Hytte og bolig: Sjekkliste før vinteren

Husker du å gjøre dette før vinteren? Hvis ikke, kan du få uønskede overraskelser

Også huset og hagen din trenger å forberede seg på den mørke kalde tida. Her er ti ting du bør sjekke før vinteren.

INNERVINDU: Å sette inn innervinduer gir meg alltid en intens følelse av høst, og er helt vesentlig for å få et godt innemiljø i vinterhalvåret.
INNERVINDU: Å sette inn innervinduer gir meg alltid en intens følelse av høst, og er helt vesentlig for å få et godt innemiljø i vinterhalvåret. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas
Først publisert

1. Sjekk taket

Se til at det ikke er skader på takstein eller stein som ligger skjevt.

Er det veldig mye mose, så er dette med på å holde på fuktighet og fuktighet fryser, og da kan takstein sprekke ved frost.

2. Rens takrenner og nedløp

Det er utrolig viktig å rense takrenner for løv og møkk. Tette takrenner og nedløp kan resultere i store skader.

Tette takrenner kan fort fryse, og da renner jo ikke vannet unna som det skal.

TØM TAKRENNER: En av de aller viktigste ting å huske på er å tømme takrenner for løv. Tette takrenner og nedløp kan forårsake store skader.
TØM TAKRENNER: En av de aller viktigste ting å huske på er å tømme takrenner for løv. Tette takrenner og nedløp kan forårsake store skader. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Dette igjen kan resultere i at vannet renner feil og kanskje da inn mot husveggen, som igjen kan forårsake store skader.

I tillegg sitter oftest skjøten på takrennen inn mot veggen. Hvis denne fryser og sprekker, så risikerer man at vannet renner nedover veggen. Det ønsker vi ikke!

3. Rydd langs husvegger

Det er alltid smart å rense og fjerne kratt og løv som ligger langs grunnmuren og holder på fuktigheten. Husk at lufteluker i kjelleren ikke må dekkes til!

HUSVEGGENE: Sjekk rundt husveggene! Kanskje er det for mye vegetasjon som er med på å holde på fuktigheten? Her ser man at bakkenivået over mange år har steget, noe som fort kan forårsake fuktighet i kjelleren.
HUSVEGGENE: Sjekk rundt husveggene! Kanskje er det for mye vegetasjon som er med på å holde på fuktigheten? Her ser man at bakkenivået over mange år har steget, noe som fort kan forårsake fuktighet i kjelleren. Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Fukt i kjeller kan forårsake store skader og er grobunn for råte, sopp og mugg.

4. Steng utekraner

Det er en selvfølge, men det er fort gjort å glemme. Steng utekraner så det ikke fryser.

5. Gi utemøblene dine litt kjærlighet!

VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun.
VICTORIA BRAND MUNTE-KAAS: Hun driver firmaet Historisk Hus med sin mann. Hun skriver i Lev landlig om bygningvern og gamle hus og tun. Foto: Privat

Her er jeg personlig aller dårligst: Å sette inn utemøblene.

Det er altfor ofte jeg syns det er hyggelig å sitte ute utover høsten, for så gang på gang å bli overrumplet av Kong Vinter.

Utemøbler har godt av en liten gjennomgang, kanskje fjerne mose eller løs maling, litt ny olje hvis det trengs.

Og ikke minst, de må stå innendørs eller under tak! Det samme gjelder selvsagt for hageleker, parasoller og grill.

6. Plant vårløk!

Det finnes ikke en bedre følelse enn å se at det man plantet høsten før, spirer og gror når våren kommer! Krokus, tulipaner, snøklokker.

Det er utrolig hyggelig å pusle med dette når høsten er her, og vi vet at vi har så mye å glede oss til!

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

7. Ta en runde i hagen

Etter at man har høstet inn alt hagen har bydd på, er det viktig å ta en siste gjennomgang før vinteren. Beskjæring av de busker og vekster som trenger det på høsten.

UTENDØRSVEDLIKEHOLD: Her er alt i ett, med regn på ruta, hagejobb som venter og full vedskåle!
UTENDØRSVEDLIKEHOLD: Her er alt i ett, med regn på ruta, hagejobb som venter og full vedskåle! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Klipp toppen av klase- og stilkrosene, men ikke ta den store beskjæringen, den skal man ta til våren. Fjern også blader fra rosebuskene, så hjelper du ikke lusen med å etablere seg så lett.

En siste runde med luking skal også gi optimale vekstvilkår når våren kommer.

8. Ta inn georginene!

Like spennende hvert eneste år. Georgineknoller skal som kjent inn på høsten – før frosten kommer. Joda, de tåler en lett nattefrost eller to, men ikke tele.

Selv var jeg så heldig at jeg fikk flere gamle georgineknoller i år, som har blomstret helt fram til frosten kom.

De er tradisjonelle, de er historiske, de er vakre, og nå er det bare opp til meg å behandle dem med respekt og oppbevare dem på best mulig vis fram til våren.

9. Fyll opp med ved!

Fyll opp vedskålen så du har nok ved til vinteren. Det verste som finnes er å gå tom for ved når det er 18 blå og stiv kuling. Det er jo da man virkelig trenger det!

10. Tiltak du selv kan gjøre innendørs

Trekker det fra vinduene? Eller rundt døren? Det er mange enkle tiltak du kan gjøre innendørs som vil øke komforten i et gammelt hus!

Først og fremst kan jeg ikke få sagt høyt nok viktigheten av innervinduer! De kan tas ut på sommeren for å slippe varmen inn i huset og de kan settes inn på høsten når man ønsker å holde på varmen og holde kulda ute.

INNERVINDU: Husk at det er innervinduene som skal være tette! Ikke yttervinduene - de kan faktisk med fordel være litt glisne. Her er det brukt en fin tetningslist i ull. Denne klistrer seg ikke fast til malingen/underlaget slik som de moderne tetningslistene med lim og plast gjør. Denne ulltråden stiftes fast og er like effektiv og bra som de moderne. Og my mer skånsom mot underlaget!
INNERVINDU: Husk at det er innervinduene som skal være tette! Ikke yttervinduene - de kan faktisk med fordel være litt glisne. Her er det brukt en fin tetningslist i ull. Denne klistrer seg ikke fast til malingen/underlaget slik som de moderne tetningslistene med lim og plast gjør. Denne ulltråden stiftes fast og er like effektiv og bra som de moderne. Og my mer skånsom mot underlaget! Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Det er stort sett rundt dører og vinduer, og langs overgang gulv og vegg, og vegg og tak det trekker i gamle hus. Her kan man selv gjøre en vesentlig forskjell!

Løsner man forsiktig på gerikter og lister, så kan man enkelt forsiktig stappe inn lindrev eller mineralull.

Man vil oppleve en verdens forskjell så fort man kan få bukt med trekken! Det er ikke gjennom selve tømmerveggen eller gjennom selve vinduet det kommer inn kulde. Det er i overgangene.

Og sist, men ikke minst: Nyt høsten til det fulle! Vi er heldige her i Norge som har fire så herlige og forskjellige årstider!