Skysstasjon

Christer og Solbjørg har gitt nytt liv til den gamle skysstasjonen

Funkisdrømmen forduftet da Christer og Solbjørg kjøpte den gamle skysstasjonen. Etter seks år med oppussing kan de begynne å nyte alle mulighetene de ante lå der.

GÅRD: Christer og Solbjørg hadde egentlig planer om å bygge et funkishus i mer urbane strøk, men da de fikk muligheten til å kjøpe ærverdige Søre Flatmark gård, kunne de ikke la muligheten gå fra seg.
GÅRD: Christer og Solbjørg hadde egentlig planer om å bygge et funkishus i mer urbane strøk, men da de fikk muligheten til å kjøpe ærverdige Søre Flatmark gård, kunne de ikke la muligheten gå fra seg. Foto: Monica Almskår Heggset
Først publisert

Det som står igjen er plankekjøring! Bare vi får lagt et nytt rot- til topp-saget gulv her nå, så går resten av seg selv!

Solbjørg ser seg rundt i den eldste delen av Flatmark Skysstasjon, den delen de så vidt har begynt med, og som de har store planer for.

Her var det meste av gamle golv, lister og andre bygningsdetaljer revet ut da de kjøpte Søre Flatmark for rundt seks år siden.

– Det var tre brødre som på åttitallet hadde planer om å renovere denne delen av huset, så det meste ble revet ut, men aldri bygget opp igjen.

– På sett og vis var det nesten bra for oss at de ikke bygde det opp igjen etter åttitallets standard, da hadde det blitt mye rivning på oss, sier Christer.

Denne delen av huset skal settes i stand mest mulig slik det en gang var, for deretter å leie ut til grupper som ønsker å komme for jakt, fiske og friluftsliv.

UNDER OPPUSSING: Her er Christer i gang med baksiden av huset.
UNDER OPPUSSING: Her er Christer i gang med baksiden av huset. Foto: Privat
DYR; Hverken Christer eller Solbjørg har vokst opp med dyr, men etter at de kjøpte Flatmark, har de skaffet seg både sauer og høns.
DYR; Hverken Christer eller Solbjørg har vokst opp med dyr, men etter at de kjøpte Flatmark, har de skaffet seg både sauer og høns. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også: Hytta ser ut til å ha stått der i 100 år, men den skjuler en hemmelighet

Lakselorder og turisme

I rommene, som akkurat nå er fulle av materialer, redskaper og et midlertidig gulv av bygningsplater, får vi ta del i parets vel planlagte framtidsdrøm.

Hvem: Christer Dypaune Lindseth, snekker og Solbjørg Skiri, lege.
Hva: Har flyttet inn i den gamle skysstasjonen etter seks år med kontinuerlig oppussing.
Hvor: Flatmark, ca. 20 minutter fra Åndalsnes i Romsdalen.
Planer: Restaurere skysstasjonen til fordums prakt både inne og ute. Bruke huset og gården til jakt og fiske og slik dele de flotte omgivelsene med gjestene.
Instagram: @flatmarkskysstasjon

Se mer

Her skal det bli både peisestue, spisestue, to bad og et stort plassbygget kjøkken. I andre etasje er det seks soverom med en del av de gamle listene og tapetene bevart, men som sårt trenger til en oppfrisking. Dette er noe spesielt Solbjørg ser fram til.

– Her tenker vi å la noen av de gamle tømmerveggene være synlige, men vi vil også legge tapet der det har vært tapet tidligere.

Over vinduskarmer og langs dørkarmer finnes små biter av tapet som Solbjørg vil ta utgangspunkt i når hun skal velge ny tapet til rommene.

Planen er også å legge åpent elektrisk anlegg med små isolatorer, lik det man fortsatt ser rester av i noen av rommene.

Originalfargene, på det som er av treverk, vil hun også skrape seg fram til, for å la seg inspirere til spreke fargevalg.

– Vi har blitt mye mer glad i farger etter at vi begynte her. De gamle fargene har lært oss nye måter å tenke på; for eksempel røde gulv og grønne dører, eller brunt listverk til en blå vegg. Det er jo ikke på «moten», men vi synes det gir huset sin egen sjel og identitet.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

I et av soverommene på loftet står Solbjørgs pappa, Vidar Skiri. Han jobber med å restaurere noen av de siste dobbeltvinduene på gården.

Tidligere har han restaurert alle de originale vinduene i det store huset.

Vinduer med hengsler ble tatt ut, mens fastsittende vinduer ble restaurert på stedet ved hjelp av lift og stillas.

Ett og ett vindu ble tatt fortløpende, avhengig av været.

Alle rammer ble skrapet helt rene for kitt og alle vindusruter ble vasket og renset for gammel kitt og maling.

