Klesvask for nybegynnere

Du gjør vel ikke disse seks feilene når du vasker klær?

Fyller du vaskemaskinen helt full eller glemmer å lukke glidelåsene før du setter på klesvasken?

FULL VASKEMASKIN: Du gjør deg selv en bjørnetjeneste når du fyller vaskemaskinen stappfull. Du fyller vel ikke vaskemaskinen fullt opp?
FULL VASKEMASKIN: Du gjør deg selv en bjørnetjeneste når du fyller vaskemaskinen stappfull. Du fyller vel ikke vaskemaskinen fullt opp? Foto: Ane Solstad Sønnesyn.
Først publisert Sist oppdatert

Slenger du bare klærne dine i maskinen uten å sortere noe særlig, heller på med vaskemiddel og trykker på en knapp?

Å vaske klær er ikke særlig gøy, men uansett hvor kjedelig det er, hjelper det ikke å være sløv i tillegg.

Her er seks tabber du kan slutte å gjøre med én gang.

1. Sortering av klær

Du sorterer sannsynligvis ikke klærne godt nok før vask. Mange av oss sorterer kanskje klær bare etter mørkt og lyst, og tenker ikke over ulike materialer og grad av skittenhet. Det bør vi gjøre.

Les også: Ikke gjør disse regngjøringstabbene

– Du bør sortere utfra skittenhetsgrad og hva slags program og temperatur som anbefales. Noe kroppsnært tøy bør opp i 60 grader for å bli hygienisk rent, mens annet tøy kanskje kun trenger en oppfriskning, sier Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice.

Hun sier at dersom tøyet er ekstra skittent, kan du med fordel velge et langt vaskeprogram. Er det så vidt brukt, kan det holde med et kortprogram på lav temperatur.

– Det å være bevisst på disse tingene er bra for klesvaskresultatet og for miljøet.

2. Glemme å dra igjen glidelåsene

Det er ikke bestandig lett å huske dette – og særlig kanskje på jeans. Men, det skal ikke mye til for at åpne glidelåser ødelegger andre plagg i maskinen. Vaskepose kan også være tingen for plagg med glidelås.

– Å lukke igjen er tryggest, både for låsen og andre ting. Vaskeposen kan være fin for plagg som vikler seg inni og dras, eller har andre problematiske detaljer, sier Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved OsloMet.

Og ikke alt bør vaskes sammen med plagg som har glidelås.

– Unngå å legge finskjorte eller pen-genser sammen med klær med glidelås, råder Skaar.

3. Rens av filteret i tørketrommelen

Det er mulig noen synes det er et ork, men etter hver gang du har brukt tørketrommelen bør du rense filteret. Det tar deg knappe fem sekunder – og det kan være farlig om du ikke tar deg tiden til det.

Filteret i tørketrommelen skal tømmes og rengjøres etter hver gang trommelen har vært brukt, hvis ikke kan det begynne å brenne, fordi lo og støv blir overopphetet.

Les også: Lei av at barna hele tiden hysjes på

Generelle vasketips

- Følg alltid bruksanvisningen for vaskemaskinen og vaskemiddelet.

- Følg vedlikeholdsmerkingen på tøyet.

- Vask ikke lyst og lyst farget tøy sammen med kulørt tøy. Sortering er viktig!

- Vask ikke glatt tøy sammen med noe som loer.

- Bruk vaskeposer til bh-er med spiler, til strømper og til finere tekstiler.

- Vask kulørt tøy alene første gang for å fjerne overflødig farge.

- Bruk halv tøymengde når du vasker strykefrie tekstiler.

- Håndvask ullplagg som ikke er merket med ”Superwash” eller maskinvask. Eller følg bruksanvisningen på hva maskinen anbefaler. Det finnes maskiner i dag som er godkjent for å vaske ull.

- Benytt tøymykner i siste skyllevann hvis du ønsker økt mykhet, god duft og redusert statisk elektrisitet i tøyet. Tøymykner bidrar også til bevaring av fasongen på tekstilene.

Kilde: Lilleborg.no

Å ikke gjøre det kan også påvirke vaskeresultatet og hvor lenge maskinen holder.

– Det kan gi dårligere vaskeresultat og det kan redusere maskinens levetid. Jeg tror nok mange glemmer det, sier Skaar.

4. For full vaskemaskin

Man vil ofte bli ferdig klesvasken fortest mulig og fyller den derfor mest mulig for å unngå x antall vasker. Men da blir verken klærne eller maskinen din fornøyd.

– Du kan risikere at vannet ikke kommer til overalt, slik at tøyet ikke blir ordentlig rent. Tøyet kan også bli veldig skrukkete, sier Skaar.

Hun har et tips for å vite hvor full man kan kjøre maskinen:

– Du bør ha plass til én hånd på høykant mellom tøy og vaskemaskin.

Likevel kan dette komme an på hva slags program du vasker på.

– Typisk er ull og strykefritt, som skal fylles mindre enn normalprogrammene, sier Grimstad Klepp.

5. Feil vaskemiddel

Du tenker kanskje ikke over at litt vaskemiddel for farget tøy kan utgjøre en fare for hvitt tøy og omvendt, men du bør helst bruke valgt middel til det det er ment for.

– For farget tøy er det en fargebevaring i pulveret som bidrar til å holde fargen i tøyet pen lenger. For hvitt tøy inneholder pulveret derimot et blekemiddel som bidrar til å bevare hvitheten og fjerne flekker lettere. Derfor er det en fordel å skille dem, sier Skaar.

Grimstad Klepp mener at å vaske hvite tekstiler med vaskemiddel for farget tøy ikke er så farlig.

– Ikke annet enn at hvit-vasken ikke blir like hvit, sier hun.

6. Røde plagg i vaskemaskinen

En klassiker som de fleste er ganske klar over, men som ikke kan nevnes nok: Husk for all del å vaske røde klær og plagg med andre sterke farger alene – både når det er nytt og godt brukt.

– Det kan være lurt å vaske slike farger for seg selv første gangen. Det er litt ulikt hvor godt fargen sitter fra produsentenes side, så jeg anbefaler derfor at du er forsiktig med sortering, for det kan fortsatt smitte farge etter flere vask, sier Skaar.

– Generelt bør du være forsiktig med alle mørke farger.

Andre vasketips er å ikke bruke for lav temperatur på for eksempel treningstøy, slik at vasken lukter surt, å vaske ull med vanlig tøy og på vanlig vaskeprogram og å ikke putte BH'er i vaskepose, slik at spilen kan ødelegge maskinen.

I tillegg må du huske å vaske kammeret for vaskemiddel.