Fjellro i skogen

Oppussing på budsjett: Heidi og Christer klarte ikke å motstå den tidligere demohytta

Bare dager etter det første møtet høsten 2020, kunne Heidi og Christer erklære seg for rette hyttefolk å være.

<b>ÅPENT LANDSKAP:</b> Hytta ligger fint til i et landskap som både er åpent og skogkledd. Om høsten får myra en herlig høstfarge. Ut fra hytta er det mange fine turmuligheter, opp i høyden og ned mot vannet Feren.
ÅPENT LANDSKAP: Hytta ligger fint til i et landskap som både er åpent og skogkledd. Om høsten får myra en herlig høstfarge. Ut fra hytta er det mange fine turmuligheter, opp i høyden og ned mot vannet Feren. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Navnet Fjellro var det minstemann Jørgen som foreslo, og det er beskrivende for hva familien Haugan kjenner når de har parkert nær fjellvannet Feren.

Her er vi tett på svenskegrensa ovenfor skogbygda Meråker. Denne dagen gnistrer land­skapet av dype og friske høstfarger.

Hytta er liten og nett, og i tillegg er det et anneks som er på omtrent samme størrelse, rundt 30 kvadratmeter.

Drømmen er å bygge de to sammen, med et langsmalt kjøkken i midten. Enn så lenge er en romslig terrasse med flere gode sitteplasser prioritert.

– Vi så muligheter fra første stund, og det aller beste er at vi følte at dette stedet ga oss en etterlengtet ro. Vi hadde valget mellom å bygge ut huset hjemme, eller å skaffe oss en hytte som vi lenge hadde ønsket oss, forteller Heidi.

<b>JUNIOR:</b> Jørgen er en aktiv gutt som elsker å frigjøre energi på hytta. Det var han som fant på navnet Fjellro. 
JUNIOR: Jørgen er en aktiv gutt som elsker å frigjøre energi på hytta. Det var han som fant på navnet Fjellro.  Foto: Kathrine Sørgård

Prioriteringen har gitt full uttelling, spesielt for Jørgen. Han har stor glede av å utfolde seg med blant annet uteliv og snekring på hytta.

<b>PLANLEGGER NY DEL:</b> Den store drømmen er å bygge en del mellom hytta og annekset. I den nye delen planlegges det et åpent kjøkken.
PLANLEGGER NY DEL: Den store drømmen er å bygge en del mellom hytta og annekset. I den nye delen planlegges det et åpent kjøkken. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Rønnaug ville aldri tilbake til bygda. Så dukket Tom opp på nattbussen

Tidligere demohytte

Hytta ble flyttet opp hit i sin helhet på tampen av 1994 etter et liv som demo­hytte.

Opprinnelig sto den ved siden av banken i Meråker. Annekset ble bygget året etter på pilarer som opprinnelig var tiltenkt hovedhytta.

Innvendig er mye endret. Oppussing på budsjett med enkle grep er Heidis og Christers mantra, noe som har fremmet kreativitet. Prosessen har Heidi delt på sosiale media.

– Alt gjør vi selv, så det tar tid. Slik skal det være på Fjellro. Gleden blir bare desto større når vi får ordnet noe eller får anskaffet noe vi har manglet.

<b>TRIVES SAMMEN:</b> Jørgen, Heidi og Christer trives aller best utendørs. Gjerne i aktivitet, sammen. 
TRIVES SAMMEN: Jørgen, Heidi og Christer trives aller best utendørs. Gjerne i aktivitet, sammen.  Foto: Kathrine Sørgård

Pauser og tid til å nyte hytta underveis er høyt prioritert. Venner og familie inviteres gjerne til hygge og kos, turer og sammenkomster.

For Heidi og Christer er det gode liv på hytta å legge bort klokka helt. Maten lager de ofte på bålpanna, og selv om det er gode senger inne, sover de gjerne i telt like utenfor hytta.

– Gode utesoner som gjør at vi kan invitere folk er gull for oss. Vi er en stor familie, i utgangspunktet seks pluss kjærester til de eldste. Ute er det plass til å slå seg ned på krakkene, i stolene på terrassen eller på et skinn på trinnene.

Møbler med historie

Inne er det meste av overflater behandlet, med beis, panellysner og maling. Først ble alt det laftede tømmeret slipt med maskin, noe Heidi og Christer først syntes var litt dristig.

FØR
FØR Foto: Privat
FØR
FØR Foto: Privat

Men det måtte til for at de kunne behandle tømmeret med den fargen de hadde sett på nettet, og som de hadde så lyst til å bruke.

– Vi liker naturmaterialer som ull og skinn, og spesielt treverk som har levd et liv. Materialene gjør hytta lun og koselig, med en god atmosfære. Prosessen med å få det som vi vil er givende og utfordrende, forteller Heidi. Underveis har hun og Christer utfylt hverandre.

– For å få inn den gode sofaen som vi ønsket oss, måtte jeg ta ut både vindu og vinduskarm, forteller Christer.

