Pollen og oljing eller beising av terrasse
Derfor er «alt» dekket av gult støv nå – og så lenge varer det
Oljer eller beiser du terrassen nå, kan du risikere at den blir full av pollen som klistrer seg fast i underlaget.
Planlegger du å male huset eller beise eller olje plattingen med det første?
Da er det mer enn sterk sol og regn du må passe på å styre unna. En titt på Pollenvarselet er også smart.
Maler, beiser eller oljer du noe utendørs når det er stor spredning av pollen, kan du få problemer.
– Pollen legger seg på overflaten som skal behandles, slik som terrassen, og skaper en barriere mellom treverket og overflatebehandlingen, forklarer Kristian Owren, administrerende direktør hos Informasjonskontoret for farge og interiør.
– Dette kan føre til dårlig vedheft og ujevn påføring, sier han.
Et tynt lag av pollen kan også bli blandet inn i overflateproduktet, det vil si malingen, beisen eller oljen, og dermed gi et skjoldete resultat.
Les også: (+) Hvordan kan man behandle slitt skifer?
Store pollenskyer
Fra slutten av mai til rundt midten av juni - landet sett under ett - blomstrer først gran, og etter hvert også furu, skriver Norges astma- og allergiforbund på sine nettsider.
Fordi gran og furu er vindbestøvede, produserer de store mengder pollen. Pollenet blir derfor ofte synlig for det blotte øye; du kan til tider se store skyer av pollen.
Frøene har små vinger og kan fraktes over store avstander med vinden.
Pollenet legger seg så som et gult «mel» på ulike overflater som vann, hagemøbler og biler. Og selvsagt den terrassen som du kanskje planla å olje eller beise.
– Dersom det er meldt pollenspredning der du bor, ville jeg ha ventet med å beise eller olje, sier Owren.
Han sier det vanligvis er tryggere å gå på med overflatebehandling senere på våren eller begynnelsen på sommeren for å være sikker på å unngå problemer med pollen.
– Men det avhenger jo av hvor i landet du befinner deg. Pollenvarslene er imidlertid normalt ganske presise, så det pleier å gå bra hvis du forholder deg til de.
Les også: Lag en fantastisk uteplass:– Dette er feilen mange gjør
Når uhellet er ute
Skulle du ha uflaks å oppleve at den nybehandlede terrassen eller plattingen er full av pollen som har festet seg i terrassebordene før oljen eller beisen har tørket, kan du likevel redde deg inn igjen.
– Vent til overflatebehandlingen har tørket ordentlig. Deretter kan du forsøke å spyle vekk pollenet med lavt trykk, eller se om du kan få tørket det vekk med en fuktig klut, tipser Owren.
Men han understreker at det er viktig at behandlingen har fått tørke ordentlig før du går løs med vannslangen eller vaskekluten.
Les også: Fem tabber du må unngå når du skal male eller beise
Vasking av terrassen
– Ikke alle typer pollen er like problematiske når det kommer til beising eller oljing av terrassen, sier Owren.
Men siden hvert enkelt pollenkorn fra furu og gran er ganske stort, det er seks til syv ganger større enn for eksempel bjørkepollenkorn, bør du spesielt unngå å behandle plattingen akkurat mens det er spredning av pollen fra disse trærne. Dessuten er furu- og granpollen veldig gul i fargen.
– Men i praksis kan all flyvende pollen utgjøre et problem når du skal male, beise eller olje, sier Owren.
Når spredningen av pollen er over, må du rengjøre terrassen godt før du oljer eller beiser den.
– Vask terrassen som vanlig før du går igang; skyll grundig, påfør rengjøringsmiddel, la det virke, skrubb mekanisk og skyll rikelig, sier Owren, og legger til:
– Husk å lese på pakningsvedlegget for å sikre at du følger produsentens anvisning.
Bartrærnes blomstring
- Gran har både hann- og hunnblomster på samme treet. Hunnblomstene finner vi oftest nær toppen av treet. Det er disse som etter hvert utvikles til kongler. Grana er 20-40 år gammel før den blomstrer. Kilde: Nibio
- Furua blomstrer etter 10-15 år. 5-8 cm lange, gule hannblomster sitter tett sammen ved basis av tynne skudd. Hunnblomstene sitter i spissen av kraftige skudd. De er mørkerøde eller fiolette og ikke fullt så lette å legge merke til med sine ca 5 mm. Frøene hos furu har små vinger og kan fraktes over store avstander med vinden. Kilde: Nibio.no
Ikke allergi
Mens pollen fra bjørk, or, hassel, burot, salix og gress kan gi plagsomme reaksjoner hos allergikere, gjør ikke pollen fra furu og gran det.
Derfor varsles heller ikke spredningen fra gran og furu i Norges Astma- og Allergiforbunds pollenvarslingstjeneste.
For mange allergikere vil det likevel føles irriterende og plagsomt å puste i uteluft full av gran- eller furupollen, omtrent som hvis du puster i inneluft med mye husstøv, står det på astma- og allergiforundets nettsider.
Det hjelper i utgangspunktet ikke å ta allergimedisin (antihistaminer) mot plagsomme symptomer på grunn av gran og furu, men det kan fungere å bruke en vanlig nesespray eller et nesehorn som renser ut.