«Herlige hjem»-Birgitte åpner dørene: – Har ingen planer om å bytte ut Ikea-kjøkkenet

Hyppig fornyelse av møbler og inventar er ikke noe tema for programleder Birgitte Lund Nakken og familien i Oslo. Det 14 år gamle Ikea-kjøkkenet lever i beste velgående og skal få stå i mange år til.

Spisebordet og stolene er norskprodusert på 1920-tallet og kjøpt via Finn. Disse matcher en skjenk Birgitte arvet etter bestemoren sin. Den italienske lysekronen er også fra 1920-tallet, og denne hang i en smykkebutikk på Grünerløkka før Birgitte endelig fikk kjøpt den.
Spisebordet og stolene er norskprodusert på 1920-tallet og kjøpt via Finn. Disse matcher en skjenk Birgitte arvet etter bestemoren sin. Den italienske lysekronen er også fra 1920-tallet, og denne hang i en smykkebutikk på Grünerløkka før Birgitte endelig fikk kjøpt den.
Først publisert

Gjennom fem sesonger av «Herlige hjem» har Birgitte presentert en rekke norske hus og leiligheter for tv-seerne.

Nå er BoligDrøm på besøk i hennes eget herlige hjem på Tåsen i Oslo, og her er det både elegant og koselig med bruktfunn og arvegods i fin kombinasjon med litt nytt.

Kjøp ekstra fronter

Og altså et kjøkken som har passert gjennomsnittlig levetid.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bytte ut kjøkkenet, det funker jo fint! Det har fått noen hakk i noen av frontene, men det lever vi veldig godt med, sier Birgitte, som i samme åndedrag deler et godt tips til dem som ønsker å beholde kjøkkenet sitt lenge:

– Kjøp noen ekstra fronter. Det er jo alltid en viss risiko for at kjøkkenet går ut av produksjon, og da kan det være smart å ha en front eller to på lager, så man slipper å bytte ut hele kjøkkenet bare fordi en skapdør er blitt ødelagt.

Les også: Da «svigers» ville flytte til noe mindre, fikk Thomas en utradisjonell idé

Birgitte er slett ikke av dem som bytter ut møbler og inventar i tide og utide. Ikea-kjøkkenet har de hatt siden familien flyttet inn her i 2008, og de har ingen planer om å bytte det ut med det første. Spisestuemøblementet ble kjøpt samtidig via Finn. Kartell-lampen på kjøkkenbenken fikk hun i 40-årsgave fra gode venninner.
Birgitte er slett ikke av dem som bytter ut møbler og inventar i tide og utide. Ikea-kjøkkenet har de hatt siden familien flyttet inn her i 2008, og de har ingen planer om å bytte det ut med det første. Spisestuemøblementet ble kjøpt samtidig via Finn. Kartell-lampen på kjøkkenbenken fikk hun i 40-årsgave fra gode venninner.

Tomannsbolig fra 1952

I huset på Tåsen bor hun sammen med ektemannen Jarle Nakken og hunden Terra. Sønnen Oscar er blitt 24 år og studerer medisin i Budapest. Huset fra 1952 var opprinnelig en tomannsbolig helt til Birgitte og Jarle kjøpte det i 2008.

De gjorde de to leilighetene om til én stor bolig, slo ut noen vegger her og der, bygget det ene kjøkkenet om til bad og den ene stuen om til soverom, og skapte et lyst og luftig hjem. Og her er det ikke bare kjøkkenet som har fått leve lenge; de fleste møblene er de samme som ble plassert her den gangen, og som allerede da hadde et langt liv bak seg.

– Jeg vil si jeg er miljøbevisst og gjenbruksorientert; jeg har tingene mine veldig lenge, og det gjelder ikke bare møbler og interiør. Jeg er en jåledame som elsker klær, sko og vesker, men når jeg først kjøper noe, beholder jeg det i mange, mange år.

Les også: (+) Min bror skal selge eiendommen jeg har bruksrett til, og han krever at jeg skriver fra meg bruksretten for å få gjennomført salget. Hva gjør jeg?

Blander gammelt og nytt

Når Birgitte føler behov for litt fornyelse hjemme i huset, er det ikke så mye som skal til.

