HUS uten innlagt vann og strøm

Markus og Eline flyttet til et gammelt våningshus med ønske om «Det enklere liv»: Bor uten innlagt vann og strøm

Da Markus oppdaget det lille røde huset som har blitt brukt som hytte de siste årene, visste han med en gang at det var der han ville bo - et hus langt inni skogen, uten innlagt vann og strøm.

HUS UTEN VANN OG STRØM: Eline hadde lenge et ønske om å bedre livskvaliteten sin. Da hun møtte Markus og hørte at han bodde i et hus uten innlagt vann og strøm, ble hun inspirert.
HUS UTEN VANN OG STRØM: Eline hadde lenge et ønske om å bedre livskvaliteten sin. Da hun møtte Markus og hørte at han bodde i et hus uten innlagt vann og strøm, ble hun inspirert. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

To kilometer inn seterveien lyser det lille røde huset opp - rammet inn av snøen som har lagt seg på gresset og skogens mørkegrønne grantrær.

Lyden av fuglekvitter og trærne som blåser oser i luften, og gir en rolig og avslappende atmosfære.

Eline Reuser (34) og samboeren Markus Ingebretsen (31) bor i Nybergsund, Trysil kommune, med sine seks Alaska husky hunder og to katter- med skogen som nærmeste nabo.

Det er nemlig ingen nabohus de nærmeste to kilometerne. Kun en seter som er åpen på sommeren og to hytter flere kilometer fra tomta deres.

Hvem: Eline Reuser (34) og samboeren Markus Ingebretsen (31) . Bor med sine seks hunder (Alaska husky) og to katter.

Hvor: Nybergsund, Trysil Kommune.

Hus: Gammelt våningshus fra rundt 1940-tallet. Uten innlagt vann og strøm.

Se mer

Huset er bygd som våningshus rundt 1940-tallet. Her har folk bodd fast frem til 70-tallet. På eiendommen finnes det en liten slitt låve, hvor man tidligere har hatt kyr og sauer.

Eline og Markus har tidligere funnet gamle skatter som minner om livet tidligere på småbruket - verktøy og deler av melkeseparator satt sine spor i skogen og i låven. Det falt godt i smak for kjæresteparet som er veldig glade i historie og «livet i gamle dager».

De har en drøm om å ha gårdsdyr, men låven er ikke i stand til dette per dags dato. Nå står låven mer som et historisk suvenir som skal pusses opp senere.

HUSET OG LÅVEN: Kjæresteparet ønsket å leve "den enklere liv". De finner mye glede i naturens atmosfære.
HUSET OG LÅVEN: Kjæresteparet ønsket å leve "den enklere liv". De finner mye glede i naturens atmosfære. Foto: Privat
HUNDEKJØRING: Markus har lenge hatt en stor interesse for hundekjøring. Det var derfor viktig for ham å flytte til et sted med gode snøforhold.
HUNDEKJØRING: Markus har lenge hatt en stor interesse for hundekjøring. Det var derfor viktig for ham å flytte til et sted med gode snøforhold. Foto: Privat

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Boligjakten

Markus hadde tidligere erfaring med å bo mer landlig. Tidligere bodde han blant annet i Alaska en liten periode- uten vann og strøm, der han drev med hundekjøring.

Boligjakten startet på Finn.no med et sterkt ønske om å bo i naturen. På ønskelista sto det; Nok snø og gode vinterforhold, slik at hundekjøringen kunne bli gunstig.

Han har alltid likt å bo på spesielle steder, uten direkte naboer- et sted utenom det «vanlige».

Da han oppdaget det lille røde huset som har blitt brukt som hytte de siste årene, visste han med en gang at det var der han ville bo - et hus langt inni skogen, uten innlagt vann og strøm.

I 2021 bega Markus seg ut på denne reisen med en vilje og ønske om å «ære» den gamle tradisjonen og holde den i livet.

Hans store interesse for «Det enkle livet» smittet over på Eline. Han viste henne sjarmen ved å bo i et hjem uten alle moderne fasiliteter, noe som viste seg å være redningen for hennes psykiske helse.

