Livet nær og i harmoni med naturen

Den beste medisin når livet butter

Det unge paret la bylivet bak seg og fant sin drømmeplass. De siste 10 årene har de brukt på å forme hjemmet sitt for seg og barna.

<b>OPPVASK MED UTSIKT:</b> Kjøkkenet er nesten ikke til å kjenne igjen. Gulvbelegget måtte bort. Kjøkkeninredningen fra Ikea har paret satt opp selv. Porselensvasken er en detalj som Karoline gjerne ville ha. Her har hun direkte utsyn til mark og eng når hun vasker opp.
OPPVASK MED UTSIKT: Kjøkkenet er nesten ikke til å kjenne igjen. Gulvbelegget måtte bort. Kjøkkeninredningen fra Ikea har paret satt opp selv. Porselensvasken er en detalj som Karoline gjerne ville ha. Her har hun direkte utsyn til mark og eng når hun vasker opp. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen og privat
Først publisert Sist oppdatert

Langs en smal grusvei, med få naboer rundt seg, ligger det koselige huset i skogkanten. Der bor familien på fire, som består av Karoline, Kristian og barna John Sigurd og Theodor.

– Vi drømte lenge om et liv på landet, forteller Karoline og smiler.

Hun tenker tilbake på osloleiligheten de bodde i tidligere, og på badekaret som sto midt på stuegulvet der i ukesvis, fordi Karoline bare måtte ha det.

– Vi hadde mye lagret da vi først skulle flytte inn, sier hun.

– Både gamle møbler som vi hadde kjøpt brukt på nettet og nyere ting vi trengte til oppussingen.

<b>KOS I SPISESTUA:</b> Barna John Sigurd og Theodor gleder seg til ei koselig stund med mamma Karoline i spisestua.
KOS I SPISESTUA: Barna John Sigurd og Theodor gleder seg til ei koselig stund med mamma Karoline i spisestua. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>LYST OG FRISKT:</b> Badet var det rommet som tok lengst tid å pusse opp, da det kom noen hindringer i veien. Badekaret med løveføtter sto lenge lagret før det kom på riktig plass.
LYST OG FRISKT: Badet var det rommet som tok lengst tid å pusse opp, da det kom noen hindringer i veien. Badekaret med løveføtter sto lenge lagret før det kom på riktig plass. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Veien til landet

Hvem: Karoline Konstali Randen, sykepleier, utdanner seg til aromaterapeut og Kristian Konstali Randen, fysioterapeut, men jobber som leder på Skattkammeret i Oslo i kirkens bymisjon. Barna John Sigurd Konstali og Theodor Konstali.

Hva: småbruk bygd i 1965, med påbygg fra 1992

Hvor: Haga i Nes kommune.

Favorittfarge: okergul.

Favorittolje: Irene lager vaskemidler og hudpleie basert på eteriske oljer. De oljene hun bruker mest er frankincense, lavendel og appelsin.

Se mer

Paret har familie både i Kongsvinger i Innlandet og på Leirsund i Akershus, begge steder nordøst for Oslo, så jakten på det landlige liv var innenfor den radiusen.

De gikk igjennom mange annonser, og jakten på et liv på landet ble etter hvert et driv.

De brukte helgene på utallige visninger. Til slutt falt de altså for dette stedet på Haga, i Nes kommune i Akershus, et sted mellom Kongsvinger og Leirsund.

Den eldre mannen som skulle selge huset på Haga, hadde bodd der fra barnsben av. Det var vemodig for ham å selge.

– Jeg glemmer aldri hvor trist han så ut der han satt i sofaen i stua, sier Karoline.

Les også (+): Før bodde det 4000 mennesker her. Nå bare 60. Her drikkes det øl fra morgen til kveld

<b>BYTTET UT VINDUENE:</b> Kjøkkeninnredningen er Bodbyn fra Ikea, og veggene er malt i en klar blå farge. Alle vinduene har de byttet ut, og Karoline fikk gjennomgående sprosser, slik hun ønsket seg.
BYTTET UT VINDUENE: Kjøkkeninnredningen er Bodbyn fra Ikea, og veggene er malt i en klar blå farge. Alle vinduene har de byttet ut, og Karoline fikk gjennomgående sprosser, slik hun ønsket seg. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Stor forvandling

Hun viser fram prospektet fra den gang de kjøpte huset, og interiøret der er preget av furu fra topp til tå. Ingen av fargene de har i dag er å spore.

