Kjøkkentriks

Tabbene du gjør på kjøkkenet

Vet du hvorfor pastaøsen har et hull? Og hvilke oppbevaringsbokser som er best i mikroen? Vi gir deg svaret!

<b>TRIKS: </b>Du kan ha holdt kniven feil hele livet – og hva i all verden er det mønsteret på siden av plastfolie-kartongen?
TRIKS: Du kan ha holdt kniven feil hele livet – og hva i all verden er det mønsteret på siden av plastfolie-kartongen? Foto: Pixabay / Jorun Egeland
Først publisert Sist oppdatert

Kjøkkenet er det rommet i huset hvor vi må gjøre mest arbeid. Lage mat flere ganger om dagen, vaske opp, tømme oppvaskmaskinen ... Det er ofte travelt på kjøkkenet.

Så da er vel kanskje kjøkkenet også det rommet hvor vi har størst forbedringspotensial? Vi har funnet fram til noen ting mange av oss gjør feil på kjøkkenet.

Firkantede bokser i mikroen

Det er både bærekraftig, tidsbesparende og økonomisk å ta vare på middagsrester og varme dem i mikroen dagen etter. Skal du gjøre det, er det dumt å legge maten i firkantede oppbevaringsbokser. Hjørnene tiltrekker seg nemlig mer energi enn resten av boksen, noe som gjør at maten blir varmet ujevnt. Du bør derfor bruke runde bokser.

Rund, ikke firkantet: Det er best å bruke runde bokser i mikroen, så du får varmet maten jevnt.
Rund, ikke firkantet: Det er best å bruke runde bokser i mikroen, så du får varmet maten jevnt. Foto: Jorunn Egeland

Oppbevare feil mat i aluminiumsfolie

Om du ikke har oppbevaringsbokser tilgjengelig (eller hvis alle mangler et passende lokk ...), er det lurt å legge matrester i aluminiumsfolie. Men ikke all mat bør pakkes inn slik.

Dersom maten inneholder syre, kan aluminiumsfolien gi maten en metallisk smak. Dette er ikke farlig, men gjør det mindre fristende å spise maten etterpå.

Les også: 9 helt vanlige uttrykk du sier feil

Deilige rester: Har du hatt sitron over fisken din, lønner det seg å oppbevare den i en boks fremfor i aluminiumsfolie.
Deilige rester: Har du hatt sitron over fisken din, lønner det seg å oppbevare den i en boks fremfor i aluminiumsfolie. Foto: Pixabay

Bake poteter i aluminiumsfolie

Når vi først er inne på aluminiumsfolie ... Mange pakker bakt potet inn i folie i ovnen. Det kan du slutte med. Hvis du baker poteten uten folie, blir den sprøere på utsiden og mer delikat på innsiden.

Trikset for en perfekt bakt potet, er å vaske og tørke poteten, gni den inn med olivenolje, strø salt over poteten og stikke hull i skallet med en gaffel.

Unngå folie: Poteten blir mye bedre hvis den bakes uten aluminiumsfolie.
Unngå folie: Poteten blir mye bedre hvis den bakes uten aluminiumsfolie. Foto: Pixabay

Alltid lik temperatur på brødristeren

Nyristet brød er godt, og det er en perfekt måte å bruke opp brød som er i ferd med å bli tørt. Men husk at brød varmes ulikt. Loff og lyse brød varmes raskere enn fullkornsbrød, det samme gjelder tørre brød sammenlignet med nybakt brød. Du bør derfor tilpasse tiden i brødristeren ut fra hva du skal varme.

Les også: Kjøkken-tabber: Ser du hva som er «feil»?

Tilpass: Grovbrød krever lenger tid i brødristeren enn loff. Tilpass derfor styrken på brødristeren etter hva du skal varme.
Tilpass: Grovbrød krever lenger tid i brødristeren enn loff. Tilpass derfor styrken på brødristeren etter hva du skal varme. Foto: Pixabay

Skrelle hvitløken før pressing

Hvis du har en hvitløkspresser er det helt unødvendig å skrelle hvitløken før du presser den. Skallet vil uansett holde seg inni presseren.

God smak: Du trenger ikke skrelle hvitløken før du presser den.
God smak: Du trenger ikke skrelle hvitløken før du presser den. Foto: Pixabay

Hullet i spagettiøsen

Har du undret deg over hvorfor det er et hull i spagettiøsen? Det har en logisk forklaring: Hullet tilsvarer én porsjon med spagetti. Ta en bunt med spagetti gjennom hullet, så ser du akkurat hvor mye du bør beregne.

