Mona og Marius kjøpte villa på 1400 kvadratmeter på impuls – slik går det nå

Mona og Marius har brukt tusenvis av arbeidstimer på å forvandle den slitte bygningen til en staselig villa. Innimellom greier de å sette seg ned og nyte verket sitt for en kort stund.

<b>ENORM REDERVILLA: </b>Villa Frednes er et staselig bygg fra 1905 oppført i stilarten nyrenessanse og utsmykket med korintiske søyler. Villaen hadde stått tom i noen år og var temmelig sliten innvendig da ekteparet Erlandsen fikk kjøpe den av kommunen.
ENORM REDERVILLA: Villa Frednes er et staselig bygg fra 1905 oppført i stilarten nyrenessanse og utsmykket med korintiske søyler. Villaen hadde stått tom i noen år og var temmelig sliten innvendig da ekteparet Erlandsen fikk kjøpe den av kommunen. Foto: Jeanette Baekkevold
Først publisert Sist oppdatert

Vi blir aldri arbeidsledige her, men det er i grunnen ikke poenget heller. Dette er et livsprosjekt for oss, sier Mona Stenseth Erlandsen (35) og smiler til ektemannen Marius Erlandsen (42).

Vi har tidligere skrevet om historien om da Mona og Marius bare skulle «kikke litt», men endte med å kjøpe et hus på 1400 kvadratmeter.

Tobarnsforeldrene brettet opp ermene og gjøv løs på rehabilitering av den ærverdige bygningen .

For det skal sies at dette absolutt ikke er en duo med konstant hvilepuls.

Her i Villa Frednes i Porsgrunn er det jobbing fra tidlig til sent, og fortsatt er det mye som gjenstår før den 1400 kvadratmeter store villaen er ferdig rehabilitert.

Mona og Marius Erlandsen kjøpte Villa Frednes i 2016 og har lagt ned utallige arbeidstimer for å få huset til å skinne. Til venstre for trappen er det plantet eføy, hortensia og rhododendron.
Mona og Marius Erlandsen kjøpte Villa Frednes i 2016 og har lagt ned utallige arbeidstimer for å få huset til å skinne. Til venstre for trappen er det plantet eføy, hortensia og rhododendron.

Herskapsvillaen ble bygget i 1905 som bolig for skipsrederen og stortingsrepresentanten Jørgen Christian Knudsen.

Deretter er bygningen blitt brukt blant annet som maritim skole, selskapslokaler, restaurant og kulturhus, inntil Mona fra Fauske og Marius fra Mo i Rana kjøpte den av Porsgrunn kommune i 2016.

Siden har det gått slag i slag, for her har det vært mye å ta seg til. Familien, som også består av Max (10) og Micki (6), har bygget ny leilighet i husets andre etasje, mens det i første etasje er blant annet atelier og galleri.

Skrekkopplevelse om vinteren

Mona er illustratør og kunstner, og her i villaen driver hun firmaet Emmeselle, hvor hun blant annet lager kunsttrykk og kort inspirert av norsk tradisjon og kulturarv.

Marius har en fortid som racerbil­sjåfør og jobber til daglig for å utvikle fremtidens verdensmestre i rally gjennom firmaet Even Management, som han er ansatt i. Når han ikke er på jobb der, jobber han her på Frednes. Denne sommeren er blant annet den øvre balkongen ferdig, og paret unner seg en velfortjent pause i solen.

Mens det i første etasje er atelier og galleri, er andre etasje leilighet for familien Erlandsen. Høyt oppunder taket i hallen troner Poseidon i håndmalt versjon mellom detaljerte utskjæringer i massiv eik.  
Mens det i første etasje er atelier og galleri, er andre etasje leilighet for familien Erlandsen. Høyt oppunder taket i hallen troner Poseidon i håndmalt versjon mellom detaljerte utskjæringer i massiv eik.   Foto: Jeanette Baekkevold

– Her lå det fem lag med asfaltplater, og de var slett ikke vanntette, forteller Marius.

Akkurat det fikk paret til de grader oppleve forleden vinter, da snøen på balkongen smeltet og vannet – i mangel av annet sted å gjøre av seg – rant inn i huset gjennom de store vinduskarmene og nedover veggene ved trappen.

Skrekkopp­levelsen førte til at det ble skutt fart i planene om renovering av balkongen, og som vanlig når det gjelder ekte­paret Erlandsen, ble det gjort grundig research før arbeidet startet.

