Hege vil ha et bærekraftig hjem og fikk starte med blanke ark

Her var det ikke gjort en ting siden byggeåret 1993

For Hege er det viktig at huset er lunt, varmt, intimt og har rene linjer som gir ro. I tillegg skal det hun har vare, og aller helst kunne gå i arv.

<b>STUE: </b>Det var først og fremst beliggenhet og planløsning Hege og Morten falt for. Stuen så slik ut da de overtok, og siden har de gjort en formidabel innsats for å forvandle huset til et drømmehjem.
STUE: Det var først og fremst beliggenhet og planløsning Hege og Morten falt for. Stuen så slik ut da de overtok, og siden har de gjort en formidabel innsats for å forvandle huset til et drømmehjem. Foto: privat
Sist oppdatert

Hege og Morten forelsket seg i Drøbak.

Paret likte hele området, med den koselige bykjernen og nærheten til både skog og sjø.

– Det er så mye fin natur på alle kanter, forteller Hege og utdyper:

– Store løvtrær og små tjern og kort vei ned til verdens koseligste sentrum, med masse sjel, fine folk og badestrender, forteller hun.

Gress under føttene

Da en annonse for dette huset dukket opp i søket på Finn.no, ba de derfor om privatvisning med en gang!

<b>STOR FORANDRING I STUEN:</b> I spisestuen fikk Hege bygget inn eikehyller i veggen. Løsningen er tegnet av henne og bygget av entreprenør Haugerud &amp; Vikeby, med eikehyller av møbelsnekker Thomas Crawfurd. Gulvet i hele rommet er Loshult fra Bjelin. Bordet er Carl Hansen &amp; Søn CH338 spisebord i eik, stolene Y stoler, begge deler designet av Hans J. Wegner. Gulvteppet er fra Norrgavel, lampen Arne Jacobsen. Vasen på bordet er fra Wik &amp; Walsøe, kunst på veggen av Reidar Berge.
STOR FORANDRING I STUEN: I spisestuen fikk Hege bygget inn eikehyller i veggen. Løsningen er tegnet av henne og bygget av entreprenør Haugerud & Vikeby, med eikehyller av møbelsnekker Thomas Crawfurd. Gulvet i hele rommet er Loshult fra Bjelin. Bordet er Carl Hansen & Søn CH338 spisebord i eik, stolene Y stoler, begge deler designet av Hans J. Wegner. Gulvteppet er fra Norrgavel, lampen Arne Jacobsen. Vasen på bordet er fra Wik & Walsøe, kunst på veggen av Reidar Berge. Foto: Mint Agency

– Vi hadde sett mange nybyggprosjekter på markedet, med små etasjer per plan og takterrasse. Dette var mer i tråd med hvordan vi ønsket å leve, sier Hege.

<b>INTERIØRARKITEKT:</b> Hege Vikeby Kristiansen er interiørarkitekt og eier firmaet Vikeby Interiørarkitektur. Hun og mannen Morten har skapt drømmehjemmet for seg og sin femårige datter Hedda.
INTERIØRARKITEKT: Hege Vikeby Kristiansen er interiørarkitekt og eier firmaet Vikeby Interiørarkitektur. Hun og mannen Morten har skapt drømmehjemmet for seg og sin femårige datter Hedda. Foto: Mint Agency

– Vi ønsket oss gress under føttene og en første etasje med mange kvadratmeter, hvor den sosiale flaten flyter ut i hagen på sommerstid, sier hun.

Til sammen byr huset på 201 kvm, fordelt på de to etasjene.

Tomten med den store hagen føltes luksuriøs, her var det mye potensial til å gjøre det til deres, både inne og ute.

<b>DET GULE HUSET:</b> Ikke så langt unna golfbanen i Drøbak ligger huset stille og tilbaketrukket. Her nytes dagene på drømmeplassen. 
DET GULE HUSET: Ikke så langt unna golfbanen i Drøbak ligger huset stille og tilbaketrukket. Her nytes dagene på drømmeplassen.  Foto: Mint Agency

– Etter å ha bodd mange år i byen, lengtet vi virkelig etter å etablere oss i roligere omgivelser, sier interiørarkitekten.

Før de overtok, var det ikke gjort endringer i huset siden byggeåret i 1993.