<b>FINNER ROEN:</b> Hytta er stedet hvor Heidi og familien finner roen. Der er de omgitt av møbler med historie. Bordet har hun selv restaurert.
FINNER ROEN: Hytta er stedet hvor Heidi og familien finner roen. Der er de omgitt av møbler med historie. Bordet har hun selv restaurert. Foto: Kathrine Sørgård
<b>HISTORISK:</b> Alle møblene er gamle, og har en historie.
HISTORISK: Alle møblene er gamle, og har en historie. Foto: Kathrine Sørgård

Møbler ønsker de først og fremst å kjøpe brukt. I tillegg er de glad i å ta vare på det de har arvet.

– Mye vi har samlet på kommer nå endelig til sin rett på hytta. Fjellro har en historie å fortelle, selv om vår tilstedeværelse er ny her, sier Heidi.

<b>LEGOKASSE:</b> Etter at den gamle trekassen fikk hjul å rulle på, ble den svært praktisk til å ha lego i.
LEGOKASSE: Etter at den gamle trekassen fikk hjul å rulle på, ble den svært praktisk til å ha lego i. Foto: Kathrine Sørgård

Paret liker å se langt tilbake i tid, men også fremover.

– Vi tenker å tilbringe mesteparten av tiden her når vi blir pensjonister og minstemann blir selvstendig.

Se flere bilder under:


<b>SOFAEN PÅ PLASS:</b> For å få sofaen inn i hytta, måtte Christer fjerne vinduet og vinduskarmene. Sofaen er fra Bohus. Bordet så helt annerledes ut før Heidi pusset det opp. Liftgardinene er gjenbruk fra hytta, tilpasset med nytt stoff av Duetten Stjørdal.
SOFAEN PÅ PLASS: For å få sofaen inn i hytta, måtte Christer fjerne vinduet og vinduskarmene. Sofaen er fra Bohus. Bordet så helt annerledes ut før Heidi pusset det opp. Liftgardinene er gjenbruk fra hytta, tilpasset med nytt stoff av Duetten Stjørdal. Foto: Kathrine Sørgård
<b>BEVARTE DØRENE:</b> De gamle hyttedørene ble beholdt med tanke på både miljøet og kostnader. Det samme med listverket, som ble tatt av og kappet på nytt for å tilpasses bedre i gjæringene.
BEVARTE DØRENE: De gamle hyttedørene ble beholdt med tanke på både miljøet og kostnader. Det samme med listverket, som ble tatt av og kappet på nytt for å tilpasses bedre i gjæringene. Foto: Kathrine Sørgård
<b>TETT PÅ:</b> Siden hytta er liten, er rommene tett på hverandre. Når døren til soverommet står åpen, slippes mer dagslys inn i stuen.
TETT PÅ: Siden hytta er liten, er rommene tett på hverandre. Når døren til soverommet står åpen, slippes mer dagslys inn i stuen. Foto: Kathrine Sørgård
<b>ÅPENT:</b> Fordi hytta er liten og nett, ble rommet til venstre åpnet opp og gjort til en alkove; en del av stuen. Gulvet er satt inn med en egenkomponert farge av 50 % hardvoksolje og 50 % steingrå voksolje.
ÅPENT: Fordi hytta er liten og nett, ble rommet til venstre åpnet opp og gjort til en alkove; en del av stuen. Gulvet er satt inn med en egenkomponert farge av 50 % hardvoksolje og 50 % steingrå voksolje. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FOR GJESTENE:</b> Her er det koselig for gjestene å våkne. Planen er å bygge ut underkøyene i annekset med doble køyer.
FOR GJESTENE: Her er det koselig for gjestene å våkne. Planen er å bygge ut underkøyene i annekset med doble køyer. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KOMMODE PÅ BADET:</b> Toalettrommet er koselig innredet med en gammel kommode i stedet for en ny baderomsinnredning.
KOMMODE PÅ BADET: Toalettrommet er koselig innredet med en gammel kommode i stedet for en ny baderomsinnredning. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FREDELIG:</b> Hytta fikk navnet Fjellro av minstemann Jørgen. Navnet kler hytta og stedet, synes Heidi.
FREDELIG: Hytta fikk navnet Fjellro av minstemann Jørgen. Navnet kler hytta og stedet, synes Heidi. Foto: Kathrine Sørgård
<b>GLAD I HYTTA:</b> Jørgen (9) er glad i å være på hytta, som han har hatt i livet sitt siden han var 6 år. Vedkløyveren får han bruke under oppsyn.
GLAD I HYTTA: Jørgen (9) er glad i å være på hytta, som han har hatt i livet sitt siden han var 6 år. Vedkløyveren får han bruke under oppsyn. Foto: Kathrine Sørgård
Bilde nr 5=Plantegning fra Jo Sjølie. (Legges inn av redaksjonen)
Bilde nr 5=Plantegning fra Jo Sjølie. (Legges inn av redaksjonen)

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2024.

Les også