GAMLE TRADISJONER: Markus har lenge hatt en interesse om å leve enkelt- slik de gjorde før i tiden. Denne interessen inspirerte Eline.
GAMLE TRADISJONER: Markus har lenge hatt en interesse om å leve enkelt- slik de gjorde før i tiden. Denne interessen inspirerte Eline. Foto: Privat

Et steg utenfor komfortsonen

De finner mye glede av å bo blant naturens krefter. Det er her de føler seg hjemme - blant trærne, snøen og dyrene i skogen- en kontrast til livet tidligere for Eline.

– Jeg er opprinnelig fra Nederland. Jeg bodde i storbyen Zoetermeer fram til september 2019. Der vokste jeg opp i et rekkehus med alt vi trengte på gangavstand.

Hun lengtet etter et mer fredelig sted. En lengsel hun har hatt i mange år. Det var det som fikk henne til å flytte til Norge alene i 2019.

Ønske om et sted uten lyden av biler og naboer som florerte i lufta kun noen meter fra døra hennes. Der roen kunne senke seg, og hodet kunne få fred. Et sted som er «annerledes».

– Folk har i mange år før oss klart seg på de mest avsindige og vanskelige steder. Hvorfor skulle ikke vi klart det, tenkte jeg.

For Eline var det et steg utenfor komfortsonen. Men et sted hun tok med åpent sinn og god selvtillit.

Hun hadde et sterkt ønske om bedre livskvalitet sin. Hverdagen hennes besto av 100 prosent jobb og mange utgifter. Et ønske om mindre utgifter og få mer fritid til ting som gjør henne glad, var den største drivkraften hennes.

Da hun møtte Markus, og han fortalte at han bodde i et hus i skogen uten innlagt vann og strøm, så hun mulighetene til å redusere utgiftene sine, og dermed vokste interessen. I juni 2022 bestemte hun seg for å flytte inn med ham.

Kort tid senere reduserte hun arbeidsstillingen sin til 50 prosent stilling.

Les også (+): Vi må få ned strømforbruket på hytta. Hvor lavt ned kan vi sette temperaturen?

BOLIGJAKT: Da det lille røde huset i skogen dukket opp på Finn, visste Markus at det var her ham ville bo. Han er glad Eline flyttet inn senere med ham.
BOLIGJAKT: Da det lille røde huset i skogen dukket opp på Finn, visste Markus at det var her ham ville bo. Han er glad Eline flyttet inn senere med ham. Foto: Privat

Godt for psyken

Da Eline bega seg ut på denne store livestilendringen var hun redd for at det skulle bli vanskelig og tungvint. Ville hun trives?

– Hvis man er vokst opp med en viss standard i livet sitt, er det ikke lett å kvitte seg med gamle vaner med en gang. Jeg var vant med en «rask» livsstil i Nederland - hvor både mennesker og butikker var nærme. Men jeg hadde en veldig stor tro på at dette skulle komme til å ordne seg helt fint.

– Da jeg flyttet inn her, skjønte jeg plutselig hva jeg egentlig har lett etter hele mitt liv. Og det er et rolig, stille og fredelig liv uten alt for mye styr, bråk og kaos rundt meg.

På Nordli, som småbruket som de bor på heter, fant hun akkurat dette.

Eline er en høysensitiv person som hele livet sitt har slitt med angst og panikk lidelser. Roen og stillheten i huset var nødvendig for henne, og det har gitt hun mer ro i hodet.

– Jeg så at man trenger ikke mye av det «luksuriøse» for å leve et fint liv. Det viktigste for meg er at jeg akkurat nå kjenner jeg har et bedre liv enn jeg hadde før. Jeg har det psykisk mye bedre, sier Eline og fortsetter:

– Å være i fulltid jobb er krevende for meg. Jeg ble ofte sittende helt utslitt på sofaen etter en arbeidsdag for å lade opp batteriene mine igjen, som på en måte aldri ble helt fulladet.

Her har hun muligheten til å gjøre det som gir dem glede uten å bli forstyrret av omgivelsene rundt. Her kjenner de på en følelse av frihet som hun aldri har kjent på tidligere.

UTE: Kjæresteparet finner mye glede i å være ute i naturen, og tilbringer masse tid ute, både når det er vinter og sommer.
UTE: Kjæresteparet finner mye glede i å være ute i naturen, og tilbringer masse tid ute, både når det er vinter og sommer. Foto: Privat

Det enkle liv

Kjæresteparet påpeker at de har det de trenger for å leve godt. De legger ikke skjul på at de har innført litt «luksus» i hjemmet deres slik at de har det grunnleggende på plass.

– Vi har solcellepaneler, så vi er ikke helt uten strøm, men vi må bruke det med måte. I tillegg har vi masse vann i bekken ved siden av huset. Den bruker vi for å fylle opp 100 liters tank som står inne i huset. Det gir oss muligheten til å ha vanlig dusj inne. Det er selvsagt begrensinger på hvor mye vi kan dusje, men det fungerer for oss.

De setter pris på å komme hjem til et rolig og stille sted. Som regel jobber de turnus slik at det alltid er en hjemme som holder hytta varm på kalde vinterdager.

– På den måten kan vi fyre i vedovnen nesten hele tiden. Da vi begge er borte, hender det at vi kommer inn i stua og gradestokken viser 2 grader på en kald vinterdag.

– I tillegg må vi passe på strømforbruket på vinteren. Solcellepanelene lader selvfølgelig lite på vinteren. Da kan det hende at vi starter aggregatet, slik at vi kan lade mobiltelefoner og få bruk elektrisk vannpumpe for å hente vann fra bekken. Varmtvann får vi med propan og en stor vannkjele på vedovnen.

– Vi har også en separat do som står inne i et nybygd bad. Da slipper vi en tur til utedoen i 25 kuldegrader på vinteren, fniser Eline.

PEIS: Peisen er deres primære varmekilde på vinteren. De bruker også peisen til å varme opp vann i kjele.
PEIS: Peisen er deres primære varmekilde på vinteren. De bruker også peisen til å varme opp vann i kjele. Foto: Privat

Les også: Da familien så en avløpskum på tomta, fikk de en god idé

Valgt bort tv

Huset fylles opp av stearinlys og parafinlamper, og byr på en romantisk og koselig atmosfære.

– På soverommet har vi ikke noe strøm tilgjengelig i det hele tatt. Det er meget koselig å ha stearinlys på nattbordet som du kan blåse ut når du skal sove. I stua, på kjøkkenet, i gangen og på badet har vi elektrisk lys, men vi bruker mest stearinlys fordi vi synes det er mye mer koselig, og koster ingenting i strømforbruk.

Kjæresteparet har bevisst valgt bort tv-en, og kjenner ikke noe savn - tvert imot. Nå har de funnet gleden av å bruke tiden på mer produktive ting.

– Dersom vi vil se på noe har vi Ipad eller mobil. Det blir mindre tv-titting uten tv, og det trives vi veldig med. Vi bruker mer tid på å prate sammen, høre på musikk og nyte naturen rett utenfor døra vår med hundene våre.

STUA: Markus og Eline har valgt å ikke ha TV i huset.
STUA: Markus og Eline har valgt å ikke ha TV i huset. Foto: Privat
STUA: Stua byr på mange gode samtaler og hyggelige lesestunder.
STUA: Stua byr på mange gode samtaler og hyggelige lesestunder. Foto: Privat

Vår og sommer

Nå som våren er her og sommeren nærmer seg blir livet på landet lettere for Eline og Markus.

Mer sol vil gi dem mer strøm, samt at det ikke er behov for å varme opp huset i like stor grad som på vinteren. De lange dagene gir også mer dagslys inn i huset, som fører til begrenset bruk av elektrisk lys og stearinlys.

Paret holder også øynene åpne for et småbruk med mer areal rundt seg til å kunne ha flere dyr og mer beitemark til sauer.

