Da Lene og Jostein fikk se bilde av eiendommen før den ble bombet under krigen, bestemte de seg for å gjenreise den til sin fordums prakt

Drømmen om en klassisk parkhage, med bugnende rosebed og formklippede hekker, har blitt til virkelighet for familien Lunde Bjørgo.

KLASSISK STIL: Det klassiske huset på Laksevåg er opprinnelig en gammel direktørbolig, som er bygget på og bevart i nostalgisk stil. Hagen er beplantet med hekker og inndelt i ulike soner. Sittesonen ligger senket ned i hagen og er belagt med grus, men det er fremdeles mye plen som er god å gå på den to mål store tomten.
Publisert Sist oppdatert

Jeg har alltid vært inspirert av gamle engelske hager, forteller Lene Lunde.

Forklaringen på dette har sammenheng med at hennes bestefar, Olav Lunde, var gartner på Baroniet i Rosendal, en av Norges vakreste rosehager.

Fra tidlig alder har Lene nytt synet og duften av de vakreste roser. Hennes far har dessuten drivhus, så planter er noe hun lenge har hatt et nært og naturlig forhold til. 

I voksen alder er Lunde blitt eier av sin egen klassiske hage, der roser og pioner i rosakulører er hovedingrediensen sammen med formklippede hekker.

For snart 10 år siden flyttet hun og ektemannen Jostein, og deres to barn, inn i en gammel direktørbolig fra 1873 med to mål tomt. Nylig er huset blitt utvidet med ca. 110 kvadratmeter, fordelt på to etasjer. Bygget er oppført i klassisk stil, noe som kler den nye, romantiske parkhagen. 

Fra gammelt av er hagen omkranset av en bøkehekk og en stor tuja.

− Den gamle tujaen er faktisk registrert som en av Vestlandets største av Universitet i Bergen, forteller Lene.

 

Kontaktet hagedesigner

Familien Lunde Bjørgo

Hvem: Lene Lunde og Jostein Bjørgo, med barna August og Annabel.

Hva: To mål hage, med soner inndelt av hekker, singelunderlag og planter i krukker.

Hvor: Laksevåg i Bergen.

− Da jeg fikk se et gammelt fotografi av huset og hagen, før eiendommen ble bombet under andre verdenskrig, så jeg at det hadde vært en velstelt, engelskinspirert parkhage her. Da vi overtok besto uterommet stort sett av plen og en stygg mur, som blokkerte for utsikt.

For å skape en gjennomført oase, fikk hagedesigner Yvonne Breen i oppdrag å omforme tomten til en klassisk hage. Hun foreslo å stramme opp uterommet, i geometriske former, og lage ulike soner avgrenset med hekker, bed og sittegrupper.

I og med at tomten ligger i et skrånet terreng, ble det besluttet å senke hagen med 40 centimeter der sittegruppen nå står. Sonen som er nedsenket er kantet med gjenbrukte jernbanesviller. Denne delen av hagen er nå blitt familiens yndlingssted når solen skinner.

Les også: (+)  Den allierte bombingen av Bergen gikk fryktelig galt

 

Minst mulig vedlikehold

Det eneste de i dag trenger å gjøre i sitt nye uteparadis, er å olje hagemøblene i hardført tre før utesesongen starter, samt å få på plass trekassene til å ha hageputene i når de ikke er i bruk.

− Vi ville ha en mest mulig vedlikeholdsfri hage med staudebed. De første årene måtte vi luke litt, men deretter, når plantene har fått satt seg, har hagen fått leve sitt eget liv – uten for mye stell.

For å få plantene til å trives best mulig i et område med mye regn, har hagedesigner Breen blandet singel og sand i jorden. Hekkene som er plantet, trenger kun å klippes ned en gang i året. Det er også plantet ulike prydvekster og busker i krukker. Plantene i krukkene trives best når de får jevnlig næring, samt utskiftning av jord innimellom, tipser hun.