– Innredninger og overflatene var nedslitt, så det var på tide med en oppgradering. Men planløsningen i huset hadde et godt utgangspunkt, med store flater i hver etasje, forteller Hege.

Les også (+): Jeg ble besatt av å få det pent og stilig hjemme. Én dag smalt min mann hånden i bordet

<b>BOLTREPLASS FØR OG ETTER: </b>Gangen er romslig og praktisk, med gulvfliser fra Askim &amp; Mysen Rør og Pax-skap fra Ikea med Repvåg dører eik. Veggfargen er Almond fra Pure &amp; Original. Det lille teppet er fra H&amp;M Ho, knaggrekken fra Granit.
BOLTREPLASS FØR OG ETTER: Gangen er romslig og praktisk, med gulvfliser fra Askim & Mysen Rør og Pax-skap fra Ikea med Repvåg dører eik. Veggfargen er Almond fra Pure & Original. Det lille teppet er fra H&M Ho, knaggrekken fra Granit. Foto: Mint Agency og privat

Fellesskap i flere soner

Hele første etasje er så å si totalrenovert, her ble alt revet ned og bygget opp igjen med nye materialer.

Selv om planløsningen i utgangspunktet var bra og sto i stil til hva de ønsket seg, har de likevel revet noen vegger og fjernet dører for åpne opp og utnytte plassen bedre.

<b>SOSIAL SONE:</b> Helheten i huset består av dempede jordfarger og en behagelig, dus glød. Veggfargen Almond fra Pure &amp; Original er Hege veldig fornøyd med, og den går igjen på alle veggflater i første etasje, bortsett fra på gjesterommet. Sofaen er Dacapo i ulltekstil fra Eilersen, sofabord i eik fra Norrgavel. Gulvteppe på mål fra JAB, gulvlampe er AJ fra Louis Poulsen. Gyngestolen er kjøpt på finn.no, en Wegner J16 Rocking Chair fra Fredericia Furniture. Putene i sofaen er fra H&amp;M Home, mens teppet i gyngestolen er et kasjmirteppe fra Gant. Gardinene er Kalmar fra Pagunette (levert av Fargerike Ås).
SOSIAL SONE: Helheten i huset består av dempede jordfarger og en behagelig, dus glød. Veggfargen Almond fra Pure & Original er Hege veldig fornøyd med, og den går igjen på alle veggflater i første etasje, bortsett fra på gjesterommet. Sofaen er Dacapo i ulltekstil fra Eilersen, sofabord i eik fra Norrgavel. Gulvteppe på mål fra JAB, gulvlampe er AJ fra Louis Poulsen. Gyngestolen er kjøpt på finn.no, en Wegner J16 Rocking Chair fra Fredericia Furniture. Putene i sofaen er fra H&M Home, mens teppet i gyngestolen er et kasjmirteppe fra Gant. Gardinene er Kalmar fra Pagunette (levert av Fargerike Ås). Foto: Mint Agency

– Vi har skapt renere linjer, fått bedre romfølelse og mest mulig naturlig lys inn og sikt ut til det grønne, forteller Hege.

<b>PEISHYGGE: </b>Paret satt inn ny peis som er synlig fra flere soner, og åpnet opp inn mot kjøkkenet. Kjøkkenøya med tilpassede hyller og detaljer skaper atmosfære og gir mer følelse av møbel enn kjøkkeninnredning.
PEISHYGGE: Paret satt inn ny peis som er synlig fra flere soner, og åpnet opp inn mot kjøkkenet. Kjøkkenøya med tilpassede hyller og detaljer skaper atmosfære og gir mer følelse av møbel enn kjøkkeninnredning. Foto: Mint Agency og privat

Noe av det aller viktigste for familien var å ha en stor andel satt av til sosial sone.

• Skaff ekspertise og spar på den måten både tid og energi.

• Tegn ut en god planløsning, tilpasset bruk og behov.

• Bruk tid på å tegne inn integrerte oppbevaringsløsninger som skaper ryddige linjer.

• Skaff materialprøver av det du liker og legg til fargeprøver som harmonerer med disse.

• Tenk på hva du vil like frem i tid, invester i produkter som ikke går ut på dato (tenk at barna skal kunne arve dem). Før du kjøper nytt, sjekk om du kan få tak i produktet brukt.

• Gardiner på waveskinne fra himling til gulv gir et eksklusivt og lunt uttrykk og skaper god akustikk i rommet, dersom man har store vinduer.

