nytt liv til gult panel:

Er du lei av gulnet panel? Da er mulighetene mange

Lysne treverket? Eller rett og slett gjøre det mørkere? Mulighetene er mange. Her er tips til deg som vil gjøre noe med det gule panelet. 

Her har designeren valgt en mørk farge fremfor å lysne panelet. Samme farge er brukt på vegger, tak og gulv. Belysning og møbler skaper stemning og særpreg. Det gulnede panelet er behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell. Foto: Bernat Tubau
Her har designeren valgt en mørk farge fremfor å lysne panelet. Samme farge er brukt på vegger, tak og gulv. Belysning og møbler skaper stemning og særpreg. Det gulnede panelet er behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell. Foto: Bernat Tubau Foto: Bernat Tubau
Først publisert

Har hytta store vindusflater og god høyde under taket, kan man driste seg til å velge en ganske mørk farge, sier interiørdesigner Kristin Hansen-Øvre.

Hun driver Oj! Design, og har lang erfaring med hytter som trenger en oppfriskning.

– Mørke farger gir en eksklusiv og dempet stemning. Da er det lure grepet å skape lunhet med belysning, gjerne pendel- og vegglamper.

Rolig base

Gulv, vegger og tak er det vi kaller basen på interiørspråket, forklarer Hansen-Øvre.

– Mitt beste råd er å holde den så rolig som mulig, og heller la møbler og andre interiørelementer skape særpreg.

FØR: Stue og spisekrok på en tømmerhytte i Trysil før man behandlet veggene med dekorvoks.
FØR: Stue og spisekrok på en tømmerhytte i Trysil før man behandlet veggene med dekorvoks. Foto: Bernat Tubau
Gulnede tømmervegger kan selvsagt også fargesettes på samme måte som panel. Denne tømmerhytta i Trysil fikk alle overflatene behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell.
Gulnede tømmervegger kan selvsagt også fargesettes på samme måte som panel. Denne tømmerhytta i Trysil fikk alle overflatene behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell. Foto: Bernat Tubau

Tipset til den som ikke er alt for erfaren, er å velge en hovedfarge. Så kan det være variasjon mellom gulv, vegger og tak, men alt holdes ton i ton.

Alt listverk kan holdes i samme farge som veggen, kanskje en nyanse mørkere på utforingen rundt vinduene, og på dørbladene. Er listene eller dørbladene malt, kan de males i en ny farge, men da gjelder det å finne en som matcher veggen.

Les også: En vedkurv i gave ble til drømmehytte på Hafjell

FØR: Den åpne stuen på bildet øverst i saken så slik ut før forandringen.
FØR: Den åpne stuen på bildet øverst i saken så slik ut før forandringen. Foto: Bernat Tubau

Test ut fargen

Beis og olje oppfører seg helt annerledes enn maling, understreker Kristin Hansen-Øvre.

– Maling legger seg utenpå treverket, og du får fargen vist på fargekartet. Beis og olje derimot, trekker seg inn i treverket, og danner en ny farge sammen med treet. De oppfører seg ulikt alt etter tresort, overflate og hvor gulnet treverket er. De bruker også tid på å nå den endelige fargen.

Vurder aller først om du skal gå for en fargetone eller helt hvit. Start med å lage noen prøver på veggen, råder interiørdesigneren. Trekk ut sengen, eller et garderobeskap og gjør prøven der. Så er det lurt å vente en uke før du tar det endelige valget. Da har den riktige fargen satt seg.

FØR: Slik så soverommet ut før det ble behandlet med dekorvoks.
FØR: Slik så soverommet ut før det ble behandlet med dekorvoks. Foto: Bernat Tubau
ETTER: Dette samme som rommet som på bildet over. Nå er sengene erstattet med en sittegruppe. Alle overflatene er behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell. Den er utviklet i samarbeid med Oj! Design, som også har gjort interiørdesignet.
ETTER: Dette samme som rommet som på bildet over. Nå er sengene erstattet med en sittegruppe. Alle overflatene er behandlet med Osmo Dekorvoks 3142 Fjell. Den er utviklet i samarbeid med Oj! Design, som også har gjort interiørdesignet. Foto: Bernat Tubau

Panelet blir som nytt

– Jeg er stor tilhenger av å friske opp gulnet treverk, og da foretrekker jeg den varianten som heter dekorvoks, forteller malermester Petter Utne.

– Med enkle grep kan du få de gamle panelbordene til å se nye ut. Det finnes også flere andre gode produkter for behandling av ubehandlet og tidligere behandlet gulnet panel.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Gulnet panel kan se tilsynelatende ubehandlet ut der det er benyttet fargeløs beis eller panellakk. Da kan fargen trekker ujevnt inn i treverket. Det er uansett viktig å gjøre en grundig forvask for å fjerne støv og skitt, og når overflaten er ren og tørr kan behandlingen starte. Det er viktig å gjøre en test før du setter i gang, for å se at fargeresultatet er som ønsket, og at det ser jevnt og fint ut, forklarer Tove Bang i Osmo.

