Slik rengjør du dyner og puter
Dette er det smarteste du kan gjøre i kulda
Smarte tips fra ekspertene for å holde det rent og pent på soverommet.
Det er ingen tvil om at det er viktig med en god natts søvn, og at både helse, humør og velvære er påvirket av hvor mange timer du har fått med søvn i løpet av natten.
Å få vasket eller renset dyner og puter i vaskemaskinen kan være litt av et styr, og sikkert grunn nok til at mange utsetter jobben.
Derfor er det kjekt å vite at nå på vinteren finnes det en lettere måte og bli kvitt midd og lignende. På vinteren kan du nemlig ifølge ekspertene la både snøen og kulda gjøre jobben for deg!
Kast dyner og puter ut i snøen
Er det under minus ti kuldegrader, kan du nemlig benytte anledningen til å bli kvitt midd i dyner, puter, madrasser og tepper ved å kaste de ut i snøen.
– Hvis du har dyner som er litt for store til å vaske i maskinen, eller er redd for at puter skal miste fasongen eller få mindre volum i vask, kan du absolutt utnytte snøen og vinterværet og rengjøre disse utendørs, forklarer Ola Berg i Høie.
Alle naturmaterialer som kan vaskes i maskinen kan også bli rene og bakteriefrie av å legges ut i sprengkulda. Minusgrader er derfor perfekt for litt smertefri rengjøring av både dyner og puter, men også tepper, saueskinnsfeller og ulltøy.
– I tillegg kan den ta knekken på bakterier som lager vond lukt, og dette på en måte som rengjør og renser helt uten bruk av kjemikaler, forklarer Berg.
TIPS: Om du kan, vil det lønne seg å la dyner og puter ligge ute i kulda så lenge som 8 timer. Og vil du ikke legge sengetøyet rett i snøen, går det fint an å pakke det inn i en pose før du legger det ut. Når du så tar tingene inn, lønner det seg å henge opp, slik at kulde og fukt fordamper raskt.
Les også: Kan bli en stor plage om du ikke tar grep: – Kan legge flere hundre egg
Forebyggende tiltak
Etter dette er det også viktig å gjøre noen forebyggende tiltak for ha det best mulig på soverommet, forteller fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen.
Du bør for eksempel holde riktig temperatur på soverommet.
– Midden trives ikke under 18 grader. Med et termometer på soverommet kan man følge med på temperaturen. Påse at termometeret henges på en innervegg, ca. 1,5 meter over gulvet. Et enkelt tiltak som gjør at du får kontroll, sier Gustavsen.
Sengemidd - eller støvmidd som den også kalles - stortrives i det varme og ofte fuktige miljøet i sengen din. Symptomer på at du har reagert på midden kan blant annet være tett nese, da du rett og slett har pustet inn støvet gjennom natten. Derfor er vanlig renhold viktig.
Les også: (+) Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?
Viktig å støvsuge
– Det er både midden og spesielt avføringen fra midd man reagerer på. Rester av middavføring blander seg med støvet så det kan være lurt å støvsuge sengen nøye både inni og under.
Når det er lav temperatur, er det lurt å bære både madrass og andre tekstiler ut for "kuldevasking". Trekk også sengen bort fra veggen for å komme til mellom vegg og seng. Der kan det ofte samle seg mye støv.
Han sier også at man ikke bare bør bruke støvsugeren på gulvet, men også støvsuge horisontale hyller, skaptopper og oppover veggene med egnet støvsuger-munnstykke. Der samler nemlig støvet seg.
– Man kan også ta med barna slik at middjakt blir en liten familieaktivitet. Bruk en lommelykt slik at alle kan se at støv og støvdotter som samles under sengen fanges med støvsugeren, sier han.
Husk også å bytte støvsuger pose før du begynner. Der samler det seg nemlig både middrester og mye annet som blir blåst rundt i rommet under rengjøringen. Den bør altså byttes regelmessig, og lenge før den er full.
Les også: Dette må du huske på – kan oppstå mugg og dårlig lukt
Ikke re opp sengen
Et annet tips er å ikke re opp sengen din når du står opp, men å legge dyna til side slik at både madrass og dyne får lufte seg etter natten. Lufting vil bidra til at fukt fra madrass og dyne vil fordampe.
– Vi mennesker skiller ut en del fukt i løpet av natten, så dersom du rer opp sengen din når du står opp, beholder dyna og madrassen lenge på fukten. Da blir det også bedre levekår for midden.
Derfor er det faktisk bedre å gjøre som ungene, og ikke re opp senga.
– Når du først skal lufte dyner og puter, kan det også være lurt å lufte kosedyrene til barna i samme slengen. Kosedyrene tilbringer mye tid i sengen, så disse bør også rengjøres i blant, sier Gustavsen.
Han oppfordrer også til å sjekke at luftventiler i yttervegg eller over vindu er åpne og brukes. Er det mye kondens på vinduene kan det være et tegn på at rommet må ventileres bedre, slik at luftfuktigheten i rommet ikke blir for høy.
Les også: (+) Kan vi felle naboens tre? Røttene ødelegger skigarden vår
Invester i pute- og madrassbeskytter
Det meste av fukt og skitt når det gjelder sengen din er jo uten tvil sengetøyet. Derfor kan det være lurt å bytte sengetøy litt oftere enn man skulle tro.
– Én gang i uken er å anbefale når det gjelder vask av sengetøy, forklarer Siv Egger Westin som tidligere jobbet som senior kommunikasjonsrådgiver hos Ikea.
– Og i alle fall ikke la det gå mer enn fjorten dager mellom hver gang du bytter på sengen om du ønsker å holde den ren og frisk, sier hun.
Et smart innkjøp kan være å investere i en putebeskytter mellom puten og putetrekket, og madrassbeskytter mellom lakenet og sengen.
– Disse kan lett tas av og vaskes på 60 grader, skiftes noe sjeldnere enn pute- eller dynetrekket, og gjøre at du sparer både dyne og puter for unødvendig belastning når det gjelder fukt og skitt. Dette hever uten tvil hygienen i sengen din, forklarer Egger.
Denne saken ble første gang publisert 16/02 2013, og sist oppdatert 04/01 2024.