<b>MYE JOBB: </b>Kristian og kona har lagt ned betydelig innsats for å få huset slik de ville ha det. I stua har paret også fått hjelp av håndverkere til oppussingen. Gulvbelegg ble revet vekk og panel satt opp.
MYE JOBB: Kristian og kona har lagt ned betydelig innsats for å få huset slik de ville ha det. I stua har paret også fått hjelp av håndverkere til oppussingen. Gulvbelegg ble revet vekk og panel satt opp. Foto: privat
<b>LYSE, MALTE VEGGER:</b> I stua var det furu så langt øyet kunne se, men i dag har paret ei lys blå, koselig stue. Karoline liker det ikke overpyntet, men er glad i de enkle, landlige detaljene.
LYSE, MALTE VEGGER: I stua var det furu så langt øyet kunne se, men i dag har paret ei lys blå, koselig stue. Karoline liker det ikke overpyntet, men er glad i de enkle, landlige detaljene. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Det var ikke gjort noe her på mange år, og det fremsto som et typisk 60-tallsinteriør, men jeg falt for følelsen jeg fikk og alt som kunne bli, sier Karoline.

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

Da hun sto ute ved låven og marssola traff fjeset, fuglene kvitret rundt henne, og det var natur så langt hun kunne se, da følte hun sterkt at her kunne hun bo.

Heldigvis var de tostemte rundt det, og de bestemte seg for å legge inn et bud.

<b>HARMONISK:</b> I stua har de i dag denne koselige sofakroken i ene enden og spisestue i den andre.
HARMONISK: I stua har de i dag denne koselige sofakroken i ene enden og spisestue i den andre. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Egeninnsats

– Vi valgte å flytte fra Oslo og rett inn her, forteller Karoline.

De fikk litt hjelp fra håndverkere og startet med å rive vekk gulvbelegg i stua og få satt opp faspanel.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Ny kjøkkeninnredning fra Ikea satte de opp selv.

– Jeg har alltid drømt om en svartovn på kjøkkenet, så det måtte vi ha i det ene hjørnet, sier hun.

<b>SJARMERENDE VARMEKILDE:</b> Svartovnen i hjørnet av kjøkkenet var en av de tingene Karoline hadde kjøpt inn i god tid. Den er prikken over i-en på kjøkkenet. 
SJARMERENDE VARMEKILDE: Svartovnen i hjørnet av kjøkkenet var en av de tingene Karoline hadde kjøpt inn i god tid. Den er prikken over i-en på kjøkkenet.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

En annen ting Karoline var fast bestemt på, var at de skulle ha vinduer med gjennomgående sprosser.

– Det hender jeg angrer litt når jeg skal ta vinduspussen, men jeg syns de er veldig fine!

Les også (+): Vi har rett og slett fått «naboen fra helvete»

<b>HERLIG STUE:</b> Karoline syns det er så fint å ha det gamle pianoet i stua, selv om det er mest for syns skyld. Hun spiller litt, men pianoet er litt ustemt.
HERLIG STUE: Karoline syns det er så fint å ha det gamle pianoet i stua, selv om det er mest for syns skyld. Hun spiller litt, men pianoet er litt ustemt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>HOVEDSOVEROM:</b> Det koselige soverommet til foreldrene ligger i første etasje, mens barnas soverom ligger i andre etasje. Den solgule sengegavlen gjør Karoline glad.
HOVEDSOVEROM: Det koselige soverommet til foreldrene ligger i første etasje, mens barnas soverom ligger i andre etasje. Den solgule sengegavlen gjør Karoline glad. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Mange spann maling

Stue: Tusenogennatt S 0804-R90B

Kjøkken: S 2030-R90B

Bad: Sval sjø S 1005-B20G

Barnesoverom: Gul antikk S 2020Y20R

Gang: Egenkomponert farge: GV024 OK023 SV057

Soverom: Nordic Breeze.

Fliser på badet oppe: Historiske fliser, modell portugisisk #6.

