Kerstin lever året rundt i sin bobil:
Kerstin bor på 10 kvadratmeter hele året: – Jeg elsker mitt nye, frie liv!
365 dager i året og 24 timer i døgnet lever Kerstin (54) i sin elskede bobil. På 10 kvadratmeter har hun lært hvor få ting man trenger, og jammen traff hun også kjærligheten igjen langs veien!
På en bobilparkering utenfor Ljungbyhed i Skån, holder Kerstin Carneroth til i sitt 10 kvadratmeters hjem. Her sov hun i natt, men hun forbereder seg på å kjøre videre siden det er ventet hardt vær.
– Jeg har sett på værmeldingene at det skal bli storm, og da vil jeg ikke stå på et sted hvor jeg er omgitt av høye trær, sier hun.
Å bo på heltid i en bobil krever mye planlegging. Det handler om å følge med på hvordan været vil bli.
– Hvis det for eksempel forventes mye nedbør, vil jeg ha bobilen på asfalt slik at jeg ikke risikerer å bli sittende fast.
Kerstin går sammen med fotografen rundt bobilen sin og sjekker at alt ser bra ut.
Sommernettene er fine, men om vinteren krever det litt å få opp varmen inne i hennes knappe ti kvadratmeter store boareal.
– Enkelte morgener om vinteren er det, etter nedkjølingen om natten, bare tolv grader inne i bobilen når jeg våkner. Men man må kle seg etter det, men heldigvis går det fort å få opp varmen.
Minimalistisk liv
Noen meter unna står en annen bobil parkert, og Kerstin vet veldig godt hvem som bor i den.
– Det er samboeren min Peter, sier hun med et smil.
– Vi møttes på en bobilsamling for noen år siden og har fulgt hverandre siden da. Man kan si at vi er samboere på hjul!
Akkurat da vi kommer på besøk, er han på en tur i skogen. Han er veldig interessert i naturen og en av hans favorittaktiviteter er fluefiske.
– Han har også fått meg interessert i naturen. Jeg ser nå det vakre i naturen og kan føle luksusen ved å kunne sette meg i skogen, lage bål og koke kaffe. Det er en velsignelse å kunne gjøre det.
Det er nå litt over tre år siden Kerstin forlot det trygge villalivet i Stockholms forstad Örby for i stedet å velge nomadelivet i en bobil. Alt begynte med at hun og hennes daværende samboer tilbrakte noen netter i en campingvogn.
– Livet i campingvogn, eller vanlife som det også kalles, var helt ukjent for meg tidligere. Men jeg falt pladask. Jeg syntes det var veldig koselig. Litt som da man var liten og bygde hytte med noen stoler og et teppe, forteller Kerstin.
Det førte til at Kerstin og samboeren kjøpte en campingvogn som de campet med på campingplasser i områdene rundt Stockholm.
– Jeg synes det var herlig. Jeg ville aldri dra hjem til huset vårt igjen.
Hun var imidlertid ikke helt uvant med å leve på minimal plass. Da hun var liten, teltet hun en del med sin far, og gjennom årene har hun tilbrakt mye tid i fritidsbåt.
– Plassen i en fritidsbåt er sammenlignbar med det i en bobil. Og egentlig trenger man ikke mer. Hva skal man med en masse ting?
Den første campingvognen beskriver Kerstin som en kjedelig, gammel historie fra 1995 som hun gjorde sitt beste for å piffe opp med egensydde gardiner. Men hun følte at hun ville ha noe mer.
– Jeg googlet mye, og på YouTube fant jeg kanaler i USA som handlet om vanlife og om ombyggede varebiler. Det var som om en helt ny verden åpnet seg for meg!
Les også (+): Glem Ferrari og Lamborghini. Dama til Per Harald faller pladask når han kommer rullende i denne
Kjøpte på rett tidspunkt
Kerstin følte sterkt at hun ville ha en egen ombygd varebil, og i 2019 slo hun til og kjøpte seg en Volkswagen Transporter. Samme år deltok hun på sitt første bobiltreff.