Mystisk hull: Hullet i pastaøsen er der for å vise hvor mye spagetti du trenger (hvis du er akkurat så sulten som produsentene av pastaøsen mener at du bør være, vel å merke).
Mystisk hull: Hullet i pastaøsen er der for å vise hvor mye spagetti du trenger (hvis du er akkurat så sulten som produsentene av pastaøsen mener at du bør være, vel å merke). Foto: Pixabay

Irriterende plastfolie

Bruk av plastfolie kan øke blodtrykket til de fleste av oss, men det finnes et triks som gjør det litt lettere å håndtere: På begge endene av folieboksen er det mulig å presse inn en åpning, som gjør at plastfolien holder seg bedre på plass når du ruller den ut.

Les også: Kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen.Prislapp: 12.000 kr

Smart: Hvis du trykker inn prikkene på begge ender av boksen, blir det mye lettere å bruke plastfolien.
Smart: Hvis du trykker inn prikkene på begge ender av boksen, blir det mye lettere å bruke plastfolien. Foto: Jorunn Egeland

Tomater i kjøleskapet

Det virker lurt å legge myke grønnsaker i kjøleskapet, så de holder seg lenger. Men tomater bør ikke kjøles ned. Kalde temperaturer kan gi tomatene en melete konsistens, og det vil vi vel helst unngå.

Legg i kjøkkenskuffen: Tomater bør ikke legges i kjøleskapet.
Legg i kjøkkenskuffen: Tomater bør ikke legges i kjøleskapet. Foto: Pixabay

Vaske bær for tidlig

Kanskje det frister å vaske alle jordbærene i kurven så fort du kommer hjem fra butikken, sånn at du slipper å vaske bærene hver gang du skal spise. Vel, det er ikke så lurt. Når du vasker bærene blir de rene akkurat da, men de blir også fuktige, noe som gjør at de fortere blir dårlige.

Tidsbesparende: Det kan friste å legge alle de nyvaskede bærene i en skål, så du kan spise når som helst. Men bærene holder seg lenger hvis du vasker dem rett før de skal spises.
Tidsbesparende: Det kan friste å legge alle de nyvaskede bærene i en skål, så du kan spise når som helst. Men bærene holder seg lenger hvis du vasker dem rett før de skal spises. Foto: Pixabay

Ha olje i pastavannet

Det er totalt unødvendig å ha olje eller smør i pastavannet. Det blir flytende på toppen og blir helt ut sammen med vannet etterpå. Tilsett heller smør eller olje etter at vannet er helt ut. Salt bør du derimot ha i pastavannet.

Unødvendig: Det er ikke noe poeng i å ha olje i pastavannet. Tilsett det heller etter at du har helt ut vannet.
Unødvendig: Det er ikke noe poeng i å ha olje i pastavannet. Tilsett det heller etter at du har helt ut vannet. Foto: Pixabay

Møkkete grytekluter

De fleste vasker opp etter middag og sørger for å holde kjøkkenbenken ren. Men hvor ofte vasker du gryteklutene og -vottene? De kan være fulle av bakterier, men mange glemmer å vaske dem.

Ekkelt: Du bør vaske grytevottene med jevne mellomrom for å unngå å spre bakterier i maten.
Ekkelt: Du bør vaske grytevottene med jevne mellomrom for å unngå å spre bakterier i maten. Foto: Jorunn Egeland

Bruke oppvaskbørsten for lenge

Apropos rengjøring ... Oppvaskbørsten og -svampen bør vaskes jevnlig og byttes ut månedlig. Det hoper seg fort opp bakterier på dem, og da får oppvasken brått motsatt effekt.

Må vaskes: Det hjelper ikke å ha masse såpe i vannet hvis oppvaskbørsten eller -svampen er fulle av bakterier.
Må vaskes: Det hjelper ikke å ha masse såpe i vannet hvis oppvaskbørsten eller -svampen er fulle av bakterier. Foto: Pixabay

Holde kniven feil

De fleste holder kjøkkenkniver i håndtaket, som tross alt virker logisk. Men det lureste er å holde tommelen og pekefingeren på knivbladet. Da får du mye bedre presisjon når du skjærer.

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm


Ikke sånn: Du bør ikke holde kniven i håndtaket.
Ikke sånn: Du bør ikke holde kniven i håndtaket. Foto: Pixabay
Heller sånn: Det lureste er å ha pekefingeren og tommelen på knivbladet, mens resten av hånden holder i håndtaket.
Heller sånn: Det lureste er å ha pekefingeren og tommelen på knivbladet, mens resten av hånden holder i håndtaket. Foto: Pixabay