OPPUSSING

Slik så det gamle huset ut før den utrolige forvandlingen

Da Camillas far lurte på om Camilla og Tormod ikke ville restaurere gamlehuset på gården, ble et frø sådd! Huset, som lå tett inntil veien, ble flyttet, og etter mange års oppussing har familien flyttet etter selv.

SVEVENDE HUS: For å kunne pusse opp måtte de flytte gamlehuset på Nordistu Rise. Det måtte to store kraner til for å flytte det. Selve flyttingen var gjort i løpet av noen timer.
SVEVENDE HUS: For å kunne pusse opp måtte de flytte gamlehuset på Nordistu Rise. Det måtte to store kraner til for å flytte det. Selve flyttingen var gjort i løpet av noen timer. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Gamlehuset lå tett ved en sterkt trafikkert riksvei, og Camilla Haavimb og Tormod Haavimb hadde ikke sett det som en mulighet at det kunne bli deres nye hjem.

De bodde i Trondheim og hadde bestemt seg for å ta over gården på Oppdal. Men hvor skulle de bo?

– Vi tenkte på å bygge et nytt hus, men så var det pappa som spurte om vi ikke heller ville pusse opp gamlehuset, og da klarte vi ikke å slippe den ideen!

Hvem: Tormod og Camilla Haavimb med barna Leander,
Victoria og Linea.


Hva: Har flyttet gamlehuset på Nordistu Rise femti meter
unna veien, og pusset det opp til familiehjem.


Hvor: Oppdal i Trøndelag.

Driver med: Fjellmandel som selges i eget utsalg på gården.


Planer: Legge terrasse rundt huset og ordne uteområdet.


Drøm: Et oransjeri eller drivhus og utekjøkken.

Instagram: @nordistu_rise

Se mer

Samlet på møbler

Camilla og Tormod flyttet inn i et annet hus på gården, en gammel skysstasjon på andre siden av veien, der Camillas bestemor bodde i sin tid.

Paret er ikke helt sikker, men tror første etasje i huset kan være bygget helt tilbake på 1700-tallet eller på tidlig 1800-tallet.

Deretter ble huset flyttet til gården på Nordistu Rise og laftet på en etasje, anslagsvis på starten av 1900-tallet, forteller Camilla.

Her bodde de i mange år, mens jobben med gamlehuset pågikk – og familien økte fra to til fem.

– Vi brukte praktisk talt bare to rom i det huset! Barna var nesten aldri på rommene sine, og dørene måtte være lukket for at vi skulle holde på varmen!

GÅRD: Camilla og Tormod har brukt tid og krefter på å flytte og restaurere gamlehuset, men nå er de her og kunne ikke vært mer fornøyd! Leander, Victoria, Linea og hunden Oliver, stortrives i sitt nye hjem på mammas barndoms gård.
GÅRD: Camilla og Tormod har brukt tid og krefter på å flytte og restaurere gamlehuset, men nå er de her og kunne ikke vært mer fornøyd! Leander, Victoria, Linea og hunden Oliver, stortrives i sitt nye hjem på mammas barndoms gård. Foto: Monica Almskår Heggset

Det Camilla forteller, er en stor kontrast til hvordan de har det i dag, etter at gamlehuset har blitt deres nye hjem.

Her er lyse trivelige rom i en varm og innbydende atmosfære. Fra man kommer inn i den store gangen, hvor dørene står åpne inn til både stue og kjøkken, slås man av hvor vakkert og harmonisk alt er sammensatt, med gammelt og nytt i skjønn forening.

Camillas sans for detaljer, og glede over gamle ting og møbler, vises i hele huset.

– Jeg har alltid likt gamle ting, og da det ble bestemt at gamlehuset skulle bli vårt nye hjem, tok interessen helt av! Jeg begynte å se for meg rommene, og hvilke møbler som kunne passe. Blant annet kjøpte jeg en rosa salong fra Oslo, og en blå salong da vi var på ferie i Haugesund, som vi fikk fraktet hjem.

– Tingene ble satt på lager, og da det ble tid for flytting, gikk jeg bare over veien og hentet dem etter hvert som rommene ble innredet.