– Hva har jeg fra før som jeg kan bruke? Det tenker jeg ofte, så ser jeg litt i boden og finner noe jeg kan ta inn, og så flytter jeg ting litt hit og dit. Jeg har alltid likt å pynte, men jeg tenker ikke så mye på at ting må matche. Man liker det man liker, og da er det fint å blande gammelt og nytt, lyst og mørkt, billig og dyrt.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Birgitte er glad i å reise og har i årenes løp besøkt mange deler av verden. Hver gang kommer hun hjem med et minne fra turen.

– Det trenger ikke være så mye; det kan være noe småtteri som et skjell eller en konkylie. Men av og til blir det også større ting, som en buddha fra Thailand, lysestaker fra Guatemala eller en kiste fra India. Jeg liker ting som har levd litt, sier Birgitte. Hun er glad i religiøse symboler og hadde madonnafigurer lenge før «alle» skulle ha det i shabby chic-perioden. Og mens nye trender kom og madonnafigurene forsvant ut av de fleste hjem, ble de værende hos Birgitte.

– Det var aldri noen trend for meg. Jeg synes det er så fint med ting som jeg vet har stor symbolsk betydning for mennesker, så når jeg besøker kirker, katedraler, moskeer og templer, kjøper jeg gjerne noen små minner som kors eller rosenkranser.

Les også: (+) Solveig Kloppen om oppussingen: – Dette var det viktigste jeg lærte

For Birgitte er det viktig å ha det fint rundt seg.

– Vi påvirkes jo av det vi omgir oss med, derfor synes jeg det er viktig å være bevisst og gjøre det beste ut av det man har, men det betyr ikke at det trenger å koste så mye. Vi er så utrolig privilegerte i Norge, ikke minst når det gjelder boligstandard, sier Birgitte. Etter sine mange reiser rundt i verden har hun innsett at det er noe vi bør sette ekstra stor pris på.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha et hjem. Det er søren meg ikke noen selvfølge.