Les også: (+) Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?

Mona og Marius fant et gammelt bilde som viste at balkongen opprinnelig hadde sjakkrutete flisgulv. De fjernet fem lag med asfalt og fikk gjenskapt balkongen slik den en gang var.
Mona og Marius fant et gammelt bilde som viste at balkongen opprinnelig hadde sjakkrutete flisgulv. De fjernet fem lag med asfalt og fikk gjenskapt balkongen slik den en gang var. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi fant et gammelt brudebilde som var tatt her ute på balkongen i 1920, og der så vi at det var et flott, sjakkrutete flisgulv her. Det ønsket vi å gjenskape, og vi håpet i det lengste at flisene fortsatt lå
under alle lagene med asfalt. Det gjorde de dessverre ikke, så da måtte vi lete etter noen som lignet, og som var frost­sikre. Vi fant til slutt noen i Portugal, forteller Mona.

Villa Frednes åpner for publikum de tre siste helgene i oktober 2021, og det er første arrangement siden julemarked pre-corona. Det blir også utstilling under navnet «31 impulser» – som er en sanselig opplevelse, hvor gjestene får gå både rundt i galleriet, rundt i 1. etasje og atelier, det henger malerier på veggene og tekstilmalerier rundt på gulvene på stativer som alle kan gå rundt.

– Vi ønsker å invitere inn for å drømme, føle og sanse. I tillegg viser vi frem en 4 kg tykk coffee table book som vi har produsert mens vi måtte være i «corona-husarrest», forteller Mona.

Se mer

Etter det møysommelige arbeidet med å fjerne de seige asfaltplatene, ble det lagtbassengmembran og sørgetfor riktig fall. I tillegg fikk balkongen varmekabler for å forhindre store snømengder. Deler av prosjektet ble støttet av Kulturminnefondet.

– Det var en ufattelig tung, stor og kjedelig jobb. Hele prosjektet var for omfattende til at vi kunne gjøre det selv denne gangen, så da fikk vi fagfolk til å ta seg av selve flisleggingen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Nå som balkongen endelig er ferdig, er den blitt en oase der solstrålene først kommer inn sent på ettermiddagen og blir værende til de forsvinner bak trærne utpå kvelden. For «smørsiden» av huset er nemlig vendt mot nord.

Les også: Mye har skjedd siden hytta ble kjøpt for 5000 kroner, men det gamle tapetet vil Kai aldri fjerne

Da Mona og Marius renoverte det store allrommet i andre <br/>etasje, vurderte de både sennepsgule og sjokoladebrune vegger og tak, men valget falt til slutt på grønnfargen Enigma. Sofaen og bordet er fra Bolia. 
Da Mona og Marius renoverte det store allrommet i andre
etasje, vurderte de både sennepsgule og sjokoladebrune vegger og tak, men valget falt til slutt på grønnfargen Enigma. Sofaen og bordet er fra Bolia. 

Store potteplanter blir små

– I norsk målestokk ville det kanskje vært mer naturlig å ha inngangspartiet vendt ut mot veien som går på den andre siden, men det er mulig at skipsrederen som fikk bygget denne villaen, var inspirert av byggeskikken sørover i Europa. Der vil de ha det svalere, med mest mulig skygge på balkongene, og derfor plasserer de husene mot nord.

Ved inngangspartiet til den staselige villaen er det plantet vekster som klarer seg godt uten for mye direkte sol. Eføy i store mengder danner grønne vegger på hver side av trappen, og teppemispel, hortensia og rododendron sørger for blomstring i bedene.

I tillegg er det plantet blant annet buksbom og ynde i store potter og urner. For store må slike gjenstander være i et så enormt hus, og det kan det være vanskelig å venne seg til.

– Det hender stadig at jeg kjøper det jeg tror er en kjempestor krukke med en plante, men når jeg kommer hjem og plasserer den, så ser den ut som en liten kaffekopp, sier Mona og ler.

