Kunstnerens vakre hjem
Leifs villa er noe helt utenom det vanlige
Leif Heiberg Myrdams blikk for form, farge og antikviteter har i høyeste grad smittet over på boligen hans. Og ikke minst keramikerens enorme samlerglede.
Helt fra han var en tomme stor, dro han med seg ting og tang hjem, så moren kalte ham bare «Lille Leif Pelle Ekorn».
Allerede som unggutt trålet han bruktmarkeder og skraphandlere på jakt etter antikviteter.
Enda mer interessert ble han da han gikk i malerlære hos Morten Henriksen, som var ihuga samler av bondeantikviteter.
Læremesteren tok ofte imot antikviteter i bytte mot egen kunst, og Leif ble dermed kjent med mange kremmere med god tilgang på antikviteter.
Leif hadde et godt håndlag med hva det måtte være. Han kjøpte gjerne antikviteter som var i stykker, og restaurerte dem på mesterlig vis.
Etter hvert nådde talentet hans antikvitetshandlerne i hovedstaden, og med ett var han fast reparatør for et par av dem, noe som ga kjærkommen inntekt for en ung student.
Drømmetur sørover
Etter å ha tatt diplomeksamen på Statens håndverks- og kunstindustriskole, fikk Leif verkstedpraksis hos keramiker Erik Pløen.
To år senere, i 1970, arrangerte han sin første separatutstilling, noe som førte til hans kunstneriske gjennombrudd.
Utdannet keramiker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og gikk i lære hos keramiker Erik Pløen.
Startet eget verksted på 1970-tallet og er særlig kjent for vaser med asymmetrisk åpning og etter hvert glassarbeider.
Myrdam er innkjøpt til en rekke offentlige samlinger og museer her hjemme så vel som i Göteborg, Strömstad, Helsinki, Tel Aviv og Kyoto.
Keramikeren tok avstand fra det tradisjonelle og bevegde seg i et landskap fra brukskunst over til skulptur. Karakteristiske gjenstander med asymmetriske former forbindes med hans keramikk. Arbeidene hans er ettertraktede kunstobjekter som omsettes for gode priser.
Utstillingen ble en stor suksess, og den unge keramikeren fikk solgt de fleste av gjenstandene sine. Pengene strømmet inn, og han feiret med et flere måneder langt opphold i Spania og Portugal.
– Det var herlige tider. Jeg reiste rundt og fikk sett de vakreste steder, kom i kontakt med hyggelige folk og fikk i tillegg kjøpt en masse flotte antikviteter, forteller han.
Les også: Inger-Lise og Eric bygget drømmehuset som styrer seg selv
Gullmedalje
– Da pengene tok slutt, måtte jeg jo reise hjemover igjen for å jobbe, og der ventet det en hyggelig overraskelse, fortsetter han.
Noen av keramikkgjenstandene hans var nemlig blitt plukket ut til en internasjonal kunsthåndverksutstilling i Firenze og hadde oppnådd gullmedalje.
– Min mor var stolt som en hane, og jeg fikk virkelig ny glød til å sette i gang produksjonen igjen, forteller Myrdam.
Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod. Slurver du, risikerer du å måtte rive
Eget formspråk
Leif Heiberg Myrdam tok avstand fra det tradisjonelle og beveget seg i et landskap fra brukskunst over til skulptur.
Keramikk av kjente norske keramikere er populære samleobjekter. Før andre verdenskrig var det kun 30–40 keramikkverksteder, som økte raskt etter krigen da det var mangel på det meste i hus og hjem.
Den eksplosive økningen førte til ymse kvaliteter, og kun det beste er i dag attraktivt.
I tillegg til Leif Myrdam var Erik Pløen, William Knutzen, Rolf Hansen og Lisbeth Dæhlin velansette keramikere.
Karakteristiske gjenstander med asymmetriske former forbindes med hans keramikk. Kanskje har du sett de skulpturelle vasene og urnene som minner om bristende knopper, med skjev form og flikete åpninger?
Han har også jobbet med en rekke andre materialer som porselen og glass, som har resultert i en mengde skulpturer og utsmykninger.
Myrdam var blant annet engasjert som formgiver ved Gjøvik glassverk. Rester av produksjonen i form av feilvarer og knust glass, har han i ettertid gjenbrukt til skulpturer.
Med huset fullt
Keramikerens lekre villa er antatt bygget omkring 1850. I 1877 ble huset ombygd til sveitserstil med nygotisk preg, i tråd med datidens historismeperiode, som hadde tilbakeblikk på tidligere stilarter.
Gjør kupp
Dersom du er på jakt etter messingstaker, er de for tiden svært rimelige og kan være en god investering for fremtiden.
Like dedikert som han har vært til kunsten sin, må han ha vært til det vakre hjemmet, som han gjennom en årrekke har fylt med vakre gjenstander og kunst.
Hjemmet hans består av førsteklasses gjenstander, samlet av en feinschmecker med godt blikk for antikviteter og kunst av ypperste klasse.
Alle tingene taler for seg og går rett inn i hjerteroten, enten det være seg 1700-tallsmalerier, gustavianske lysekroner, franske empire-kandelabre, russisk sølvtøy eller små nipsfigurer.
Les også (+): Jeg arvet hytta sammen med min bror, men så gjorde han noe som endret alt
Se flere bilder under:
Denne saken ble første gang publisert 05/04 2024.