– Jeg var livredd for at jeg ikke skulle passe inn, men jeg har aldri blitt så hjertelig ønsket velkommen. Det var en fantastisk helg, og jeg fikk drømmer og tanker om en større og mer komfortabel bobil.
Hun lette etter passende kjøretøy, og våren 2020 fant hun drømmebilen – en seks meter lang og 2,3 meter bred Dethleff med fullt utrustet gasskjøkken og toalett.
– Jeg kjøpte den på akkurat rett tid og fikk en svært god pris. I forbindelse med pandemien eksploderte interessen for bobiler, og prisene har etter det skutt i været.
– Min Vangelina, som jeg kaller bobilen min, er i topp stand. Det beste med det hele er at hun klassifiseres som veteranbil om to år, og da slipper jeg å betale skatt for henne.
Samtidig som hun kjøpte bobilen sin, følte Kerstin at hun trengte en forandring i livet sitt.
Hun trivdes ikke med livet nær storbyen, og hennes samlivsforhold var i ferd med å renne ut i sanden.
– Det hadde ligget og ulmet i meg i lengre tid. Etter campinglivet i helgene ville jeg ikke tilbake til hamsterhjulet med arbeid fem dager i uken.
Få faste utgifter
Sammen med en venninne, som hun møtte gjennom «Vanlife Sverige», bestemte hun seg for å dra sørover den kommende vinteren.
– Vi la i vei i oktober, og planen var at vi skulle kjøre ned til Spania og bli der til våren.
Venninnen angret etter fem uker og kjørte tilbake til Sverige med bobilen sin. Kerstin, derimot, elsket livet på kontinentet og fortsatte alene. I mellomtiden bestemte hun og samboeren seg for å gå hver sin vei.
– Jeg kom tilbake i midten av april, og det var da jeg følte at jeg ikke ville bo i en leilighet og ha en masse faste utgifter. Jeg bestemte meg for å fortsette å bo i bobilen min.
Etter den første vinteren i Spania har Kerstin imidlertid foretrukket å bli i Sverige. Hun parkerer der det er trygt å stå, for eksempel ved naturreservater, badesteder eller andre parkeringsplasser.
– Jeg har notert ned alle stedene jeg har stoppet på, i en kalender. Om vinteren foretrekker jeg å være i Skåne, siden det er litt mildere der. Ellers reiser jeg rundt i hele landet, og drømmen er å kjøre Vildmarksvägen mellom Lappland og Jämtland.
Kerstin savner ingenting fra sitt tidligere liv i villastrøket. Hun føler seg friere og mer uavhengig i bobilen sin.
– Jeg lever veldig billig. Mine faste utgifter er ikke mer enn 3500 kroner i måneden, inkludert bilforsikring og kjøretøyavgift, pluss kostnader for mat og drivstoff. Man tilpasser seg. Gjennom årene har jeg blitt mer og mer fascinert av minimalismen, sier hun fornøyd.
Les også: Hytta til Ole og Tove er så liten at den ble kalt Fyrstikkesken
Bo i bobil?
Kerstin deler sine beste tips til deg som ønsker å bo i en bobil:
- Planlegg, planlegg og planlegg! Jeg bruker mange timer på å søke etter informasjon om passende steder der man kan overnatte.
- Følg værvarselet og tilpass reisen deretter. Hvis det blåser mye, er det ikke egnet å stoppe under høye trær, og hvis det kommer mye nedbør, er det lurt å parkere på asfalt.
- Skaff gode litiumbatterier som holder ladingen mye bedre. De er dyre, men det er verdt det. I begynnelsen var jeg for gnien og brukte blybatterier.
- Senk varmen om natten. Det sparer på gassen.
- Følg regler og bestemmelser. Ikke bli lenger på et sted med bobilen enn tillatt, og ikke forsøple naturen.