Oransjeri

Aud gikk lenge med en oransjeridrøm. Ved en tilfeldighet ble det et gjenbruksprosjekt

Aud gikk med en oransjeridrøm i magen og hun hadde den perfekte plassen i hagen. Nå har de bygd et oransjeri med god plass til både fest og dyrking.

UTSIKT: Oransjeriet ligger nedenfor huset og med nydelig utsikt utover jordene. – Det gir ro i sjela å være her, forteller Aud.
UTSIKT: Oransjeriet ligger nedenfor huset og med nydelig utsikt utover jordene. – Det gir ro i sjela å være her, forteller Aud. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
Sist oppdatert

– Jeg har en stor forkjærlighet for Middelhavet, og det er nok noe av det som har inspirert meg mest her.

– Druestokkene er allerede plantet og jeg ønsker meg et grønt og overgrodd oransjeri, sier Aud med et smil.

Å bygge dette oransjeriet er noe hun har drømt om i veldig mange år. Men hun er likevel glad for at drømmen ble satt til livs akkurat nå.

For planene for hvordan det skulle se ut har endret seg gjennom årene, og hun er veldig fornøyd med hvordan det ble til slutt.

– Det er faktisk litt magisk å sitte her i dag, sier hun.

Les også: Slik stabler du veden best

DRØM: Aud er veldig glad for at det vakre hagehuset endelig står klart. Nå storkoser hun seg med både dyrking og interiør her.
DRØM: Aud er veldig glad for at det vakre hagehuset endelig står klart. Nå storkoser hun seg med både dyrking og interiør her. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>UTSIKT:</b> Oransjeriet ligger nedenfor huset og med nydelig utsikt utover jordene. – Det gir ro i sjela å være her, forteller Aud.
UTSIKT: Oransjeriet ligger nedenfor huset og med nydelig utsikt utover jordene. – Det gir ro i sjela å være her, forteller Aud. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Hvem: Aud Tamburstuen Adsen, medeier av livsstilsbutikken Guri Malla i Kongsvinger, Kai Adsen, driftssjef for en boligstiftelse på Kongsvinger, og datteren Marthe Sofie Tamburstuen Adsen 

Dyr: Kattene Sofus, Prinsen og Pusefrøken.

Hvor: Skotterud, Eidskog.

Instagram: @aud.adsen.

Se mer

Mange kjøreturer

Oransjeriet ligger på en åpen plass i hagen, litt nedenfor huset til familien. Det kan være mye vind der, og de kunne ikke ha vinduer rundt hele.

Det måtte bygges stødig, og først var ikke tanken at de omtrent kun skulle velge gjenbruk.

Men så kom Kai over et gammelt uthus i Fredrikstad, som skulle selges.

Det hadde flott gammel teglstein, og de bestemte seg for å reise dit og plukke stein.

Da de kom frem, fikk de tilbud om å kjøpe de gamle materialene også, og det var da de bestemte seg for å gjøre det til et gjenbruksprosjekt.

<b>RUSTIKK STIL:</b> Det ligger masse jobb bak, og det ble akkurat så rustikt som Aud ønsket seg, med åpent bjelkelag og gammel teglstein som er lagt i fiskebein på gulvet.
RUSTIKK STIL: Det ligger masse jobb bak, og det ble akkurat så rustikt som Aud ønsket seg, med åpent bjelkelag og gammel teglstein som er lagt i fiskebein på gulvet. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Det ble mange turer tur-retur Fredrikstad med materialer og stein, og noe har de også kjøpt brukt andre steder.

– Det var litt av en jobb med gulvet, men vi har tatt tida til hjelp, sier Aud.

– Vi var enige om at dette skulle være et morsomt prosjekt og har ikke stresset.

<b>SENSOMMERBORD:</b> Midt i oransjeriet har Aud ei koselig sittegruppe. En stor frodig bukett fra hagen, og ei nybakt eplekake står på bordet. Hun gleder seg til å dekke langbord til fest her etter hvert.
SENSOMMERBORD: Midt i oransjeriet har Aud ei koselig sittegruppe. En stor frodig bukett fra hagen, og ei nybakt eplekake står på bordet. Hun gleder seg til å dekke langbord til fest her etter hvert. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>HAGEREDSKAPER:</b> Planen er å dyrke enda mer her neste år, og Aud har redskapene klare. Det er også viktig at de er fine å se på.
HAGEREDSKAPER: Planen er å dyrke enda mer her neste år, og Aud har redskapene klare. Det er også viktig at de er fine å se på. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Det første de gjorde var å grave ut mengder med leire og jord. Oransjeriet er så bygd på støpte pilarer. Så la de på duk og fylte grus i gulvet, så det var klart for sten.

Selve bygget er omtrent likt uthuset i Fredrikstad, det er bare litt kortere, så det måler 4 x 9 meter.

– Jeg er glad for at det er såpass stort! Da er det god plass til et langbord om vi skal ha selskap, og det er fortsatt plass til å dyrke ting, sier hun.

Plantekassene valgte de å bygge uten bunn, så druer og andre planter kan slå rot godt ned i bakken.

– Drømmen er et frodig, grønt tak! sier Aud.

<b>FRODIG:</b> Aud ønsker å skape en middelhavsfølelse og lar det grønne gro opp til taket. Hun har derfor valgt blant annet villvin som vokser raskt.
FRODIG: Aud ønsker å skape en middelhavsfølelse og lar det grønne gro opp til taket. Hun har derfor valgt blant annet villvin som vokser raskt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Les også (+): Under Oscarsborg ligger en ukjent og hemmelig verden

Gjenbruksinteriør

For paret var det viktig at oransjeriet og huset deres passet sammen. Derfor har de blant annet valgt litt enkel stil på vinduene.

– Huset er fra tidlig på 1900-tallet, men er ikke en sveitservilla med masse utsmykninger. Derfor valgte vi rene linjer også på oransjeriet, forteller Aud.

<b>PELARGONIAER:</b> Aud er glad i planter som fort blir frodige, tåler litt tørke og ikke altfor mye stell. Pelargoniaer og grønne planter er favoritten. 
PELARGONIAER: Aud er glad i planter som fort blir frodige, tåler litt tørke og ikke altfor mye stell. Pelargoniaer og grønne planter er favoritten.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Hun har også valgt å innrede med gjenbruk. Samt at hun har spart på en del skatter fra butikken hun er medeier i, opp gjennom årene.

– Vi har jo drømt om oransjeri noen år, så garasjen vår var ganske full av ting, sier Aud.

Det lyseblå spiskammerskapet er fra uthuset i Fredrikstad, bordet er et bruktfunn, og skjenken og det lille bordet med krakker har hun fått av ei venninne.


Denne saken ble første gang publisert 17/10 2024, og sist oppdatert 17/10 2024.

Les også