Spisebordet og -stolene er norskprodusert fra 1920-tallet og kjøpt brukt. Disse matcher en skjenk Birgitte arvet etter bestemoren sin. Den grønne vasen ble kjøpt på Kremmerhuset for mange år siden.
Spisebordet og -stolene er norskprodusert fra 1920-tallet og kjøpt brukt. Disse matcher en skjenk Birgitte arvet etter bestemoren sin. Den grønne vasen ble kjøpt på Kremmerhuset for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
Den hvite kjøkken­innredningen fra Ikea ble satt inn da de kjøpte huset på Tåsen i 2008. Den italienske gassovnen er ifølge Birgitte fan­tastisk å lage mat på.
Den hvite kjøkken­innredningen fra Ikea ble satt inn da de kjøpte huset på Tåsen i 2008. Den italienske gassovnen er ifølge Birgitte fan­tastisk å lage mat på. Foto: Jeanette Baekkevold
Kjøkkeninnredningen fra Ikea som ble satt inn i 2008, har holdt seg godt. Noen hakk og skrammer er det riktignok blitt, men det kan Birgitte og Jarle fint leve med. Birgittes tips er dog å kjøpe noen ekstra fronter når man kjøper nytt kjøkken, så kan man ha dem i reserve i tilfelle kjøkkenmodellen går ut av produksjon.
Kjøkkeninnredningen fra Ikea som ble satt inn i 2008, har holdt seg godt. Noen hakk og skrammer er det riktignok blitt, men det kan Birgitte og Jarle fint leve med. Birgittes tips er dog å kjøpe noen ekstra fronter når man kjøper nytt kjøkken, så kan man ha dem i reserve i tilfelle kjøkkenmodellen går ut av produksjon. Foto: Jeanette Baekkevold
Da trekkene på de gamle barstolene fra Ikea ble utslitt, var stolene ikke lenger i produksjon. I stedet for å kjøpe nye, dro Birgitte til en skredder med en stoffrest hun hadde liggende og spurte om han kunne sy nye trekk. Det kunne han.
Da trekkene på de gamle barstolene fra Ikea ble utslitt, var stolene ikke lenger i produksjon. I stedet for å kjøpe nye, dro Birgitte til en skredder med en stoffrest hun hadde liggende og spurte om han kunne sy nye trekk. Det kunne han. Foto: Jeanette Baekkevold
Bildet på veggen i tv-kroken er laget av en kamerat av Birgitte og Jarle. Kofferten er et loppefunn, mens sofaen er kjøpt på Home & Cottage.
Bildet på veggen i tv-kroken er laget av en kamerat av Birgitte og Jarle. Kofferten er et loppefunn, mens sofaen er kjøpt på Home & Cottage. Foto: Jeanette Baekkevold
Pianoet betyr mye for Birgitte. Dette arvet hun fra barndomshjemmet i Tvedestrand, og hun rakk tilfeldigvis å hente det kort tid før foreldrenes hus brant ned til grunnen for en del år siden. Veggene i stuekroken er malt med kalkmaling i fargen Green Room.
Pianoet betyr mye for Birgitte. Dette arvet hun fra barndomshjemmet i Tvedestrand, og hun rakk tilfeldigvis å hente det kort tid før foreldrenes hus brant ned til grunnen for en del år siden. Veggene i stuekroken er malt med kalkmaling i fargen Green Room. Foto: Jeanette Baekkevold
«Kongestolen», som fikk navnet sitt fordi kong Olav visstnok skal ha sittet i den en gang, fulgte med huset da de kjøpte det. Sofaen kjøpte Birgitte nokså impulsivt i en nå nedlagt interiørbutikk en gang hun var på tv-opptak, og det meksikanske bordet fant Jarles mor på et loppemarked i California på 60-tallet. Sebrateppet er fra Sør-Afrika.
«Kongestolen», som fikk navnet sitt fordi kong Olav visstnok skal ha sittet i den en gang, fulgte med huset da de kjøpte det. Sofaen kjøpte Birgitte nokså impulsivt i en nå nedlagt interiørbutikk en gang hun var på tv-opptak, og det meksikanske bordet fant Jarles mor på et loppemarked i California på 60-tallet. Sebrateppet er fra Sør-Afrika. Foto: Jeanette Baekkevold
Mye av inventaret er kjøpt på reise i utlandet, som denne kisten fra India og buddhaen fra Thailand. Vasen er fra Holmegaard. Maleriet er laget av Axel Haldrup.
Mye av inventaret er kjøpt på reise i utlandet, som denne kisten fra India og buddhaen fra Thailand. Vasen er fra Holmegaard. Maleriet er laget av Axel Haldrup. Foto: Jeanette Baekkevold
Birgitte blandet noen malingsspann og endte opp med en dempet rosa-beige nyanse på veggene i gjesterommet. Det svarte bordet fikk hun av søsteren Gina, som i sin tid fant det på gata i New York. Teppet på veggen ble kjøpt i en blomsterbutikk for mange år siden, og gulvteppet er fra Maktabi.
Birgitte blandet noen malingsspann og endte opp med en dempet rosa-beige nyanse på veggene i gjesterommet. Det svarte bordet fikk hun av søsteren Gina, som i sin tid fant det på gata i New York. Teppet på veggen ble kjøpt i en blomsterbutikk for mange år siden, og gulvteppet er fra Maktabi. Foto: Jeanette Baekkevold
Hovedsoverommet er stort og luftig; det var tidligere stuen i den ene av de to leilighetene huset besto av.  Veggen er malt med kalkmaling i fargen Dark Secret. Nattbordene er arvegods fra Jarles besteforeldre. Speilet kjøpte Birgitte i en lokal butikk for 15 år siden, og sengeteppet er fra Home & Cottage.
Hovedsoverommet er stort og luftig; det var tidligere stuen i den ene av de to leilighetene huset besto av.  Veggen er malt med kalkmaling i fargen Dark Secret. Nattbordene er arvegods fra Jarles besteforeldre. Speilet kjøpte Birgitte i en lokal butikk for 15 år siden, og sengeteppet er fra Home & Cottage. Foto: Jeanette Baekkevold
Nattbordene er arvegods etter Jarles oldeforeldre. Speilet kjøpte Birgitte i en lokal butikk for 15 år siden, og sengeteppet er fra Home & Cottage.
Nattbordene er arvegods etter Jarles oldeforeldre. Speilet kjøpte Birgitte i en lokal butikk for 15 år siden, og sengeteppet er fra Home & Cottage. Foto: Jeanette Baekkevold
Birgitte har presentert en lang rekke norske boliger gjennom fem sesonger av tv-serien «Herlige hjem», som også er blitt en populær podkast. Hagemøblene er kjøpt på Home & Cottage.
Birgitte har presentert en lang rekke norske boliger gjennom fem sesonger av tv-serien «Herlige hjem», som også er blitt en populær podkast. Hagemøblene er kjøpt på Home & Cottage. Foto: Jeanette Baekkevold