bærekraftig oppussing

Margit bygde drømmeleiligheten sin på fire uker – og alt skjedde på bærekraftig vis

Da leiligheten i 1700-tallshuset skulle oppgraderes hadde Margit og Frode to viktige kriterier: Prosjektet skulle kun ta fire uker, og alt skulle skje bærekraftig!

DRØMMELEILIGHET: De mange skreddersydde møblene i leiligheten er signert møbelsnekker Elisabeth Tønnessen Vik (til høyre) i lokale Tønnas Småsnekkeri. Hun har også laget de nye kjøkkenfrontene på høyskapsveggen.
DRØMMELEILIGHET: De mange skreddersydde møblene i leiligheten er signert møbelsnekker Elisabeth Tønnessen Vik (til høyre) i lokale Tønnas Småsnekkeri. Hun har også laget de nye kjøkkenfrontene på høyskapsveggen. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Å pusse opp leiligheten på fire uker, 100 prosent bærekraftig.

Det var grunnideen da Margit Dale, kokebokforfatter og matblogger kjent fra TV, skulle pusse opp sin nyervervede leilighet.

Ambisiøst? Definitivt. Umulig? Faktisk ikke!

«I Bærekraftig forvandling på fire uker skal jeg pusse opp og innrede en leilighet i et gammelt hus i Posebyen i Kristiansand.

På fire uker skal jeg på bærekraftig vis sammen med en dyktig interiørdesigner og gode samarbeidspartnere bygge drømmeleiligheten min.

Så langt det er mulig skal vi restaurere, gjenbruke og forskjønne i stedet for å bytte ut med nytt. Det nye vi MÅ tilføre skal ha høy kvalitet og lang levetid», skrev Margit på bloggen sin, margitdale.no.

Les også: Dette må du huske på – kan oppstå mugg og dårlig lukt

Bærekraft trenger ikke å være så vanskelig, mener Margit.
Bærekraft trenger ikke å være så vanskelig, mener Margit. Foto: Filippa Tredal

Margit Dale og Frode Verpe med barna Una (16), Paal Brage (17) og Tora (22). Margit jobber som kokebokforfatter og matblogger, og er i tillegg politiker for Senterpartiet.

Hva?: Leilighet på 170 kvm i gammelt trehus fra 1700-tallet.

Hvor?: Posebyen i Kristiansand.

På nett?: @margitdale på Instagram.

Se mer

Leilighet med gammel sjarm

Det var på ingen måte noen gammel leilighet hun var ute etter da hun i fjor startet jakten på en pendlerleilighet for seg og familien.

Til daglig bor de på slektsgården fra 1300-tallet i Valle i Setesdal, og hun vet godt hva det bærer med seg av vedlikehold å pusse opp i et gammelt hus.

Hun var på flere visninger i nyere leilighetsbygg, men fikk aldri «godfølelsen». Så dukket leiligheten i Posebyen opp.

Kristiansands eldste bydel er den eneste som sto igjen etter bybrannen i 1892.



Her ble de eldste husene oppført på begynnelsen av 1700-tallet. Lengre fra moderne nybygg kommer du nesten ikke – på godt og vondt.

POSEBYEN: Posebyen er Kristiansands eldste bydel, og den eneste som sto igjen etter bybrannen i 1892. Her finnes Nord-Europas lengste sammenhengende trehusbebyggelse, og i bydelens ti kvartaler finner man 166 verneverdige eiendommer fra 1700- og 1800-tallet. Foto: Sondre Transeth
POSEBYEN: Posebyen er Kristiansands eldste bydel, og den eneste som sto igjen etter bybrannen i 1892. Her finnes Nord-Europas lengste sammenhengende trehusbebyggelse, og i bydelens ti kvartaler finner man 166 verneverdige eiendommer fra 1700- og 1800-tallet. Foto: Sondre Transeth Foto: Filippa Tredal

Og rette vinkler finner du knapt. Gulvene er skjeve og det knirker i veggene, men sjel var det nok av.

Margit var solgt, og det ble leiligheten også.

Gjenbruk og oppussing

Mange ville kanskje startet med å rive ned og bygge nytt. Det var ikke Margits tanke. Tvert imot.

