kjøpe Juletre

Sjekk fargen og barnålene før du kjøper juletre

Og hell varmt vann i juletrefoten første gang det står inne. Det setter fart i vannsugingen.

KJØPE JULETRE: Ved å dra hånden over barnålene, kan man sjekke om treet har god kvalitet. Faller det friske barnåler av, er ikke treet godt nok, er ett av tipsene fra ekspertene.
KJØPE JULETRE: Ved å dra hånden over barnålene, kan man sjekke om treet har god kvalitet. Faller det friske barnåler av, er ikke treet godt nok, er ett av tipsene fra ekspertene. Foto: Alexander Berg jr.
Først publisert Sist oppdatert

Tiden er snart inne for kjøp og pynting av juletre. Mens noen velger å kjøpe seg et kunstig tre, går andre for ekte vare. Felles for dem alle er at de hører til furufamilien.

– Både edelgran-, gran- og furuslekten tilhører furufamilien. Skal du ha et tre som ikke drysser i det hele tatt, skal du velge furu, forteller Jan-Ole Skage, planteforedler innenfor juletrær ved Det norske Skogfrøverk.

Furuen er suveren til å holde på nålene og edelgranene kommer ikke langt etter, mener Skage.

– Går du for gran som er hogget for tidlig, så må du nok dessverre regne med å finne frem støvsugeren allerede i romjulen. Kanskje må du kaste det ut før nyttårsaften. Gran er som annen ferskvare og bør være nylig hogget for å holde godt på nålene, sier han.

Kvalitetskrav til juletre

  • Treet bør ha en jevn og fin farge.
  • Nålene bør sitte tett og gjøre greinene fyldige.
  • Det bør være et naturlig forhold mellom bredde og høyde.
  • Treet bør være symetrisk i forhold til både en jevn og rund omkrets, og en jevn avsmalning mot toppen.
  • Stammen skal være rett.
  • Greinene bør være jevnt fordelte så treet oppleves tett og fyldig. Det skal ikke være noen knekte eller døde greiner.
  • Det skal bare være ett toppskudd.

Kilde: Norsk Juletre

Dette er folk opptatte av

Folk har forskjellig smak når det gjelder juletre – fra en forholdsvis enkel tilnærming til de som er opptatt av design.

– Folk har blitt mer kvalitetsbevisste, og juletrær blir nå produsert med en kvalitet som er langt bedre enn det vi tidligere var vant til. Form, symmetri og farge har blitt viktig, og juletreproduksjon har blitt en profesjon innen landbruket, forteller Hans Brede, skogkonsulent, Skogselskapet i Trøndelag.

– Trærne skal passe inn i stua. I Norge har mange en smak som tilsier smale og symmetriske trær. Derfor har fjell-edelgran blitt et populært treslag. Vanlig norsk gran er også fortsatt populært, legger han til.

Noen har tradisjon for furu, og gjerne i områder som tradisjonelt ikke har hatt gran tilgjengelig. Furua holder som edelgrana godt på nålene.

Dersom man er opptatt av lukt, kan sibirsk edelgran anbefales.

– Men da må juletrepynten være av det lette slaget siden greinene er myke. Furua og fjelledelgrana har også mye lukt. Blant annet lukter fjelledelgrana som sitrusfrukter når den kommer inn i varmen. Noen går faktisk også rundt en enebærbusk – det er en forholdsvis eksklusiv og sjelden vare, sier Brede.

Les også: Hvor lenge lar du juletreet stå?

Ta det inn gradvis

Nyhogde trær har gjerne bedre kvalitet enn trær som har vært lagret en stund.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Det er litt avhengig av hvilke forhold de er hogd under. Hogges trær i sprettkulde kan det fort bli en del brekte greiner.

– Edelgranene tåler mer lagring enn vanlig norsk gran. Hogger du treet selv, vet du i alle fall hva du får, og det gir både trim og julestemning. Det er etter hvert mange juletreprodusenter som tilbyr slike opplegg, sier Brede.

