Slik kan du forlenge sommeren i begge ender

Lær deg reglene for tilbygg og hagestuer

Hagestuer og overbygg skjermer mot vær og vind og forlenger sommersesongen. Hva er søknadspliktig, og hva kan du gjøre uten å be noen om lov?

BYGGE I HAGEN: Du bør sette deg inn i hvilke lover og regler som gjelder der du bor, før du bygger i hagen din.
BYGGE I HAGEN: Du bør sette deg inn i hvilke lover og regler som gjelder der du bor, før du bygger i hagen din. Foto: Getty Images
Publisert

– Interessen for ulike typer overbygg og hus i hagen har økt de siste årene sier markedskoordinator Thore Fossheim hos Grønt Fokus, som er leverandør av drivhus, veksthus, hagestue og vinterhage.

Han forteller at det er hagestuer de fleste ønsker seg, og da først og fremst den varianten som kan brukes fra vår til høst.

I det siste har også hagestuer av aluminium blitt populært, selv om disse kun er ment for sommerbruk.

Selgerens råd

Her er Fossheims råd til deg som vurderer å skaffe deg hagestue:

Tenk gjennom hva du vil bruke den til før du går til anskaffelse. Du trenger for eksempel trolig mer plass hvis du ønsker å arrangere middager for hele familien der.

<b>SELGER LØSNINGER:</b> Thore Fossheim er markedskoordinator i Grønt Fokus.
SELGER LØSNINGER: Thore Fossheim er markedskoordinator i Grønt Fokus. Foto: Produsentene

En hagestue er et uisolert rom, mens en vinterhage er et rom tiltenkt helårsbruk.

Det er store variasjoner i pris, avhengig av isolasjonsevnen, så tenk også nøye gjennom når på året du ønsker å bruke den. Det tas forbehold om prisendringer for de eksemplene som er nevnt.

Når du planlegger plassering av bygget, må du ikke bare ha nok plass på bakken – det må være nok plass også i høyden.

Tenk derfor i kubikk i stedet for kvadratmeter. Det gjelder så klart også i bakkant, så mål opp i begge ender av der huset skal stå.

For å få den nødvendige takhøyden, er det kanskje mulig å grave seg litt ned i terrenget.

Les også (+): Kan jeg kreve innløsning av festekontrakt?

Regelverket

<b>FAGDIREKTØR:</b> Frode Grindahl er fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet. 
FAGDIREKTØR: Frode Grindahl er fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet.  Foto: Direktoratet for byggkvalitet

Fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet gir en rask innføring i hva som gjelder for tilbygg og frittliggende bygg i hagen:

Tilbygg til bolig inntil 15 kvm kan settes opp uten søknad. Det må være understøttet til bakken med eget bæresystem og kan ikke overstige to etasjer eller plan på eksisterende bolig.

En veranda kan også settes opp etter dette unntaket, om den har egen understøttelse til bakken.

Les også: Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det

Søknad og nabovarsel

For tilbygg over 15 kvm må det søkes om tillatelse, opplyser Grindahl. Du kan håndtere søknaden selv og være ansvarlig for byggearbeidene, så lenge tilbygget ikke blir større enn 50 kvm.

Det er også krav om nabovarsel. Søknad og nabovarsel kan du finne informasjon om på direktoratets nettside.

En overbygd terrasse på bakken, hagestue eller pergola kan settes opp etter unntaket som gjelder for tilbygg. Da må de være forbundet med boligen og ikke være større enn 15 kvm.

Dersom det legges tak over, skal arealet regnes med i bebygd areal (BYA). Dette vil også gjelde dersom en bygger taket med lameller som kan skyves fra.

En klassisk pergola med bjelker, men uten tak, regnes ikke med i BYA.

Les også: Gresset er blitt super-poppis: Frøene finner du i skapet hjemme

4 meter fra nabotomta

Utgangspunktet er at tilbygg til boligen skal være minst 4 m fra nabogrensen.

Sjekk hos kommunen om det finnes andre avstandskrav og begrensninger for hvor mye du kan bygge på eiendommen din, råder fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet.

Frittliggende bygg inntil 50 kvm i én etasje, med mønehøyde på maks 4 m og gesimshøyde på maks 3 m, kan settes opp uten søknad. Men det må stå minst 1 m fra nabogrensen, og minst 2 m fra bygninger på nabotomten.

Den må også stå minst 1 meter fra andre bygg på egen eiendom.

Sett av nok tid

En slik bygning kan ikke inneholde kjøkken, stue, soverom eller våtrom, men kan brukes til hobbyverksted, atelier, lysthus og lignende, minner Grindahl om.

Husk å sjekke i kommunens arealplaner hvor mye du kan bygge på tomten.

NB! Å lage en komplett byggesøknad tar ofte lengre tid enn du tror. Sett av minst 14 dager til nabovarsling og inntil 12 uker til kommunens saksbehandling.

For byggearbeid du kan søke om selv, som er i samsvar med kommunens arealplaner, har kommunen 3 uker til å behandle søknaden.

Les også: Slik lykkes du med plen og hekk. Her er ekspertens lure råd

Tilknyttet fasaden

Hvis du ikke har plass til et frittstående hagebygg, finnes det mange fine alternativer som kan monteres til fasaden på boligen. Det forteller Thore Fossheim hos leverandøren Grønt Fokus.

Da får du i tillegg fordelen med å ha enkel tilgang til rommet uten å måtte gå ut, påpeker han.

Det finnes også L-formede hagestuer, som kan plasseres på hjørnet av et hus.

Da får du en hagestue som vender seg mot to himmelretninger, slik at solforholdene kan utnyttes bedre.

Det vanligste er å montere en hagestue eller vinterhage på en terrasse, mens drivhus gjerne har bakkekontakt. Så tenk på hva du har tilgjengelig og hva som eventuelt må bygges i tillegg til selve konstruksjonen som skal settes opp.

Les også (+): Jeg ble besatt av å få det pent og stilig hjemme. Én dag smalt min mann hånden i bordet

Her er noen av hagestuene og tilbyggene som finnes

<b>DRIVHUS:</b> Emilia er et nett drivhus i moderne stil med rammeverk i trykkimpregnert gran og glass, l 363 x b 240 x h 283 cm, veil. pris, kr 38 900, palmako.ee.
DRIVHUS: Emilia er et nett drivhus i moderne stil med rammeverk i trykkimpregnert gran og glass, l 363 x b 240 x h 283 cm, veil. pris, kr 38 900, palmako.ee. Foto: Produsentene
<b>SKREDDERSYDD:</b> Cubo skreddersys til dine behov, og den kan monteres på fasaden eller settes opp som frittstående utestue – med eller uten rammeløse glassdører. Med flatt glasstak og stilrene aluminiumsprofiler har Cubo et tøft, minimalistisk design, fra ca. kr 150 000, dittuterom.no.
SKREDDERSYDD: Cubo skreddersys til dine behov, og den kan monteres på fasaden eller settes opp som frittstående utestue – med eller uten rammeløse glassdører. Med flatt glasstak og stilrene aluminiumsprofiler har Cubo et tøft, minimalistisk design, fra ca. kr 150 000, dittuterom.no. Foto: Produsentene
KOSELIG: Hagestue med pulttak og brutte hjørner har et tidløst design som passer til både moderne og eldre hus. Monteres på husfasaden og kan fås fra alt som ren sommerstue til helårsbruk, b 408 x d 372 x h 253 cm, fra kr 86 940, uteplassen.no.
KOSELIG: Hagestue med pulttak og brutte hjørner har et tidløst design som passer til både moderne og eldre hus. Monteres på husfasaden og kan fås fra alt som ren sommerstue til helårsbruk, b 408 x d 372 x h 253 cm, fra kr 86 940, uteplassen.no. Foto: Produsenten
<b>AUTOMATISK LUFTING:</b> The Grand Glasshouse lages i vedlikeholdsfritt sedertre, herdet glass og aluminium og kommer med automatisk lufting som standard. Det er mulig å installere vedovn for å forlenge sesongen i hver ende av sommeren, b 351 x l 494 x h 334 cm, <br/>fra kr 360 000, solfang.no.
AUTOMATISK LUFTING: The Grand Glasshouse lages i vedlikeholdsfritt sedertre, herdet glass og aluminium og kommer med automatisk lufting som standard. Det er mulig å installere vedovn for å forlenge sesongen i hver ende av sommeren, b 351 x l 494 x h 334 cm,
fra kr 360 000, solfang.no.
Foto: Produsentene
<b>VÆR- OG VINDBESTANDIG:</b> Starlight utestue i pulverlakkert aluminium er laget i Norge for å tåle norske værforhold. Kan leveres med faste glassvegger eller skyvedører for å skjerme mot vind. Starlight lages på mål, fra ca. kr 100 000 for kun tak, fra ca. 200 000 med innglassede sider, utedesign.no.
VÆR- OG VINDBESTANDIG: Starlight utestue i pulverlakkert aluminium er laget i Norge for å tåle norske værforhold. Kan leveres med faste glassvegger eller skyvedører for å skjerme mot vind. Starlight lages på mål, fra ca. kr 100 000 for kun tak, fra ca. 200 000 med innglassede sider, utedesign.no. Foto: Produsentene
<b>SJARMERENDE:</b> Den frittstående hagestuen Sjarm, på 15 kvm, har en tidløs utforming med saltak og store glassflater. Finnes i ulike varianter fra ren sommerstue til vinterisolert bygg, med reisverk av limtre i gran, fra kr 143 840, grontfokus.no.