– Planeten vår tåler ikke bruk og kast. Vi må faktisk tenke over hvordan vi lever, sier Margit.

<b>FØR:</b> Stuen i andre etasje, som nå har blitt Blåstua, hadde sjarmerende gamle tregulv og klassisk panel. Overflatene er beholdt, men har fått nytt liv med maling.
FØR: Stuen i andre etasje, som nå har blitt Blåstua, hadde sjarmerende gamle tregulv og klassisk panel. Overflatene er beholdt, men har fått nytt liv med maling. Foto: Sondre Transeth
<b>SKREDDERSYDD:</b> «Blåstua» er dedikert til kunsten. Opprinnelig var det åpent mellom rommene, men for å gi muligheten til å trekke seg tilbake ble det bestilt en skyvedør, Den er laget av lokale Tønnas Småsnekkeri, i termobehandlet osp levert av Løkkan Tre. Bildet til venstre er av Magne Furuholmen, det til høyre av Bjarne Melgaard.
SKREDDERSYDD: «Blåstua» er dedikert til kunsten. Opprinnelig var det åpent mellom rommene, men for å gi muligheten til å trekke seg tilbake ble det bestilt en skyvedør, Den er laget av lokale Tønnas Småsnekkeri, i termobehandlet osp levert av Løkkan Tre. Bildet til venstre er av Magne Furuholmen, det til høyre av Bjarne Melgaard. Foto: Filippa Tredal

Hun skjønte imidlertid tidlig at det var smart å tilkalle eksperthjelp.

Oppussingsprosjektet har derfor vært styrt av arkitekt Daniele Myrhaug og interiørdesigner Belinda Bjerke fra Alma Eik arkitektur og interiørdesign.

De har skreddersydd interiøret for familien på fem og tatt deres bærekraftskrav på dypeste alvor. Det angrer Margit definitivt ikke på.

– De har virkelig forløst ideene mine. Belinda har kommet med kreative og bærekraftige løsninger, og hun har hjulpet meg med å sette form og farge på min egen stil. Løsningene og valgene de landet på ville jeg ikke kommet på selv, og de har virkelig tilført leiligheten personlighet.

– Den føles som en del av meg, og jeg har ikke lyst til å endre på en eneste ting, sier Margit, som også roser de mange dyktige håndverkerne som har vært «hands on» på prosjektet, og sørget for at det har blitt en realitet.

<b>FØR:</b> Det smale allrommet rommer både kjøkken, spiseplass og stue. De eksponerte takbjelkene gir rommet karakter, samt vitner om bygningens alder. Margit opplevde imidlertid at det svarte kjøkkenet brøt litt med uttrykket hun ønsket seg.
FØR: Det smale allrommet rommer både kjøkken, spiseplass og stue. De eksponerte takbjelkene gir rommet karakter, samt vitner om bygningens alder. Margit opplevde imidlertid at det svarte kjøkkenet brøt litt med uttrykket hun ønsket seg. Foto: Sondre Transeth
<b>GOD KVALITET:</b> De gamle, skeive takbjelkene er bærende elementer i allrommet. Spisebordet Symphony fra Haslev har vært med Margit i mange år, i likhet med 7-erstolene. Hjelle-sofaen er nesten 30 år gammel. Siesta-stolen fra LK Hjelle er også kjøpt brukt og trukket om. Det gamle skinntrekket, som var for slitt, har fått nytt liv som putetrekk til benken i gangen. Det grønne maleriet er av Magne Furuholmen.
GOD KVALITET: De gamle, skeive takbjelkene er bærende elementer i allrommet. Spisebordet Symphony fra Haslev har vært med Margit i mange år, i likhet med 7-erstolene. Hjelle-sofaen er nesten 30 år gammel. Siesta-stolen fra LK Hjelle er også kjøpt brukt og trukket om. Det gamle skinntrekket, som var for slitt, har fått nytt liv som putetrekk til benken i gangen. Det grønne maleriet er av Magne Furuholmen. Foto: Filippa Tredal

Les også (+): Vi er et hyttefelt med 30 hytter. Nå vil vi bygge vei. Hvordan fordeler vi byggekostnadene for den nye veien?

Skreddersøm

I den «nye» leiligheten skulle så lite som mulig rives ned og byttes ut med nytt.