Ekspertene anbefaler at du sørger for å akklimatisere treet før det tas inn i stuen. Drar man treet inn i frossen tilstand vil nålene tørke ut, og man vil fremskynde nålefall og fargen blir blass.

Et juletre skal derfor ikke hentes rett inn i en varm stue.

– Ta det gradvis inn i stuen, for eksempel med en mellomlagring i garasjen eller en kjølig kjellerbod, forklarer Skage.

Varmt vann til stammen?

– Når det kommer inn skal man kutte av 2-3 cm nederst på rotenden, som om det var en rose.

Deretter skal man ifølge Skage fylle på varmt vann.

– Bruk gjerne det varmeste vannet du kan få ut av tappekranene, men for all del ikke kokende vann. Varmt vann vil løse opp kvaen som danner seg i porene når treet blir kuttet på nytt, sier han.

– Unngå å sette treet nært varmekilder, siden det øker faren for uttørking, råder Brede, og utdyper:

– Noen har tro på ymse tilsetninger i vannet, alt fra sitron til juleakevitt. Et godt tegn på omsorg, men kanskje ikke med beviselig virkning. Selv bruker jeg sitron, og egentlig kan man behandle juletreet som snittblomster.

Skage anbefaler en makstemperatur på 21 grader i rommet.

Les også: Etter en kavete jul for noen år siden, skrev Solveig Kloppen en huskeliste til seg selv

FRISKT OG GRØNT: Barnålene skal ha en sterk grønnfarge og gjerne også med en glans.
FRISKT OG GRØNT: Barnålene skal ha en sterk grønnfarge og gjerne også med en glans. Foto: Alexander Berg jr.

Håndstryketesten

Skage råder til å ta fingertesten på treet før man kjøper det.

– La hånden din stryke langs barnålene, og dunk gjerne også stammen i bakken noen få ganger. Da skal det ikke falle av noen grønne barnåler, kun noen få i så fall.

Juletre som avgudsdyrkelse

Ifølge Norsk Juletre kan juletreskikken føres helt tilbake til tidlig på 1500-tallet.

«I det katolske Syd-Tyskland og Sveits pyntet man forsamlings-lokaler med trær. Frukt og kaker ble hengt på greinene, og på trettendedagen fikk barna høste treet.», skriver de.

Deretter spredte juletretradisjonen rundt omkring i Europa. I Norge ble skikken først og fremst introdusert av prester og lærere, og da hovedsakelig i byene. Til Oslo kom det første juletreet i 1822.

«Men mange mente at dette vare en form for avgudsdyrkelse og dans rundt gullkalven.», utdyper Norsk Juletre.

De forteller at dikt av Welhaven og Wergeland også bidro til at folk ble kjent med den nye tradisjonen, og at eventyrsamleren og forstmannen Peder Chr. Asbjørnsen i 1850 ga ut et julehefte med navnet «Juletræet»

Les også: Seks juletretabber du bør unngå

Juletre-tips

1. Først må treet akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost må få en gradvis tilvenning til inneklimaet, og det kan derfor være lurt å først sette treet på et skyggefullt og kaldt sted.

Hvis det er mulig kan du sette det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp om det har vært frosset. Husk å klippe av eventuell embalasje så greinene får rettet seg ut.

2. Før du setter treet i juletrefoten kan det være lurt å sage av en tynn skive (2-3 cm) av rotenden.

Dette gjør det lettere for treet å ta opp vann og vil gjøre at treet holder seg lengre med mindre nåledryss.

3. Etter treet er satt i foten er det viktig å også etterfylle med kaldt vann.

Om det har noen effekt med ulike holbarhetsmiddel, sitron eller andre kjerringråd i vannet er det ulike meninger om, men det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.

4. Unngå å plassere treet for nær varmekilder. Dette er både i forhold til brannfare og treets ve og vel. Kort sagt burde man egentlig behandle treet på samme måte som med snittblomster.

Kilde: Norsk juletre