Blåste nytt liv i familiegården

Karoline rev ut alt fra morfars hus og skapte drømmehuset

Først var det ut med leire fra gulvene og gammel isolasjon fra veggene. Karoline og Fredrik ga seg ikke før tømmerkassa omtrent var det eneste som sto igjen. Så begynte den møysommelige gjenoppbyggingen, med utrolig resultat.

<b>TØMMERHUS:</b> Når vi ser skallet som på et tidspunkt sto igjen, kan vi bare ane hvor mange arbeidstimer som er lagt ned for å få drømehuset til å skinne.
TØMMERHUS: Når vi ser skallet som på et tidspunkt sto igjen, kan vi bare ane hvor mange arbeidstimer som er lagt ned for å få drømehuset til å skinne. Foto: privat
Først publisert

Karoline, Fredrik og barna valgte å døpe gården Strandtunet da de flyttet dit. Med endeløs sjøutsikt foran huset passer det godt, særlig siden stedet heter Strand.

– Vi trives så godt her, både små og store. Bestefar hadde nok likt at vi bodde her, sier Karoline.

Selv vokste hun opp like ved gården på Strand, som ligger under en halvtimes kjøretur fra Rørvik i Trøndelag.

Naboene deres er også familie. Da hun var barn, var hun ofte innom gården til morfaren Bjarne, på jakt etter enten kattunger oppe på låven eller noe godt i skapet.

– Da jeg var 4 år, hadde morfar tenkt å kjøpe en hest til meg. Da syntes han at jeg var klar for det, forteller Karoline med et smil.

<b>FAMILIEKOS:</b> Familien koser seg rundt hagebordet foran uthuset, f.v.: Jakob, mamma Karoline med Agnes og pappa Fredrik med Ada. Datteren Amalie var ikke hjemme da bildet ble tatt.
FAMILIEKOS: Familien koser seg rundt hagebordet foran uthuset, f.v.: Jakob, mamma Karoline med Agnes og pappa Fredrik med Ada. Datteren Amalie var ikke hjemme da bildet ble tatt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Men moren mente det var altfor tidlig, og Karoline måtte vente noen år til før hun fikk sin første hest. Siden har hun vært helfrelst hestejente.

Hvem: Karoline Brækkan, jobber i barnehage. Fredrik Furre, rørlegger. Barna Amalie, Jakob, Agnes og Ada.

Hvor: Strand, midt imellom Rørvik og Kolvereid i Nærøysund kommune, Trøndelag fylke.

Favorittrom: Kjøkkenet.

Instagram:@strandtunet_gard.

Se mer

– Jeg drømmer om å skape en arbeidsplass på gården. «Inn på tunet», besøksgård eller kanskje noe helt annet, forteller hun.

Familien har både hund, høner, kyllinger, sauer, kaniner og alpakkaer, og Karoline vil gjerne at flere barn skal få gleden av å være sammen med dyr.

Les også (+): Familiebåt for både sol og regn

<b>PIANOSPILL:</b> Karoline syns det gamle pianoet er et koselig møbel, selv om det ikke er så ofte i bruk. Veggene i dette rommet (bildet t.v.) har de valgt å male i en lys farge. Kjøkkeninnredningen er plassbygd av Nygård kjøkken, i modellen Skog. Fargen er i en lys grønn tone. Alt av hvitevarer er integrert.
PIANOSPILL: Karoline syns det gamle pianoet er et koselig møbel, selv om det ikke er så ofte i bruk. Veggene i dette rommet (bildet t.v.) har de valgt å male i en lys farge. Kjøkkeninnredningen er plassbygd av Nygård kjøkken, i modellen Skog. Fargen er i en lys grønn tone. Alt av hvitevarer er integrert. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Stor jobb med renovering

Gårdshuset er opprinnelig et tømmerhus, og det ble bygd av Karolines oldefar. Han satte opp tre hus i området.

<b>FØR:</b> Slik så huset ut før renoveringen. Karoline og Fredrik ønsket seg større hus og flere soverom.
FØR: Slik så huset ut før renoveringen. Karoline og Fredrik ønsket seg større hus og flere soverom. Foto: privat
<b>FELLES PROSJEKT:</b> Fredrik og Karoline står sammen i alle prosjektene de har i hus og hage. Hesjing er noe de har satt i gang sammen med Karolines far. .
FELLES PROSJEKT: Fredrik og Karoline står sammen i alle prosjektene de har i hus og hage. Hesjing er noe de har satt i gang sammen med Karolines far. . Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Tømmeret hogde han selv i egen skog, for så å fløte det over vannet, til sagbruket på andre siden. Der ble det høvlet og så sendt tilbake til gården igjen.

– Vi har også lagt ned mye fysisk jobb, men de hadde det nok enda tyngre på den tiden, sier Karoline.