Rammene ble grunnet før rutene ble satt på plass igjen og festet med vindusstifter og kittet med linoljekitt.

Til slutt ble det malt flere strøk med god linoljemaling.

Se mer

– Det er viktig å ta vare på det gamle! Disse vinduene har holdt i 140 år, og nå er de klare for 140 år til. Vinduer som lages i dag, varer kanskje i 30 år. Det er en stor forskjell!

Vidar synes det er stas at datteren og svigersønnen har kjøpt Flatmark, og at de vil satse på turisme, slik det ble gjort på gården i tidligere tider.

Vidar har selv jobbet mye med lakseturisme parallelt med et årelangt prosjekt for å redde laksen i Rauma.

FØR: I TV-stua i andre etasje ble alle overflater pusset og malt, gulv og dører ble malt i originale farger. Veggfargen ønsket Solbjørg å ha litt lunere, og valget falt på nyansen Sand.
FØR: I TV-stua i andre etasje ble alle overflater pusset og malt, gulv og dører ble malt i originale farger. Veggfargen ønsket Solbjørg å ha litt lunere, og valget falt på nyansen Sand. Foto: Privat
TV-STUA: I TV-stua har Solbjørg og Christer innredet med gammelt og nytt i skjønn forening. Det fine saueskinnet er fra egne sauer.
TV-STUA: I TV-stua har Solbjørg og Christer innredet med gammelt og nytt i skjønn forening. Det fine saueskinnet er fra egne sauer. Foto: Monica Amskår Heggset

Les også (+): Jeg ønsker å kjøpe tomta, men det er umulig å få kontakt med grunneieren

Livsstilsvalg

Solbjørg og Christer drømte egentlig om å bygge et funkishus, men da den gamle skysstasjonen kom deres vei, ble drømmen plutselig en annen.

– Det var egentlig ikke det ideelle tidspunktet for oss å kjøpe. Jeg studerte medisin i Bergen, og Christer jobbet i Nordsjøen, men med god hjelp, både økonomisk og praktisk fra mine foreldre, har det gått fint.

Selv om det til tider har vært vanskelig å se lyspunkter når mye har buttet imot, er paret nå over den verste kneika.

– Dette ble valget om en annen livsstil – både med tanke på alt arbeidet – og det at vi har måttet forsake mange ting for å få det til å gå rundt økonomisk. Vi har blant annet ikke vært på noen reiser i disse årene vi har holdt på med huset, men så har vi jo fått så mye annet i stedet!

Christer kan knyte på seg jaktstøvlene og vandre flere kilometer på egen eiendom i jakten på hjort, eller nyte fine naturopplevelser i skogen og langs elva med ørn, småfugler, dyrespor, fuglelyder, laks og ørret som hopper i vannet.

Solbjørg kan nyte gode stunder i hagen og planlegge årets blomstring, eller lage nye staude- og rosebed.

– Da er årene med mye slit, oppussing og strev vel verdt innsatsen!

Christer, som hadde jobbet litt som håndlanger og hjelpesnekker for onkelen sin, sluttet i Nordsjøen og begynte å restaurere gården på heltid.

– Jeg jobbet med huset på fulltid i to år. Det ble mer lønnsomt enn å leie andre til å snekre.

Christer har blitt mer og mer imponert over arbeidet de som bygde huset en gang har gjort.

– For en jobb! Man ser merker etter håndarbeid over alt. Ingenting er gjort maskinelt, det meste gjorde de med øks, høvel, hammer og sag.

– Det er virkelig imponerende, sier Solbjørg.

– Først flyttet de huset hit, på grunn av ras lenger oppe i dalen, der skysstasjonen lå tidligere, så bygde de på flere tømmerkasser etter at det kom hit, og attpåtil bestemte de seg for å legge til en veranda i sveitserstil!

FØR: I kjøkken-allrommet ble en vegg mellom to rom tatt ned for å gjøre rommet større. Her ble det lagt nytt bjelkelag og nytt gulv, samt at alle overflater ble pusset og malt.
FØR: I kjøkken-allrommet ble en vegg mellom to rom tatt ned for å gjøre rommet større. Her ble det lagt nytt bjelkelag og nytt gulv, samt at alle overflater ble pusset og malt. Foto: Privat
KJØKKEN-ALLROM: Dette er den delen av huset som sist var bebodd. Her har de revet mye for å komme ned til de opprinnelige veggene. Bordet og stolene fant de på låven. Lampene hang i ei av stuene i huset.
KJØKKEN-ALLROM: Dette er den delen av huset som sist var bebodd. Her har de revet mye for å komme ned til de opprinnelige veggene. Bordet og stolene fant de på låven. Lampene hang i ei av stuene i huset. Foto: Monica Amskår Heggset

En ny generasjon

For den som kjører forbi huset, eller er så heldig å få ta en titt inn, er det nok mest jobben til Solbjørg, Christer og Vidar som imponerer. Utvendig er huset nå helt ferdig, og det er gjort etter alle kunstens regler. Vinduene er restaurert, og hele huset er skrapet og malt med linoljemaling.

Nå står ny garasje for tur. Den settes opp som et grindbygg.

– Det er mye kjekkere å bygge i tradisjonelle teknikker enn med moderne stenderverk. Det tar litt lengre tid – men det blir sterkere, og så går det mindre materialer, sier Christer.

I kjøkkenet brenner det lystig i ovnen de fant på låven. Nå er den god som ny etter et par dagers felles innsats av de to som sitter ved kjøkkenbordet og nyter en kopp kaffe.

Vel avstemte farger og utvalgte gamle ting skaper fin harmoni med mer moderne elementer i denne delen av huset.

– Det ble litt stilblanding da vi skulle slå sammen det vi hadde fra to forskjellige leiligheter, men sammen med noen av de gamle møblene og tingene vi fant her, synes vi at vi har fått til en fin balanse som er oss!

FØR: Originalt trehvitt panel på vindusveggen ble beholdt og malt. Taket ble malt men golvet har de beholdt som det var.
FØR: Originalt trehvitt panel på vindusveggen ble beholdt og malt. Taket ble malt men golvet har de beholdt som det var. Foto: Privat
TRAPPEOPPGANG: I trappeoppgangen henger en av kronhjortene som er felt på eiendommen.
TRAPPEOPPGANG: I trappeoppgangen henger en av kronhjortene som er felt på eiendommen. Foto: Monica Amskår Heggset

Etter mange års oppussing for Christer, og studier for Solbjørg, var det en stor glede å flytte inn på Flatmark, og om ikke lenge vil det sitte ei lita jente ved bordet sammen med dem.

Det å kunne levere fra seg gården i betydelig bedre stand enn da de selv slapp til, er en tanke de gleder seg over allerede.

– Jeg har hatt mye glede av å vokse opp i et hjem der flere generasjoner før meg har satt spor og laget gode tradisjoner. Nå er det vår tur til å gjøre det samme.

Les også: Tor-Evert (38) skulle bo på den øde fjellgården alene. Så havnet han i karantene sammen med Line (29) ...

