Oppussing av kjøkken
Slik så kjøkkenet ut før Ane og Haakon pusset det opp: – All ventetiden var verdt det
Lyse farger og kvalitetsmaterialer er hovedingrediensene på dette kjøkkenet.
Etter noen hektiske oppussingsmåneder med fastfood og raske løsninger, kunne psykologistudent Ane Martinsen (25) og samboeren Haakon Hellebust (27), som er sersjant i Hans Majestet Kongens Garde, ta i bruk det splitter nye kjøkkenet sitt i fjor sommer.
– All ventetiden var verdt det. Vi trives så godt i rommet og synes det er en fryd å henge her, forteller Ane.
– Det er til og med enklere å ta oppvasken nå, fordi vi er såpass fornøyd!
Kjøkkenprosjekt
Da de satt i gang med kjøkkenprosjektet, hadde paret allerede pusset opp resten av bygårdsleiligheten i Vika, sentralt i Oslo.
Boligen, som de kjøpte i 2022, har et lyst interiør med innslag av treverk. Det var naturlig å fortsette med den samme paletten på kjøkkenet, for å få en fin helhet og overgang mellom rommene.
– Da vi pusset opp, valgte vi en klassisk, nordisk stil, men samtidig ønsket vi at leiligheten skal bære preg av at det er unge mennesker som bor her, med fargerike detaljer her og der. Det samme uttrykket ønsket vi på kjøkkenet.
Det er utrolig mange valgmuligheter der ute, så til slutt endte de opp med å følge magefølelsen.
– Vi var sikre på at vi ønsket lys eik, siden det matcher med gulvet vi la i rommet under renoveringen året før. Dessuten liker vi veldig godt den litt hjemmekoselige følelsen som et trekjøkken gir, forklarer Ane.
Det var viktig at nyansen på treverket ble hverken for gul eller for hvit, og etter litt leting fant hun og Haakon de perfekte dørfrontene hos kjøkkenleverandøren Rotpunkt, som også hadde komposittplaten som nå smykker kjøkkenbenken og veggen bak.
Det var fint å få en mørkere nyanse som brøt med det lyse preget til eiken, og det tok ikke mange sekundene før Haakon og Ane hadde bestemt seg.
– Det var kjærlighet ved første blikk. Da vi fikk illustrert hvor lekkert det ville bli å ha kompositt hele veien opp til overskapene, var vi solgt. Det bare måtte bli slik.
Les også: Gangen hjemme hos Sissel var pregløs og kjedelig. Nå er den totalt forvandlet
Tidsoptimister på kjøkkenet
Kjøkkenet på 13 kvadratmeter føles sjenerøst og luftig, med et vakkert sprossevindu som vender ut mot den grønne bakgården.
Innredningen er plassbygget, noe som gir rommet et gjennomført og delikat uttrykk. Siden leiligheten har en egen spisestue i rommet ved siden av, har paret valgt bort bord og stoler på kjøkkenet.
I stedet er det godt med gulvplass, og på sittebenken under vinduet slår gjerne store og små besøkende seg ned.
– Vi er to tidsoptimister, så det er sjelden maten er helt klar når gjestene kommer. Dermed er det topp med en hvileplass hvor de kan ta seg et glass vin eller en øl før vi setter oss til bords. Dessuten er benken mye brukt av tantebarna, som gjerne vil hjelpe til på kjøkkenet når de er på besøk.
Les også (+): Naboens hund bjeffertil alle døgnets tider!
Funksjonell landingsplass
Kjøkkenet er skapt for å være praktisk så vel som pent, med kokende vann rett ut av kranen, god arbeidsbelysning og overskap som er montert høyere opp på veggen enn normalt, slik at Haakon, som er nesten to meter høy, slipper å dunke hodet i det.
I overskapene lagres vaser, vaffeljern og andre ting som ikke brukes så ofte. Neste anskaffelse blir en liten trapp i samme trefarge som kjøkkeninnredningen, slik at Ane får enklere tilgang til det som står plassert oppunder taket.
Det tilbringes mye tid på kjøkkenet, der en praktfull lysekrone setter gullkant på hverdagen.
En perfekt kveld inkluderer dempet belysning, tente stearinlys, et par venner på sittebenken og gode råvarer, gjerne fra favorittbutikken Gutta på Haugen.
– Ingen av oss er sjefskokker, men interessen vokser med årene, og den har også vokst betraktelig etter at vi pusset opp kjøkkenet. Haakon er god på kjøttretter, mens jeg er mest glad i å bake, men prøver å lære meg noen nye oppskrifter i ny og ne.
For to aktive personer som deler interessen for trening og toppturer, er også kjøkkenet blitt en fin landingsplass mellom jobb og hobbyer. Og etter den felles løpeturen lørdagsmorgen, er det her helgekosen for alvor starter med nytraktet kaffe, speilegg, surdeigsbrød og kardemommeboller.
– Vi elsker å være hjemme, lage og spise god mat – og ta det piano i en ellers hektisk hverdag.