Paret skryter av all hjelp de har fått fra familien. Uten gode hjelpere hadde de aldri klart dette store prosjektet.

Karoline var høygravid, og Fredrik jobbet på huset hver ledige time han ikke selv var på jobb.

Svein, som er gift med Fredriks mor, tilbrakte mange timer med hammer og sag hos dem, og Karolines far tegnet den nye planløsningen.

De ville ha et litt større hus og flere soverom. Det fikk de ved å bygge på spisestuedelen i front, da ble det også et ekstra soverom i etasjen over.

<b>SOVEROM MED UTSIKT:</b> Fra Karoline og Fredriks soverom er det en fantastisk utsikt over vannet, og de har en liten veranda de kan <br>ta morgenkaffen på.
SOVEROM MED UTSIKT: Fra Karoline og Fredriks soverom er det en fantastisk utsikt over vannet, og de har en liten veranda de kan
ta morgenkaffen på.
Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Tidligere bodde de i et nytt hus, og nå møtte de på nye utfordringer i form av gamle tømmervegger og skjevheter.

<b>BRUKTKUPP:</b> Karoline liker lune toner på møblene mot de kalde fargene ellers. Flere av møblene har hun kjøpt brukt.
BRUKTKUPP: Karoline liker lune toner på møblene mot de kalde fargene ellers. Flere av møblene har hun kjøpt brukt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Det var leire i gulvet og mye gammel isolasjon som vi rev ut. På et tidspunkt sto bare tømmerkassa igjen, forteller Fredrik.

Paret la vannbåren varme, isolerte huset på nytt, skiftet tak, rev pipa og bygde på. For ikke å snakke om bad, kjøkken, vaskerom og alle fargevalg!

<b>STOR STUE:</b> Familien har åpnet opp små rom, og fått ei stor stue og spisestue i ett. Karoline liker gamle malerier, og har gjort noen kupp på Finn.
STOR STUE: Familien har åpnet opp små rom, og fått ei stor stue og spisestue i ett. Karoline liker gamle malerier, og har gjort noen kupp på Finn. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Vi har stor respekt for det originale, og vi føler vi har tatt vare på det vi kunne.

Les også: Med hodelykt gikk de rundt i det forlatte, støvete hotellet fra 1889. Først da gikk det opp for dem hva de hadde gjort

<b>VARME KONTRASTER:</b> Karoline har valgt flere brune detaljer i interiøret. Skapet rommer mange fine serviser.
VARME KONTRASTER: Karoline har valgt flere brune detaljer i interiøret. Skapet rommer mange fine serviser. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>HAGEKOS:</b> Agnes koser seg sammen med storebror Jakob under det store epletreet i hagen. Familien er mye ute sammen, og nyter gjerne måltider ute.
HAGEKOS: Agnes koser seg sammen med storebror Jakob under det store epletreet i hagen. Familien er mye ute sammen, og nyter gjerne måltider ute. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Miks av nytt og gammelt

Karoline har aldri vært så glad i tapeter, men en venninne sa at hun burde vurdere det i noen rom.

– Jeg hadde ikke tenkt tanken engang, men det er jo så mange, vakre nostalgiske tapeter.

Hun hentet utallige fargeprøver og tapeter med hjem. Hun er også glad for at hun brukte lang tid på å vurdere farger og hvordan de oppfører seg i ulikt lys.

<b>VAKKERT SAMSPILL:</b> Den gamle trappa er beholdt, den er bare blitt malt. Den er et smykke i gangen og passer fint sammen med tapetet Karoline har valgt.
VAKKERT SAMSPILL: Den gamle trappa er beholdt, den er bare blitt malt. Den er et smykke i gangen og passer fint sammen med tapetet Karoline har valgt. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Vi er blitt fornøyd med de fleste valgene vi tok, bortsett fra i stua, så der blir det kanskje til at jeg maler over.

På datteren Agnes’ barnerom er det også tapet. Der har Karoline innredet med treleker og koselige, gamle møbler.

<b>NOSTALGISK ROM:</b> På Agnes sitt rom har Karoline utfoldet seg med koselig tapet og blondegardiner. 
NOSTALGISK ROM: På Agnes sitt rom har Karoline utfoldet seg med koselig tapet og blondegardiner.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Men de eldste har fått velge selv, og da blir det en mer moderne stil.

– Vi får se hvor mange år det går før også Agnes vil bestemme selv, sier Karoline.

<b>MODERNE LINJER:</b> Karoline er mer opptatt av nostalgi og gamle møbler enn Fredrik er. På badet har de funnet en god miks av rene linjer og sjarm.
MODERNE LINJER: Karoline er mer opptatt av nostalgi og gamle møbler enn Fredrik er. På badet har de funnet en god miks av rene linjer og sjarm. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Da de skulle innrede huset, ønsket Karoline seg bare gamle møbler, men Fredrik var ikke enig. Så de fant sin egen fine miks av nytt og gammelt.