UNDER OPPUSSING: I gangen ble det gjort et omfattende arbeid da bjelkelaget og golvet var i dårlig forfatning.
UNDER OPPUSSING: I gangen ble det gjort et omfattende arbeid da bjelkelaget og golvet var i dårlig forfatning. Foto: Privat
GANG: Veggene i gangen er malt i den originale blåfargen, og perlestaff ble valgt på den ene veggen etter inspirasjon fra originalt panel andre steder i huset. Tanken er å bytte golvet med et heltre furugolv i framtida. Trappa skal også få en oppgradering for å passe bedre inn i huset.
GANG: Veggene i gangen er malt i den originale blåfargen, og perlestaff ble valgt på den ene veggen etter inspirasjon fra originalt panel andre steder i huset. Tanken er å bytte golvet med et heltre furugolv i framtida. Trappa skal også få en oppgradering for å passe bedre inn i huset. Foto: Monica Amskår Heggset
KJØKKEN: I boligdelen har de valgt praktiske løsninger med mye oppbevaring. Hylla over benken er laget av Christer, etter modell av den gamle hylla i kjøkkenet. Her har Solbjørg samlet ting hun har funnet i huset.
KJØKKEN: I boligdelen har de valgt praktiske løsninger med mye oppbevaring. Hylla over benken er laget av Christer, etter modell av den gamle hylla i kjøkkenet. Her har Solbjørg samlet ting hun har funnet i huset. Foto: Monica Amskår Heggset
SAU: Sauer er blitt en del av dagliglivet for paret etter at de flyttet til Flatmark. Dermed ble det naturlig at bildet av en sau skulle trone over den gamle bokskjenken. Det runde salongbordet sto i huset fra før.
SAU: Sauer er blitt en del av dagliglivet for paret etter at de flyttet til Flatmark. Dermed ble det naturlig at bildet av en sau skulle trone over den gamle bokskjenken. Det runde salongbordet sto i huset fra før. Foto: Monica Amskår Heggset
OVN: Etasjeovnen ble funnet på låven og har blitt behørig restaurert: Tatt fra hverandre, pusset og limt sammen igjen. Nå varmer den svært godt på kalde dager.
OVN: Etasjeovnen ble funnet på låven og har blitt behørig restaurert: Tatt fra hverandre, pusset og limt sammen igjen. Nå varmer den svært godt på kalde dager. Foto: Monica Amskår Heggset
ALLROM: Allrommet er malt i den behagelige blågrønne fargen Minty Breeze. Solbjørg hadde et ønske om å bruke så mange som mulig av de opprinnelige fargene i huset, men dette rommet hadde en så skarp grønnfarge at hun valgte å tone den ned litt.
ALLROM: Allrommet er malt i den behagelige blågrønne fargen Minty Breeze. Solbjørg hadde et ønske om å bruke så mange som mulig av de opprinnelige fargene i huset, men dette rommet hadde en så skarp grønnfarge at hun valgte å tone den ned litt. Foto: Monica Amskår Heggset
GJENBRUK: Det store skapet har trolig stått på gården siden starten av 1900-tallet. Rosemalingen stammer trolig fra Lesja. Gyngestolen er laget av Christers bestefar fra Brønnøysund og bordet tilhørte en gang Solbjørs oldefar. Sofaen er Stocksund fra Ikea.
GJENBRUK: Det store skapet har trolig stått på gården siden starten av 1900-tallet. Rosemalingen stammer trolig fra Lesja. Gyngestolen er laget av Christers bestefar fra Brønnøysund og bordet tilhørte en gang Solbjørs oldefar. Sofaen er Stocksund fra Ikea. Foto: Monica Amskår Heggset
SOVEROM: Marius-rommet har fått tilbake de originale fargene. Solbjørg var litt i tvil da hun malte rommet i den skarpe lyseblå fargen, men sammen med det røde golvet synes hun det ble en fin kombinasjon. Marius var en av sønnene på gården i sin tid. Han reiste til Amerika, men kom tilbake og ble boende hjemme på gården i dette rommet.
SOVEROM: Marius-rommet har fått tilbake de originale fargene. Solbjørg var litt i tvil da hun malte rommet i den skarpe lyseblå fargen, men sammen med det røde golvet synes hun det ble en fin kombinasjon. Marius var en av sønnene på gården i sin tid. Han reiste til Amerika, men kom tilbake og ble boende hjemme på gården i dette rommet. Foto: Monica Amskår Heggset
STØVELROM: For å få boligdelen i huset til å bli så praktisk som de ønsket seg, ble ei finstue delt i to. Den ene delen ble til vaskerom og den andre ble til et støvelrom, à la et engelsk bootroom. Her er det utgang til svalgangen på baksiden av huset. Tapetet heter «Pheasant» og er fra Timorous Beasties.
STØVELROM: For å få boligdelen i huset til å bli så praktisk som de ønsket seg, ble ei finstue delt i to. Den ene delen ble til vaskerom og den andre ble til et støvelrom, à la et engelsk bootroom. Her er det utgang til svalgangen på baksiden av huset. Tapetet heter «Pheasant» og er fra Timorous Beasties. Foto: Monica Amskår Heggset
VASKEROM: Vaskerommet er et rom Solbjørg er veldig glad for. Her er masse oppbevaring og god benkeplass på begge sider. En dusj til bonden er også kjekk å ha her. Flisene på golvet er vinylfliser.
VASKEROM: Vaskerommet er et rom Solbjørg er veldig glad for. Her er masse oppbevaring og god benkeplass på begge sider. En dusj til bonden er også kjekk å ha her. Flisene på golvet er vinylfliser. Foto: Monica Amskår Heggset
VERANDA: Verandaen i sveitserstil var i dårlig stand, og er nå restaurert tilbake til fordums prakt. Rekkverket og snekkergleden ble kopiert fra gamle bilder og fra det som heldigvis var intakt i andre etasje av verandaen.
VERANDA: Verandaen i sveitserstil var i dårlig stand, og er nå restaurert tilbake til fordums prakt. Rekkverket og snekkergleden ble kopiert fra gamle bilder og fra det som heldigvis var intakt i andre etasje av verandaen. Foto: Monica Amskår Heggset

Christer og Solbjørgs råd til andre som restaurerer gamle hus

Ta gode og langsiktige materialvalg, selv om de koster mer!

Invester i ordentlige tregulv og lev heller fem år med et billigere brukt kjøkken. Det er de valgene som skal leve
lenger enn deg selv du må fokusere på.

Ta ett rom eller ett prosjekt om gangen, og fullfør dette før du går løs på neste. Ikke start på flere flater samtidig,
det blir utmattende og langdrygt uten ferdig resultat.

Be mer erfarne folk om råd og hjelp til det du ikke kan noe om selv!

Besøk andre som driver med det samme, og hør på deres erfaringer.

Invester i godt redskap og verktøy, det gjør jobben lettere og resultatet finere!