Kjøkken: Bodbyn fra Ikea.

Se mer

Det var ikke alle fargevalg i huset som satt på første forsøk, og i noen rom har Karoline endt opp med å male over både én og tre ganger.

– Jeg kan falle for en farge på et fargekart, men så blir den altfor mørk i rommet, sier hun.

– Men jeg liker å se hvor mye en farge kan endre et rom.

HOLDER VARMEN: Den koselige vedovnen mellom stue og spisestue har de beholdt, men kroken ser helt annerledes ut nå enn den gjorde. Ovnen varmer veldig godt opp huset, og med fyring på kjøkkenet i tillegg får de det varmt på de kaldeste vinterdagene
HOLDER VARMEN: Den koselige vedovnen mellom stue og spisestue har de beholdt, men kroken ser helt annerledes ut nå enn den gjorde. Ovnen varmer veldig godt opp huset, og med fyring på kjøkkenet i tillegg får de det varmt på de kaldeste vinterdagene Foto: Lise M. Stang-Jacobsen og privat

Naturlige ingredienser

Karoline har som flere andre fått kjenne på hva stress gjør med kroppen.

I 2018 ble hun utbrent, sykemeldt og begynte å søke svar. Hva kunne gi henne energi og glede igjen?

<b>NY INTERESSE:</b> Da Karoline ble utbrent og helsa ble dårligere, startet hennes søken etter hva som kunne gjøre henne godt. Eteriske oljer ble en stor interesse. 
NY INTERESSE: Da Karoline ble utbrent og helsa ble dårligere, startet hennes søken etter hva som kunne gjøre henne godt. Eteriske oljer ble en stor interesse.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Hun har alltid vært opptatt av kosthold, naturen og skadelige ingredienser i produkter. Da oljene fra DoTerra dukket opp, bestemte hun seg for å prøve.

– Jeg har alltid smurt lavendel på myggstikk, sier Karoline, som har stor tro på at mye av det som finnes i naturen er godt for oss og kan lindre.

Nærhet til naturen

Da vi er på besøk, lager hun ansiktsolje og kroppsolje ved kjøkkenbordet. Det dufter nydelig av mørkrosa roseblader i en krukke, og eteriske oljer står på rekke og rad.

– Jeg lager også bodybutter, deodorant, tannkrem og balsam, forteller hun.

– Da har jeg kontroll på hva vi får i oss.

<b>SELVGJORT:</b> I ansiktsoljen (t.v.) har Karoline jojobaolje, roseblader, ringblomstolje og ulike dufter (eteriske oljer). Til klesvask lager hun vaskemiddel av natron, himalayasalt, krystallsoda og eteriske oljer.
SELVGJORT: I ansiktsoljen (t.v.) har Karoline jojobaolje, roseblader, ringblomstolje og ulike dufter (eteriske oljer). Til klesvask lager hun vaskemiddel av natron, himalayasalt, krystallsoda og eteriske oljer. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Også husvasken blir gjort med naturlige ingredienser, og hun lager vaskepulver, kjøkkenspray og vindusspray selv.

Karoline prøver også å lage det meste av maten fra bunnen av.

Hun er utdannet sykepleier, men nå har hun vært sykemeldt en stund. I samråd med Nav utdanner hun seg nå til aromaterapeut, for å lære mer om oljer, og også for å kunne hjelpe andre.

– Et hektisk liv i byen er ikke noe for meg, sier hun.

– Å kunne bo landlig, med frisk luft og natur rett utenfor døra er min beste medisin når livet butter.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

<b>BLÅTT BLIKKFANG:</b> Dette nydelige blå skapet fikk Karoline i morgengave, og hun syns det er den fineste morgengaven hun kunne få.
BLÅTT BLIKKFANG: Dette nydelige blå skapet fikk Karoline i morgengave, og hun syns det er den fineste morgengaven hun kunne få. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>TALLERKENHYLLE:</b> Karoline har alltid vært glad i gamle ting, og spesialt vakre serviser. Hun bruker dem i det daglige, for de er ikke bare til pynt.
TALLERKENHYLLE: Karoline har alltid vært glad i gamle ting, og spesialt vakre serviser. Hun bruker dem i det daglige, for de er ikke bare til pynt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen