Oppussing: Huset ved havet

Familien brukte to år på å pusse opp den 100 år gamle sveitservillaen. Se den store forvandlingen

Mellom hav og fjell har Anne Mari og Erling slått seg til ro med to barn i et hus som overgår familiens alder til sammen. Utfordringen ble å finne en balanse mellom det å bevare og realisere egne friske ideer.

GAMLE SKATTER: Barskapet i palisander etter Anne Maris morfar er signert Torbjørn Afdal, designet rundt 1955. Det er begges favorittmøbel. Plakaten er merket "Parmanns læremiddel-anstalt".
GAMLE SKATTER: Barskapet i palisander etter Anne Maris morfar er signert Torbjørn Afdal, designet rundt 1955. Det er begges favorittmøbel. Plakaten er merket "Parmanns læremiddel-anstalt". Foto: Kathrine Sørgård
Først publisert Sist oppdatert

Gårdsveien på Bleik strekker seg parallelt med Fiskeværsveien og en langstrakt sandstrand som gjør landsbyen Bleik til et nordhavsparadis, uansett årstid.

Hva som er viktigst i livet har endret seg for Anne Mari Norheim og Erling Hilstad, for da de levde ut studentlivet på Lademoen i Trondheim, sto nærhet til sentrum øverst på lista.

– Lykken nå er sjøutsikt, hage og plass til små byggeprosjekt i en gammel garasje. Å se horisonten i havet daglig gir oss rom for å reflektere og drømme, sier Erling, som vokste opp i Trondheim.

Huset ble bygget i 1923. For å få det til å skinne på nytt måtte mye gjøres da de kjøpte det i 2018.

HUSET I 1923: Huset i all sin prakt i en tid som er forbi, med noen av de som har bodd her.
HUSET I 1923: Huset i all sin prakt i en tid som er forbi, med noen av de som har bodd her. Foto: Privat
BEVART HISTORIEN: Det gamle huset er nennsomt restaurert utvendig. Alt fra profilen på kledningen til mønepynt og vinduer er likt det opprinnelige.
BEVART HISTORIEN: Det gamle huset er nennsomt restaurert utvendig. Alt fra profilen på kledningen til mønepynt og vinduer er likt det opprinnelige. Foto: Kathrine Sørgård

– Tidligere eiere var glade i huset, men bodde langt unna. Huset hadde vært i familiens eie siden det ble bygget, og de var opptatt av at noen skulle bo her fast, og at det igjen skulle være barn her, sier Anne Mari, som har vokst opp på Bleik.

Anne Mari Norheim (38) og Erling Hilstad (36) har totalrenovert et trehus i sveitserstil fra 1923.

Huset er på 160 kvadratmeter og ligger på Bleik på Andøya i Vesterålen. De har barna Vilja Norheim Hilstad (12) og Vilmer Norheim Hilstad (7).

Jobb: Anne Mari jobber som seksjonsleder ved Andøya Space, lærings- og opplevelsessenteret Romskipet Aurora, og Erling er prosjektleder i innovasjonsselskapet Egga Utvikling på Andenes.

Ja til alt! Get your frik on! Vi står for alle pyntegjenstandene i huset, også de rare bruktfunnene.

Vårt beste tips er appstyrt lys og varme i huset.

Det siste vi kvitter oss med kan fort være spisebordet. Med klaffene ute har vi hatt 20 til bords.

Totalprosjekt tar tre ganger så lang tid som du tror, og når du tror det bare er litt igjen, så er det nok litt mer.

Instagram: @Lyckligagatan70

Favorittbutikkene: Himmel&hav, Milla Boutique, Yellow-Korner, Hay, Nordic Living, Society6.com og Eske Interiør.

Se mer

Barna Vilja og Vilmer har også fått være med på å sette sitt preg på huset, som nå bebos året rundt.

For etter å ha leid bolig på Bleik i noen år, kunne familien endelig realisere ideene sine i eget hus.

UNDERVEIS: Stuen underveis i oppussingen. Dekorlistene er tegnet på bildet for å få en følelse av dimensjonene.
UNDERVEIS: Stuen underveis i oppussingen. Dekorlistene er tegnet på bildet for å få en følelse av dimensjonene. Foto: Privat
ETTER: Vinduene er nye, laget etter mal av de opprinnelige av Tonnes Snekkeri på Helgelandskysten. Sammen med de nye listene på selve veggen hinter de til husets byggeår.
ETTER: Vinduene er nye, laget etter mal av de opprinnelige av Tonnes Snekkeri på Helgelandskysten. Sammen med de nye listene på selve veggen hinter de til husets byggeår. Foto: Kathrine Sørgård

– Eldre hus har mye sjel, men er tidkrevende å jobbe med og krever mer spesialkompetanse. Her var det skjevt og underdimensjonert, og noen løsninger hadde ikke tålt tidens tann, sier Erling, som underveis fikk mange og svært forskjellige råd.

