Vedlikehold av treterrasse
Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny
Nei, alt håp er ikke ute. Slik gir du den gamle terrassen et nytt liv.
Terrassen er den mest utsatte bygningsdelen på hele hytta. Varme og stekende sol i kombinasjon med oppfukting over lange perioder gjør at bordene sprekker, vrir seg og blir misfarget.
Det ser stygt ut, i tillegg til at en terrasse i dårlig tilstand tar opp mer fukt. Heldigvis finnes det metoder for å få den til å bli nesten som ny.
Er terrassen misfarget og flassete, kan du komme unna med en skikkelig rens. Har terrassebordene begynt flise seg og fått en slitt og ujevn overflate, kan løsningen være å slipe den.
Les også: Seks tips som gir en fantastisk uteplass
Terrasserens
Med en terrasserens får du gjort en grundig dyprens, og du fjerner gammel behandling. Står det dårlig til, kan det hende du må rense flere ganger.
Overskyet vær med temperatur på 15 til 20 grader er ideelt. Bruk vernebriller og arbeidshansker som tåler kjemikalier, og ha på gummistøvler. Dekk til blomsterbed og busker før du tar på terrasserens. Vaskemidlene kan ta livet av dem.
Fukt terrassen med hageslangen, før du påfører rensemidlet med rulle eller hagesprøyte. La det virke i ca. 15 til 20 minutter.
Deretter skal terrassen skrubbes grundig. Skrubb i bordenes lengderetning. Skyll godt med hageslangen. Skal du olje eller beise etterpå, må du vente til bordene er helt tørre. Dette tar gjerne to til fire dager.
Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret
Slik sliper du terrassen
– Å slipe en terrasse gjøres med samme type maskiner som når man bruker til å sliper et gulv inne, forklarer daglig leder Reinhardt Hammersmark hos Utleieprodukter AS.
Slipemaskiner leies hos utleiefirmaer. De store, effektive maskinene jobber raskt, men er noe vanskeligere å håndtere enn de lettere maskinene. Ta med prisen på slipepapir når du sammenligner pris. Husk at båndslipere gjerne krever 16 A strøm.
Start med å rydde terrassen for møbler og annet som er løst. Fei over med en feiekost.
Alle skruer må forsenkes med en skrudrill. Er det brukt spiker i stedet for skruer, må hodene dores ned, ellers vil trommelen på slipemaskinen ødelegges.
Før du starter slipingen må bordene være helt tørre.
Når du starter opp, må slipevalsen være hevet fra gulvflaten. Ikke stå stille med slipemaskinen når slipevalsen sveiver.
Slipingen gjøres vanligvis i tre omganger, fra grov til fin korning. På de store flatene brukes store maskiner, så finnes det mindre varianter som brukes der det er vanskelig å komme til.
Er terrassegulvet jevnt, kan slipeomgangene følge retningen på bordene. Terrassebord som har ligget en stund, har gjerne vridd seg slik at de er blitt krumme. Da bør grunnslipingen gå diagonalt før finslipingen.
Start gjerne å slipe i det høyre hjørnet av flaten. Slip i hele drag, og kun i én retning. Nytt spor overlapper det forrige med om lag en halv valsebredde.
Slipingen gjentas med samme papir til all overflatebehandling er borte.
Kantene slipes med en egen maskin. Til slutt skal du slipe med finere og finere papir, vanligvis korning 50, og avslutte med 80. Her veksler du mellom å bruke båndsliper og kantsliper.
Husk å støvsuge godt slik at det ikke blir liggende støv i kriker og kroker. Husk at slipestøv kan selvantenne, så tøm støvposene for støv.
Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset
Terrassebeis eller terrasseolje
Hvis terrassen ikke overflatebehandles, blir fargen gråere, og den kan bli mer skjoldete. I tillegg kan det bli noe mer oppsprekking i terrassebordene. Ellers klarer terrassen seg helt fint.
Det viktigste er å vaske den med jevne mellomrom, og holde den fri for skitt og begroing.
Velger du en form for overflatebehandling av terrassen, er det først og fremst av estetiske årsaker, og da er det enten terrasseolje eller terrassebeis som brukes.
Terrassebeis er tilsatt pigment, noe som gir ekstra beskyttelse mot UV-stråling. Derfor kommer den også i flere farger enn terrasseoljen. Terrassebeis påføres vått-i-vått til det slutter å trekke. Da fjernes overskytende beis og våte felter.
Beisen skal ikke danne film på overflaten fordi filmdannelse fører til flassing på horisontale flater. Vedlikeholdsintervallene er 2–4 år.
Terrasseolje er mer transparent enn beis og gir bordene et mer naturlig utseende, nesten som en nylagt terrasse. Oljen er rimeligere enn beis, pass likevel på ikke å gå for den aller billigste varianten. Her er det kvalitetsforskjeller.
Påføringen er enkel, oljen skal bare rulles på. Etter 30 minutter kan du tørke av overflødig olje som ikke har blitt sugd opp.
Ulempen ved bruk av olje er at terrassen gjerne må oljes hvert år.
Les også (+): Hvordan kan man behandle slitt skifer?