Husarbeid på hjemmekontor

Hjemmekontor? Gjør husarbeid!

Du sparer ikke bare tid i hverdagen - det er også sunt å gjøre husarbeid når du jobber hjemmefra, mener forskerne.

INNENFOR: Det er svært viktig å holde seg i bevegelse selv om man har hjemmekontor. Litt husarbeid innimellom digitale lunsjer, møter og mail, er sånn sett bare bra, mener eksperter
INNENFOR: Det er svært viktig å holde seg i bevegelse selv om man har hjemmekontor. Litt husarbeid innimellom digitale lunsjer, møter og mail, er sånn sett bare bra, mener eksperter Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Mange kjenner på både fordeler og ulemper ved å jobbe hjemmefra. Kanskje føler du at du blir ekstra effektiv når du har hjemmekontor, eller kanskje lar du deg distrahere av alt det andre du burde ha gjort i huset.

Men det siste skal du egentlig ikke ha så dårlig samvittighet for. For så lenge du får gjort det du skal i jobben din, er det positivt å bryte opp arbeidsdagen med å få unna litt husarbeid, mener forskerne.

Å gjøre husarbeid midt på dagen, kan ikke bare spare deg for mye tid i hverdagen - det kan også være bra for helsa!

– For få pauser på hjemmekontor

– Når man jobber hjemmefra tenker jeg at det er greit og lurt å ta pauser og gjøre andre ting – hvis man har en plan for hvordan man skal få gjort arbeidsoppgavene også.

Det sier Ingjerd Hoëm, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Ingjerd Hoëm, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo
Ingjerd Hoëm, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo Foto: UIO.

Hun mener at det letter på den dårlige samvittigheten når man får en god rytme i arbeidet.

– Så veksling mellom arbeid og andre oppgaver kan være fruktbart så lenge man gjør unna arbeidsoppgavene – at det har førsteprioritet, sier Hoëm.

Man skulle kanskje tro at folk tar flere pauser når de jobber hjemmefra, men forskning viser det stikk motsatte:

– I våre data ser vi at folk faktisk tar færre pauser, og at det er et problem. Man blir sittende for lenge, man har ofte møter som ligger inntil hverandre som igjen gjør at man ikke får pauser, forteller forsker i SIFO, Nils Brede Moe.

Les også: Gjør 30 minutter husarbeid hver dag – og ta fri hele helgen

Når folk hadde fysiske møter, så måtte man ta en pause fordi man måtte gå fra et rom til et annet. Og skulle man hente kaffe så måtte man gå noen meter. Nå går man bare noen få meter, mener han.

– Så vi oppfordrer folk til å være flink til å ta pauser og kanskje ta seg gående møter hvis de trenger det, sier Moe videre.

Nils Brede Moe, forsker i SINTEF,
Nils Brede Moe, forsker i SINTEF, Foto: SINTEF.

Gjennom SINTEFs forskning, rapporterer folk også at det er mye mindre avbrudd som igjen gjør at man i snitt tar færre pauser.

– Mange sier at de står opp og setter seg ved maskinen og blir sittende lenge. Videre er det mange flere som sliter med å skille fritid og jobb, og mange sier at de sitter med maskinen på kvelden, sier Moe.

Les også: Advarer mot langvarig hjemmekontor: – Et tveegget sverd

Gjør husarbeid!

I en travel hverdag, kan det føles ekstra tungt å ta tak i husarbeidet når det flyter i hjemmet. Ekstra slitsomt kan det være å begynne på rydding og rengjøring når kvelden og helgen kommer, den tiden man helst skulle benyttet til å slappe av på.

Men husarbeidet kan du glatt få unna midt på dagen når du jobber hjemmefra - og det med god samvittighet.

Det kan absolutt være positivt å ta seg 30-60 minutter fri fra hjemmekontoret til å gjøre unna husarbeid for å lette på hverdagsstresset, mener Moe.