– Alt fra «ikke gjør noe, men bo dere inn i det» til det mer ekstreme: «riv skiten», sier han med et smil.

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Ivareta gamle skatter

Utfordringen ble hvor tro de skulle være til originale løsninger og arkitektens intensjoner for snart hundre år siden.

Løsningen ble å være eksperimentelle uten å gå på kompromiss med harmonien.

– Vi valgte å være så nøyaktige som mulig i eksteriørvalg, mens vi ga oss selv stor frihet på innsiden. Ute er alt ned til profilen på kledningen, vinduer og mønepynt laget likt som det opprinnelige, sier Erling.

FØR: Hovedsoverommet før
FØR: Hovedsoverommet før Foto: Privat
ETTER: Lyset i taket illuderer nordlyset, men det kan også dempes og endres til nøytrale farger.
ETTER: Lyset i taket illuderer nordlyset, men det kan også dempes og endres til nøytrale farger. Foto: Kathrine Sørgård

– Selv om huset er totalrenovert, har ambisjonen vært å ivareta så mye som mulig. Det har gjort huset dyrere, og det tar lengre tid å gjenbruke materialer enn å rive og bygge nytt.

Familien brukte to år på renoveringen og fikk vi god tid til å nøye planlegge interiøret. Først i desember 2020 kunne de flytte inn, selv om ikke alt var ferdig.

I første etasje er vegger revet til fordel for ett, stort rom. Mellom stuedelen og kjøkkenet står et stort spisebord som base for alt fra middager til puslespill og hjemmekontor. Her slenger venner seg ned når de kommer inn og mangt et kaffeslabberas er avholdt her.

FØR: Kjøkkenet før oppussing.
FØR: Kjøkkenet før oppussing. Foto: Privat
ETTER: Kjøkkenet i dag.
ETTER: Kjøkkenet i dag. Foto: Kathrine Sørgård

Moderne nordisk

I andre etasje er rommet alle har lagt sin elsk på.

– Badet fikk en himling på fem meter da vi tok bort taket. Og med husets flotteste havutsikt ble badet noe av det vi er mest fornøyd med. For når himmelen er full av farger som speiles i havet, så er det et spektakulært syn, sier Anne Mari. Selv om hun har vokst opp med slike himler, lar hun seg fortsatt fascinere.

Stilen deres beskriver hun som moderne nordisk med innslag av retro møbler og gjenstander.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også (+): Sinnasnekker'n om sitt villeste prosjekt: – Det var en psycho jobb! Det er noe av det rareste jeg har sett

BADET FØR: Soverommet i andre etasje med husets fineste utsikt før det ble omgjort til bad. Foto: Privat
BADET FØR: Soverommet i andre etasje med husets fineste utsikt før det ble omgjort til bad. Foto: Privat
FØR: Soverommet ble revet helt til skallet av huset, for å så bygge opp igjen.
FØR: Soverommet ble revet helt til skallet av huset, for å så bygge opp igjen. Foto: Privat
ETTER: Dette ble resultatet av badet etter oppussingen. I det lyse, luftige badet i andre etasje tilfører detaljene i tre litt varme.
ETTER: Dette ble resultatet av badet etter oppussingen. I det lyse, luftige badet i andre etasje tilfører detaljene i tre litt varme. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi er glade i farger, og har en stil som gjør oss glade, og som gir oss energi. Stuen er malt i relativt rolige og duse toner, men på soverommene har vi vært litt sprekere.

Interiøret vil de skal fortelle historier og avsløre litt om hvem familien er.

– Vi har jobbet mye med balansen i å bevare det gamle som vi synes gir huset sjel, og det å skape et moderne hjem. Møblene som er størst har vi forsøkt la være tidløse, slik at vi kan endre stil uten å måtte bytte ut disse, sier Anne Mari, som er svak for en god historie gjennom bilder, møbler og gjenstander.

– Nå skal vi renovere fjøset i hagen om til leilighet for venner og familie når de kommer på besøk, i tillegg til utleie på Airbnb. Det blir gøy å gå i gang igjen, vi har savnet den kreative prosessen som oppussing er, sier Anne Mari. Slik kan de lettere dele sitt nordhavsparadis med folk de er glade i.