GAMMEL DØRSTOKK: Fra TV-stua ser man inn i trapperommet. Den lille vaskestolen er malt i sandgul linolje-maling fra Ottosons. Legg merke til den gamle dørstokken som er bevart slik den var.
GAMMEL DØRSTOKK: Fra TV-stua ser man inn i trapperommet. Den lille vaskestolen er malt i sandgul linolje-maling fra Ottosons. Legg merke til den gamle dørstokken som er bevart slik den var. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også: Kaja og Anders kjøpte 108 år gammel villa. Under oppussingen fikk de seg en overraskelse

Tradisjonelt tilbygg

Det er et helt vanlig familieliv som leves i gamlehuset nå. Hunden finner plassen sin på det varme golvet i gangen, og barna løper opp og ned trappene til rommene sine på loftet og på kvisten.

Her lekes det med Lego helt oppunder takmønet, og om barna har lyst til å trekke seg unna de voksne, har de ei TV-stue helt for seg selv; praktisk plassert mellom to av barnerommene.

Hver en krik og krok er utnyttet i huset, og et tilbygg har kommet til på baksiden. Camilla viser vei fra gangen, gjennom kontoret, og ut i tilbygget som rommer et stort vaskerom og en koselig vinterhage vendt mot uteplassen.

VINTERHAGE: Har blitt et koselig sted å sitte for gode samtaler og kopp kaffe. Det har blitt et av Camillas favorittsteder.
VINTERHAGE: Har blitt et koselig sted å sitte for gode samtaler og kopp kaffe. Det har blitt et av Camillas favorittsteder. Foto: Monica Almskår Heggset

Tilbygget er bygget i tradisjonell stil, kledd med gammel bordkledning og har like vinduer som resten av huset. Den flotte solbrente tømmerveggen, som tidligere var yttervegg, har blitt en flott stemningsskaper i soverommet i andre etasje, i hagestua og i vaskerommet nede.

Den åpne løsningen, og alle åpne dører mellom rommene, skyldes at huset nå er godt isolert på innsida, og har vannbåren varme i alle gulv, unntatt i hovedsoverommet. Huset er blitt varmt og lunt, og den flotte grua i finstua brukes bare for kosens skyld.

HARMONISKE FARGER: Fra kjøkkenet kan man se gjennom gangen og inn i finstua på den andre siden. Camilla har valgt duse og harmoniske farger i alle rom.
HARMONISKE FARGER: Fra kjøkkenet kan man se gjennom gangen og inn i finstua på den andre siden. Camilla har valgt duse og harmoniske farger i alle rom. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): Etter at Sinnasnekker'n dro fra Svenne og Bruce, har det tatt helt av

Svevende hus

Det var i 2007 prosessen med gamlehuset kom i gang. På den tida hadde huset for lengst blitt et lager av gamle ting og møbler, og ingen hadde bodd der siden sekstitallet.

Nå, fjorten år seinere har paret høstet mange lovord for jobben de har gjort, men de forteller at det til tider var en litt kronglete ferd å få på plass alle tillatelser, blant annet da et redskapshus måtte flyttes for å gi plass til gamlehuset.

MASSE PLASS: Tidligere stod gamlehuset nært innpå en trafikkert riksvei. Etter flyttingen har huset fått godt med plass omkring seg, og mamma og Victoria kan plukke blomster like utenfor gjerdet.
MASSE PLASS: Tidligere stod gamlehuset nært innpå en trafikkert riksvei. Etter flyttingen har huset fått godt med plass omkring seg, og mamma og Victoria kan plukke blomster like utenfor gjerdet.

Vi har møtt en del motgang, da både kommunen og veivesenet var involvert. Men skulle vi bruke så mye penger på huset, måtte det få en bedre beliggenhet!

– Alternativet hadde vært at huset ville blitt revet, eller falt ned av seg selv, sier Camilla.