– Når vi spør om hva slags pauser folk tar seg, så nevnes det å løpe en tur, lage mat, gå en tur, eller gjøre noe annet. Jeg tror det er bedre om man legger inn fysisk aktivitet når man først har en pause, siden man i dag sitter alt for mye stille. Og det er ikke bra verken for hodet eller kroppen, sier han

Hoëm er enig, men understreker igjen at man da må sørge for å ha en god plan slik at man får gjort jobben sin.

Og det kommer an på oppgaven man løser, og hvem man jobber sammen med, vektlegger Moe:

– Hvis man bare forsvinner fra sin PC uten å si ifra til de man jobber sammen med, oppstår det fort misforståelser.

Derfor er det viktig å snakke sammen med kolleger om hvilke praksiser man har i forhold til pauser, og hvordan man gjør det med de man jobber sammen med, råder Moe.

– Når man deler og diskuterer gode praksiser så blir det transparent, og da er det som regel ikke noe problem. Og så må ledere spørre sine medarbeidere om hvordan de tar pauser og hvordan det fungerer. Vår erfaring er at mange trenger hjelp til å ta flere pauser, sier han.

Les også: Tror måten vi jobber på vil endres for alltid etter koronakrisen

Nye rutiner

Om det at flere i dag jobber hjemmefra har endret måten vi velger å disponere arbeidshverdagen på, har Moe troen på.

– Noen er flinke til å utnytte fleksibiliteten slik at det nå er mindre stress. Mange sparer mye tid på pendling, tid de kan bruke på familien eller annet. Flere rapporterer at de nå har tid til å lage middag til ungene før trening og at det gjør situasjonen bedre, forteller han.

De ansatte i seks bedrifter som SINTEF har snakket med, forteller at de har høy grad av tillit, og har stort sett ledere som ikke kontrollerer, men ledere som følger opp og spør hvordan de kan hjelpe den enkelte, opplyser Moe.

Hoëm tenker at dersom man er vant til stor grad av selvstendighet og til å styre arbeidsoppgavene selv, er det ikke så stor forskjell på å sitte hjemme og jobbe eller på arbeidsplassen.

– For andre som har hatt en arbeidshverdag mer styrt av andre og av ytre krav, kan dette være en utfordring å regulere selv. Men det er også en god anledning til å lære nye rutiner og få et mer egenstyrt forhold til oppgavene, avslutter hun.

Les også: – I en kontorjobb går 60 prosent av tiden med på sosialt og fjas

30 minutter per dag er nok

Ser det ikke ut i huset? Hvis du legger inn 30 minutters pause fra hjemmekontoret, er det utrolig hvor mye du kan få ryddet og rengjort i boligen.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid
Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid Foto: CityMaid.

Det mener Gemma Bray, “supermammaen” som står bak metoden TOMM: "The Organised Mum Method" .

Med 30 minutter husarbeid fra mandag til fredag, vil du kunne holde hjemmet ryddig og rent, samtidig som du har bedre tid til familien og det som ellers måtte friste mer enn husarbeidet.

Hennes tips er å ha en liste over alt som må gjøres for å holde det ryddig, og gå igjennom denne listen hver eneste dag. Da kan du for eksempel vaske over gulvene, ta en runde med skittentøy, re opp sengene og vaske over badet.

Også Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid, har følgende tips for å holde huset rent og ryddig gjennom uken:

  • Mandag: Start med en god støvsuging, rydd underveis der ting ikke har kommet på plass.
  • Tirsdag: Ta kjøkkenet. Fjern flekker på overflater som skap og skuffer. Vask gulvet med en fuktig mikrofiberklut. Benker, kran og kokeplate holdes vedlike ved å vaske over etter bruk.
  • Onsdag: Prioritere badet. Dersom det meste er ryddet bort, kan du rekke over dusj/badekar, servant og toalett på en halvtime.
  • Torsdag: Støvtørk stue, gang og entre. Gå over kontaktflater; start lengst inn i boligen, ta med deg en kurv eller lignende for å legge gjenstander som ikke hører hjemme i rommet. Ta først med en tørr mikrofiberklut, en lett fuktig mikrofiberklut, samt en støvkost samt en klut til skinn eller spesialtekstil om du har det.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 18/12 2020.

Les også