Slik kan du forlenge sommeren i begge ender
Lær deg reglene for tilbygg og hagestuer
Hagestuer og overbygg skjermer mot vær og vind og forlenger sommersesongen. Hva er søknadspliktig, og hva kan du gjøre uten å be noen om lov?
– Interessen for ulike typer overbygg og hus i hagen har økt de siste årene sier markedskoordinator Thore Fossheim hos Grønt Fokus, som er leverandør av drivhus, veksthus, hagestue og vinterhage.
Han forteller at det er hagestuer de fleste ønsker seg, og da først og fremst den varianten som kan brukes fra vår til høst.
I det siste har også hagestuer av aluminium blitt populært, selv om disse kun er ment for sommerbruk.
Selgerens råd
Her er Fossheims råd til deg som vurderer å skaffe deg hagestue:
Tenk gjennom hva du vil bruke den til før du går til anskaffelse. Du trenger for eksempel trolig mer plass hvis du ønsker å arrangere middager for hele familien der.
En hagestue er et uisolert rom, mens en vinterhage er et rom tiltenkt helårsbruk.
Det er store variasjoner i pris, avhengig av isolasjonsevnen, så tenk også nøye gjennom når på året du ønsker å bruke den. Det tas forbehold om prisendringer for de eksemplene som er nevnt.
Når du planlegger plassering av bygget, må du ikke bare ha nok plass på bakken – det må være nok plass også i høyden.
Tenk derfor i kubikk i stedet for kvadratmeter. Det gjelder så klart også i bakkant, så mål opp i begge ender av der huset skal stå.
For å få den nødvendige takhøyden, er det kanskje mulig å grave seg litt ned i terrenget.
Les også (+): Kan jeg kreve innløsning av festekontrakt?
Regelverket
Fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet gir en rask innføring i hva som gjelder for tilbygg og frittliggende bygg i hagen:
Tilbygg til bolig inntil 15 kvm kan settes opp uten søknad. Det må være understøttet til bakken med eget bæresystem og kan ikke overstige to etasjer eller plan på eksisterende bolig.
En veranda kan også settes opp etter dette unntaket, om den har egen understøttelse til bakken.
Les også: Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det
Søknad og nabovarsel
For tilbygg over 15 kvm må det søkes om tillatelse, opplyser Grindahl. Du kan håndtere søknaden selv og være ansvarlig for byggearbeidene, så lenge tilbygget ikke blir større enn 50 kvm.
Det er også krav om nabovarsel. Søknad og nabovarsel kan du finne informasjon om på direktoratets nettside.
En overbygd terrasse på bakken, hagestue eller pergola kan settes opp etter unntaket som gjelder for tilbygg. Da må de være forbundet med boligen og ikke være større enn 15 kvm.
Dersom det legges tak over, skal arealet regnes med i bebygd areal (BYA). Dette vil også gjelde dersom en bygger taket med lameller som kan skyves fra.
En klassisk pergola med bjelker, men uten tak, regnes ikke med i BYA.
Les også: Gresset er blitt super-poppis: Frøene finner du i skapet hjemme
4 meter fra nabotomta
Utgangspunktet er at tilbygg til boligen skal være minst 4 m fra nabogrensen.
Sjekk hos kommunen om det finnes andre avstandskrav og begrensninger for hvor mye du kan bygge på eiendommen din, råder fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet.
Frittliggende bygg inntil 50 kvm i én etasje, med mønehøyde på maks 4 m og gesimshøyde på maks 3 m, kan settes opp uten søknad. Men det må stå minst 1 m fra nabogrensen, og minst 2 m fra bygninger på nabotomten.
Den må også stå minst 1 meter fra andre bygg på egen eiendom.
Sett av nok tid
En slik bygning kan ikke inneholde kjøkken, stue, soverom eller våtrom, men kan brukes til hobbyverksted, atelier, lysthus og lignende, minner Grindahl om.
Husk å sjekke i kommunens arealplaner hvor mye du kan bygge på tomten.
NB! Å lage en komplett byggesøknad tar ofte lengre tid enn du tror. Sett av minst 14 dager til nabovarsling og inntil 12 uker til kommunens saksbehandling.
For byggearbeid du kan søke om selv, som er i samsvar med kommunens arealplaner, har kommunen 3 uker til å behandle søknaden.
Les også: Slik lykkes du med plen og hekk. Her er ekspertens lure råd
Tilknyttet fasaden
Hvis du ikke har plass til et frittstående hagebygg, finnes det mange fine alternativer som kan monteres til fasaden på boligen. Det forteller Thore Fossheim hos leverandøren Grønt Fokus.
Da får du i tillegg fordelen med å ha enkel tilgang til rommet uten å måtte gå ut, påpeker han.
Det finnes også L-formede hagestuer, som kan plasseres på hjørnet av et hus.
Da får du en hagestue som vender seg mot to himmelretninger, slik at solforholdene kan utnyttes bedre.
Det vanligste er å montere en hagestue eller vinterhage på en terrasse, mens drivhus gjerne har bakkekontakt. Så tenk på hva du har tilgjengelig og hva som eventuelt må bygges i tillegg til selve konstruksjonen som skal settes opp.
Les også (+): Jeg ble besatt av å få det pent og stilig hjemme. Én dag smalt min mann hånden i bordet