1. Takskiferen ble tatt av før flyttingen, slik at huset ikke skulle være for tungt.
2. Nye murer ble satt opp på andre siden av veien.
3. Huset ble flyttet og heist på plass med mobilkran.
4. Veggene ble strippet inn til tømmeret. Panelene som fantes
på noen av veggene, var gamle og dårlige.
5. Satt opp nye takstoler og nytt tro. Skiferen ble lagt på igjen.
6. Gulvåser på loftet ble forsterket ved at de ble hengt opp
i vaiere som ble festet til takstolene. Vaierne ble skjult i
veggene på loftet.
7. En H-bjelke i jern ble brukt for å støtte opp gulvet i den
ene enden av huset.
8. Isolert innvendig for å bevare tømmeret utvendig.
9. Huset fikk et større bislag enn opprinnelig, for å få plass
til ei god trapp.
10. Et tilbygg ble satt opp på baksiden med vaskerom og hagestue nede, og foreldresoverom oppe.
11. Byttet til nye vinduer og nytt elanlegg.

Se mer

Det kom mange skuelystne den dagen gamlehuset på Nordistu Rise skulle flyttes, men i løpet av noen timers forberedelser, og et luftig svev, ble huset senket ned på de nye murene sine, femti meter lenger ned på tomta.

– Det var litt skummelt akkurat da huset hang og dinglet i lufta, men alt gikk som planlagt, forteller Camilla.

Veien til et ferdig hjem var langt fra over etter at huset var flyttet! Det var bare en tømmerkasse uten tak, og med skjeve svaiende golv, som sto der til å begynne med.

KJØKKEN: Camilla og Victoria pynter pavlovaen som mamma har bakt. Kjøkkenet er blitt et fint sted der flere kan jobbe sammen.
KJØKKEN: Camilla og Victoria pynter pavlovaen som mamma har bakt. Kjøkkenet er blitt et fint sted der flere kan jobbe sammen. Foto: Monica Almskår Heggset

Nå begynte den store jobben med å legge nytt tak, isolere, skifte og forsterke gulvåser, legge nye gulv og bytte vinduer, med mer.

Kjøkken: Linblå, 3908-b01g
Gang: Washed Linen, 2303-y14r
Vinterhage: Masala, 2830 y18r
Soverom: Savannah sunset, 3918-y55r
Gjesterom: Linblå, 3908-b01g
Gul tømmervegg på loftet: Ottosons linoljemaling i
fargen Sandgul
Panelvegger i soveromsgang: Washed Linen, 2303-y14r

Tapeter

Finstua: Huddiksvalls teater fra Duro
Stue 2. etasje: Josette dove grey fra Laura Ashley
Trapperom 2. etasje: Älgå (hvit/lyseblå) fra Lim & Handtryck

Se mer

– Det tok sin tid! Vi har gjort alt innvendig arbeid selv. Stort sett all snekring er gjort av min far og meg, mens Tormod har gjort alt det andre, pluss svakstrøm og montering av innredninger, og jeg har malt og tapetsert, sier Camilla.

– Vi hadde aldri i vår villeste fantasi trodd at det skulle ta oss 14 år, men nå er vi her! Det føles bare så uendelig godt, at vi kunne ta vare på dette flotte huset, og samtidig få oss et nytt hjem. Her stortrives vi alle sammen!