Gulv, vegger og tak skulle så sant det var mulig bestå, og heller sparkles, pusses og males for å få det uttrykket de ønsket.

<b>KJØKKENFRONTER:</b> De svarte kjøkkenfrontene på høyskapsveggen ble byttet ut med fronter i tre, satt inn med linolje i en farge tilpasset paletten. Skapfrontene som ble fjernet, fikk nytt liv som hyller i gangen. «Vi har nesten ikke kastet noe i prosessen. Det meste av materialet vi har fjernet er gjenbrukt andre steder i leiligheten.»
KJØKKENFRONTER: De svarte kjøkkenfrontene på høyskapsveggen ble byttet ut med fronter i tre, satt inn med linolje i en farge tilpasset paletten. Skapfrontene som ble fjernet, fikk nytt liv som hyller i gangen. «Vi har nesten ikke kastet noe i prosessen. Det meste av materialet vi har fjernet er gjenbrukt andre steder i leiligheten.» Foto: Filippa Tredal
<b>FLISEFINT:</b> Den ellers anonyme kjøkkenøya er kledd med fliser inn mot spisesonen. Et fint grep for å bevare kjøkkenstammene, men samtidig tilføre mer personlighet. Flisen Filigran, designet av Stig Lindberg, er fra Bricmate.
FLISEFINT: Den ellers anonyme kjøkkenøya er kledd med fliser inn mot spisesonen. Et fint grep for å bevare kjøkkenstammene, men samtidig tilføre mer personlighet. Flisen Filigran, designet av Stig Lindberg, er fra Bricmate. Foto: Filippa Tredal

Slitne og ødelagte dører og vinduer skulle settes i stand, og veggfaste møbler skulle få nytt liv.

– Vi har reparert gamle vinduer og dører, fikset og malt gammelt veggpanel og tak. De gamle gulvene har vi bare akseptert at er gamle og slitne, sier Margit.

Flere av leilighetens nye møbler, samt innredning som senger, skrivebord og benker er laget i heltre av en lokal møbelsnekker, som i stor grad har benyttet seg av restmaterialer. Nyinnkjøp skulle unngås.

– Nesten alle de «nye» møblene i leiligheten er kjøpt brukt. Jeg fikk tak i alt jeg ønsket meg til en mye lavere pris, og med en mye lavere miljøbelastning enn om jeg skulle ha kjøpt nytt. Brukte møbler av god kvalitet som trekkes om og repareres, har lengre levetid enn nye møbler av lavere kvalitet.

FØR: Kontorplassen besto av løse komponenter og tok stor plass, og designeren syntes ikke det spinkle rekkverket hørte hjemme i leiligheten tidsmessig
FØR: Kontorplassen besto av løse komponenter og tok stor plass, og designeren syntes ikke det spinkle rekkverket hørte hjemme i leiligheten tidsmessig Foto: Sondre Transeth
ETTER: I forlengelse av trappen er det etablert en liten kontorplass, oppført av møbelsnekker. Bordplaten er laget av heltre eik og bygget inn i gipsveggen. Slik slapp familien å kjøpe en pult. Bambi-stolen, en klassiker fra Fjordfiesta, var Margit så heldig å finne på Finn. Lampen av Daniel Rybakken er blant de få tingene i leiligheten som er kjøpt ny. I trappen henger kunst av Magne Furuholmen, Ingrid Haukelidsæter og Per Fronth.
ETTER: I forlengelse av trappen er det etablert en liten kontorplass, oppført av møbelsnekker. Bordplaten er laget av heltre eik og bygget inn i gipsveggen. Slik slapp familien å kjøpe en pult. Bambi-stolen, en klassiker fra Fjordfiesta, var Margit så heldig å finne på Finn. Lampen av Daniel Rybakken er blant de få tingene i leiligheten som er kjøpt ny. I trappen henger kunst av Magne Furuholmen, Ingrid Haukelidsæter og Per Fronth. Foto: Filippa Tredal

– Å kaste seg på trender er lite bærekraftig. Vil du leve grønt, må du tenke varighet. Dessuten har vi valgt produkter som kan repareres eller resirkuleres om noe går i stykker, sier Margit.

Og hun kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet.