SJARMERENDE: Den frittstående hagestuen Sjarm, på 15 kvm, har en tidløs utforming med saltak og store glassflater. Finnes i ulike varianter fra ren sommerstue til vinterisolert bygg, med reisverk av limtre i gran, fra kr 143 840, grontfokus.no. Foto: Produsentene
<b>FESTES TIL HUSET:</b> Altantaket Feria fra Gop festes til huset og har pulverlakkert aluminiumsramme og takplater i polykarbonat med UV-beskyttelse. Fås med sidevegger som tilbehør og finnes i flere størrelser. Fra kr 17 699 for b 295 x 307 x h 285, gop.no/jengo.no.
FESTES TIL HUSET: Altantaket Feria fra Gop festes til huset og har pulverlakkert aluminiumsramme og takplater i polykarbonat med UV-beskyttelse. Fås med sidevegger som tilbehør og finnes i flere størrelser. Fra kr 17 699 for b 295 x 307 x h 285, gop.no/jengo.no.
<b>I VINKEL:</b> Feire Vinkel hagestue er L-formet og monteres mot to sider av husfasaden, noe som gir mer lysinnslipp og gjør at den 18,2 kvm store hagestuen omslutter huset på en fin måte. Fra kr 120 065 med uisolert glass, grontfokus.no. Fås også med mer isolerte alternativer.
I VINKEL: Feire Vinkel hagestue er L-formet og monteres mot to sider av husfasaden, noe som gir mer lysinnslipp og gjør at den 18,2 kvm store hagestuen omslutter huset på en fin måte. Fra kr 120 065 med uisolert glass, grontfokus.no. Fås også med mer isolerte alternativer. Foto: Produsentene
<b>NORSKUTVIKLET:</b> Skydance pergola er enkel å montere og har vedlikeholdsfri ramme i pulverlakkert stål. Lamellene i taket har motorisert regulering og er helt tette når de er lukket, takket være pakninger mellom lamellene. LED-belysning skaper magisk stemning om kvelden, som vist b 400 x d 300 x h 275 cm kr 78 000, pergolux.no.
NORSKUTVIKLET: Skydance pergola er enkel å montere og har vedlikeholdsfri ramme i pulverlakkert stål. Lamellene i taket har motorisert regulering og er helt tette når de er lukket, takket være pakninger mellom lamellene. LED-belysning skaper magisk stemning om kvelden, som vist b 400 x d 300 x h 275 cm kr 78 000, pergolux.no. Foto: Produsentene
<b>HAGESTUE:</b> Nova frittstående hagestue med pulttak har reisverk i limtre, skyvedører og vinduer i glass med aluminiumsrammer og polykarbonat-lysplater i taket, b 517 x 397 x h 225/290 cm, veil. pris, kr 98 900, palmako.ee.
HAGESTUE: Nova frittstående hagestue med pulttak har reisverk i limtre, skyvedører og vinduer i glass med aluminiumsrammer og polykarbonat-lysplater i taket, b 517 x 397 x h 225/290 cm, veil. pris, kr 98 900, palmako.ee. Foto: Produsentene
<b>KOMPLETT:</b> Terrace er et komplett utetak med antrasittfarget rammverk og isolerende kanalplast eller glassklare akrylplater. Finnes i tre størrelser, fra kr 55 000 for 300 x 300 cm, gop.no.
KOMPLETT: Terrace er et komplett utetak med antrasittfarget rammverk og isolerende kanalplast eller glassklare akrylplater. Finnes i tre størrelser, fra kr 55 000 for 300 x 300 cm, gop.no. Foto: Produsentene
<b>FASADEMONTERT:</b> Drivhuset Green House Lean To tåler vind helt opp til 32,7 m/s, fra kr 58 190 for 6 kvm, willabgarden.no
FASADEMONTERT: Drivhuset Green House Lean To tåler vind helt opp til 32,7 m/s, fra kr 58 190 for 6 kvm, willabgarden.no Foto: Produsentene
<b>KLASSISK:</b> Sweden Green House er kjent for sine klassiske drivhus i tre og glass, som dette på 24 kvm med saltak, doble dører og en stor porsjon sjarm, b 350 x d 690 cm, fra ca. kr 15 000 per kvm. I tillegg tilbyr produsenten nå et 15 kvm stort DIY-drivhus, som man relativt enkelt kan sette sammen og male selv, ca. kr 175 000/12 000 per kvm, swedengreenhouse.se.
KLASSISK: Sweden Green House er kjent for sine klassiske drivhus i tre og glass, som dette på 24 kvm med saltak, doble dører og en stor porsjon sjarm, b 350 x d 690 cm, fra ca. kr 15 000 per kvm. I tillegg tilbyr produsenten nå et 15 kvm stort DIY-drivhus, som man relativt enkelt kan sette sammen og male selv, ca. kr 175 000/12 000 per kvm, swedengreenhouse.se. Foto: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2024.

Les også