FØR: Dette er underveis i oppussingen av badet i kjelleren.
FØR: Dette er underveis i oppussingen av badet i kjelleren. Foto: Privat
ETTER: Slik ble resultatet av badet i kjelleren. Under oppussingen har Erling lært seg mye om snekring. Her er et resultat. Benkeplaten har han laget av gamle bjelker som ble revet.
ETTER: Slik ble resultatet av badet i kjelleren. Under oppussingen har Erling lært seg mye om snekring. Her er et resultat. Benkeplaten har han laget av gamle bjelker som ble revet. Foto: Kathrine Sørgård
SVEITSERVILLA: Familien bodde tidligere i sentrum. Men da de fikk muligheten til å kjøpe og pusse opp sveitservillaen, kunne de ikke motstå.
SVEITSERVILLA: Familien bodde tidligere i sentrum. Men da de fikk muligheten til å kjøpe og pusse opp sveitservillaen, kunne de ikke motstå. Foto: Kathrine Sørgård
NYTT KJØKKEN: Stilen beskriver paret som moderne nordisk med retro innslag. Innredningen Mano er fra Kvik. Viften er fra Røroshetta. Veggfargen over innredningen er fra Humble Yellow er fra Jotun.
NYTT KJØKKEN: Stilen beskriver paret som moderne nordisk med retro innslag. Innredningen Mano er fra Kvik. Viften er fra Røroshetta. Veggfargen over innredningen er fra Humble Yellow er fra Jotun. Foto: Kathrine Sørgård
INTERIØR: "Get your freak on" er Erlings motto. Med det mener at man fint kan være vågale i valg av detaljer. Som plakaten som er blitt brukt til undervisning. Fiskebensparketten er lysnet, og kler et hus fra 1923. De rosa stolene rundt bordet er fra Søstrene Grene.
INTERIØR: "Get your freak on" er Erlings motto. Med det mener at man fint kan være vågale i valg av detaljer. Som plakaten som er blitt brukt til undervisning. Fiskebensparketten er lysnet, og kler et hus fra 1923. De rosa stolene rundt bordet er fra Søstrene Grene. Foto: Kathrine Sørgård
FARGER: Tapetet Green Wall fra Osborne & Little er kanskje dristig, men man blir så glad av det!, synes Anne Mari og Torbjørn. De duse fargene på stolene, gulvet og den store duken demper og fremhever det grønne på samme tid. Spisebordet DT20 er fra Bolia og de rosa stolene fra Søstrene Grene.
FARGER: Tapetet Green Wall fra Osborne & Little er kanskje dristig, men man blir så glad av det!, synes Anne Mari og Torbjørn. De duse fargene på stolene, gulvet og den store duken demper og fremhever det grønne på samme tid. Spisebordet DT20 er fra Bolia og de rosa stolene fra Søstrene Grene. Foto: Kathrine Sørgård
GANG: Gangen er malt fargen Balanse fra Jotun. Her er panelet originalt. På stuen har veggene fått nye profiler som kler husets alder, og som bryter opp flatene. Flisene i gangen fra Villeroy & Boch, anno cirka 1920, ble funnet i fjøset som hører til huset.
GANG: Gangen er malt fargen Balanse fra Jotun. Her er panelet originalt. På stuen har veggene fått nye profiler som kler husets alder, og som bryter opp flatene. Flisene i gangen fra Villeroy & Boch, anno cirka 1920, ble funnet i fjøset som hører til huset. Foto: Kathrine Sørgård
BARNEROM: Vilja på 12 år har den flotteste utsikten fra hodeputen. Sengetøyet i krepp er fra Høie. Rommet er malt i fargene Deco pink og Warm blush fra Jotun.
BARNEROM: Vilja på 12 år har den flotteste utsikten fra hodeputen. Sengetøyet i krepp er fra Høie. Rommet er malt i fargene Deco pink og Warm blush fra Jotun. Foto: Kathrine Sørgård
ORIGINALE DØRER: I alle husets rom, som her på badet, er de originale dørene beholdt. Også fra dusjen på motsatt side av badekaret kan man se ut mot havet.
ORIGINALE DØRER: I alle husets rom, som her på badet, er de originale dørene beholdt. Også fra dusjen på motsatt side av badekaret kan man se ut mot havet. Foto: Kathrine Sørgård
Dette er i andre etasje i boligen.
Dette er i andre etasje i boligen.