til spesielle miljøtiltak i landbruket, som også kan omhandle eldre gårdsbebyggelse. Faste søknadsfrister. Ta kontakt med kommunen din og spør!
Stiftelsen UNI: I utgangspunktet basert på tiltak for å sikre bygninger. De har rullerende søknadsrunder: stiftelsen-uni.no
Norsk Kulturarv – Ta i et tak: Som det framgår er det tak det gis tilskudd til her. Og tett tak er det viktigste å få på plass på gamle hus! Fast søknadsfrist. kulturarv.no
Det finnes også private legater og fond som kan være aktuelle å søke hos. Her er det et hav av muligheter å gjennomgå, mange av dem ekstremt lokale, men kanskje det kan være noe for akkurat din bygning! legathåndboken.no.
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2022, og sist oppdatert 26/04 2022.