Oppussing av gammelt hus
På visningen fikk Ann-Helen godfølelse, mens Simen fikk kalde føtter. Her var det nemlig mye som måtte gjøres
Hagen var helt gjengrodd med kratt og villnis. Inne var standarden enkel og gammel. Etter flere måneder med oppussing, kunne Ann-Helen og Simen endelig nyte deres nye hjem.
Ann-Helen Norlin og Simen Hjellvik hadde faktisk lagt merke til dette huset et år tidligere da de var på en visning på et annet hus i området.
– Det andre huset falt ikke helt i smak, men da vi skulle hjem igjen, kjørte vi ned denne veien bare for å snu. Og da vi så denne eiendommen, var vi helt enige om at det var akkurat dette huset vi skulle hatt, forteller Ann-Helen.
De hadde bodd en tid i et anneks på eiendommen til Ann-Helens mor og stefar mens de var på leting etter et eget sted, og da Bjerknes kom for salg, gikk de selvfølgelig på visning.
Og selv om Simen altså fikk kalde føtter, lot han seg overtale av Ann-Helen og hennes mor og stefar som tilbød seg å hjelpe til med oppussingsjobben.
Dermed ble de med i en budrunde, og lykken var stor da de fikk tilslaget og kunne begynne å planlegge renoveringen av sitt nye hjem.
Huset er bygget i 1932 og ligger for seg selv med åker, eng og skog som nærmeste naboer. Etter at de gjerdet inn eiendommen, kan de fire hundene løpe fritt og kose seg.
– Men før vi kom så langt, var det veldig mye som måtte gjøres utendørs. Hagen var helt gjengrodd med kratt og villnis, og skogen gikk nesten helt ned til huset, så vi brukte mye tid på å hogge trær og rydde kvist og kvast før vi kunne sette opp gjerdet, forteller Simen.
Hvem: Ann-Helen Norlin og Simen Hjellvik, hundene Peppa, Fjonka, Dora og Alma, kattene Ahre-Ketil og Tove-Laila.
Hvor: Andebu i Sandefjord kommune
Byggeår: 1932
Instagram: @landlig.stil.by.norlin
Les også: Helene og Thomas bestemte seg for å pusse opp hytta. Da tok de et kreativt grep
Traktordilla
Ann-Helen er overflatebehandler på en oljeplattform i Nordsjøen, og jobber 12-timersdager på plattformen 14 dager av gangen. Deretter har hun fire uker fri.
Simen er lektor på universitetet i Sørøst-Norge, og fagfeltet hans er nautiske operasjoner. Og på fritiden er det hus, hage og hunder som tar det meste av tiden.
– Og traktoren, da, den er «babyen» hans. Det kommer nye deler i posten hele tida, sier Ann-Helen og ler.
Simen har nemlig en gammel traktor av typen BM Terrier fra 1961 som han bruker til vedhogst, veiskraping og den slags, og som han stadig driver og pusser opp og flikker på.
Han har nemlig litt bedre tid, nå som oppussingen av selve huset er ferdig.
For i en lang periode etter at de kjøpte huset, var det veldig mye annet som måtte gjøres.
– Vi var innstilt på at det kom til å ta tid, og vi jobbet intenst i fire–fem måneder før vi kunne flytte inn her. Stefaren min var byggmester, og vi er veldig takknemlig for all hjelpen vi fikk fra ham.
– Vi hadde ikke så mye erfaring med større oppussing fra før, så han lærte oss masse, og vi hadde aldri greid det såpass fort alene, sier Ann-Helen som syntes det var spennende å se framgangen for hver gang hun kom hjem fra Nordsjøen. Og i friperiodene deltok hun aktivt selv.
De gjorde en del forandringer i planløsningen for å skape et mer praktisk hjem.
– Stua var egentlig delt i to, så vi fjernet en vegg og laget ett stort rom. Det var ulike gulv på de to rommene, så vi valgte å legge ny parkett over det hele.
– Badet i andre etasje var knøttlite, men vi slo ut veggen til et av de fire soverommene og bygget et stort bad og en bod i stedet. I tillegg flyttet vi en vegg på et av de andre soverommene, slik at vi fikk en større loftstue.
Les også (+): Sagnomsuste «Elg-Johansen» drev med tjuvjakt og bodde i huler og skur i villmarken
Gjenbruksglede
I tillegg til loftstue, bad og bod, består andre etasje nå av soverom, gjesterom og kontor.
Ann-Helen og Simen er et godt team som utfyller hverandre. Simen tok seg av det som måtte gjøres på loftet, i kjelleren, garasjen og på uteområdene, samt klargjorde det som skulle ordnes før elektrikeren kom.
Ann-Helen, stefaren og moren sto for snekring, maling og flislegging. Sistnevnte med livet som innsats, så å si, for Ann-Helens del.
– Jeg la flis med sprukken blindtarm, viste det seg. Jeg hadde fryktelig vondt, men bare måtte bli ferdig, jeg er jo ganske utålmodig av meg. Og så bar det rett inn til operasjon.
Huset er innredet med mange gamle skatter de blant annet har kjøpt brukt på nettet.
– Det er så mye fint å finne der! Jeg har mange ganger ligget om kveldene og skrollet etter fine, gamle ting, og garasjen var full av gamle møbler lenge før vi var ferdig med huset og klar for innflytting.
– Men jeg har roet meg litt nå, for nå har vi ikke plass til mer her inne, sier Ann-Helen som allerede har møblert ferdig et framtidig oransjeri.
Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner
Småprosjekter
Men før det blir aktuelt, må de bli ferdig med en del andre småting. Arbeidsledig blir de ikke med det aller første.
– Det blir man kanskje aldri når man har et sånt sted. Men det er jo morsommere nå som det stort sett bare er småprosjekter.
– Den verste jobben har vi allerede tatt. Og Simen er veldig glad for at han lot seg overtale, for heller ikke han har angret et sekund på at de kjøpte dette stedet.
I hagen har de sådd litt gress etter at de fikk fjernet masse kratt og tettet noen hull. Og det var mye skrot som kom til overflaten under ryddingen.
– Vi har fått høre en historie om at det var en konfirmasjon her på 1930-tallet med selskap utendørs, og da kom det et voldsomt stormkast og veltet hele uteserveringen, så sølvbestikket fløy av sted, og vi har faktisk funnet en sølvskje.
– Det skal ha vært en rubinring som ble borte også, men den har vi ikke funnet ennå. Kanskje må vi fram med en metalldetektor etter hvert, det hadde jo vært morsomt om historien stemte og vi fant ringen, sier Ann-Helen.
Se flere bilder under:
1. Lag en oversikt over alle gjøremål, og planlegg hva som er viktigst å gjøre først.
2. Selv om det er ting du ikke har gjort før, ikke vær redd for å prøve!
3. Spør om råd og hjelp underveis, du har sikkert noen kyndige rundt deg.
4. Bruk tid på fargevalg på fliser, tapet og gulv. Husk også at det er lov å ombestemme seg!
5. Kjøp de tingene du selv liker, og finn din egen stil. Bruk Internett og bruktmarkeder flittig, for der finnes det mange fine og billige skatter.
6. Det morsomste med interiør er at det ikke er noen regler eller fasit. Følg hjertet og magefølelsen!