husedderkoppen
Derfor bør du ikke ta livet av edderkoppen
Edderkoppen er nyttedyr og tar skadeinsekter i boligen din, så la den leve om du ikke lider av sterk fobi. I noen tilfeller kan den også være et varsel om fukt og råte.
Edderkoppen hører til de mange krypene som finner veien inn i hus og leiligheter når det blir kjøligere i været.
Til forskjell fra flere av de andre skapningene er den harmløs, fordi den egentlig er et nyttedyr som jakter insekter som finnes innendørs.
– Nytten edderkopper gjør er at de fanger og spiser insekter som for eksempel sølvkre, skjeggkre, støvlus og små biller, sier fagsjef hos Mycoteam, Dr. Philos Johan Matsson.
Den er derfor ikke et insekt man absolutt bør bli kvitt, om man ikke har sterk angst mot edderkopper.
– Det jeg selv gjør er å sette et glass eller en kopp over den og så stikke et tynt papir forsiktig under. Deretter er det bare å løfte den utendørs, og da vil den mest sannsynlig ikke vende tilbake, fordi den ikke har noen grunn til å være innendørs, sier Mattsson.
Les også: Hvordan bli kvitt maur
Edderkopper liker seg best i kjelleren
I norske hjem er det ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) vanligvis to edderkopparter som ferdes: Vanlig husedderkopp og stor husedderkopp.
I tillegg kan man i noen tilfeller påtreffe kjelleredderkopp. Den er blank og mørkebrun i farge, mens husedderkoppene er matt brune.
Den store husedderkoppen er den klart vanligste, og du vil oftest påtreffe dem i kjellerrommene, mens de i mindre grad finnes i soverom, stuer og bad.
Noen ganger er husedderkoppen faktisk også påtruffet oppover i etasjene.
– Vanligvis er deres opptreden av mer tilfeldig og kortvarig art. Andre ganger er de der over lengre tid, fordi det er både gunstig tilgang til skjulesteder og næring.
– Dette er typisk i kjellere og sokkeletasjer der det er gunstig for dem ved nedre del av dørkarmer til ytterdører, ved terskler og bak møbler og gjenstander, forklarer Mattsson.
Edderkopper kan være tegn på fukt og råte
Mattsson forteller at dersom du påtreffer kjelleredderkoppen i boligen din, kan det være tegn på fuktproblemer.
– Dersom det er stor kjelleredderkopp, opptrer de typisk i fuktige krypekjellere og da kan de indikere et så omfattende fuktproblem at det trolig også er påvekst av muggsopp og eventuelt råtesopp i tilstøtende trematerialer, legger han til.
Teknisk ansvarlig hos Rentokil Initial, Arne Nese, forteller at insektene som husedderkoppen jakter på trives med en grad av fuktighet, slik at dersom man finner edderkoppen innedørs kan man, om man er i tvil, gjøre unddersøkelser om fukt.
– Der hvor det er tørt vil man sannsynligvis ikke påtreffe edderkoppen.
Les også (+): Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?
Edderkoppbitt
Riktignok har alle edderkopper gift i kjevene sine, men de er beregnet på å lamme det byttet de har fanget.
Store edderkopper, som husedderkoppen, kan imidlertid bite fra seg hvis vi fanger dem med fingrene våre, eller hvis vi uforvarende kommer til å presse dem på annen måte.
– Store edderkopper kan forsøke å bite på en hånd hvis den vil forsvare seg, men selv ikke de største edderkoppene i Norge kan bite gjennom huden. Eventuelle bitt av edderkopper er dermed helt ufarlige, informerer Mattsson.
Husedderkoppene vil aldri angripe uprovosert, men tvert imot flykte og gjemme seg det raskeste de kan hvis vi prøver å slå etter dem.
Hvis man er så uheldig å bli bitt, så er bittet beskrevet som smertefullt, og man får en nummen følelse i fingren som gir seg etter cirka to timer. Ingen andre reaksjoner er beskrevet.
Fraråder bruk av gift
Dersom du ikke helt håndterer Johan Mattssons metode med å løfte edderkoppen ut når du påtreffer den, skal du uansett ikke benytte gift i bekjempelsen av den.
– Det er sterkt å fraråde å benytte kjemiske bekjempningsmidler for å ta knekken på edderkopper. De er ofte stillesittende i lang tid, og dermed kommer de i lite kontakt med preparater som sprøytes ut, sier Arne Nese.
Les også: – Det er ingen måte å unngå å få denne billen i hus
Fjern livsbetingelsene
Rådgiver Svein Svendsen i skadedyrfirmaet Rentox forteller at edderkoppene kan leve sitt liv i kjellere og blindkjellere uavhengig av oss mennesker, så lenge de finner det de trenger for å leve og formere seg.
– Når det gjelder forebygging og bekjempelse er fokuset rettet mot å fjerne livsbetingelsene for disse, og ikke bruk av kjemiske midler.
I for eksempel blindkjellere er edderkoppene avhengig av en viss luftfuktighet for å kunne trives.
Svendsen opplyser at om du greier å tørke opp slike arealer ved hjelp av bedret ventilering, økt varme eller eventuelt få montert en avfukter, vil edderkoppbestanden over tid forsvinne fra dette arealet.
– Ett permanent montert avfuktingsanlegg har vist seg å være en meget god løsning.
Når det gjelder utvendig rundt huset råder han å koste vekk alt spindelvev, for eksempel fra listverk rundt vindu og dør, fra kiste, eller møne.
– Slike enkle og kjemisk frie tiltak vil være en måte å begrense en bestand på.
Sørg for at åpenbare hull, sprekker osv. tettes og sikres. Fjern beplantning som ligger tett inn mot grunnmur
Ha nettingduk foran vinduer eller dører som skal stå åpne om natten, eller tett netting foran kjellerluker, ventiler eller andre luker som går inn i huset.
Kilder: Arne Nese og FHI
Godt renhold
Når det gjelder boligarealet inne er det mest hensiktsmessige å ha et vanlig renhold.
– Samtidig vil det å være bevisst på hvor edderkoppene trives også kunne bidra til at det bli færre av dem, forteller Svendsen.
«Døde» områder som kroker, bak skap, under sokler og lignende er edderkoppens favorittsteder.
Utover dette er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot at det kan komme inn edderkopper.
– Forskjellen blir om man har en fast bestand av edderkoppene i huset, eller bare får "tilfeldige gjester" inn av og til, forklarer Svendsen.