Foreløpig dyrker de egne poteter, og skulle gjerne hatt flere grønnsaker og frukt i egen hage.

– Trysil har vist seg til å være et utfordrende sted å dyrke grønnsaker på grunn av de kalde vintre og korte somre. Vi ønsker en dag å bo nesten helt selvforsynt.

De ser frem til lange sommerkvelder med gresset som kiler mellom tærne og fuglene som kvitrer utenfor huset.

SOLCELLEPANELER: Eline og Markus har solcellepanel på huset, slik at de får litt strøm til det mest nødvendige.
SOLCELLEPANELER: Eline og Markus har solcellepanel på huset, slik at de får litt strøm til det mest nødvendige. Foto: Privat

– Sommeren er kort men veldig fin og varm i Trysil. Vi gleder oss til å bade i innsjøen i området, spise ute og sove ute i telt. Jeg gleder meg også veldig til sopp- og bærsesongen starter igjen, da jeg elsker å vandre rundt i skogen og lete etter bær og sopp, sier Eline.

– Jeg har lært at det enkle livet, er ofte det beste. Det handle også mye om hva du gjør det til. Selv om det virket skummelt i starten, ble jeg fort vant til det og så alle fordelene ved å bo slik vi gjør, legger hun til.

Les også: Ingun og Bent bor på hytta; Stadig flere drømmer om å gjøre som de

– Begi deg ut på reisen

Eline råder alle som har en indre drøm om å pakke sakene sine og flytte til et landlig sted, om å begi seg ut på reisen.

Hun råder alle om å følge sin indre stemme og hjertet sitt, framfor å gjøre det man tenker er forventet av folk rundt seg.

– Tenk på hva er viktig for deg. Hvordan har du lyst til å leve livet ditt. Hva er den viktigste grunnen for deg for å kunne bo slik? Og hva er den viktigste grunnen til å ikke gjøre det? Man kan lage det så enkelt som man selv vil. Hvis du har et ønske å bo i skogen eller på fjellet uten innlagt vann og strøm: prøv det! Og tenk: hva er det verste som kan gå galt?

– Hvis ikke du liker det etter ett år, er det alltid mulig å flytte igjen. Det står mange tomme, fraflyttede hus i Norge uten strøm og vann som ønsker at noen skal komme å ta vare på dem igjen. Gi dem en sjanse! Og unn deg selv det livet som du drømmer om! avslutter hun.

Se flere bilder under:

BAD: tidligere var det ikke dusj og do i huset. Dette innførte Markus og Eline slik at de innimellom kan ta seg en dusj, og slippe rå gå på utedoen i mange minusgrader på vinteren.
BAD: tidligere var det ikke dusj og do i huset. Dette innførte Markus og Eline slik at de innimellom kan ta seg en dusj, og slippe rå gå på utedoen i mange minusgrader på vinteren. Foto: Privat
100 LITERS TANK: Ved siden av huset har Eline og Markus en bekk de henter vann fra. Da fyller de opp en hundreliters tanks som de kan bruke til å dusje.
100 LITERS TANK: Ved siden av huset har Eline og Markus en bekk de henter vann fra. Da fyller de opp en hundreliters tanks som de kan bruke til å dusje. Foto: Privat
BEKKEN: Bekken gir de mulighet til å hente vann til tanken deres, samt varme opp vann på peisen.
BEKKEN: Bekken gir de mulighet til å hente vann til tanken deres, samt varme opp vann på peisen. Foto: Privat
STUA: Stua har ikke en TV, og blir derfor brukt som et sosialt avstigningssted.
STUA: Stua har ikke en TV, og blir derfor brukt som et sosialt avstigningssted. Foto: Privat
GANGEN: Eline og Markus er glad i dyr og natur.
GANGEN: Eline og Markus er glad i dyr og natur. Foto: Privat
HUSET OG LÅVEN: Huset ligger pent til i skogen, med skogen som nærmeste nabo.
HUSET OG LÅVEN: Huset ligger pent til i skogen, med skogen som nærmeste nabo. Foto: Privat