«Herlige hjem»-Birgitte åpner dørene: – Har ingen planer om å bytte ut Ikea-kjøkkenet
Hyppig fornyelse av møbler og inventar er ikke noe tema for programleder Birgitte Lund Nakken og familien i Oslo. Det 14 år gamle Ikea-kjøkkenet lever i beste velgående og skal få stå i mange år til.
Gjennom fem sesonger av «Herlige hjem» har Birgitte presentert en rekke norske hus og leiligheter for tv-seerne.
Nå er BoligDrøm på besøk i hennes eget herlige hjem på Tåsen i Oslo, og her er det både elegant og koselig med bruktfunn og arvegods i fin kombinasjon med litt nytt.
Kjøp ekstra fronter
Og altså et kjøkken som har passert gjennomsnittlig levetid.
– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bytte ut kjøkkenet, det funker jo fint! Det har fått noen hakk i noen av frontene, men det lever vi veldig godt med, sier Birgitte, som i samme åndedrag deler et godt tips til dem som ønsker å beholde kjøkkenet sitt lenge:
– Kjøp noen ekstra fronter. Det er jo alltid en viss risiko for at kjøkkenet går ut av produksjon, og da kan det være smart å ha en front eller to på lager, så man slipper å bytte ut hele kjøkkenet bare fordi en skapdør er blitt ødelagt.
Les også: Da «svigers» ville flytte til noe mindre, fikk Thomas en utradisjonell idé
Tomannsbolig fra 1952
I huset på Tåsen bor hun sammen med ektemannen Jarle Nakken og hunden Terra. Sønnen Oscar er blitt 24 år og studerer medisin i Budapest. Huset fra 1952 var opprinnelig en tomannsbolig helt til Birgitte og Jarle kjøpte det i 2008.
De gjorde de to leilighetene om til én stor bolig, slo ut noen vegger her og der, bygget det ene kjøkkenet om til bad og den ene stuen om til soverom, og skapte et lyst og luftig hjem. Og her er det ikke bare kjøkkenet som har fått leve lenge; de fleste møblene er de samme som ble plassert her den gangen, og som allerede da hadde et langt liv bak seg.
– Jeg vil si jeg er miljøbevisst og gjenbruksorientert; jeg har tingene mine veldig lenge, og det gjelder ikke bare møbler og interiør. Jeg er en jåledame som elsker klær, sko og vesker, men når jeg først kjøper noe, beholder jeg det i mange, mange år.
Blander gammelt og nytt
Når Birgitte føler behov for litt fornyelse hjemme i huset, er det ikke så mye som skal til.
– Hva har jeg fra før som jeg kan bruke? Det tenker jeg ofte, så ser jeg litt i boden og finner noe jeg kan ta inn, og så flytter jeg ting litt hit og dit. Jeg har alltid likt å pynte, men jeg tenker ikke så mye på at ting må matche. Man liker det man liker, og da er det fint å blande gammelt og nytt, lyst og mørkt, billig og dyrt.
Birgitte er glad i å reise og har i årenes løp besøkt mange deler av verden. Hver gang kommer hun hjem med et minne fra turen.
– Det trenger ikke være så mye; det kan være noe småtteri som et skjell eller en konkylie. Men av og til blir det også større ting, som en buddha fra Thailand, lysestaker fra Guatemala eller en kiste fra India. Jeg liker ting som har levd litt, sier Birgitte. Hun er glad i religiøse symboler og hadde madonnafigurer lenge før «alle» skulle ha det i shabby chic-perioden. Og mens nye trender kom og madonnafigurene forsvant ut av de fleste hjem, ble de værende hos Birgitte.
– Det var aldri noen trend for meg. Jeg synes det er så fint med ting som jeg vet har stor symbolsk betydning for mennesker, så når jeg besøker kirker, katedraler, moskeer og templer, kjøper jeg gjerne noen små minner som kors eller rosenkranser.
Les også: (+) Solveig Kloppen om oppussingen: – Dette var det viktigste jeg lærte
For Birgitte er det viktig å ha det fint rundt seg.
– Vi påvirkes jo av det vi omgir oss med, derfor synes jeg det er viktig å være bevisst og gjøre det beste ut av det man har, men det betyr ikke at det trenger å koste så mye. Vi er så utrolig privilegerte i Norge, ikke minst når det gjelder boligstandard, sier Birgitte. Etter sine mange reiser rundt i verden har hun innsett at det er noe vi bør sette ekstra stor pris på.
– Jeg er veldig takknemlig for å ha et hjem. Det er søren meg ikke noen selvfølge.
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2022.