• Å ramme inn sittegrupper med store gulvtepper bidrar til at møblene ikke flyter i rommet.

• Miks vintage/loppis-funn i keramikk, tre, glass og metall med det moderne.

Se mer

Det er her man oppholder seg sammen og tilbringer størsteparten av dagen når man er hjemme, og derfor ønsket de at denne delen skulle legge til rette for fellesskap.

– Vi liker å være sammen som familie uten å være oppå hverandre, og har derfor skapt flere soner i dette området.

Les også: Line bor på 16 kvm: Se hennes «minihus»

<b>FØR OG ETTER: </b>Også på badet gikk Hege for favorittmaterialet eik. Servantskapet på etter-bildet til høyre er snekkermodul i eik med fingerskjøt fra Svanekjøkken. Armaturen er Damixa Silhouet i rustfritt stål og benkeplaten fra Marmorline. Gulv- og veggfliser er fra Askim &amp; Mysen Rør.
FØR OG ETTER: Også på badet gikk Hege for favorittmaterialet eik. Servantskapet på etter-bildet til høyre er snekkermodul i eik med fingerskjøt fra Svanekjøkken. Armaturen er Damixa Silhouet i rustfritt stål og benkeplaten fra Marmorline. Gulv- og veggfliser er fra Askim & Mysen Rør. Foto: Mint Agency og privat

Helhetlig plan

<b>SOSIALE SONER: </b>Huste i Drøbak går over to romslige plan, og paret har lagt vekt på å gi sosiale soner god plass.
SOSIALE SONER: Huste i Drøbak går over to romslige plan, og paret har lagt vekt på å gi sosiale soner god plass. Foto: Jo Sjølie/Lyng Arkitekter

Som interiørarkitekt har Hege selvsagt vært opptatt av at det skal være en gjennomgående helhet i huset.

– Etter å ha jobbet som interiørarkitekt i 18 år er jeg ganske klar på egne valg og preferanser. Det å lage en helhetlig plan og ha komponert en material- og fargepalett før man setter i gang, er alfa og omega! I tillegg ville vi ha et kostnadsoverslag for å vite hvilket spillerom vi hadde, sier hun.

Både hun og Morten er glad i naturmaterialer, og spesielt eik, så hovedpaletten består av materialer og fargetoner som gjenspeiler dette.

– Siden vi bor i et land med kjøligere klima, gjenspeiler dette kanskje en slags lengsel etter varme. Vi tilbringer mye tid inne i dette landet, og det å skape en lun og varm atmosfære syns jeg er viktig for trivsel.

Les også: Den 130 år gamle væreiervillaen har gjenoppstått i sin fordums prakt

Ingenting halvveis

Paret har hele veien gjort alt grundig, samtidig som de har prøvd å moderere seg, for å holde seg til budsjettet.

<b>DUSE TONER:</b> Veggfargen i gangen heter Almond, mens den på gjesterommet innenfor er Nutmeg Powder, begge fra Pure &amp; Original.
DUSE TONER: Veggfargen i gangen heter Almond, mens den på gjesterommet innenfor er Nutmeg Powder, begge fra Pure & Original. Foto: Mint Agency

Det er Heges far som har vært entreprenør, og da gjøres ingenting halvveis.

– Hans kompetanse og erfaring er gull verdt i en slik prosess, og han har sørget for sømløs prosjektering med sitt superteam, sier hun.

<b>OVERETASJEN:</b> Her er ikke alt pusset opp enda, men Heges hjemmekontor er her oppe. Sofaen er fra Ikea, hev og senk arbeidsbord fra Senab Eikeland. Kontorstolen er Variable Plus fra Varier Furniture, og vegglampen er en sakselampe med linskjerm fra finn.no. 
OVERETASJEN: Her er ikke alt pusset opp enda, men Heges hjemmekontor er her oppe. Sofaen er fra Ikea, hev og senk arbeidsbord fra Senab Eikeland. Kontorstolen er Variable Plus fra Varier Furniture, og vegglampen er en sakselampe med linskjerm fra finn.no.  Foto: Mint Agency

Både på jobb og i eget hjem har hun vært opptatt av bærekraft, og hun mener at det mest bærekraftige man gjør i en oppussingsprosess, er å planlegge, lage en helhet og derav ta gode valg som man vet man vil være like fornøyd med mange år senere.