Planlegg nøye for at ting skal vare lenge. Ta deg tid til å gå noen ekstra runder for at ideer og tanker skal modnes. Det er disse valgene du vil leve lenge med.

Tenk helhetlig. Jo mer sammensatt palett og materialitet er, desto mer harmoni og ro – og dermed varighet. Har du det bra, føler du ikke for å kjøpe nytt eller bygge om. Sats på godt håndverk!

Testmal, og vær sikker på at fargevalgene virkelig passer med lyset og andre elementer i rommet.

Tenk plassbygde løsninger. Det som er praktisk og tilpasset deg og din bruk, er også løsninger som du vil leve lenge med.

Velg investering, ikke forbruk. Ha en langsiktig plan for hva du ønsker deg. Om du ikke kan kjøpe alt med en gang, er ikke det så farlig. Spar heller til den stolen som koster dobbelt så mye, men som du vet dine oldebarn en gang kan sitte i.

Kjøp brukt for å oppnå hjemlighet. Ønsk patina og karakter velkommen, vær gjerne vågal og følg magefølelsen.

Lag et hjem for deg selv, ingen andre. Et hjem skal være personlig og ingen uniform!

Kilde: Interiørdesigner Belinda Bjerke

Se mer

– Leiligheten har fått en total makeover med langt lavere miljøbelastning enn ved en «vanlig» oppussing. Alt er gjennomført med høy kvalitet og et tidløst uttrykk. Stedet vil oppleves like moderne om 20 år, mener Margit.

Og nå lurer du kanskje på om tidsmarginen fire uker faktisk holdt? Det gjorde den!

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Se flere før- og etterbilder nedover på siden.

<b>FØR:</b> Det er nesten ikke til å begripe at dette er samme soverom!
FØR: Det er nesten ikke til å begripe at dette er samme soverom! Foto: Sondre Transeth
<b>SPESIALBYGGET:</b> Foreldresoverommet er ikke av det romsligste slaget, så her falt valget på å lage en «binge» fra vegg til vegg under skråtaket, samt en sengegavl av polstret panel fra gulv til tak for å skape mest mulig høyde. Også her er vegger og tak malt i samme blåfarge, Basalt fra Gjøco. Sengetøyet er fra Høie. Røros-pleddet Una var en gave til Margits datter, ved samme navn, da hun ble født for 16 år siden. Lampen er Ikea fra 70-tallet, et funn i en bruktbutikk.
SPESIALBYGGET: Foreldresoverommet er ikke av det romsligste slaget, så her falt valget på å lage en «binge» fra vegg til vegg under skråtaket, samt en sengegavl av polstret panel fra gulv til tak for å skape mest mulig høyde. Også her er vegger og tak malt i samme blåfarge, Basalt fra Gjøco. Sengetøyet er fra Høie. Røros-pleddet Una var en gave til Margits datter, ved samme navn, da hun ble født for 16 år siden. Lampen er Ikea fra 70-tallet, et funn i en bruktbutikk. Foto: Filippa Tredal
<b>FØR:</b> Våtromsnormen krevde at det ble lagt membran på badet, noe som vanskeliggjorde å beholde eksisterende løsninger. Her er derfor mye byttet ut, men ikke kastet. Margit la ut det gamle baderomsmøbelet og dusjkabinettet på Finn. I løpet av en time hadde hun fått 21 henvendelser, så det meste lever nå videre andre steder.
FØR: Våtromsnormen krevde at det ble lagt membran på badet, noe som vanskeliggjorde å beholde eksisterende løsninger. Her er derfor mye byttet ut, men ikke kastet. Margit la ut det gamle baderomsmøbelet og dusjkabinettet på Finn. I løpet av en time hadde hun fått 21 henvendelser, så det meste lever nå videre andre steder. Foto: Privat
<b>LOKALT PRODUSERT:</b> Det er fem personer i familien, og det ble derfor besluttet å markere et skille mellom to soner, tørr og våt, med en halvvegg. Baderomsinnredningen er fra lokale Strai. Taklampen AJ Eklipta fra Louis Poulsen er kjøpt brukt.«Plassbygde løsninger gjør innredningen mer varig, og dermed bærekraftig.»
LOKALT PRODUSERT: Det er fem personer i familien, og det ble derfor besluttet å markere et skille mellom to soner, tørr og våt, med en halvvegg. Baderomsinnredningen er fra lokale Strai. Taklampen AJ Eklipta fra Louis Poulsen er kjøpt brukt.«Plassbygde løsninger gjør innredningen mer varig, og dermed bærekraftig.» Foto: Filippa Tredal
<b>LAG PÅ LAG:</b> De nye flisene fra Bricmate er lagt oppå de gamle. Margit har bevisst valgt fliser med et tidløst uttrykk og god kvalitet og holdbarhet. Speilet er skåret til hos glassmester for å gi rom for vegglampen fra Flos. Armaturen er fra Tapwell.
LAG PÅ LAG: De nye flisene fra Bricmate er lagt oppå de gamle. Margit har bevisst valgt fliser med et tidløst uttrykk og god kvalitet og holdbarhet. Speilet er skåret til hos glassmester for å gi rom for vegglampen fra Flos. Armaturen er fra Tapwell. Foto: Filippa Tredal
STUA: Sofaen fra LK Hjelle har vært med Margit i mange år. Den har fått selskap av to Boy-puffer fra samme produsent, kjøpt brukt og trukket om av det lokale Møbelverkstedet. Bordet er laget av Tønnas Småsnekkeri, av bjørkefiner som var til overs fra andre prosjekter. Lampene er kjøpt brukt. De to lilla bildene (øverst) er av Sverre Bjertnæs. Under dem kunst av Magne Furuholmen, mens bildene til høyre er av Frank Brunner.
STUA: Sofaen fra LK Hjelle har vært med Margit i mange år. Den har fått selskap av to Boy-puffer fra samme produsent, kjøpt brukt og trukket om av det lokale Møbelverkstedet. Bordet er laget av Tønnas Småsnekkeri, av bjørkefiner som var til overs fra andre prosjekter. Lampene er kjøpt brukt. De to lilla bildene (øverst) er av Sverre Bjertnæs. Under dem kunst av Magne Furuholmen, mens bildene til høyre er av Frank Brunner. Foto: Filippa Tredal
ENTRE: Entreen hadde opprinnelig en åpen og ganske spinkel, hvit trapp, en slik hvor rot har en lei tendens til å samle seg under. Her falt valget på å gipse den inn for å tjene et ekstra rom til oppbevaring og garderobe, samt en benk. Den samme veggen leder opp til kontorplassen i annen etasje. Gipsveggen er kledd med termobehandlet osp, som spiller godt på lag med bjelkene i allrommet. Skinnputen på benken er sydd av det gamle trekket til Siesta-stolen i stuen.
ENTRE: Entreen hadde opprinnelig en åpen og ganske spinkel, hvit trapp, en slik hvor rot har en lei tendens til å samle seg under. Her falt valget på å gipse den inn for å tjene et ekstra rom til oppbevaring og garderobe, samt en benk. Den samme veggen leder opp til kontorplassen i annen etasje. Gipsveggen er kledd med termobehandlet osp, som spiller godt på lag med bjelkene i allrommet. Skinnputen på benken er sydd av det gamle trekket til Siesta-stolen i stuen. Foto: Filippa Tredal
<b>EGEN URTEHYLLE:</b> I det lange og smale allrommet valgte oppussingsteamet å ta hevd på en «kjøkkensone» ved å lage en urtehylle. Hyllen, Bond fra Fogia, er festet til taket, og plasseringen foran vinduet gjør at den nesten fungerer som et drivhus, der Margits mange urteplanter stortrives. Bildet til høyre er av Magne Furuholmen, Margits favorittkunstner.
EGEN URTEHYLLE: I det lange og smale allrommet valgte oppussingsteamet å ta hevd på en «kjøkkensone» ved å lage en urtehylle. Hyllen, Bond fra Fogia, er festet til taket, og plasseringen foran vinduet gjør at den nesten fungerer som et drivhus, der Margits mange urteplanter stortrives. Bildet til høyre er av Magne Furuholmen, Margits favorittkunstner. Foto: Filippa Tredal
PLANTEGNING: Leiligheten har fått en total makeover, med lav miljøbelastning.
PLANTEGNING: Leiligheten har fått en total makeover, med lav miljøbelastning. Foto: Privat