BRUKT: Det høye og flotte skapet har Camilla kjøpt brukt. Det gikk akkurat under takbjelkene i finstua. I skapet oppbevarer hun det fineste hun har av serviser og glass.
BRUKT: Det høye og flotte skapet har Camilla kjøpt brukt. Det gikk akkurat under takbjelkene i finstua. I skapet oppbevarer hun det fineste hun har av serviser og glass. Foto: Monica Almskår Heggset
GRUA: Grua ble tatt ned da huset ble flyttet. Selve ildstedet er det opprinnelige, og er av kleberstein, mens hetten måtte mures på nytt. Grua er en stemningsskaper av de sjeldne, og varmer utrolig godt.
GRUA: Grua ble tatt ned da huset ble flyttet. Selve ildstedet er det opprinnelige, og er av kleberstein, mens hetten måtte mures på nytt. Grua er en stemningsskaper av de sjeldne, og varmer utrolig godt. Foto: Monica Almskår Heggset
TV-STUE: Tv-stua er innredet med en moderne og komfortabel sofa med plass til hele familien. Camilla har en forkjærlighet for lysekroner og har også fått plass til en her oppe. Den innvendige tømmerveggen er pusset og bevart trehvit.
TV-STUE: Tv-stua er innredet med en moderne og komfortabel sofa med plass til hele familien. Camilla har en forkjærlighet for lysekroner og har også fått plass til en her oppe. Den innvendige tømmerveggen er pusset og bevart trehvit. Foto: Monica Almskår Heggset
GANG: Gangen er stor og luftig på Nordistu. Like innenfor ligger det blå kjøkkenet. Den doble døra til høyre går inn til et stort kontor og videre ut til vaskerom og vinterhage som ligger i det nye tilbygget på baksiden.
GANG: Gangen er stor og luftig på Nordistu. Like innenfor ligger det blå kjøkkenet. Den doble døra til høyre går inn til et stort kontor og videre ut til vaskerom og vinterhage som ligger i det nye tilbygget på baksiden. Foto: Monica Almskår Heggset
VOKST OPP: Utenfor kjøkken-vinduet har familien en bålplass, og bak den tette rose-hekken ses huset til Camillas foreldre. Der har Camilla vokst opp.
VOKST OPP: Utenfor kjøkken-vinduet har familien en bålplass, og bak den tette rose-hekken ses huset til Camillas foreldre. Der har Camilla vokst opp. Foto: Monica Almskår Heggset
INNGANG: Camilla koser seg med å pynte med blomster i hele huset nå på sommeren. Inngangsparti og gang er forstørret, og den flotte trappa fra Svardal trapp, ble bygget etter familiens ønsker.
INNGANG: Camilla koser seg med å pynte med blomster i hele huset nå på sommeren. Inngangsparti og gang er forstørret, og den flotte trappa fra Svardal trapp, ble bygget etter familiens ønsker. Foto: Monica Almskår Heggset
SPISESTUE: Spisestuemøblementet fant Camilla på Fretex i Oslo for 11 år siden. Lampa over spisebordet er arv etter besteforeldrene på morssiden. Spisestua brukes mest ved høytider og når de har gjester.
SPISESTUE: Spisestuemøblementet fant Camilla på Fretex i Oslo for 11 år siden. Lampa over spisebordet er arv etter besteforeldrene på morssiden. Spisestua brukes mest ved høytider og når de har gjester. Foto: Monica Almskår Heggset
UTEOMRÅDE: På baksiden har Camilla og Tormod soverom med utgang til egen veranda. Nede er det en koselig vinterhage, vaskerom og toalett. Utvendig er både tilbygget og det nye inngangspartiet på framsiden kledd med gammel solbrent bordkledning som Camillas far sparte på etter at en gammel låve ble revet på 80-tallet.
UTEOMRÅDE: På baksiden har Camilla og Tormod soverom med utgang til egen veranda. Nede er det en koselig vinterhage, vaskerom og toalett. Utvendig er både tilbygget og det nye inngangspartiet på framsiden kledd med gammel solbrent bordkledning som Camillas far sparte på etter at en gammel låve ble revet på 80-tallet. Foto: Monica Almskår Heggset
POTETBUA: Oppdal er kjent for gode mandelpoteter, og på Nordistu Rise har de drevet med mandelpoteter siden 1994, da Camillas far begynte med det. Tidligere har det vært sauedrift og storfedrift på gården. Når potetsesongen er i gang, er det travle tider. Da sorterer og pakker paret poteter, i tillegg til de vanlige jobbene sine, og har utsalg i potetbua som ligger like ved huset.
POTETBUA: Oppdal er kjent for gode mandelpoteter, og på Nordistu Rise har de drevet med mandelpoteter siden 1994, da Camillas far begynte med det. Tidligere har det vært sauedrift og storfedrift på gården. Når potetsesongen er i gang, er det travle tider. Da sorterer og pakker paret poteter, i tillegg til de vanlige jobbene sine, og har utsalg i potetbua som ligger like ved huset. Foto: Monica Almskår Heggset
BAD: Familiebadet i andre etasje har fått stilfull brystning og er malt i lune varme farger (Organic red, Letthet på brystningen). Doble vasker er praktisk for en familie på fem. Også her har Camilla valgt detaljer i messing.
BAD: Familiebadet i andre etasje har fått stilfull brystning og er malt i lune varme farger (Organic red, Letthet på brystningen). Doble vasker er praktisk for en familie på fem. Også her har Camilla valgt detaljer i messing. Foto: Monica Almskår Heggset