Se flere bilder av Villa Frednes under:

Den store kjøkkenøya måler 3x1,30 m og ble støpt i betong i ett stykke rett på parketten. Barkrakkene er fra Bloomingville, mens taklampene er PH Louvre fra Louis Poulson. Veggene er malt i fargen Enigma. Kjøkkeninnredningen i heltre er Mano Cima fra Kvik. Kobberlampene er kjøpt på Lampemagasinet, og under er det satt opp et spraymalt stålrør til praktisk oppheng.
Den store kjøkkenøya måler 3x1,30 m og ble støpt i betong i ett stykke rett på parketten. Barkrakkene er fra Bloomingville, mens taklampene er PH Louvre fra Louis Poulson. Veggene er malt i fargen Enigma. Kjøkkeninnredningen i heltre er Mano Cima fra Kvik. Kobberlampene er kjøpt på Lampemagasinet, og under er det satt opp et spraymalt stålrør til praktisk oppheng. Foto: Jeanette Baekkevold
Sofaen i gangen utenfor kjøkkenet er kjøpt brukt i Sverige. Fløyesplakaten er fra nederlandske Kersten BV.
Sofaen i gangen utenfor kjøkkenet er kjøpt brukt i Sverige. Fløyesplakaten er fra nederlandske Kersten BV. Foto: Jeanette Baekkevold
Store vinduer fordrer store pyntegjenstander. Vasen fra Porsgrund Porselænsfabrik er designet av Konrad Galaaen.
Store vinduer fordrer store pyntegjenstander. Vasen fra Porsgrund Porselænsfabrik er designet av Konrad Galaaen. Foto: Jeanette Baekkevold
Det er sju meter under taket i den store hallen. Her var veggene neongule da familien overtok villaen, nå er de malt i fargen Cashmere.
Det er sju meter under taket i den store hallen. Her var veggene neongule da familien overtok villaen, nå er de malt i fargen Cashmere.
Monas arbeidsplass er primært atelieret i første etasje. Her er veggene malt i fargen Deco Blue. Hyllene er egentlig gamle skuffer som er kjøpt via Finn.
Monas arbeidsplass er primært atelieret i første etasje. Her er veggene malt i fargen Deco Blue. Hyllene er egentlig gamle skuffer som er kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
Den store taklampen på soverommet er kjøpt på Lampehuset. Veggen bak sengen på soverommet er nydelig håndmalt av Mona som brukte en uke på arbeidet. Sengegavlen har de bygget selv og malt i fargen Red Maple.
Den store taklampen på soverommet er kjøpt på Lampehuset. Veggen bak sengen på soverommet er nydelig håndmalt av Mona som brukte en uke på arbeidet. Sengegavlen har de bygget selv og malt i fargen Red Maple. Foto: Jeanette Baekkevold

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hjemmet nr 46 2021

Drivhuset står på sørsiden av huset, og fungerer som ekstra utestue vår og høst. Til høyre er det satt opp en vakker roseportal som Mona fant via Finn.
Drivhuset står på sørsiden av huset, og fungerer som ekstra utestue vår og høst. Til høyre er det satt opp en vakker roseportal som Mona fant via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
Stolene på terrassen i første etasje ble kjøpt på Bohus for noen år siden. I åpningen mot gårdsplassen henger to store ynder (Mandevilla).
Stolene på terrassen i første etasje ble kjøpt på Bohus for noen år siden. I åpningen mot gårdsplassen henger to store ynder (Mandevilla). Foto: Jeanette Baekkevold
Kommoden og speilet i yttergangen er kjøpt på Gamle Union Brug Antikk på Skotfoss i Skien.
Kommoden og speilet i yttergangen er kjøpt på Gamle Union Brug Antikk på Skotfoss i Skien. Foto: Jeanette Baekkevold
Den store kjøkkenøya måler 3x1,30 m og ble støpt i betong i ett stykke rett på parketten. Barkrakkene er fra Bloomingville, mens taklampene er PH Louvre fra Louis Poulson. Veggene er malt i fargen Enigma.
Den store kjøkkenøya måler 3x1,30 m og ble støpt i betong i ett stykke rett på parketten. Barkrakkene er fra Bloomingville, mens taklampene er PH Louvre fra Louis Poulson. Veggene er malt i fargen Enigma. Foto: Jeanette Baekkevold
Badet i andre etasje var nytt i fjor. Badekaret er kjøpt via Finn, og de grønne flisene er portugisiske og heter Plaqueta Metro Verde.
Badet i andre etasje var nytt i fjor. Badekaret er kjøpt via Finn, og de grønne flisene er portugisiske og heter Plaqueta Metro Verde. Foto: Jeanette Baekkevold