<b>TO BAD:</b> Mens badet i andreetasjen er lyst og stort, er det her nede i gangen et mindre bad. Her er det en mer moderne stil på innredningen. Speilet gir fint lys.
TO BAD: Mens badet i andreetasjen er lyst og stort, er det her nede i gangen et mindre bad. Her er det en mer moderne stil på innredningen. Speilet gir fint lys. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Jeg forstår at en gammel kommode hvor skuffene sitter fast, ikke er så funksjonell, medgir Karoline.

De har kjøpt mye på Finn. Ofte har det vært lange avstander for å få hentet møblene, og da har de samlet opp flere ting og bestilt transport.

Les også: Naboene ristet på hodet da de hørte om planene Kine og Erlend hadde for det falleferdige huset

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Gammelt håndverk

Paret leier ut jorda som tilhører gården, men de har en liten flekk igjen på siden av huset. Der drømmer Karoline om å få i stand en ridebane, og kanskje får de også bygd en stall etter hvert.

<b>NYDELIG UTSIKT:</b> Utsikten fra kjøkkenvinduet er helt fantastisk. Karoline husker godt hvordan kjøkkenet var den gangen bestefaren bodde her. 
NYDELIG UTSIKT: Utsikten fra kjøkkenvinduet er helt fantastisk. Karoline husker godt hvordan kjøkkenet var den gangen bestefaren bodde her.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Da faren hennes spurte om de ikke skulle hesje det lille jordet, ble hun og Fredrik med på det.

– Det er en ganske stor jobb, men vi syns det er fint å holde gammelt håndverk i hevd, sier hun.

<b>GAMMEL METODE:</b> Hesjing har vært et felles familieprosjekt. Familien syns det er hyggelig å videreføre noe av det arbeidet de gjorde på gården før i tiden.
GAMMEL METODE: Hesjing har vært et felles familieprosjekt. Familien syns det er hyggelig å videreføre noe av det arbeidet de gjorde på gården før i tiden. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

«Prosjekt hesjing» startet for flere år siden, i gårdsbarnehagen som Karoline jobber i. Da inviterte de barnehagebarnas familier på besøk. Alle hadde kledd seg ut i gammelt gårdstøy, de fikk prøve å hesje, bestefaren kjørte turer med gråtassen og det ble servert rømmegrøt.

– Det var en fin dag, sier Karoline.

<b>STORT HUS:</b> Paret bygde på huset da de pusset opp. De har fire barn, og trenger absolutt all plassen de kan få.
STORT HUS: Paret bygde på huset da de pusset opp. De har fire barn, og trenger absolutt all plassen de kan få. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Nå håper hun og Fredrik at deres barn vil sitte igjen med gode minner fra en barndom med dyr, natur og stor frihet rundt seg.

Les også (+): Vi gruer oss til barnehagen er sommerstengt

<b>COTTAGE-GARDEN:</b> Mormoren til Karoline var flink med hagen, og Karoline har tatt opp den interessen. Hun setter stor pris på blomster og planter, som har stått der siden mormors tid.
COTTAGE-GARDEN: Mormoren til Karoline var flink med hagen, og Karoline har tatt opp den interessen. Hun setter stor pris på blomster og planter, som har stått der siden mormors tid. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Karoline og Fredriks gode råd

Paret deler gjerne sine beste tips med andre som skal sette i gang med renovering av et gammelt hus:

– Bevar stilen til den hustypen du bor i, selv om det kan være fint å blande stiler. Bevar gamle tregulv. Hos oss er det mange hakk og ujevnheter i tregulvet, men det er litt av sjarmen i et gammelt hus, sier Karoline.

På veggene liker hun godt tapeter eller panel.

– Perlestaff er fint, selv om vi valgte ferdige panelplater her. Da var vi lei etter tre år med renovering, sier hun.

Karolines tips er at du gjerne kan bruke dempede farger på veggene, om du ønsker å male. Pastellfarger og duse farger var vanlig før i tiden.

<b>LUNT PÅ KALDE DAGER:</b> Ovnen står midt i stua, og varmer godt. Karoline angrer ikke på at de la litt ekstra penger i det staselige eksemplaret.
LUNT PÅ KALDE DAGER: Ovnen står midt i stua, og varmer godt. Karoline angrer ikke på at de la litt ekstra penger i det staselige eksemplaret. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Det lønner seg å få sjekket ut hvordan husets tilstand er før du begynner å pusse opp. Her ble det helrenovering, skifte av tak og vinduer og etterisolering. Rørene var dårlige, så det ble nytt røropplegg. Tømmerkassen var helt fin, men da vi begynte å rive, viste det seg at mye måtte skiftes ut med nytt.

Hør med fagfolk som kan gamle hus. Blir det isolert feil i slike hus, kan det oppstå sopp og råte.