oppussing av bad:

Badet var lite og upraktisk for en familie på fire. En helt ny planløsning endret alt

– Skulle vi pusset opp selv, ville vi nok bare kjøpt nye ting og endt med samme planløsning. Med hjelp ble alt snudd så elegant rundt, og vi har fått mye mer plass, sier Jorunn Mælum om familiens nye bad.

<b>FØR: </b>Badet var lite og upraktisk for en familie på fire. Flis i svart og hvitt kan være klassisk, men her var inntrykket litt overveldende.
FØR: Badet var lite og upraktisk for en familie på fire. Flis i svart og hvitt kan være klassisk, men her var inntrykket litt overveldende. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Vi trengte hjelp til å gjøre maksimalt ut av få kvadratmeter. Hele familien på fire skal inn her, inkludert to jenter på 10 og 14 år, sier boligeier Jorunn Mælum om ønskene de hadde da de skulle pusse opp badet.

De fikk hjelp av interiørarkitekt Elisabeth Fougner og Bonytthjelpen for å finne en ny løsning for sitt litt for trange baderom.

Ett enkelt grep gjorde badet mer funksjonelt og ga det en bedre romfølelse.

Hva var utfordringen her?

– Familien på fire deler et bad på åtte kvadratmeter, men det var upraktisk og trangt. Mangel på gode oppbevaringsløsninger skapte rot. Vasken var liten, dusjdøren ikke tilpasset nisjen og toalettet skråstilt, noe som gjorde rommet vanskelig å innrede.

Hvordan løste du det?

– Vi ryddet opp i planløsningen ved å plassere vask og toalett på én vegg, med et stort speilskap over. Den naturlige hyllen over sisternen er utnyttet som hylleplass. Ved å understreke denne med en lyslist, blir den et fokuspunkt i rommet. Listefrie vegger, dus fargepalett og enhetlige materialvalg øker romfølelsen. Det er lagt flis på gulv og i dusjnisjen, ellers er veggene malt. Detaljer i svart metall går igjen.

<b>STOR FORVANDLING:</b> Servantskapet med fronter i svart eik er fra INR, med armatur fra Tapwell, mens speilskapet er plassbygget av snekker. Gulvet har keramisk flis i storformat, 60 x 60 cm, fra Living Ceramics/Bergersen Flis, med kalksteinsmønster i en lys gråfarge. Flisene er dratt opp bak vasken og toalettet, og i tillegg brukt i dusjen, ellers er flatene malt i en dempet beige, 12075 Soothing Beige fra Jotun.
STOR FORVANDLING: Servantskapet med fronter i svart eik er fra INR, med armatur fra Tapwell, mens speilskapet er plassbygget av snekker. Gulvet har keramisk flis i storformat, 60 x 60 cm, fra Living Ceramics/Bergersen Flis, med kalksteinsmønster i en lys gråfarge. Flisene er dratt opp bak vasken og toalettet, og i tillegg brukt i dusjen, ellers er flatene malt i en dempet beige, 12075 Soothing Beige fra Jotun. Foto: Espen Grønli,

Fortell om speilskapet?

– Her tegnet jeg et plassbygget skap, noe som setter et eget preg på både møbelet og rommet, i tillegg til å utnytte plassen maksimalt. Skapet har skyvedører, med utfreste grep, og skjuler masse hylleplass. Inni har det stikkontakter til elektriske tannbørster og barbermaskin, slik at disse slipper å oppta plass på servanten. Det er også integrert stikkontakt i servantbenken – til hårfønere og lignende.

Hvordan løste du belysningen?

– Gode takspotter er egentlig alt som trengs for god arbeidsbelysning i et så lite rom, men de må kunne dimmes for å styre atmosfæren. Husk å plassere takspottene riktig, slik at du ikke får skygger i ansiktet når du bruker speilet. I tillegg la vi inn belysning i dusjen, noe som også er praktisk.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Resultatet:

Med en mer effektiv planløsning, rolige flater og gjennomført materialvalg føles det nye badet større, romsligere og lysere.

Arkitekt/interiørarkitekt Elisabeth Fougner Foto: Niklas Hart
Arkitekt/interiørarkitekt Elisabeth Fougner Foto: Niklas Hart

– Når man velger detaljer i svart, sørg for at det blir gjennomført. Husk å tenke på bunnpluggen i vasken, betjeningsplaten til toalettet og toalettrullholderen, sier arkitekt og interiørarkitekt Elisabeth Fougner.

Boligeier Jorunn og hennes datter Live er strålende fornøyd med resultatet.

– Med enkle grep føles det som om vi har fått et mye større bad. Et som vi ikke blir lei av med det første, sier Jorunn og Live Mælum.

Dette kostet forvandlingen:

Fliser: kr 10 500

Speilskap: kr 21 000

Glassdør: kr 18 000

Servantskap, møbler og belysning: kr 65 000

Håndverkere og lignende: kr 205 500

Totalt: kr 320 000

<b>SAMME PLASSERING SOM FØR:</b> Dusjnisjen er som før, men ved å kle den inn med flis, inkludert sluket, og få tilpasset en dør fra en lokal glassmester, blir uttrykket både rommeligere og mer innbydende. Døren har en svart list for å ta opp bruken av svarte detaljer. Håndklehengerne er fra Menu, mens krakk og håndklær er fra Bolina.
SAMME PLASSERING SOM FØR: Dusjnisjen er som før, men ved å kle den inn med flis, inkludert sluket, og få tilpasset en dør fra en lokal glassmester, blir uttrykket både rommeligere og mer innbydende. Døren har en svart list for å ta opp bruken av svarte detaljer. Håndklehengerne er fra Menu, mens krakk og håndklær er fra Bolina. Foto: Espen Grønli
<b>FORNØYDE: </b>– Med enkle grep føles det som om vi har fått et mye større bad. Et som vi ikke blir lei av med det første, sier Jorunn og Live Mælum
FORNØYDE: – Med enkle grep føles det som om vi har fått et mye større bad. Et som vi ikke blir lei av med det første, sier Jorunn og Live Mælum
<b>NISJE I DUSJEN: </b>Dusjen i matt svart er fra Tapwell. – Jeg elsker såpenisjen i dusjen, som gjør at vi ikke trenger å ha ting stående på gulvet lenger, sier Jorunn Mælum. Såpene er fra Frama og natursvampen fra Bolina.
NISJE I DUSJEN: Dusjen i matt svart er fra Tapwell. – Jeg elsker såpenisjen i dusjen, som gjør at vi ikke trenger å ha ting stående på gulvet lenger, sier Jorunn Mælum. Såpene er fra Frama og natursvampen fra Bolina. Foto: Grønli, Espen