Fjellro i skogen
Oppussing på budsjett: Heidi og Christer klarte ikke å motstå den tidligere demohytta
Bare dager etter det første møtet høsten 2020, kunne Heidi og Christer erklære seg for rette hyttefolk å være.
Navnet Fjellro var det minstemann Jørgen som foreslo, og det er beskrivende for hva familien Haugan kjenner når de har parkert nær fjellvannet Feren.
Her er vi tett på svenskegrensa ovenfor skogbygda Meråker. Denne dagen gnistrer landskapet av dype og friske høstfarger.
Hytta er liten og nett, og i tillegg er det et anneks som er på omtrent samme størrelse, rundt 30 kvadratmeter.
Drømmen er å bygge de to sammen, med et langsmalt kjøkken i midten. Enn så lenge er en romslig terrasse med flere gode sitteplasser prioritert.
– Vi så muligheter fra første stund, og det aller beste er at vi følte at dette stedet ga oss en etterlengtet ro. Vi hadde valget mellom å bygge ut huset hjemme, eller å skaffe oss en hytte som vi lenge hadde ønsket oss, forteller Heidi.
Prioriteringen har gitt full uttelling, spesielt for Jørgen. Han har stor glede av å utfolde seg med blant annet uteliv og snekring på hytta.
Les også: Rønnaug ville aldri tilbake til bygda. Så dukket Tom opp på nattbussen
Tidligere demohytte
Hytta ble flyttet opp hit i sin helhet på tampen av 1994 etter et liv som demohytte.
Opprinnelig sto den ved siden av banken i Meråker. Annekset ble bygget året etter på pilarer som opprinnelig var tiltenkt hovedhytta.
Innvendig er mye endret. Oppussing på budsjett med enkle grep er Heidis og Christers mantra, noe som har fremmet kreativitet. Prosessen har Heidi delt på sosiale media.
– Alt gjør vi selv, så det tar tid. Slik skal det være på Fjellro. Gleden blir bare desto større når vi får ordnet noe eller får anskaffet noe vi har manglet.
Pauser og tid til å nyte hytta underveis er høyt prioritert. Venner og familie inviteres gjerne til hygge og kos, turer og sammenkomster.
For Heidi og Christer er det gode liv på hytta å legge bort klokka helt. Maten lager de ofte på bålpanna, og selv om det er gode senger inne, sover de gjerne i telt like utenfor hytta.
– Gode utesoner som gjør at vi kan invitere folk er gull for oss. Vi er en stor familie, i utgangspunktet seks pluss kjærester til de eldste. Ute er det plass til å slå seg ned på krakkene, i stolene på terrassen eller på et skinn på trinnene.
Møbler med historie
Inne er det meste av overflater behandlet, med beis, panellysner og maling. Først ble alt det laftede tømmeret slipt med maskin, noe Heidi og Christer først syntes var litt dristig.
Men det måtte til for at de kunne behandle tømmeret med den fargen de hadde sett på nettet, og som de hadde så lyst til å bruke.
– Vi liker naturmaterialer som ull og skinn, og spesielt treverk som har levd et liv. Materialene gjør hytta lun og koselig, med en god atmosfære. Prosessen med å få det som vi vil er givende og utfordrende, forteller Heidi. Underveis har hun og Christer utfylt hverandre.
– For å få inn den gode sofaen som vi ønsket oss, måtte jeg ta ut både vindu og vinduskarm, forteller Christer.
Møbler ønsker de først og fremst å kjøpe brukt. I tillegg er de glad i å ta vare på det de har arvet.
– Mye vi har samlet på kommer nå endelig til sin rett på hytta. Fjellro har en historie å fortelle, selv om vår tilstedeværelse er ny her, sier Heidi.
Paret liker å se langt tilbake i tid, men også fremover.
– Vi tenker å tilbringe mesteparten av tiden her når vi blir pensjonister og minstemann blir selvstendig.
Se flere bilder under: