Rengjøre stekeovn

Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Slik blir du kvitt vanskelige flekker og ribbefett.

RENGJØRE STEKEOVN: Vasker du komfyren feil, kan det i verste fall skade den og føre til permanente flekker. Foto: Bjørg Engdahl.
RENGJØRE STEKEOVN: Vasker du komfyren feil, kan det i verste fall skade den og føre til permanente flekker. Foto: Bjørg Engdahl.
Først publisert Sist oppdatert

– Ovnen bør vaskes når du ser den er skitten. Når det «ryker» av det som er brent fast, er det på høy tid å vaske stekeovnen, sier Lena Furuberg, som har mange års erfaring med sertifisering og rådgivning innen renholdsbransjen.

– Den bør også vaskes etter at du har tilberedt mat som spruter, som eksempelvis ribbe, sier hun.

– For å unngå for mye sprut, så er det lurt å bruke et lokk eller eventuelt aluminiumsfolie. Bruk gjerne bakepapir på risten, slik at mat ikke drypper ned i bunnen av ovnen, legger hun til.

Tidligere har vi fått følgende råd fra kunderådgiver Øistein Jamtveit i Miele Norge:

- Om du bruker stekeovnen uten å vaske bort ribbefett, vil søl brenne seg mer fast og rengjøringen vil ta lenger tid.

Les også: Kjøkkenviften kan være en brannfelle

Slik vasker du stekeovnen

Ikke alle ovner skal vaskes med rengjøringsmidler.

- Ovnene som er selvrensende eller delvis selvrensende skal rengjøres med «avbrenningsfunksjon», sier Furuberg.

Kjøper du en komfyr med denne selvrensende pyrolysefunksjonen, hvor ovnen settes til nærmere 400 grader, vil det dermed forenkle rensejobben fremover. Men matrester kan likevel sette seg fast, og det er viktig at alt dette fjernes før programmet settes i gang. Husk også å lese bruksanvisningen nøye.

- Matrestene kan du forsøke å vaske bort med en blanding av vann og oppvaskmiddel. La dette stå i en time, skrubb av med en oppvaskbørste, og sett deretter på ovnens selvrensingsprogram, råder Elisabet Høye, forbrukerjournalist og forfatter av boken «Ren Glede».

Les også: Hvorfor stinker det i boligen?

Rengjøring med eddik og natron

  • Ovnsdøra kan gjøres ren ved at du lager en grøt av natron og vann som du smører på døra.
  • Bruk 200 gram natron (fire poser) som du blander med en snau desiliter med varmt vann.
  • Legg over en klut, og la det virke i 30 minutter.
  • Tørk av natronblandingen og gni eller skrubb på fastbrente flekker.
  • Avslutt med å dyppe en klut i eddikvann. Bruk en halv desiliter med syv prosent klar eddik til en halv desiliter vann.
  • Legg kluten på ovnsglasset, og la den ligge i 15 minutter.
  • Avslutt med å vaske med rent vann.

Kilde: «Ren Glede» av Elisabet Høye

Den verste feilen

- Om ovnen din ikke har et slikt renseprogram, så må du rengjøre den manuelt. Da er det viktig at du bruker ovnsrens, et rengjøringsmiddel som er spesialtilpasset for stekeovn. Pass alltid på at stekeovnen er helt avkjølt før du vasker den, sier Furuberg.

En av de verste feilene du kan gjøre er nemlig å bruke feil vaskemiddel, og slurve med å skylle av såpen etterpå.

- Bruker du rengjøringsmidler som ikke er egnet for vask av ovn, kan du risikere å ødelegge non-stick-effekten på overflatene i enkelte ovner, forklarer Jamtveit.

Les også: Slik holder du kokeplatene rene

Bruk eddik eller bakepulver

Har du ikke en selvrensende ovn som gjør jobben for deg – fortvil ikke. Det er mange effektive veier til ren ovn.

- Bruk stekeovnsrens, la den gjerne virke litt før du starter. Du kan varme opp ovnen litt på forhånd, men ikke mer enn 50 grader. Skyll grundig etterpå med rent vann slik at det ikke bygger seg opp en film som kan ødelegge emaljen i ovnen. Da blir det vanskeligere å gjøre den ren senere, er rådet fra Jamtveit.

Ifølge Elisabet Høye er det også mulig å bruke matvareprodukter som for eksempel bakepulver, eddik eller natron når du vasker stekeovnen din.

- Start med å fukte innsiden av ovnen og dryss deretter på rikelig med bakepulver og sett ovnen på 50 grader. La ovnen stå i en time og skru den deretter av. Vent med å åpne ovnsdøra til neste dag, da kan du enkelt vaske vekk fastbrente flekker, sier Høye.

Les også: Sjekk hva du kan vaske med bakepulver og natron

Grønnsåpetrikset

Høye forteller at flere også kan vaske stekeovnen med grønnsåpe.

- Om du har en ovn med glatt emalje, så kan grønnsåpe benyttes. Smør inn veggene og bunnen av ovnen med et godt lag av såpen, og sett ovnen på 100 grader. Når såpen bobler over, slår du av ovnen. Vask ovnen ren når den igjen er kald, sier hun, og legger til:

- For å få bort alle såperestene setter du ovnen på 200 grader og lar den stå i 10 minutter før du skrur den av og åpner døren. Vær oppmerksom på at stekeovner med ru, selvrensende emalje ikke tåler grønnsåpe.

Skinnende ren dør

- Bruk en tannbørste eller en liten skurebørste til å fjerne fastbrente flekker.

- Eddik og natron fungerer bra.

- Stålull med såpe vil enkelt fjerne belegget, men blir ikke anbefalt av ovnsprodusenter fordi det kan gi riper i glasset,

- Du kan legge en klut med zalo eller grønnsåpe på døra i en halvtime - før du vasker den ren.

- Noen glassdører tåler også oppvaskmaskin. De kan tas av og puttes i maskinen.

Kilde: «Ren Glede» av Elisabet Høye

Vaske glasset på stekeovnen

Ifølge Furuberg kan glasset på de fleste ovner tas ut.

- Du kan da rengjøre det i oppvaskkummen ved hjelp av litt skurekrem og en svamp i håndvarmt vann, forteller hun.

Mange tror kanskje at glasset i ovnsdøren er helt glatt. Ifølge Jo Døhl, fakultetsdirektør ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO, er ikke dette tilfelle.

- Med en slik overflate brenner matrestene seg fast og danner en nesten ugjennomtrengelig overflate for vann. Det alle kjemikere vet, er at dersom man skal fjerne noe som er vannavstøtende, så må man bruke noe som selv er vannavstøtende.

Et kjerringråd når det gjelder rengjøring, og som ofte går igjen når det gjelder anbefalinger, er bakemiddelet natron.

- Årsaken til natrons fortreffelighet er at det på samme måte som for lut danner en såkalt basisk løsning i vann, som har evnen til å bryte bindingene i de karbonholdige molekylene i matrestene eller fettet, såkalt hydrolyse. Det fører igjen til at det fastbrente stoffet lettere kan fjernes, forklarer Døhl.

Les også: Rengjør ovnsristen mens du sover