KLER HUSET: Planter i ulike krukker med forskjellige høyder står nær langbordet som er plassert stødig på nye steinheller. Hagen er inndelt i soner med hekker, som har underlag av stein grus og plen. 

 

God variasjon

− Vi er svært glad for å ha en hage som blomstrer og spirer til ulike tider på året, slik at det alltid er spennende å følge med på hva som skjer her under åpen himmel, sier Lene. Dette er takket være hagedesigneren, som har laget en gjennomført plan for planter som spirer hele våren, sommeren og høsten.

– Planter i potter fungerer fint, men et par oppstammede trær som var plassert på hver sin side av hagedøren i store keramikk-krukker, fikk problemer i sterk vind og blåste over ende. Den ene krukken ble knust, så det spørs om de oppstammede trærne heller bør plantes ut i hagen, sier Lene.

SOLRIKT: På hellelagt underlag står langbordet stødig omgitt av krukker med planter i ulike høyder og gir hagen et kontinentalt preg. 

Les også: Da Helle åpnet døren første gang, var det som å gå inn i en tidsmaskin

Hekk som romdeler

Bortsett fra det, er hun godt fornøyd med hagen slik den har blitt, ikke minst med grusgangene fylt med dansk elvesingel i en ferskenfarget valør. Denne fargen er også benyttet på en ny mur nær hagens utespisebord, samt går igjen i noen blomster.

− Hekkene fungerer som romdelere i hagen, og det gjør tomten til et spennende sted å gå på oppdagelsesferd. Sist sommer fikk vi forespørsel fra Laksevåg Hagelag om de kunne komme på hagevandring her. Det var nok nærmere 100 mennesker som var innom denne dagen, forteller Lene stolt.

Nesten over natten er hun sammen med sin mann blitt stolte eiere av en gjennomført parkhage, som absolutt kan måle seg med hagen på de gamle svart/hvitt-fotografiene fra rundt år 1900. 

Særlig i juli er hagen et praktfullt syn, med roser i lyserosa, mørkerosa og lavendelfarget.

DUS ROSA: Humleblom Geum 'Mai Tai' blomstrer vakkert i en krukke med patina.
SOLRIKT: På hellelagt underlag står langbordet stødig omgitt av krukker med planter i ulike høyder og gir hagen et kontinentalt preg. 
SENKET HAGE: På en tomt skrånet terreng, ble det besluttet å senke hagen med 40 centimeter der sittegruppen nå står. Sonen som er nedsenket er kantet med gjenbrukte jernbanesviller. Hagedesign ved Yvonne Breen i Frodig Hagedesign. Krukken i forgrunnen har en oppstammet laurbærhegg i blomst.
DEKKES TIL MIDDAG: Langbordet er dekket med linduk, og her inntas middagene i den lyse årstiden når solen skinner. I forgrunnen ser vi planter som steppsalvie, Cardonna, Bakkekanpp og Butterfly Blue. 
KLER HUSET: Planter i ulike krukker med forskjellige høyder står nær langbordet som er plassert stødig på nye steinheller. Hagen er inndelt i soner med hekker, som har underlag av stein grus og plen. 
TÅLER REGNET: Hageganger er kantet med gamle jernbanesviller fra Australia, som er svært hardføre og som tåler kraftig nedbør. 

Slik får du stilen

Her er hagedesigner Yvonne Breens beste tips til å stjele hagestilen hennes:

  1. Begynn med å tenke struktur, det vil si plantefelt, sitteplasser og gangveier mellom dem. Vintergrønt, trær og busker kommer også inn her. Til sammen utgjør dette hagens «skjelett».
  2. Del hagen inn i rom, gjerne med hekker i ulike høyder. Barlind og bøk er klassikere og blir aldri feil.
  3. Tenk ulike høyder og volum, slik at hagen ikke blir for flat. Bruk trær, busker, pergolaer og portaler for å ramme inn sitteplassene og skape trivelige rom.
  4. Beplantningen er det aller viktigste i en engelsk hage, så lag sitteplassene mindre og plantefeltene større enn instinktet tilsier.