– Det fins ikke noe som er mer bærekraftig enn å ta et valg som varer livet ut, og gjerne lenger. Jeg syns det er viktig at vi lærer generasjonen som vokser opp at man må ta vare på ting.

Les også (+): Som niåring fikk han beskjed på farens dødsleie: «Husk, Anders: Du skal ta vare på Brunborg»

Se flere bilder under:

<b>WALK IN:</b> Garderoben består av skapene Pax fra Ikea. Bordet er Androgyne sidebord fra Audo Copenhagen og sofaen er en sovesofa fra Uno Living. Krakken i eik er fra Norrgavel, taklampen fra Belid og vegg til vegg ullteppe er fra Jernia.  
WALK IN: Garderoben består av skapene Pax fra Ikea. Bordet er Androgyne sidebord fra Audo Copenhagen og sofaen er en sovesofa fra Uno Living. Krakken i eik er fra Norrgavel, taklampen fra Belid og vegg til vegg ullteppe er fra Jernia.   Foto: Mint Agency
<b>SITTEPLASSER TIL ALLE:</b> Sittebenk med oppbevaringsskuffer er tegnet av Hege og levert av møbelsnekker Thomas Crawfurd. Sitteputene er fra dineputer.no, bordet er arvet av tidligere eier og kunsten på veggen er av Reidar Berge. 
SITTEPLASSER TIL ALLE: Sittebenk med oppbevaringsskuffer er tegnet av Hege og levert av møbelsnekker Thomas Crawfurd. Sitteputene er fra dineputer.no, bordet er arvet av tidligere eier og kunsten på veggen er av Reidar Berge.  Foto: Mint Agency
<b>KREATIV BOLTREPLASS:</b> Hyllene på veggen er hylleknekter fra Ikea med brede planker fra Maxbo, tilpasset og behandlet.
KREATIV BOLTREPLASS: Hyllene på veggen er hylleknekter fra Ikea med brede planker fra Maxbo, tilpasset og behandlet. Foto: Mint Agency
<b>HØYT UNDER TAKET:</b> Soverommet har seng fra Jensen og sengetøy fra Høie. Krakken er en Aksel Jærkrakk.
HØYT UNDER TAKET: Soverommet har seng fra Jensen og sengetøy fra Høie. Krakken er en Aksel Jærkrakk. Foto: Mint Agency
<b>PUDDERROSA SOVEROM:</b> Her er gardinene fra Mahina, levert av Fargerike Ås, og sengen fra Ikea. Sengetøy fra Høie med sengeteppe fra Himla. Bildet på veggen er et trykk av Oslo, fra Cogo, uroen fra Små spor. 
PUDDERROSA SOVEROM: Her er gardinene fra Mahina, levert av Fargerike Ås, og sengen fra Ikea. Sengetøy fra Høie med sengeteppe fra Himla. Bildet på veggen er et trykk av Oslo, fra Cogo, uroen fra Små spor.  Foto: Mint Agency
<b>FLUFFY SØVN:</b> Sengen fra Jensen har en nydelig sengegavl i lin. Sengetøyet er fra Høie. Krakken er en Aksel Jærkrakk.
FLUFFY SØVN: Sengen fra Jensen har en nydelig sengegavl i lin. Sengetøyet er fra Høie. Krakken er en Aksel Jærkrakk. Foto: Mint Agency
<b>ÅPEN SONE:</b> Kjøkkenet ble åpnet opp så det ble en del av spisestue/stue. Siden de ønsket at kjøkkenet skulle fremstå mer som et møbel, valgte de å investere i et eikekjøkken. Kjøkkeninnredningen er Wood fra Drømmekjøkken, i matt, hvitpigmentert eik. Benkeplaten er Coral Clay fra Silestone. Klokken på veggen er Sunburst Clock fra Vitra. 
ÅPEN SONE: Kjøkkenet ble åpnet opp så det ble en del av spisestue/stue. Siden de ønsket at kjøkkenet skulle fremstå mer som et møbel, valgte de å investere i et eikekjøkken. Kjøkkeninnredningen er Wood fra Drømmekjøkken, i matt, hvitpigmentert eik. Benkeplaten er Coral Clay fra Silestone. Klokken på veggen er Sunburst Clock fra Vitra.  Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2024, og sist oppdatert 07/06 2024.

Les også