Les også: For mye furu, tenkte eieren, og kjøpte litervis med hvitmaling

<b>LINOLJEBEIS:</b> De to rommene på dette og bildet under, er behandlet med linoljebeis. Beisen kan tilføres kun hvitpigment hvis treverket bare skal lysnes. Linoljebeis har gode pusteegenskaper, og egner seg også godt for tømmervegger. Fargen er spesialblandet hos Miljømal. Foto: Miljømal
LINOLJEBEIS: De to rommene på dette og bildet under, er behandlet med linoljebeis. Beisen kan tilføres kun hvitpigment hvis treverket bare skal lysnes. Linoljebeis har gode pusteegenskaper, og egner seg også godt for tømmervegger. Fargen er spesialblandet hos Miljømal. Foto: Miljømal
<b>LINOLJEBEIS: </b>De to rommene på dette og bildet over, er behandlet med linoljebeis. Beisen kan tilføres kun hvitpigment hvis treverket bare skal lysnes. Linoljebeis har gode pusteegenskaper, og egner seg også godt for tømmervegger. Fargen er spesialblandet hos Miljømal.
LINOLJEBEIS: De to rommene på dette og bildet over, er behandlet med linoljebeis. Beisen kan tilføres kun hvitpigment hvis treverket bare skal lysnes. Linoljebeis har gode pusteegenskaper, og egner seg også godt for tømmervegger. Fargen er spesialblandet hos Miljømal. Foto: Miljømal

Malemesterens beste tips:

Petter Utne foretrekker å bruke dekorvoks som overflatebehandling på gulnet panel. Den tørker sent, og gir ham god tid til å få et pent resultat. Her er hans tips:

1. Start med å lese produsentens veiledning nøye.

2. Vask godt med vann og panelrens.

3. Når treverket er tørt, sliper du panelet lett overmed fint slipepapir, korning 240. Dette er kun for åslipe ned fiberne i treverket som reiser seg etter vaskingen. Pass på å ikke slipe igjennom dengulnede fargen. Slip i panelets lengderetning.

Reparasjonsvoks kan brukes for å få bort sprekker, hakk og skader. Den påføres i riktig farge etter at veggen er behandlet. Foto: Liberon
Reparasjonsvoks kan brukes for å få bort sprekker, hakk og skader. Den påføres i riktig farge etter at veggen er behandlet. Foto: Liberon Foto: Liberon

4. Støvsug godt, rommet skal være helt støvfrittfør du begynner behandlingen.

5. Start alltid med ett strøk med hvitpigmentert dekorvoks. Da blir fargen nullstilt, og det er lettereå få riktig farge på det ferdige resultatet.

6. Påfør et tynt og jevnt lag med mikrofiberrull. Dekorvoksen poleres inn i treverket før det overflødige tørkes av med pad eller lofri klut i treets lengderetning.

7. Oppdager du rue partier etter at overflatebehandlingen har tørket, kan en pappbit brukes til å glatte med. Stryk over til fibrene legger seg.

Bruk av linolje

Linoljebeis er et godt alternativ om du vil ha god tid på behandlingen av veggene. Beisen kan lages i alle farger, og påføringen er enkel siden beisen tørker sent. Vil du gjøre panelet litt lysere, kan linoljesåpe med hvitpigment være et alternativ. Da gjør du vask og lysning i en operasjon.

Valg av behandling:

Tørketid er et viktig stikkord når du skal velge riktig overflatebehandling. Det kan være fristende å gå for enbehandling som har kort tørketid, men da er det viktig å vite at du må jobbe raskt og systematisk for å få et pent resultat.

De behandlingene som tørker sent gir det som kalles lang åpentid. Da får du god tid under påføringen, og det er enkelt å få et jevnt og pent resultat. Det blir ingen start og stoppmerker etter penselen, eller overlapp med for mye beis.

Les også: Hvordan få lyst panel med beis, lakk eller voks

For de fleste produktene består forbehandlingen av en grundig vask. Unngå vaskemidler som legger igjen fettstoffer. De ulike produsentene har anbefalinger, og ofte egne vaskemidler som egner seg. 
For de fleste produktene består forbehandlingen av en grundig vask. Unngå vaskemidler som legger igjen fettstoffer. De ulike produsentene har anbefalinger, og ofte egne vaskemidler som egner seg.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Hull og sprekker i veggen sparkles før eller etter behandlingen. Følg produsentens anbefalinger, eller gjør noen prøver. Sparkles den før behandling, må sparkelen vær en type som suger opp fargen på samme måte som treverket rundt. Sparkles det etterpå, kan det brukes en type farget sparkel eller reparasjonsvoks. 
Hull og sprekker i veggen sparkles før eller etter behandlingen. Følg produsentens anbefalinger, eller gjør noen prøver. Sparkles den før behandling, må sparkelen vær en type som suger opp fargen på samme måte som treverket rundt. Sparkles det etterpå, kan det brukes en type farget sparkel eller reparasjonsvoks.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Det finnes ulike måter påføre behandlingen på. Sjekk produsentens anbefalinger, og prøv gjerne ut forskjellige verktøy. Uansett er det viktig å bruke verktøy av god kvalitet.
Det finnes ulike måter påføre behandlingen på. Sjekk produsentens anbefalinger, og prøv gjerne ut forskjellige verktøy. Uansett er det viktig å bruke verktøy av god kvalitet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Noen behandlinger krever at overskytende produkt tørkes av med fille. Gjør en test på et sted som ikke synes så godt. Er dere to som skal gjøre jobben, er det lurt at en påfører og en tørker av. Bruk lofrie filler. Bruker du linoljebaserte produkter, må fillene lagres i en bøtte med vann. Ellers kan de selvantenne.
Noen behandlinger krever at overskytende produkt tørkes av med fille. Gjør en test på et sted som ikke synes så godt. Er dere to som skal gjøre jobben, er det lurt at en påfører og en tørker av. Bruk lofrie filler. Bruker du linoljebaserte produkter, må fillene lagres i en bøtte med vann. Ellers kan de selvantenne. Foto: Øivind Lie-Jacobsen